*Kaupallinen yhteistyö McVitie’sin
kanssa.
Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Digestive-kekseistä?
Usealle varmaan juustokakut. Digestive-kekseistä todellakin
tulevat ne parhaat juustokakunpohjat, mutta ne sopivat paljon muuhunkin.
Olinkin siis aivan innoissani päästessäni mukaan kaupalliseen yhteistyöhön McVitie’sin
kanssa, ideoimaan erilaisia ja uusia käyttötarkoituksia McVitie’s
Digestive-kekseistä.
Pieni puraisu historiaan
Tiesitkö muuten, että nimi Digestive on alun perin tullut ruokasoodasta?
Ruokasoodan piti aktivoida ruuansulatusta ja helpottaa närästystä. No oliko
asia sitten ihan noin? Siitä voidaan olla montaa mieltä
Digestive-nimi jäi kuitenkin pysyvästi käyttöön ja Digestiivikeksien
teollisen valmistamisen aloitti vuonna 1892 McVitie's,
joka on edelleen tunnetuin ja suosituin digestiivikeksibrändi.
McVitie'sin
resepti on juurikin se aito, alkuperäinen ja salainen resepti on käytössä vielä tänäkin päivänä.
Löytyypä historiassa myös suurta draamaakin.
Liekö jopa
Beatlesin hajoamiseen liittynyt hitusen myös McVitie's
Digestive-keksit.
Vuonna 1969 Beatles levytti Abbey Road -albumiaan EMI:n
studioilla. Mukana studiolla oli myös Lennonin rakas, Yoko Ono.
Yoko Ono oli kuulemma pistellyt parempiin suihin ja ihan lupaa
kysymättä George Harrisonin kitaravahvistimen päälle pinotut digestiivit.
Harrison tästä suivaantuneena haukkui Onon nartuksi.
Kuten arvata saattaa - tilanteesta seurasi käsirysy Lennonin
ja Harrisonin välillä.
Liekö tämä ollut yksi naula lisää tiensä päähän tulleen
Beatles-yhtyeen arkkuun?
Ihan sellaisenaan tai vähän tuunattuna
McVitie’s
Digestive-keksit maistuvat tietenkin ihan sellaisenaan kahvin, teen tai
oikein kylmän maidon kera.
Digestivet kuuluvat myös tietenkin juustotarjottimelle ja
erityisen hyvää McVitie’s
Digestive-keksit ovat, kun sipaiset keksin päälle kunnon nokareen
aprikoosi- tai viikunahilloa ja sen päälle tuhdin palan sinihomejuustoa ja
lämmität nopsasti mikrossa niin, että juusto vähän sulaa.
Oi nam! Tämä on
salainen paheeni!
Kun herkkuhammasta oikein kolottaa niin nopea apu siihen on
suklaakuorrutteinen McVitie’s
Maitosuklaa Digestive.
Suolaista ja makea sormisyötävää
Olen hurahtanut pieniin cocktailpala -tyylisiin pikkunaposteltaviin
sormisyötäviin ja niiden ympärille myös ideoin McVitie's
reseptini.
Ideana on pikkuiset tartaletti tyyppiset Digestive-keksikupit,
jotka taipuvat sekä suolaisille, että makeille täytteille.
Sormisyötävissä on tärkeää, että ne pysyvät napakasti
kasassa. Jos herkkupala on sen verran isompi, että sitä pitää puraista parikin
kertaa niin siitä pitää saada kunnolla kiinni. Vaikka täyte olisikin
höttöisempää, on kuitenkin tärkeää, ettei pohja murene käsiin ja valahda
rinnuksille.
Ideoimani keksikupit valmistetaankin siis tuttuun tapaan Digestive-murusta,
mutta sidotaan kiinni valkuaisella ja paistetaan nopsasti uunissa. Näin lopputuloksesta
tulee tukeva, mutta rapsakka.
Keksikuppien muotteina voi käyttää pieniä voideltuja leivosvuokia
tai jokaisen kotoa löytyvää syvää lusikkaa ja paperiasia muffinivuokia.
Täytteitähän keksikupeille voi sitten taas keksiä ihan
loputtomiin.
Salaatteja, tahnoja, hedelmiä, marjoja, rahkoja, jäätelöä tai
vaikka pääsiäistyyliin mämmiä tai pashaa.
Itse intoiduin ilahduttamaan
perhettäni palmusunnuntaina pienillä mangosta ja tuotejuustosta tehdyistä tipusilla.
Näyttävätkö ne tipuilta vai apaattisilta ankanpoikasilta – sen voi sitten kukin
mielessään miettiä. Sanomattakin on silti selvää, että tipuseni vaativat vähän vielä harjoitusta.
Pienet keksikupit suolaisille ja makeille täytteille
(noin 20 kpl)
Tarvitset:
- 10 kpl McVitie’s Digestive-keksiä
- 2 munan valkuaista
Tee näin:
Murskaa keksit hienoksi muruksi. (voit käyttää tehosekoitinta
tai laittaa keksit suljettavaan muovipussiin ja murskata ne lihanuijalla, kaulimella
yms.)
Erottele kananmunista valkuaiset ja vatkaa rakenne kevyesti
rikki haarukalla. (Huom. käytä kananmunasta ainoastaan valkuainen, jotta keksin maku ei muutu.)
Sekoita keksimurut ja valkuaiset keskenään.
Painele keksimassaa pieniin voideltuihin leivosmuottien pohjalle
ja reunoille ohuelti.
Paista uunissa 180*C noin 5-7 min.
Irrota keksimuotit vuoista varovasti jäähtyneenä.
Kikka 2. kun leivosmuotteja
ei ole tai niitä on vähän
Leikkaa leivinpaperista noin 6*6 cm paloja.
Laita leivinpaperipalan päälle nokare keksimassaa ja painele
ohueksi levyksi vaikka ison lusikan ”pesää” vasten. Voit käyttää apuna toista
pientä paperipalaa niin taikina ei tartu sormiin.
Nosta jokainen levy esim. paperiseen muffinivuokaan ja
asettele kuppimaisesti. (katso kuva alla.)
Paista uunissa 180*C noin 5-7 min.
Vinkki:
Keksikuppeja voi tehdä etukäteen ja ne säilyvät ilmatiiviissä purkissa hyvin.
Kätevä emäntä/isäntä tekee keksikuppeja isomman satsin kerralla ja pakastaa ne helpoksi ja nopeaksi vierasvaraksi.
Vinkkejä täytteiksi
Keksikuppien täyttämiseen onkin sitten vain mielikuvitus
rajana.
Hyväksi havaitsemiani on esimerkiksi:
Erilaiset majoneesi
tai jogurttipohjaiset salaatit kuten:
tonnikala
katkarapu
italiansalaatti, perunasalaatti, joko itse tehden tai
kaupasta ostaen ja/tai vähän tuunaten.
coleslaw
Ps. täytin osan myös itsetehdyllä pieneksi pilkotulla punajuuri-
vuohenjuustosalaatilla.
Erilaiset tahnat:
liha
kala
kasvis
Makeat täytteet:
erilaiset rahkat marjoilla, hedelmillä tai ilman.
jäätelö
tuorejuustotäytteet
mousset
sesongin mukaan esim. mämmi, pasha yms.
Vinkki: Maikeille
täytteille sopii mainiosti koristeeksi ja makua antamaan digestive-keksimuru.
Voit myös hieman paahtaa keksimurua nopeasti kuivalla pannulla.
Käy katsomassa lisää herkullisia reseptejä ja vinkkejä McVitie’s
Suomen sivuilta klikkaamalla Tästä
Kulinaari -blogissa oli valmistettu Mc Vitie'sin digestiveistä mehevää suklaa- vadelmatorttua ja valkohomejuustotartaletteja. Niiden reseptit löydät klikkaamalla Kulinaariin Tästä
Kulinaari -blogissa oli valmistettu Mc Vitie'sin digestiveistä mehevää suklaa- vadelmatorttua ja valkohomejuustotartaletteja. Niiden reseptit löydät klikkaamalla Kulinaariin Tästä
Onko sinulla vielä joku kiva täytevinkki mitä ei vielä minun
ehdotuksissa löytynyt?
Mukavaa ja herkullista pääsiäistä!
//tiina
Helsingin
Jätkäsaaressa Victoria-korttelissa sijaitsee mielenkiitoinen ravintola Skøgul.
Skøgul
on aalto-yliopiston opiskelijoiden omistama ja suunnittelema. Idea ravintolasta
syntyi, kun Teknologföreningen 2012 sai mahdollisuuden rakentaa
opiskelija-asuntoja Jätkäsaareen. Opiskelijat halusivat samalla tarjota myös
kodikkaan kohtaamispaikan Jätkäsaaren asukkaille.
Samassa
Victoria-korttelissa sijaitsee myös teatteri Viirus, jonka kanssa Skøgul tekee
paljon yhteistyötä.
