Sitruunainen vadelma-jogurttikakku - New York cheesecake tyyliin


Pääsiäinen ja ihanan pitkä viikonloppu alkaa lähennellä loppuaan. Toivottavasti olette ehtineet rentoutua ja nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä.

Aina on hyvä sää tai syy leipoa

Täällä Nurmijärvelläkin on sää hellinyt – tai noh, ehkä ei niin lauantaina.
Aamu oli kyllä mahtavan aurinkoinen ja siitä riemuiten karautinkin kauppaan ostamaan itselleni auringonottotuolia terassille. 
Ajattelin, että nyt kerrankin ihan vaan olen ja rentoudun. 
Kauppamatka sitten vähän venahti ja kun vihdoin sain upouuden tuolini roudattua terassille – lakkasi aurinko paistamasta ja tilalle tuli viuhovan kova ja kylmä tuuli.
No siinä olikin sitten rentoutumishetkeni siltä erää.

Toisaalta – onhan leipominenkin rentouttavaa ja auringonoton sijasta aloin penkoa mahdollisia leivontainspiraatioita esiin kaapeista.
Ensimmäisenä käteen osui pakastimen syövereistä valmis piirakkataikina makeaan leivontaan. Säilykehyllyltä persikkapurkki ja jääkaapista rahkaa.
Hetken tuumailtuani laitoin kuitenkin persikat ja rahkan takasin kaappiin ja kaivelin pakastimesta pussin vadelmia, jääkaapista jogurttia ja säilykehyllyltä purkin Lemon curdia.


Sitruunainen vadelma-jogurttikakku New York Cheesecake tyylillä


Tarvitset:
  • 1 pyöreä valmis piirakkataikina, makea (käytin  Myllyn Paras) (toki voit tehdä perus murotaikinan pohjaksi myös itse)
  • n. 500 g vadelmia (tuoreita tai pakastettuja. Käytin pakastettuja)
  • n. 500 g paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilainen)
  • 2 dl kermaa
  • 4 kananmunaa
  • n. 150 g sitruunatahnaa eli Lemon curdia
  • 1 dl sokeria
  • 2 + 2 rkl maissijauhoja (lue ohje)
  • 2 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
tuoreita vadelmia, sitruunan kuorta, mintun- tai sitruunamelissan lehtiä, tomusokeria

Tee näin:
Ota piirakkataikina huoneenlämpöön sulamaan noin tunniksi.
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan päälle. Aseta reuna paikoilleen ja kiristä kiinni. Leikkaa ylimääräinen paperi pois ja voitele vielä vuoan reunat.
Kauli taikinaa suuremmaksi (niin, että sitä riittää lähes vuoan reunojen yläosaan saakka) ja painele taikina tasaisesti vuokaan.
Levitä vuoan pohjalle kerros sitruunatahnaa.
Ripottele vadelmille 2 rkl maissijauhoja. Sekoita hieman ja nosta noin puolet marjoista vuoan pohjalle sitruunatahnan päälle.
Sekoita keskenään, jogurtti, kerma, kananmunat ja sitruunamehu.
Sekoita erillisessä kulhossa/mukissa tms. 2 rkl maissijauhoja, sokeri, vaniljasokeri hyvin sekaisin ja lisää jogurttiseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi
Lisää noin puolet jogurttiseoksesta vuokaan vadelmien päälle. lisää loput vadelmat ja kaada päälle loppu jogurttiseos.
Paista uunin alatasolla 175 *C noin 1 ½ h. Peitä kakku foliolla puolessa välissä paistoa, ettei pinta pala.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta sitten kylmään vielä muutamaksi tunniksi. Mielellään seuraavaan päivään.

HUOM: Irrota vuoka kakusta vasta jääkaappikylmänä.

Koristele kakku tomusokerilla, tuoreilla vadelmilla, sitruunankuorella ja tuoreilla mintun tai sitruunamelissan lehdillä.

Säilytä kakku kylmässä.

Kestää myös pakastamista, kunhan sulatat kakun jääkaapissa.


Ps. Uusi auringonottotuolini on edelleen käyttämättömänä terassilla. Ei siksi, etteikö aurinko olisi muina päivinä paistanut. Vaan siksi, että tässä on kertakaikkisesti ollut niin paljon kaikkea muutakin kivaa puuhaa pienimuotoisesta lavaviljelystä lähtien. Siitä lisää toisella kertaa.

Tänään kylässä kävi ystäväni Johanna. Valmistelimme yhdessä herkullisen lounaan, keskustelimme yrittäjyydestä, yrittäjyyden haasteista ja henkilökohtaisista haaveistamme.
Mukava ja mielenkiintoinen iltapäivä siis. Lisää iltapäivästämme tulossa lähipäivinä postauksen ja ihan videonkin merkeissä.

Mukavaa alkavaa työviikkoa ja ihanaa lomaa kaikille teille, jotka tämän koko pääsiäisen jälkeisen viikon lomailette.

Ai niin…. Vappukin on jo ensi viikolla 😊


//tiina


PRINT RECIPE

5 kommenttia

  1. Aivan ihanan raikas kakku! Tätä pitää kyllä kokeilla. Nuo valmistaikinat on kyllä helpottaneet omaakin leivontaa usein. Ne ovat todella laadukkaita nykyään. Aurinkoa alkavaan työviikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä käteviä. Toki perus murotaikina on suht helppo ja vaivaton tehdä itsekkin, mutta lähes samaan rahaan saa valmiin ja pah... aina ei jaksa :D

      Poista
  2. Aivan ihanan kakun teit. Olen ihan ihastunut lemon curdiin, ihanan raika maku, sopii täydellisesti vadelman kaveriksi.
    Kivaa viikkoa sinulle Tiina <3

    VastaaPoista
  3. Oih, miten herkullisen näköinen kakku! Lemon curd on ihanan kirpeän raikasta ja pidän sen mausta. Pakko myöntää, että noita valmiita piirakkapohjia tulee käytettyä toisinaan. Viimeksi nyt pääsiäisen käytin rahkapiirakkaani sellaista vaikka olisi pitänyt tehdä pullataikina pohja oikeaoppisesti. Joskus kai saa kiireeseen vedoten oikoa... :D

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall