Pienet keksikupit suolaisille ja makeille täytteille

torstai 29. maaliskuuta 2018


*Kaupallinen yhteistyö McVitie’sin kanssa.

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Digestive-kekseistä?

Usealle varmaan juustokakut. Digestive-kekseistä todellakin tulevat ne parhaat juustokakunpohjat, mutta ne sopivat paljon muuhunkin. 
Olinkin siis aivan innoissani päästessäni mukaan kaupalliseen yhteistyöhön McVitie’sin kanssa, ideoimaan erilaisia ja uusia käyttötarkoituksia McVitie’s Digestive-kekseistä.


Pieni puraisu historiaan


Tiesitkö muuten, että nimi Digestive on alun perin tullut ruokasoodasta? Ruokasoodan piti aktivoida ruuansulatusta ja helpottaa närästystä. No oliko asia sitten ihan noin? Siitä voidaan olla montaa mieltä

Digestive-nimi jäi kuitenkin pysyvästi käyttöön ja Digestiivikeksien teollisen valmistamisen aloitti vuonna 1892 McVitie's, joka on edelleen tunnetuin ja suosituin digestiivikeksibrändi.
McVitie'sin resepti on juurikin se aito, alkuperäinen ja salainen resepti on käytössä vielä tänäkin päivänä.

Löytyypä historiassa myös suurta draamaakin. 
Liekö jopa Beatlesin hajoamiseen liittynyt hitusen myös McVitie's Digestive-keksit.

Vuonna 1969 Beatles levytti Abbey Road -albumiaan EMI:n studioilla. Mukana studiolla oli myös Lennonin rakas, Yoko Ono.
Yoko Ono oli kuulemma pistellyt parempiin suihin ja ihan  lupaa kysymättä George Harrisonin kitaravahvistimen päälle pinotut digestiivit. 
Harrison tästä suivaantuneena haukkui Onon nartuksi. 
Kuten arvata saattaa - tilanteesta seurasi käsirysy Lennonin ja Harrisonin välillä.
Liekö tämä ollut yksi naula lisää tiensä päähän tulleen Beatles-yhtyeen arkkuun? 

Ihan sellaisenaan tai vähän tuunattuna


McVitie’s Digestive-keksit maistuvat tietenkin ihan sellaisenaan kahvin, teen tai oikein kylmän maidon kera.
Digestivet kuuluvat myös tietenkin juustotarjottimelle ja erityisen hyvää McVitie’s Digestive-keksit ovat, kun sipaiset keksin päälle kunnon nokareen aprikoosi- tai viikunahilloa ja sen päälle tuhdin palan sinihomejuustoa ja lämmität nopsasti mikrossa niin, että juusto vähän sulaa. 
Oi nam! Tämä on salainen paheeni!
Kun herkkuhammasta oikein kolottaa niin nopea apu siihen on suklaakuorrutteinen McVitie’s Maitosuklaa Digestive.



Suolaista ja makea sormisyötävää


Olen hurahtanut pieniin cocktailpala -tyylisiin pikkunaposteltaviin sormisyötäviin ja niiden ympärille myös ideoin McVitie's reseptini.

Ideana on pikkuiset tartaletti tyyppiset Digestive-keksikupit, jotka taipuvat sekä suolaisille, että makeille täytteille.

Sormisyötävissä on tärkeää, että ne pysyvät napakasti kasassa. Jos herkkupala on sen verran isompi, että sitä pitää puraista parikin kertaa niin siitä pitää saada kunnolla kiinni. Vaikka täyte olisikin höttöisempää, on kuitenkin tärkeää, ettei pohja murene käsiin ja valahda rinnuksille.

Ideoimani keksikupit valmistetaankin siis tuttuun tapaan Digestive-murusta, mutta sidotaan kiinni valkuaisella ja paistetaan nopsasti uunissa. Näin lopputuloksesta tulee tukeva, mutta rapsakka.
Keksikuppien muotteina voi käyttää pieniä voideltuja leivosvuokia tai jokaisen kotoa löytyvää syvää lusikkaa ja paperiasia muffinivuokia.

Täytteitähän keksikupeille voi sitten taas keksiä ihan loputtomiin. 
Salaatteja, tahnoja, hedelmiä, marjoja, rahkoja, jäätelöä tai vaikka pääsiäistyyliin mämmiä tai pashaa.