Skøgulissa
on tarjolla lounasta, iltaisin À la carte menu tai siellä voi poiketa vaikka ihan
afterworkilla.
Kaudenmukaista skandinaavista ruokaa
Skøgulin
ruokafilosofia on kaudenmukaisuus ja skandinaavisuus.
Keskiössä
on puhtaus, tuoreus ja yksinkertaisuus.
Yksinkertaisuus
ei kuitenkaan tarkoita tylsää vaan enemmänkin kekseliäisyyttä.
Ruoka
on erinomaista, jonka maut ja raaka-aineet ovat hyvin tunnistettavissa. Skøgulin
keittiössä käytetään ilahduttavan paljon kasviksia ja menun suunnittelussa on
huomioitu, että maistuvaa ruokaa saavat myös erityisruokavalio- kasvis- sekä
vegaaniasiakkaat.
Ravintolan
sisustus mukailee myös yksinkertaista skandinaavista tyyliä.
Ravintolan
viinilista ei ole kovinkaan laaja, mutta sovitettu mainiosti menuun.
Hintatasoltaan
Skøgul on vähintäänkin kohtuullinen. Hinta-laatu-suhde on erinomainen.
![]() |
Skøgul-platteri. Tartaria, pikkelöityjä sieniä ja graavattua porkkanaa sekä Kroppkakku & puolukoita. |
![]() |
Maa-artisokkakeitto ja ravunpyrstöjä. |
![]() |
Sienirisotto |
![]() |
Lohta, kukkakaalisose, paahdetut porkkanat, lehtikaalisipsit ja ruskistettu voi |
![]() |
Karitsan paahtopaistia, porkkanasose, papupaistos ja karpalokastiketta. |
![]() |
Skøgulin nimikkohampurilainen ja friteerattuja juureksia. |
![]() |
Kermaviilipannukakku, uunipäärynää ja vaniljakastiketta. |
Olin
tutustumassa Skøguliin kutsuvieraana syksyllä 2017.
Pahoittelut
siitä, että olen hillonnut tätä mainion ravintolan esittelyä näin kauan.
Syytän
kroonista aikapulaani. Huono selitys, mutta parempi vähän myöhemmin kuin ei milloinkaan.
Skøgul
on todellakin tutustumisen arvoinen ravintola. Suosittelen lämpimästi.
Osa
kuvissa näkyvistä annoksista on pienempiä maisteluannoksia, koska emme millään
olisi selvinneet illan urakasta normaalikokoisilla annoksilla.
Mukana
Skøgulin antimiin olivat tutustumassa myös:
Ai
niin.
Teitä varmaan kiinnostaa mistä nimi Skøgul on lähtöisin?
Nimi
Skøgul on peräisin Skandinaavisesta mytologiasta, jossa se on yhden Valhallan
Valkyrian nimi.
Skøgulin tehtävä oli täyttää jumalien juomasarvet.
Nimi liittyy
myös omistajiin, Teknologföreningeniin, jonka osakuntatalo Urdsgjallar on
saanut nimensä jumalien juomasarven mukaan.
Lisää Skøgulista voit käydä lukemassa klikkaamalla Tästä
Lisää Skøgulista voit käydä lukemassa klikkaamalla Tästä
Välimerenkatu
14 A
+358
50 346 0206
info@skogul.fi
Teidän
lukuisten suosituksien ansiosta olen päässyt
Inspiration
Blog Awards 2018 -ehdokkaaksi
Vuoden
Herkullisin -kategoriassa!
Mukana
Inspiration Blog Awards 2018 –ehdokkaina on toinen toistaan huikeimpia blogeja
ja somevaikuttajia monessa kategoriassa.
Mielettömän
ihanaa olisi jos saisin äänesi vielä tähän loppuhuipentumaan.
Käy
äänestämässä blogini
Tinskun keittiössä & Tyynen kaa
vuoden
herkullisimmaksi blogiksi.
Voit kerralla äänestää useampaakin somevaikuttajaa yhdessä tai useammassa kategoriassa.
Voit kerralla äänestää useampaakin somevaikuttajaa yhdessä tai useammassa kategoriassa.
Äänestämään
pääset klikkaamalla tästä
Yleisöäänestys
päättyy 5.4. Tuomaristo valitsee vielä omat suosikkinsa ja voittajat valitaan
yleisö- ja tuomariäänien yhteispisteillä.
Voittajat
palkitaan 14.4. Inspiration Blog Awards 2018 -gaalassa Helsingin
Kattilahallissa.
