Juhlapyhien jälkeen ihan tavallinen arkiruoka maistuu ah –
niin hyvälle. Arkiruoan aatelia varmasti on itsetehdyt lihapullat.
Moni mieltää lihapullien valmistuksen vaivalloiseksi ja
aikaa vieväksi. Jonkun mielestä itsetehdyistä lihapullista tulee helposti aina
kivikovia ja sitkeitä ovikiiloiksi sopivia palleroita.
Lihapullat ovat kuitenkin itseasiassa suht nopeita ja
helppoja valmistaa. Tällä reseptillä niistä tulee myös takuulla ihanan pehmeitä
ja herkullisia. Huomioi myös muutama
tärkeä seikka jotka avaan alla olevassa tekstissä.
Näitä ohjeita noudattamalla
sinulla on varmasti vielä mustavyö lihapullien valmistuksessa.
Älä vaivaa ja sipulilla on väliä
Muista, että lihapullamassa saa pyörittää ja käsitellä
mahdollisimman vähän. Massa sekoitetaan nopeasti vain juuri ja juuri sekaisin.
Itseasiassa
jauheliha kannattaa paloitella paketistaan suht pieniksi paloiksi
sekoituskulhoon. Varsinkin jos se on kovin isolla terällä jauhettua. Monesti
ainakin ulkolaiset jauhelihat ovat.
Paras lihapullaliha on nautaa ja rasvaisuudeltaan korkeintaan
noin 10 %. Naudanliha pysyy kasassa ilman korppujauhojakin.
Jos olet tottunut käyttämään lihapullamassan teossa
yleiskonetta ja lopputulos on aina kuivia palleroita niin syy saattaa juurikin
olla siinä, että käsittelet sitä yksinkertaisesti liikaa. Unohda yleiskone.
Myös sipulilla on väliä.
Sipuli kuuluu olennaisesti lihapulliin. Lihapullamassaan
lisättävän sipulin pitää olla hienon hienoksi silputtua ja sipuli kuullotetaan
aina pannulla pehmeäksi ennen jauhelihan joukkoon lisäämistä.
Tässä versiossa
sipuli kiehautetaan lisäksi vielä mausteiden kanssa kermatilkassa, jotta siitä
tulee oikein pehmeän muhevaa ja maut sekoittuvat massaan tasaisesti.
Pari sanaa paistamisesta
Lihapullat valmistuvat helposti ja käryttömästi uunissa.
Uuni saa olla kuuma, jotta lihapullat kypsyvät nopsasti ja
saavat samalla väriä.
Noin pingispallon kokoinen raaka lihapulla tarvitsee
kypsyäkseen 15 min. kun uunin lämpötila on 225*C.
Voit tarkistaa kypsyyden halkaisemalla yhden pullan. Jos tarjoilet
lihapullat kastikkeessa niin ne kypsyvät lisää.
Tee siis kastike aina valmiiksi
ennen lihapullien lisäämistä ja tämän jälkeen kastiketta kiehutetaan hiljalleen
enää korkeintaan ihan muutama minuutti.
Ylikypsyttämällä lihapullasta myös tulee helposti kova ja
sitkeä.
Lihapullat voi kypsyttää myös kastikkeessa. Tällöin ne
kuitenkin kannatta ensin ruskistaa kevyesti pannulla tilkassa voita tai öljyä.
Kypsennä
lihapullia hiljaa poreilevassa kastikkeessa koosta riippuen noin 15-20 min.
Pehmoiset herkkulihapullat kermakastikkeessa
Tarvitset lihapulliin:
- 400 g naudan jauhelihaa (mielellään suht vähärasvaista)
- 1 keltasipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 kananmuna
- 1 naudanliha-annosfondi
- 1 dl kermaa
- 1 tl mustapippuria rouhittuna
- ½ tl kuivattua timjamia
- tilkka öljyä tai hieman voita
- Huom: Fondista tulee riittävästi suolaa. Sitä ei tarvitse enää erikseen lisätä.