Itse intoiduin ilahduttamaan perhettäni palmusunnuntaina pienillä mangosta ja tuotejuustosta tehdyistä tipusilla.
Näyttävätkö ne tipuilta vai apaattisilta ankanpoikasilta – sen voi sitten kukin mielessään miettiä. Sanomattakin on silti selvää, että tipuseni vaativat vähän vielä harjoitusta. 



Pienet keksikupit suolaisille ja makeille täytteille

(noin 20 kpl)

Tarvitset:

Tee näin:
Murskaa keksit hienoksi muruksi. (voit käyttää tehosekoitinta tai laittaa keksit suljettavaan muovipussiin ja murskata ne lihanuijalla, kaulimella yms.)
Erottele kananmunista valkuaiset ja vatkaa rakenne kevyesti rikki haarukalla. (Huom. käytä kananmunasta ainoastaan valkuainen, jotta keksin maku ei muutu.)
Sekoita keksimurut ja valkuaiset keskenään.
Painele keksimassaa pieniin voideltuihin leivosmuottien pohjalle ja reunoille ohuelti.
Paista uunissa 180*C noin 5-7 min.
Irrota keksimuotit vuoista varovasti jäähtyneenä.

 Kikka 2. kun leivosmuotteja ei ole tai niitä on vähän

Leikkaa leivinpaperista noin 6*6 cm paloja.
Laita leivinpaperipalan päälle nokare keksimassaa ja painele ohueksi levyksi vaikka ison lusikan ”pesää” vasten. Voit käyttää apuna toista pientä paperipalaa niin taikina ei tartu sormiin.
Nosta jokainen levy esim. paperiseen muffinivuokaan ja asettele kuppimaisesti. (katso kuva alla.)
Paista uunissa 180*C noin 5-7 min.


Vinkki:
Keksikuppeja voi tehdä etukäteen ja ne säilyvät ilmatiiviissä purkissa hyvin. 
Kätevä emäntä/isäntä tekee keksikuppeja isomman satsin kerralla ja pakastaa ne helpoksi ja nopeaksi vierasvaraksi.








Vinkkejä täytteiksi


Keksikuppien täyttämiseen onkin sitten vain mielikuvitus rajana.
Hyväksi havaitsemiani on esimerkiksi:

Erilaiset majoneesi tai jogurttipohjaiset salaatit kuten:
tonnikala
katkarapu
italiansalaatti, perunasalaatti, joko itse tehden tai kaupasta ostaen ja/tai vähän tuunaten.
coleslaw
Ps. täytin osan myös itsetehdyllä pieneksi pilkotulla punajuuri- vuohenjuustosalaatilla.

Erilaiset tahnat:
liha
kala
kasvis

Makeat täytteet:
erilaiset rahkat marjoilla, hedelmillä tai ilman.
jäätelö
tuorejuustotäytteet
mousset
sesongin mukaan esim. mämmi, pasha yms.

Vinkki: Maikeille täytteille sopii mainiosti koristeeksi ja makua antamaan digestive-keksimuru. Voit myös hieman paahtaa keksimurua nopeasti kuivalla pannulla.

Käy katsomassa lisää herkullisia reseptejä ja vinkkejä McVitie’s Suomen sivuilta klikkaamalla Tästä

Kulinaari -blogissa oli valmistettu Mc Vitie'sin digestiveistä mehevää suklaa- vadelmatorttua ja valkohomejuustotartaletteja. Niiden reseptit löydät klikkaamalla Kulinaariin Tästä

Onko sinulla vielä joku kiva täytevinkki mitä ei vielä minun ehdotuksissa löytynyt?


Mukavaa ja herkullista pääsiäistä!

//tiina



Ravintola Skøgul – Kaudenmukaista ruokaa pohjoismaiseen tyyliin

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018



Helsingin Jätkäsaaressa Victoria-korttelissa sijaitsee mielenkiitoinen ravintola Skøgul.

Skøgul on aalto-yliopiston opiskelijoiden omistama ja suunnittelema. Idea ravintolasta syntyi, kun Teknologföreningen 2012 sai mahdollisuuden rakentaa opiskelija-asuntoja Jätkäsaareen. Opiskelijat halusivat samalla tarjota myös kodikkaan kohtaamispaikan Jätkäsaaren asukkaille.

Samassa Victoria-korttelissa sijaitsee myös teatteri Viirus, jonka kanssa Skøgul tekee paljon yhteistyötä.