Isot
kiitokset vielä ja ihanaa, että jaksatte lukea blogiani.
//tiina
Kaamea
flunssainferno jatkaa vyörymistään läpi Suomen ja väkeä kaatuu petiin kuin
dominopalikoita konsanaan – Siltä se ainakin on kuulostanut viimeviikot.
Kätevän
isännän lempipuheenaihe tuntuu tällä hetkellä myös olevan vallitseva
tautirintama.
Saan
tasan tarkkaan päivittäisen raportin, kuka kaveripiiristä nyt on sairastunut ja
kenen flunssahelvetti on kestänyt jo minkäkin aikaa.
Kätevä
myös esittää asiansa sellaisella lohduttomuudella, että voisi kuvitella
vähintään tuomiopäivän koittavan meidänkin perheessä ihan näillä näppäimillä.
No koittihan se, tai ainakin se flunssa
Nasulla
oli viime torstaina penkkaripäivä ja tuhansien muiden Abien lailla hillittömän
karkinviskelyn jälkeen myös hänen suuntansa kulki Abi-risteilylle.
Lieko
sitten lomamoodi, stressin laukeaminen penkkaripäivän ja ensimmäisten
kirjoitusten jälkeen ollut syy, että Nasulla joka ei sairasta lähes koskaan,
nousi lauantai-iltana kova kuume.
Kätevän
ensireaktio asiaan onkin kaikille varmaan ihan ennalta arvattavissa:
Jaa-ha.
Ei sitten tartte lähteä Finlandia-hiihtoon – Sukset saa laittaa naftaliiniin – Tää
hiihtokausi oli sitten tässä - Noutaja tulee.
Kätevällä
emännällä tämänlaisissa asioissa ei ole tapana vaipua epätoivoon.
1.4
miljardia kiinalaista ei voi olla väärässä. Kyllä inkivääri auttaa!
Kätevän emännän valkosipuli- inkiväärishotti
Tarvitset:
- n. 100 g tuoretta inkivääriä
- 3 valkosipulinkynttä
- ½ litraa kiehuvaa vettä
- n. ½ dl hunajaa tai maun mukaan muuta makeutusta esim. steviaa.
- 1 ison sitruunan mehu puristettuna
Tee näin:
kuori ja raasta inkivääri.
Kuori ja murskaa
valkosipulin kynnet.
Mittaa vesi kattilaan ja
keitä se kiehuvaksi.
Ota kattila levyltä ja
lisää inkivääri ja valkosipuli kuumaan veteen.
Peitä kannella ja anna
hautua puolisen tuntia.
Siivilöi neste
toiseen astiaan.
Jos neste on vielä kovin
kuumaa niin anna sen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.
Lisää hunaja ja
sitruunanmehu.
Sekoita
niin kauan, että kaikki hunaja on sulanut nesteeseen.
Pullota ja
säilytä kylmässä.
Muista ravistaa pullo ennen
käyttöä.
Hirveää vai aivan kamalaa?
Valkosipuli-
inkiväärishotin maku on kerrassaan mielenkiintoinen. Inkivääri tekee juomasta
tosi kirpeänraikkaan ja valkosipuli antaa sitten oman silauksensa. Maku ei ole
paha, mutta vahva se on.
Kuuluisaa
stadilaista sanontaa siteeraten: Flunssa lähtee kuin kuppa Töölöstä!
Helpottuuko
Nasun olo? Pitääkö shotti Kätevän hiihtokunnossa ja kuinka sitten kävikään?
Jäämme
seuraamaan tilannetta.
Netistä poimittua:
Kiinassa
inkivääriä on viljelty tuhansia vuosia ja käytetty monien sairauksien ja kivun
hoitoon.
Inkivääri
sisältää kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja
kaffeiinihappoa. Kaikki nämä vähentävät kipua ja tulehdusta. Kiinassa
inkivääriä on käytetty myös reumatautien hoitoon, ja nykyäänkin
inkivääriuutteita käytetään lievittämään reumaattisten sairauksien aiheuttamaa
kipua ja edistämään nivelten notkeutta.
Inkiväärin kerrotaan auttavan esim.
vatsavaivoihin
pahoinvointiin
reumakipuihin
notkistaa
niveliä
flunssaan
tukkoisuuteen
parantaa
verenkiertoa
poistaa
nestettä
vähentää
turvotusta
auttaa
astman ja allergioiden hoidossa
”Suomessa
inkiväärin tai inkiväärivalmisteiden käyttöä ei suositella raskaana oleville
naisille eikä varfariinia tai muita veren hyytymistä estävä lääkkeitä syöville
potilaille. Ja vaikka inkivääriä käytetään vatsavaivoihin, voi se niitä myös
herkkävatsaisille aiheuttaa.”
*lähde:
Yle
Vinkki:
Inkivääri
on edullista ja valkosipuli- inkiväärishottia on suht vaivatonta valmistaa.
Tee
kerralla vähän enemmän ja vie ystäville ja naapureille lahjaksi.
Ihanan
pirteää pakkasviikkoa ja yritetään pysyä terveinä.
//tiina
Viikonlopuksi ja itseasiassa koko ensiviikoksi on luvattu
tänne Etelä-Suomeenkin ihan kunnon pakkasia.
Jos tulevasta säätilasta jotain positiivista ihan väen
vängälläkin pitäisi repiä niin pakastimen/pakastimien siivous.
Tuo välttämätön paha ja inhokki, mikä vaan
aika ajoin on tehtävä - on hyvä laittaa To Do -listalle nyt. Pakasteet säilyvät
parvekkeella tai terassilla hyvin sen aikaa kun pakastimen saa sulatettua ja
pestyä.
Niin minäkin ajattelin tehdä – Tai siis ainakin ajattelin
laittaa To Do -listalle.
No niin tai näin, mutta jos pakastimessasi lymyää vielä
jouluisia torttutaikinalevyjä niin niistä voi tehdä aivan ihania Cheddarjuustokierteitä.
Nämä rapsakat juustoiset leivonnaiset sopivat vallan
mainiosti pakkaspäivän keiton- tai salaatin lisukkeeksi reippaan ja pirteän
ulkoilun jälkeen.
Toisaalta nämä ovat myös aivan taivaallisia sohvan nurkassa
valkosipulikermaviiliin dipattuna kera hyvän punaviinin ja leffan. Villasukkia
ja paksua pörröistä filttiä tietenkään unohtamatta.
Cheddarjuustokierteet
(noin 20 isompaa tai 40-50 pienenpää kierrettä)
Tarvitset:
- 4 torttutaikinalevyä
- n. ½ palaa Jukolan Cheddarjuustoa esim. chili, valkosipuli tai mustapippuri
- 1 kananmuna voiteluun
Tee näin:
Laita torttutaikinalevyt
leikkuulaudalle tai leivonta-alustalle sulamaan.
Voitele
kananmunalla kaikki 4 taikinalevyä ensin ainoastaan toiselta puolelta.
Raasta juusto ja
levitä se kahden taikinalevyn voidellulle puolelle.
Käännä 2
taikinalevyä edellisten päälle voideltupuoli juustoon päin.
Painele
taikinalevyjä reilusti, jotta juusto tarttuu kunnolla taikinalevyihin. (Ei
haittaa vaikka taikinalevyt vähän leviäisivät, kunhan levyt pysyvät suurin piirtein
päällekkäin.)
Voitele kananmunalla nyt vielä taikinalevyn päälipuoli.
Voitele kananmunalla nyt vielä taikinalevyn päälipuoli.
Leikkaa taikinalevyistä
veitsellä noin 1 cm levyisiä suikaleita pitkittäin (isommat) tai noin 5 mm
vahvuisia suikaleita poikittain (pienennät kierteet).
Ota suikaleesta
molemista päistä kiinni ja kierrä vastakkaisiin suuntiin samalla kevyesti venyttäen, niin että taikina
menee reilusti kierteelle.
Nosta kierteet
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista keskitasolla 220*C noin 7 –
10 min väriltään kauniin vaaleanruskeiksi.
Vinkki: Rapea
pekonimuru sopii myös juustokierteisiin cheddarin lisänä.
Näppärimmin pieni määrä pekonia kypsyy mikrossa.
Laita mikronkestävälle lautaselle 2 palaa talouspaperia.
Laita 3-4 siivua paperin päälle vierekkäin ja laita 1-2 palaa talouspaperia
päälle. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 3-4 min. Tai niin kauan että pekonit
ovat rapean kovia.
Jäähdytä ja pilko veitsellä pieneksi muruksi. Lisää
taikinalevylle juustoraasteen päälle ja tee samoin kuin ylläolevassakin
reseptissä.
Tsekkaa myös
jäätelömunkkien resepti pakastimen perälle unohtuneista jäätelöpakettien
jämistä ja muutenkin pakastamisen sietämättömästä keveydestä (ainakin meidän
perheessä) blogistani klikkaamalla TÄSTÄ.