Tarvitset
kermakastikkeeseen:
- 3 dl kermaa
- 1 dl vettä
- 1 naudanliha-annosfondi
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl mustapippuria rouhittuna
Koristeluun tuoretta persiljaa tai basilikaa
Tee näin:
Silppua sipuli pieneksi
silpuksi ja murskaa valkosipuli.
Kuullota
sipuleita hetki pannulla öljyssä tai voissa.
Lisää pannulle
kerma, mustapippuri, lihafondi ja anna hautua hiljaa poreillen pari minuuttia.
Jos käytät lihaliemikuutiota niin murskaa se palasiksi.
Kaada sipuliseos
kulhoon ja anna jäähtyä.
Paloittele
jauheliha pienemmiksi paloiksi ja lisää kulhoon.
Lisää kananmuna
ja sekoita seos esim. puuhaarukalla tai käsin tasaiseksi taikinaksi. Älä
vaivaa, älä painele. Älä missään nimessä käytä yleiskonetta. Mitä vähemmän massaa
käsitellään sitä pehmeämmät ja ilmavammat lihapullat saat lopputuloksena.
Anna massan tekeytyä
muutama minuutti
Ota massasta ruokalusikalla
nokareita ja muotoile niistä pyöreitä pullia kevyesti pyöräyttäen.
Paista uunissa
225*C 15 min.
Tee kastike.
Laita kaikki kastikkeen
ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa koko ajan sekoitellen.
Lisää lihapullat
kastikkeen joukkoon ja anna kiehua vielä pari minuuttia.
Tarkista maku.
Koristele tuoreella
persilja- tai basilikasilpulla ja roseepippureilla.
Kurkkaa blogistani myös nämä:
Loistavia lihapullareseptejä Kulinaari -blogista:
Pata: Maku Kitchen Life |
23 kommenttia
Pöh, just söin äsken ja nyt meinaa nälkä yllättää kun lukee tätä ohjetta... Pitää kokeilla huomenna tällä ohjeella! :-)
VastaaPoistaPahoittelut :D No mutta ei tarvitse miettiä mitä huomenna teet ruoaksi <3
PoistaHeissan Tinsku ja katoppa, meillä tehdään lihapullat melko samoilla ohjeilla ja hyvää tulee. Peuraa kun käytän jätän vielä tuon kananmunankin pois, ihan turhaa silloin.
VastaaPoistaKyllä lihapullat on arkiruokien kunkku ja kermakastikkeessa niin buenoo, nam!
Aurinkoista kevättä sinne Tinskun keittiöön <3.
Peruslihapullat on hyviä. Maistuu kaikille. Hyvä pointti muuten tuo peuranlihasta kananmuna pois. Kiitokset <3 Roppakaupalla valoa ja aurinkoa myös sinne teille <3
PoistaEipä ole lihapullien voittanutta! ;-) Oma "arkiversioni" on mukaelma turkkilaisista lihapullista ja siihen tulee aina kanelia. Nämä sun pullat on kyllä superherkullisen näköiset tuossa kastikkeessaa. Ja kuvasta melkein jo tuntee tuoksunkin!
VastaaPoistaLihapullat on kyllä ihan must! Perus lihapullarepsu on siitä kiva, että sitä voi sitten tuunailla just niillä lempijutuilla :)
PoistaHyvä resepti ja hyviä vinkkejä. Sipulin pakollisuudesta olen tosin eri mieltä ja omaan suosikkireseptiini tulee béchamel-kastiketta ikään kuin kananmunan tilalle. Tosin kastiketta ei yleensä ole, jolloin korvaan sen ranskankermalla.
VastaaPoistaUunipullista en ole koskaan saanut kiveä pehmeämpiä, lienen paistanut liian kauan. Pitää kokeilla sinun uunivinkkejäsi.
Kiitos Ari kommentista :) Tuo béchamel-kastike pitää laittaa kokeiluun. Kiitos vinkistä. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa :)
PoistaNäin herkullisen lihapullakuvasi instassa ja oli pakko tulla katsomaan ohje, vaikkei ruokajutut juuri tapoihini kuulu, koska ruuanlaitto on mulle lähinnä pakko(liha)pullaa ;)
VastaaPoistaLihapullat kypsytän kyllä uunissa, mutta kehtaanko täällä tunnustaa, että olen tähän asti käyttänyt maustamiseen ranskalaista sipulikeittoa, koska en osaa maustamisen taitoa. Aina on liian vähän tai liikaa jotain, kun maistaminen ei auta makuaistin puutteellisuudesta johtuen.