Skøgulissa on tarjolla lounasta, iltaisin À la carte menu tai siellä voi poiketa vaikka ihan afterworkilla.

Kaudenmukaista skandinaavista ruokaa


Skøgulin ruokafilosofia on kaudenmukaisuus ja skandinaavisuus.
Keskiössä on puhtaus, tuoreus ja yksinkertaisuus.
Yksinkertaisuus ei kuitenkaan tarkoita tylsää vaan enemmänkin kekseliäisyyttä.

Ruoka on erinomaista, jonka maut ja raaka-aineet ovat hyvin tunnistettavissa. Skøgulin keittiössä käytetään ilahduttavan paljon kasviksia ja menun suunnittelussa on huomioitu, että maistuvaa ruokaa saavat myös erityisruokavalio- kasvis- sekä vegaaniasiakkaat.

Ravintolan sisustus mukailee myös yksinkertaista skandinaavista tyyliä.
Ravintolan viinilista ei ole kovinkaan laaja, mutta sovitettu mainiosti menuun.


Hintatasoltaan Skøgul on vähintäänkin kohtuullinen. Hinta-laatu-suhde on erinomainen.












Skøgul-platteri. Tartaria, pikkelöityjä sieniä ja graavattua porkkanaa sekä Kroppkakku & puolukoita.


Maa-artisokkakeitto ja ravunpyrstöjä.


Sienirisotto

Lohta, kukkakaalisose, paahdetut porkkanat, lehtikaalisipsit ja ruskistettu voi

Kanasalaatti, paahdettua punajuurta ja kurpitsaa. Kanan vaihtoehto oli tofu, jota myös maistoimme. Tuon kuvan olen hukannut johonkin, mutta sanottakoon, että annoksessa oli parasta maistamaani tofua ikinä. Normaalisti kierrän tohun kaukaa.

Karitsan paahtopaistia, porkkanasose, papupaistos ja karpalokastiketta. 

Skøgulin nimikkohampurilainen ja friteerattuja juureksia. 

Kermaviilipannukakku, uunipäärynää ja vaniljakastiketta.

Olin tutustumassa Skøguliin kutsuvieraana syksyllä 2017.
Pahoittelut siitä, että olen hillonnut tätä mainion ravintolan esittelyä näin kauan.
Syytän kroonista aikapulaani. Huono selitys, mutta parempi vähän myöhemmin kuin ei milloinkaan.

Skøgul on todellakin tutustumisen arvoinen ravintola. Suosittelen lämpimästi.

Osa kuvissa näkyvistä annoksista on pienempiä maisteluannoksia, koska emme millään olisi selvinneet illan urakasta normaalikokoisilla annoksilla.

Mukana Skøgulin antimiin olivat tutustumassa myös:

Ai niin. 
Teitä varmaan kiinnostaa mistä nimi Skøgul on lähtöisin?

Nimi Skøgul on peräisin Skandinaavisesta mytologiasta, jossa se on yhden Valhallan Valkyrian nimi. 
Skøgulin tehtävä oli täyttää jumalien juomasarvet. 
Nimi liittyy myös omistajiin, Teknologföreningeniin, jonka osakuntatalo Urdsgjallar on saanut nimensä jumalien juomasarven mukaan.

Lisää Skøgulista voit käydä lukemassa klikkaamalla Tästä

Välimerenkatu 14 A
+358 50 346 0206

info@skogul.fi

Tinskustako vuoden herkullisin?

sunnuntai 25. maaliskuuta 2018


Mukavaa palmusunnuntai-iltaa Rakkaat blogini lukijat.

Teidän lukuisten suosituksien ansiosta olen päässyt
Inspiration Blog Awards 2018 -ehdokkaaksi
Vuoden Herkullisin -kategoriassa!


Mukana Inspiration Blog Awards 2018 –ehdokkaina on toinen toistaan huikeimpia blogeja ja somevaikuttajia monessa kategoriassa.

Mielettömän ihanaa olisi jos saisin äänesi vielä tähän loppuhuipentumaan.

Käy äänestämässä blogini 
Tinskun keittiössä & Tyynen kaa 
vuoden herkullisimmaksi blogiksi. 
Voit kerralla äänestää useampaakin somevaikuttajaa yhdessä tai useammassa kategoriassa.