Idea
Cheddarkierteisiin syntyi tuotenäytteiksi saamistani Jukolan Cheddarjuustoista
ja todellakin pakastimen perältä bongaamastani avatusta torttutaikinapaketista.
Osa juustoista katosi lähes yhdellä istumalla vaan ”ihan
vähän” maistellen.
Kätevän Isännän ehdoton suosikki perusjuustoista oli chili. Minun
taas mustapippuri- ja valkosipuli.
Pari ihan helmeä odottaa vielä jääkaapissa, nimittäin sahti
ja viski. Ne lähtevät maaliskuussa Suomi-tuliaisiksi tädilleni Pariisiin.
Täältä tullaan Arja – minä, sekä Jukola!
*Jukolan Juuston Cheddarit saatu tuotenäytteinä
Tutustu paremmin Jukolan Juuston aitoihin Cheddareihin klikkaamalla Tästä
Taannoisesta piimäjuustokokeilustani innostuneena päätin
kokeilla myös leipäjuuston valmistusta.
Jotenkin olen aina mieltänyt, että leipäjuusto pitäisi paistaa
pilkulliseksi tyyliin avotulella tai vähintäänkin leivinuunissa, mutta itseasiassa
leipäjuusto onnistuu hyvin myös ihan sähköuunissa ja varsinkin jos siinä on
grillivastukset.
Leipäjuuston valmistukseen tarvitset maitoa, hieman suolaa
ja juustonjuoksutinta. Ilmeisesti
joissain isoimmissa kaupoissa saattaa olla juustonjuoksutinta hyllyssäkin,
mutta varmimmin sitä löytää apteekista.
Yksi 100 ml pullo kustantaa noin viitisen euroa ja siitä riittää juoksutetta
useampaan juustoon.
Ihan parasta juustoa varmasti tulee, jos maitoa pääsisi
ostamaan suoraan maatilalta raakamaitona, mutta perus kaupunkilaiselle tuo on
vähän harvinaista herkkua.
Oikein hyvin juuston valmistus onnistuu kaupan purkkimaidostakin,
kunhan käyttää maitona täysmaitoa eli sitä rasvaisempaa punaisessa purkissa
olevaa.
Joissain juustoresepteissä myös kehotetaan välttämään uth-maitoja,
koska nämä ei ilmeisesti käsittelynsä takia juoksetu yhtä hyvin.
Katselin leipäjuuston ohjeita useammaltakin nettisaitilta ja
jokaisessa oli käytetty 4 litraa maitoa. Ajattelin kuitenkin kokeilla ensin
puolella annoksella ja tuosta tulikin ihan sopivan kokoinen juusto.
Valmiin juuston painoksi tuli noin 280g ja siitä riitti oikein
mukavan kokoiset palat neljälle hengelle.
Leipäjuusto 4. lle
Tarvitset:
- 2 l täysmaitoa (eli siinä punaisessa purkissa)
- 2 tl suolaa
- 2 – 3 tl juustonjuoksutinta
Isohkon ja mahdollisimman laakean siivilän, reikäkauhan ja
kulhon, sekä harsokankaan tai keittiöpyyhkeen. (hätätapauksessa voit myös
vuorata siivilän pohjan auki revityillä suodatinpusseilla)
Tee näin:
Sekoita suola maidoin joukkoon ja lämmitä kattilassa kädenlämpöiseksi
(36-37*C)
Ota kattila pois levyltä, lisää juoksutin, sekoita hieman ja
peitä kattila kannella.
Anna maidon juoksettua noin puoli tuntia.
Vedä veitsellä muodostuneeseen juustomassaan ristiin rastiin
viiltoja ja anna tekeytyä vielä noin 10 minuuttia.
Kastele harsokangas ja vuoraa siivilä harsolla.
Laita siivilä kulhon päälle ja nostele reikäkauhalla
juustomassa siivilään.
Laita juustomassan päälle mahdollisimman sopivan kokoinen
lautanen painoksi ja anna valua yön yli jääkaapissa.
Irrota juusto varovasti harsosta ja laita uunivuokaan.
Paista noin 230-250*C (mielellään grillivastuksilla) noin 10
min. tai niin kauan, että juusto saa pilkullisen ruskean värin.
Katso myös piimäjuuston resepti klikkaamalla Tästä.
Ps. Juuston valmistuksesta ylijäänyttä nestettä eli heraa ei kannata heittää pois. Heran voit käyttää vaikkapa sämpylöihin tai laittaa smoothien sekaan.