Sun ohje menee kyllä kokeiluun, koska haluan todelkakin jättää teollisen jauhepulverin pois. Kiitos :)
Moi Etanaelli :) Mukavaa, että tulit. Tämä on hyvin simppeli perus lihapullaresepti jota voi omien mieltymysten mukaan maustaa vaikka lisääkin, mutta fondi ja mustapippuri riittävät mainiosti <3
PoistaKiitos siitä, että tiedän miten omista lihapullista tulee jatkossa nyt pehmeän ihania ja syötäviä :)
VastaaPoistaMinniekin pitää varmasti <3 Aurinkoista viikkoa ja terkkuja Minnielle <3
PoistaKylläpä näyttääkin hyvältä. Minun mies on lihapullamestari, hän tekee lihapullataginea ja ai, että se on herkkua.
VastaaPoistaHerkullista loppuviikkoa sinulle <3
No uskon! Ihan mielessäni tunnen lihapullataginen tuoksun.
PoistaOooh miten kaunis kuva! Ehkä hienoin lihapullakuva ikinä 😀
VastaaPoistaNo voihan kiitos <3 Joskus ihan tälläiset ilman turhia kikkailuja ja stailailuja toimivat. Kuvaaja tyttäreni Nasu. Miten onkin muuten saanut ahteristani noin kapean? :D Kävin vierailulla blogissasi ja jätin terveiset. Kerrassaan kutkuttavan hauska blogi <3
PoistaHeips! Tänään tein nää pullerot ja voi että oli hyviä :P Vähän jouduin soveltamaan timjamin osalta, koska sitä ei ollut, laitoin basilikaa ja soosin koristelin tuoreella oreganolla ja persiljalla. Nää menee jatkoon, kiitos reseptistä :)
VastaaPoistaKiitos reseptistä! Mitäköhän näiden kanssa tarjoaisi? Perinteisesti perunamuussia? Aikomukseni oli tehdä tänään lihaperunasoselaatikkoa, mutta aikomukseni vaihtuu kyllä näihin lihapulliin. Mökkimme lähellä, Fiskarsissa, järjestetään vuosittain slow food, lähiruoka-festivaalit. Tarjolla on paljon ruoka- ja elintarviketuotteita lähivalmistajilta ihanassa ympäristössä, entisen ruukin alueella. Ostin sieltä kerran "vielä eilen kirmanneen karitsan" jauhelihaa ja tuli kyllä hyvät pullat. Pannulla paistoin ja tein aika jöllyköitä. Hyvä huomio tässä reseptissäsi on tuo liika vaivaaminen (monilla se ehkä johtuu makeiden pullien leivonnasta, jossa taikina vaan paranee, kun sitä, varsinkin alkuvaiheessa, alustaa hyvin ja vaivaa). Itse en ole siihen lihapullien teossa sortunut, laiska kokki, kun olen :).
VastaaPoistaTein tällä ohjeella jo toisen kerran,nyt käytin jauhettua hirveä.En ole koskaan saanut näin pehmeitä ja maukkaita lihapullia.Kiitos tästä ohjeesta.
VastaaPoistaThere is definately a great deal to learn about this issue. I really like all of the points you’ve made. ice cream aurora
VastaaPoistaOlipa maukas ohje. Tänään söimme spagetin kera. Huomenna perunamuusilla. Joulun jälkeen maistatutan varmasti lapsenlapsille.
VastaaPoistaOlipa hyvä ohje. En ole näin hyviä lihapullia tehnyt koskaan! Lisukkeina oli perunamuusi, hunajoituja uuniporkkanoita, mustaherukkahilloa ja mummon kurkkuja. Mums!
VastaaPoistaUuni täysille ja siihen asti että ensimmäinen nestepisara tulee pullasta ulos, 7min, pois uunista ja folion alle vartiksi
VastaaPoista