Äänestämään pääset klikkaamalla tästä


Yleisöäänestys päättyy 5.4. Tuomaristo valitsee vielä omat suosikkinsa ja voittajat valitaan yleisö- ja tuomariäänien yhteispisteillä.

Voittajat palkitaan 14.4. Inspiration Blog Awards 2018 -gaalassa Helsingin Kattilahallissa.


Isot kiitokset vielä ja ihanaa, että jaksatte lukea blogiani.

//tiina




Flunssan karkoitukseen - Kätevän emännän valkosipuli- inkiväärishotti

tiistai 20. helmikuuta 2018



Kaamea flunssainferno jatkaa vyörymistään läpi Suomen ja väkeä kaatuu petiin kuin dominopalikoita konsanaan – Siltä se ainakin on kuulostanut viimeviikot.

Kätevän isännän lempipuheenaihe tuntuu tällä hetkellä myös olevan vallitseva tautirintama.
Saan tasan tarkkaan päivittäisen raportin, kuka kaveripiiristä nyt on sairastunut ja kenen flunssahelvetti on kestänyt jo minkäkin aikaa.
Kätevä myös esittää asiansa sellaisella lohduttomuudella, että voisi kuvitella vähintään tuomiopäivän koittavan meidänkin perheessä ihan näillä näppäimillä.

No koittihan se, tai ainakin se flunssa


Nasulla oli viime torstaina penkkaripäivä ja tuhansien muiden Abien lailla hillittömän karkinviskelyn jälkeen myös hänen suuntansa kulki Abi-risteilylle.

Lieko sitten lomamoodi, stressin laukeaminen penkkaripäivän ja ensimmäisten kirjoitusten jälkeen ollut syy, että Nasulla joka ei sairasta lähes koskaan, nousi lauantai-iltana kova kuume.

Kätevän ensireaktio asiaan onkin kaikille varmaan ihan ennalta arvattavissa:

Jaa-ha. Ei sitten tartte lähteä Finlandia-hiihtoon – Sukset saa laittaa naftaliiniin – Tää hiihtokausi oli sitten tässä - Noutaja tulee.

Kätevällä emännällä tämänlaisissa asioissa ei ole tapana vaipua epätoivoon.
1.4 miljardia kiinalaista ei voi olla väärässä. Kyllä inkivääri auttaa!


Kätevän emännän valkosipuli- inkiväärishotti 


Tarvitset:

  • n. 100 g tuoretta inkivääriä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½ litraa kiehuvaa vettä
  • n. ½ dl hunajaa tai maun mukaan muuta makeutusta esim. steviaa.
  • 1 ison sitruunan mehu puristettuna
Tee näin:
kuori ja raasta inkivääri.
Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet.
Mittaa vesi kattilaan ja keitä se kiehuvaksi.
Ota kattila levyltä ja lisää inkivääri ja valkosipuli kuumaan veteen.
Peitä kannella ja anna hautua puolisen tuntia.
Siivilöi neste toiseen astiaan.
Jos neste on vielä kovin kuumaa niin anna sen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.
Lisää hunaja ja sitruunanmehu.
Sekoita niin kauan, että kaikki hunaja on sulanut nesteeseen.
Pullota ja säilytä kylmässä.
Muista ravistaa pullo ennen käyttöä.

Hirveää vai aivan kamalaa?


Valkosipuli- inkiväärishotin maku on kerrassaan mielenkiintoinen. Inkivääri tekee juomasta tosi kirpeänraikkaan ja valkosipuli antaa sitten oman silauksensa. Maku ei ole paha, mutta vahva se on.
Kuuluisaa stadilaista sanontaa siteeraten: Flunssa lähtee kuin kuppa Töölöstä!

Helpottuuko Nasun olo? Pitääkö shotti Kätevän hiihtokunnossa ja kuinka sitten kävikään?
Jäämme seuraamaan tilannetta.

Netistä poimittua:


Kiinassa inkivääriä on viljelty tuhansia vuosia ja käytetty monien sairauksien ja kivun hoitoon.
Inkivääri sisältää kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa. Kaikki nämä vähentävät kipua ja tulehdusta. Kiinassa inkivääriä on käytetty myös reumatautien hoitoon, ja nykyäänkin inkivääriuutteita käytetään lievittämään reumaattisten sairauksien aiheuttamaa kipua ja edistämään nivelten notkeutta.