Heran voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
*yhteistyössä
Dr. Oetker Suomi
Sain
testattavaksi muutamia Dr. Oetker
-tuotteita ja mukana oli myös Mousse Chocolate suklaamoussejauhetta.
Ajattelin
ensin kokeilla jauhetta ihan pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna helppona
jälkiruokana, mutta sitten jostain mielen sopukoista nousikin ajatus suklaamoussekakusta
ja sitrussesongin, sekä ikävästi ahdistavan ja kiristävän housunnapin
innoittamana mahdollisimman keveästä ja raikkaasta sellaisesta.
Suurin piirtein näin yleensä
Yleensähän
moussekakkuihin laitetaan tuorejuustoa ja kermaa, joten näin ollen ovat kyllä
herkullisia, mutta omalla tavallaan vähän työläitä, hintavia ja mahdottomia
kalori- ja rasvapommeja.
Tässä
moussekakkuversiossa ei siis ole käytetty tuorejuustoa ollenkaan ja aidon kerman
tilalla voit käyttää vähempirasvaisia vaahtoutuvia tuotteita kuten vatkattavaa
vaniljakastiketta.
Lisää
keveyttä ja sitä ihanaa raikkautta kakkuun sain käyttämällä moussejauheen nesteenä
appelsiinimehua.
Appelsiinin
makua vahvistaakseni laitoin moussen joukkoon Dr. Oetkerin kätevää appelsiininkuori
raastetta ja suklaalle perso kun olen niin raastoin vielä moussen joukkoon
yhden rivin maitosuklaalevystä. (Siis oikeasti vain yhden. Pari taisi kyllä livahtaa suuhun leivonnan tiimellyksessä, mutta sitähän ei lasketa. Eihän?)
Lisätyn
suklaan voi jättää poiskin, sillä moussejauhe sisältää myös suklaapaloja.
Ainakin puolet vähemmän rasvaa ja kaloreita
En
sen enempää lähtenyt laskemaan valmiin kakun kaloreita, mutta nyt ihan näppituntumalla
veikkaisin tässä olevan reilusti puolet vähemmän kuin perus suklaisessa
juustokakussa. Jos käytät tosiaan vielä kerman tilalla kevyempää versiota niin
jaa-a – olisiko jopa vain kolmannes.
Keveydestään huolimatta, kakun maku ja rakenne on aivan ihana.
Keveydestään huolimatta, kakun maku ja rakenne on aivan ihana.
Helppo tehdä ja vielä halpakin
No keveyden
lisäksi tässä kakussa ilahduttaa sen helppous ja hinta.
Suklaamoussejauhe
on helppoa ja näppärää käyttää ja parin eri kauppaketjun hintakeskiarvo oli suklaamoussejauhepussille
(onhan muuten melkoinen sanahirviö) oli noin 1,5€ kpl.
Riippuen
vähän minkä merkkisinä reseptin muut tuotteet hankit, niin kuitenkin
halvimmillaan tämän kakun raaka-aineiden kokonaishinnaksi tulee ainoastaan
sellaiset 6-8€.
Isot kiitokset ja Arvonta
Helmikuussa tulee muuten kolmas vuosi täyteen, kun olen tätä blogiani enemmän ja vähemmän
aktiivisesti kirjoitellut.
Se
mikä jaksaa aina uudestaan ja uudestaan ihmetyttää olette te rakkaat blogini
lukijat.
Miten paljon olette antaneet positiivista ja välillä vähän rakentavaakin palautetta.
Miten paljon olette antaneet positiivista ja välillä vähän rakentavaakin palautetta.
Olette
antaneet vinkkejä, toivoneet erilaisia reseptejä ja ennen kaikkea te olette se
syy miksi välillä suorastaan kroonisuuteen äityvästä aikapulastani huolimatta
jaksan ja jostain revin sitä aikaa blogia kirjoittaa. Kiitos siitä!
Jaksetaan
vielä vuosia jookos?
Blogin
tulevien synttäreiden tiimoilta myös Dr. Oetker Suomi haluaa
muistaa blogini lukioita ja sponssaa 3 ihanaa leivontatuotepakettia teidän
kesken arvottavaksi.
Tarkat
ohjeet arvontaan osallistumiseksi tuolla ihan postauksen lopussa.
Keveän raikas Appelsiini-suklaamoussekakku
Tarvitset:
- 2 pussia suklaamoussejauhetta (Dr. Oetker a’ 92g)
- 4 dl appelsiinimehua
- 4 dl kermaa tai vatkautuvaa vaniljakastiketta.