Inkiväärin kerrotaan auttavan esim.
vatsavaivoihin
pahoinvointiin
reumakipuihin
notkistaa niveliä
flunssaan
tukkoisuuteen
parantaa verenkiertoa
poistaa nestettä
vähentää turvotusta
auttaa astman ja allergioiden hoidossa

”Suomessa inkiväärin tai inkiväärivalmisteiden käyttöä ei suositella raskaana oleville naisille eikä varfariinia tai muita veren hyytymistä estävä lääkkeitä syöville potilaille. Ja vaikka inkivääriä käytetään vatsavaivoihin, voi se niitä myös herkkävatsaisille aiheuttaa.”

*lähde: Yle


Vinkki:
Inkivääri on edullista ja valkosipuli- inkiväärishottia on suht vaivatonta valmistaa.
Tee kerralla vähän enemmän ja vie ystäville ja naapureille lahjaksi.

Ihanan pirteää pakkasviikkoa ja yritetään pysyä terveinä.

//tiina



Rapeat Cheddarjuustokierteet

torstai 15. helmikuuta 2018



Viikonlopuksi ja itseasiassa koko ensiviikoksi on luvattu tänne Etelä-Suomeenkin ihan kunnon pakkasia.
Jos tulevasta säätilasta jotain positiivista ihan väen vängälläkin pitäisi repiä niin pakastimen/pakastimien siivous.  
Tuo välttämätön paha ja inhokki, mikä vaan aika ajoin on tehtävä - on hyvä laittaa To Do -listalle nyt. Pakasteet säilyvät parvekkeella tai terassilla hyvin sen aikaa kun pakastimen saa sulatettua ja pestyä.

Niin minäkin ajattelin tehdä – Tai siis ainakin ajattelin laittaa To Do -listalle.

No niin tai näin, mutta jos pakastimessasi lymyää vielä jouluisia torttutaikinalevyjä niin niistä voi tehdä aivan ihania Cheddarjuustokierteitä.
Nämä rapsakat juustoiset leivonnaiset sopivat vallan mainiosti pakkaspäivän keiton- tai salaatin lisukkeeksi reippaan ja pirteän ulkoilun jälkeen.

Toisaalta nämä ovat myös aivan taivaallisia sohvan nurkassa valkosipulikermaviiliin dipattuna kera hyvän punaviinin ja leffan. Villasukkia ja paksua pörröistä filttiä tietenkään unohtamatta.


Cheddarjuustokierteet


(noin 20 isompaa tai 40-50 pienenpää kierrettä)

Tarvitset:
  • 4 torttutaikinalevyä
  • n. ½ palaa Jukolan Cheddarjuustoa esim. chili, valkosipuli tai mustapippuri
  • 1 kananmuna voiteluun

Tee näin:
Laita torttutaikinalevyt leikkuulaudalle tai leivonta-alustalle sulamaan.
Voitele kananmunalla kaikki 4 taikinalevyä ensin ainoastaan toiselta puolelta.
Raasta juusto ja levitä se kahden taikinalevyn voidellulle puolelle.
Käännä 2 taikinalevyä edellisten päälle voideltupuoli juustoon päin.
Painele taikinalevyjä reilusti, jotta juusto tarttuu kunnolla taikinalevyihin. (Ei haittaa vaikka taikinalevyt vähän leviäisivät, kunhan levyt pysyvät suurin piirtein päällekkäin.)
Voitele kananmunalla nyt vielä taikinalevyn päälipuoli.
Leikkaa taikinalevyistä veitsellä noin 1 cm levyisiä suikaleita pitkittäin (isommat) tai noin 5 mm vahvuisia suikaleita poikittain (pienennät kierteet).
Ota suikaleesta molemista päistä kiinni ja kierrä vastakkaisiin suuntiin samalla kevyesti venyttäen, niin että taikina menee reilusti kierteelle.
Nosta kierteet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista keskitasolla 220*C noin 7 – 10 min väriltään kauniin vaaleanruskeiksi.


Vinkki: Rapea pekonimuru sopii myös juustokierteisiin cheddarin lisänä.
Näppärimmin pieni määrä pekonia kypsyy mikrossa.
Laita mikronkestävälle lautaselle 2 palaa talouspaperia. Laita 3-4 siivua paperin päälle vierekkäin ja laita 1-2 palaa talouspaperia päälle. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 3-4 min. Tai niin kauan että pekonit ovat rapean kovia.
Jäähdytä ja pilko veitsellä pieneksi muruksi. Lisää taikinalevylle juustoraasteen päälle ja tee samoin kuin ylläolevassakin reseptissä.

Tsekkaa myös jäätelömunkkien resepti pakastimen perälle unohtuneista jäätelöpakettien jämistä ja muutenkin pakastamisen sietämättömästä keveydestä (ainakin meidän perheessä) blogistani klikkaamalla TÄSTÄ.

Idea Cheddarkierteisiin syntyi tuotenäytteiksi saamistani Jukolan Cheddarjuustoista ja todellakin pakastimen perältä bongaamastani avatusta torttutaikinapaketista.

Osa juustoista katosi lähes yhdellä istumalla vaan ”ihan vähän” maistellen.
Kätevän Isännän ehdoton suosikki perusjuustoista oli chili. Minun taas mustapippuri-  ja valkosipuli.

Pari ihan helmeä odottaa vielä jääkaapissa, nimittäin sahti ja viski. Ne lähtevät maaliskuussa Suomi-tuliaisiksi tädilleni Pariisiin.

Täältä tullaan Arja – minä, sekä Jukola!

*Jukolan Juuston Cheddarit saatu tuotenäytteinä

Tutustu paremmin Jukolan Juuston aitoihin Cheddareihin klikkaamalla Tästä



Itse tehty leipäjuusto

maanantai 29. tammikuuta 2018



Taannoisesta piimäjuustokokeilustani innostuneena päätin kokeilla myös leipäjuuston valmistusta.

Jotenkin olen aina mieltänyt, että leipäjuusto pitäisi paistaa pilkulliseksi tyyliin avotulella tai vähintäänkin leivinuunissa, mutta itseasiassa leipäjuusto onnistuu hyvin myös ihan sähköuunissa ja varsinkin jos siinä on grillivastukset.

Leipäjuuston valmistukseen tarvitset maitoa, hieman suolaa ja juustonjuoksutinta.  Ilmeisesti joissain isoimmissa kaupoissa saattaa olla juustonjuoksutinta hyllyssäkin, mutta varmimmin sitä löytää apteekista.
Yksi 100 ml pullo kustantaa noin viitisen euroa ja siitä riittää juoksutetta useampaan juustoon.

Ihan parasta juustoa varmasti tulee, jos maitoa pääsisi ostamaan suoraan maatilalta raakamaitona, mutta perus kaupunkilaiselle tuo on vähän harvinaista herkkua.
Oikein hyvin juuston valmistus onnistuu kaupan purkkimaidostakin, kunhan käyttää maitona täysmaitoa eli sitä rasvaisempaa punaisessa purkissa olevaa. 
Joissain juustoresepteissä myös kehotetaan välttämään uth-maitoja, koska nämä ei ilmeisesti käsittelynsä takia juoksetu yhtä hyvin.

Katselin leipäjuuston ohjeita useammaltakin nettisaitilta ja jokaisessa oli käytetty 4 litraa maitoa. Ajattelin kuitenkin kokeilla ensin puolella annoksella ja tuosta tulikin ihan sopivan kokoinen juusto.

Valmiin juuston painoksi tuli noin 280g ja siitä riitti oikein mukavan kokoiset palat neljälle hengelle.

Leipäjuusto 4. lle


Tarvitset:
  • 2 l täysmaitoa (eli siinä punaisessa purkissa)
  • 2 tl suolaa
  • 2 – 3 tl juustonjuoksutinta

Isohkon ja mahdollisimman laakean siivilän, reikäkauhan ja kulhon, sekä harsokankaan tai keittiöpyyhkeen. (hätätapauksessa voit myös vuorata siivilän pohjan auki revityillä suodatinpusseilla)

Tee näin:
Sekoita suola maidoin joukkoon ja lämmitä kattilassa kädenlämpöiseksi (36-37*C)
Ota kattila pois levyltä, lisää juoksutin, sekoita hieman ja peitä kattila kannella.
Anna maidon juoksettua noin puoli tuntia.
Vedä veitsellä muodostuneeseen juustomassaan ristiin rastiin viiltoja ja anna tekeytyä vielä noin 10 minuuttia.
Kastele harsokangas ja vuoraa siivilä harsolla.
Laita siivilä kulhon päälle ja nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
Laita juustomassan päälle mahdollisimman sopivan kokoinen lautanen painoksi ja anna valua yön yli jääkaapissa.
Irrota juusto varovasti harsosta ja laita uunivuokaan.
Paista noin 230-250*C (mielellään grillivastuksilla) noin 10 min. tai niin kauan, että juusto saa pilkullisen ruskean värin.