- 1 pussi applesiininkuorta (Dr. Oetker a’ 6g)
- (n. 50g suklaata raastettuna)
- 1 tl vaniljasokeria (Dr. Oetker) (jätä pois jos käytät vaniljakastiketta)
- 2 liivatelehteä (Dr. Oetker)
- 14 isoa digestive keksiä (n. 200g)
- 75g voita
Tee näin:
Pohja:
Murskaa
keksit hienoksi muruksi.
Sulata voi ja sekoita
keksimurujen joukkoon.
Painele seos
kevyesti irtopohjavuoan (n. Ø 24 cm) pohjalle.
Täyte:
Laita liivatteet likoamaan
kylmään veteen.
Vatkaa kerma/vaniljakastike
vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan.
Laita vatkauskulhoon
suklaamoussejauheet, tuoremehu, appelsiininkuori ja vaniljasokeri.
Vatkaa voimakkaasti noin 3
min.
Jos haluat moussesta
vielä suklaisemman lisää raastettua suklaata noin 50g.
Sekoita
kermavaahto suklaamoussen joukkoon.
Puristele
liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne pieneen kiehuvaan
vesitilkkaan.
Lisää liivate ohuena
nauhana hyvin sekoittaen moussen joukkoon.
Kaada täyte keksipohjan
päälle ja tasoita pinta. Voit paukauttaa kakkuvuokaa työtasoa vasen muutaman
kerran niin täyte asettuu vuokaan tasaisemmin.
Laita kakku jääkaappiin
jähmettymään ainakin neljäksi tunniksi. Mieluiten yön yli.
Irrota reuna ja pohja
varovasti. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele.
Vinkit:
Irtopohjavuoan pohjalle kannattaa laittaa aina leivinpaperi.
Voit
leikata pohjalle pohjan kokoisen pyöreän palan tai yksinkertaisesti levittää
pohjaosan päälle leivinpaperin, kiristää reunat kiinni ja leikata ylimääräiset
pois vuoan ulkopuolelta.
Vuoan
reunat kannattaa sipaista öljyllä tai suihkauttaa hieman vuokaspraytä, jotta hyytynyt
kakku irtoaa nätimmin vuoan reunoista.
Leivontatarvikeliikkeissä
on myynnissä myös tarkoitukseen sopivaa reunakalvoa, jota ei kypsennettävissä kakuissa voi käyttää.
Dr. Oetker leivontatuotepakettien arvonta ja säännöt
Arvon
kaiken kaikkiaan 3 leivontatuotepakettia blogin eri somekanavissa (kuva alla).
1. Yhden tuotepaketin arvon täällä blogissa kaikkien
tätä postausta kommentoineiden kesken.
Tuonne
alas kommenttikenttään siis voit jättää vaikka terveiset, moittia vallitsevaa
säätä tai ihan mitä haluat (lähestulkoon mitä haluat. Tiedät kyllä)
Muista jättää kommenttikentään myös sähköpostiosoitteesi niin saan sinuun tarvittaessa yhteyden.
Osoitetta ei käytetä mihinkään muuhun kuin arvonnan voittajan tavoittamiseen.
Muista jättää kommenttikentään myös sähköpostiosoitteesi niin saan sinuun tarvittaessa yhteyden.
Osoitetta ei käytetä mihinkään muuhun kuin arvonnan voittajan tavoittamiseen.
2. Toisen tuotepaketin arvon Tinskun keittiössä ja Tyynen
kaa -blogin Fb- sivuilla appelsiini -suklaamoussekakun kuvan tykkääjien ja
kommentoineiden kesken.
3. Kolmannen paketin arvon Instagramissa @tinskunkeittiossa
tilillä samaisen kuvan kommentoijien kesken.
Sinulla
on siis mahdollisuus osallistua arvontaan kolmella eri foorumilla.
Aika
alkaa nyt ja päättyy sunnuntaina 4.2.18 klo 24.00.
Onnea
arvontaan!
Arvottavat
tuotepaketit sponsoroi Dr. Oetker Suomi.
Tuotepakettien
arvo on noin 20€ kpl.
Dr. Oetkerin
leivonta – ja muihin tuotteisiin voit käydä tutustumassa heidän nettisivuiltaan http://www.oetker.fi
Käy
ihmeessä myös tykkäämässä myös heidän Fb- sivuista Dr. Oetker Leivo ja Koristele
*yhteistyössä
Dr. Oetker Suomi
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)