Katso myös piimäjuuston resepti klikkaamalla Tästä.

Ps. Juuston valmistuksesta ylijäänyttä nestettä eli heraa ei kannata heittää pois. Heran voit käyttää vaikkapa sämpylöihin tai laittaa smoothien sekaan.
Heran voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.




Helppo ja keveän raikas Appelsiini-suklaamoussekakku

torstai 25. tammikuuta 2018


*yhteistyössä Dr. Oetker Suomi

Sain testattavaksi muutamia Dr. Oetker -tuotteita ja mukana oli myös Mousse Chocolate suklaamoussejauhetta.


Ajattelin ensin kokeilla jauhetta ihan pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna helppona jälkiruokana, mutta sitten jostain mielen sopukoista nousikin ajatus suklaamoussekakusta ja sitrussesongin, sekä ikävästi ahdistavan ja kiristävän housunnapin innoittamana mahdollisimman keveästä ja raikkaasta sellaisesta.


Suurin piirtein näin yleensä


Yleensähän moussekakkuihin laitetaan tuorejuustoa ja kermaa, joten näin ollen ovat kyllä herkullisia, mutta omalla tavallaan vähän työläitä, hintavia ja mahdottomia kalori- ja rasvapommeja.

Tässä moussekakkuversiossa ei siis ole käytetty tuorejuustoa ollenkaan ja aidon kerman tilalla voit käyttää vähempirasvaisia vaahtoutuvia tuotteita kuten vatkattavaa vaniljakastiketta.

Lisää keveyttä ja sitä ihanaa raikkautta kakkuun sain käyttämällä moussejauheen nesteenä appelsiinimehua.

Appelsiinin makua vahvistaakseni laitoin moussen joukkoon Dr. Oetkerin kätevää appelsiininkuori raastetta ja suklaalle perso kun olen niin raastoin vielä moussen joukkoon yhden rivin maitosuklaalevystä. (Siis oikeasti vain yhden. Pari taisi kyllä livahtaa suuhun leivonnan tiimellyksessä, mutta sitähän ei lasketa. Eihän?)

Lisätyn suklaan voi jättää poiskin, sillä moussejauhe sisältää myös suklaapaloja.

Ainakin puolet vähemmän rasvaa ja kaloreita


En sen enempää lähtenyt laskemaan valmiin kakun kaloreita, mutta nyt ihan näppituntumalla veikkaisin tässä olevan reilusti puolet vähemmän kuin perus suklaisessa juustokakussa. Jos käytät tosiaan vielä kerman tilalla kevyempää versiota niin jaa-a – olisiko jopa vain kolmannes.

Keveydestään huolimatta, kakun maku ja rakenne on aivan ihana.

Helppo tehdä ja vielä halpakin

No keveyden lisäksi tässä kakussa ilahduttaa sen helppous ja hinta.

Suklaamoussejauhe on helppoa ja näppärää käyttää ja parin eri kauppaketjun hintakeskiarvo oli suklaamoussejauhepussille (onhan muuten melkoinen sanahirviö) oli noin 1,5€ kpl.

Riippuen vähän minkä merkkisinä reseptin muut tuotteet hankit, niin kuitenkin halvimmillaan tämän kakun raaka-aineiden kokonaishinnaksi tulee ainoastaan sellaiset 6-8€.


Isot kiitokset ja Arvonta


Helmikuussa tulee muuten kolmas vuosi täyteen, kun olen tätä blogiani enemmän ja vähemmän aktiivisesti kirjoitellut.

Se mikä jaksaa aina uudestaan ja uudestaan ihmetyttää olette te rakkaat blogini lukijat. 
Miten paljon olette antaneet positiivista ja välillä vähän rakentavaakin palautetta.
Olette antaneet vinkkejä, toivoneet erilaisia reseptejä ja ennen kaikkea te olette se syy miksi välillä suorastaan kroonisuuteen äityvästä aikapulastani huolimatta jaksan ja jostain revin sitä aikaa blogia kirjoittaa. Kiitos siitä!
Jaksetaan vielä vuosia jookos?

Blogin tulevien synttäreiden tiimoilta myös Dr. Oetker Suomi haluaa muistaa blogini lukioita ja sponssaa 3 ihanaa leivontatuotepakettia teidän kesken arvottavaksi.

Tarkat ohjeet arvontaan osallistumiseksi tuolla ihan postauksen lopussa.



Keveän raikas Appelsiini-suklaamoussekakku


Tarvitset:
  • 2 pussia suklaamoussejauhetta (Dr. Oetker a’ 92g)
  • 4 dl appelsiinimehua
  • 4 dl kermaa tai vatkautuvaa vaniljakastiketta.
  • 1 pussi applesiininkuorta (Dr. Oetker a’ 6g)
  • (n. 50g suklaata raastettuna)
  • 1 tl vaniljasokeria (Dr. Oetker) (jätä pois jos käytät vaniljakastiketta)
  • 2 liivatelehteä (Dr. Oetker)
  •  14 isoa digestive keksiä (n. 200g)
  • 75g voita


Tee näin:
Pohja:
Murskaa keksit hienoksi muruksi.
Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon.
Painele seos kevyesti irtopohjavuoan (n. Ø 24 cm) pohjalle.

Täyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma/vaniljakastike vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan.
Laita vatkauskulhoon suklaamoussejauheet, tuoremehu, appelsiininkuori ja vaniljasokeri.
Vatkaa voimakkaasti noin 3 min.
Jos haluat moussesta vielä suklaisemman lisää raastettua suklaata noin 50g.
Sekoita kermavaahto suklaamoussen joukkoon.
Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne pieneen kiehuvaan vesitilkkaan.
Lisää liivate ohuena nauhana hyvin sekoittaen moussen joukkoon.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Voit paukauttaa kakkuvuokaa työtasoa vasen muutaman kerran niin täyte asettuu vuokaan tasaisemmin.
Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ainakin neljäksi tunniksi. Mieluiten yön yli.
Irrota reuna ja pohja varovasti. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele.

Vinkit: Irtopohjavuoan pohjalle kannattaa laittaa aina leivinpaperi.
Voit leikata pohjalle pohjan kokoisen pyöreän palan tai yksinkertaisesti levittää pohjaosan päälle leivinpaperin, kiristää reunat kiinni ja leikata ylimääräiset pois vuoan ulkopuolelta.

Vuoan reunat kannattaa sipaista öljyllä tai suihkauttaa hieman vuokaspraytä, jotta hyytynyt kakku irtoaa nätimmin vuoan reunoista.
Leivontatarvikeliikkeissä on myynnissä myös tarkoitukseen sopivaa reunakalvoa, jota ei kypsennettävissä kakuissa voi käyttää.


Dr. Oetker leivontatuotepakettien arvonta ja säännöt


Arvon kaiken kaikkiaan 3 leivontatuotepakettia blogin eri somekanavissa (kuva alla).


1. Yhden tuotepaketin arvon täällä blogissa kaikkien tätä postausta kommentoineiden kesken.
Tuonne alas kommenttikenttään siis voit jättää vaikka terveiset, moittia vallitsevaa säätä tai ihan mitä haluat (lähestulkoon mitä haluat. Tiedät kyllä)

Muista jättää kommenttikentään myös sähköpostiosoitteesi niin saan sinuun tarvittaessa yhteyden.

Osoitetta ei käytetä mihinkään muuhun kuin arvonnan voittajan tavoittamiseen.

2. Toisen tuotepaketin arvon Tinskun keittiössä ja Tyynen kaa -blogin Fb- sivuilla appelsiini -suklaamoussekakun kuvan tykkääjien ja kommentoineiden kesken.

3. Kolmannen paketin arvon Instagramissa @tinskunkeittiossa tilillä samaisen kuvan kommentoijien kesken.


Sinulla on siis mahdollisuus osallistua arvontaan kolmella eri foorumilla.

Aika alkaa nyt ja päättyy sunnuntaina 4.2.18 klo 24.00.
Onnea arvontaan!



Arvottavat tuotepaketit sponsoroi Dr. Oetker Suomi.
Tuotepakettien arvo on noin 20€ kpl. 
  
Dr. Oetkerin leivonta – ja muihin tuotteisiin voit käydä tutustumassa heidän nettisivuiltaan http://www.oetker.fi

Käy ihmeessä myös tykkäämässä myös heidän Fb- sivuista Dr. Oetker Leivo ja Koristele

*yhteistyössä Dr. Oetker Suomi