Vanhanajan kahvikiisseli – Kun mitään ei heitetty hukkaan


*Yhteistyössä Marttojen vegeilta ja Kaslink Aito

Vanhanajan kahvikiisseli on tuulahdus pula-ajan nerokkuuta nykypäivään. Kyseinen kiisseli löytyy monesta vanhasta keittokirjasta - ajalta kun mitään ei heitetty hukkaan. 
Kahvi oli arvokasta ja sitä tottakai keitettiin nuukasti, mutta jos niin kävi, että kahvia jäi pannunpohjalle – niin olisi ollut suoranainen synti heittää se pois.

Ei, ei. Tuo ei tullut kuuloonkaan vaan siitä keitettiin vaikkapa kiisseli.


Hävikistä herkuksi


Kahvikiisseli sopii hienosti myös Marttojen ruokafilosofiaan hävikin torjumisesta ja siksi halusinkin tuoda tämän vanhan reseptin nykypäivään ja muokata järjestämäämme vegeiltaan #martatgoesvegeen sopivaksi.

Tämä kahvikiisseli on siis täysin vegaaninen versio. Toki halutessasi voit halutessasi käyttää myös aivan tavallista kermaa ja maitoa.

Kaslink Aito

Olen käyttänyt tässä reseptissä Kaslink Aito – kauratuotteita. Kaslink oli yhteistyökumppanimme #martatgoesvege -tapahtuman järjestämisessä. Isot kiitokset Kaslinkille! 
Ilman kaltaisianne yhteistyökumppaneita, emme tapahtumaa Martoille ja kyläläisille olisi voineet järjestää. 
Illasta jäi osallistuneille roppakaupalla tietoa, ideoita ja hyvää mieltä.


Mukana olleet Kaslink Aito -tuotteet:


Aito Kauraruoka: Kuuman kestävä kaurakerma ruoanlaittoon.

Aito Kauravispi: Vispautuva kaurakerma. Vaahdosta tulee pursotettavan napakka ja kestää hyvin lätsähtämättä. (Vink. vink. tulevat kesäjuhlat)

Aito kauravanilja: Purkista kaatovalmis paksu vaniljakastike. Tarjoa esim. vegaanisen mutakakun kaverina. Katso mutakakun resepti klikkaamalla tästä.

Aito kaurajuoma Barista: Baristalaatuinen maitojuoma kylmiin ja kuumiin juomiin. Erityisesti kahviin.
Tästä sanottakoon vielä, että myös kahvin kanssa oli tarjolla Baristaa. Olimme varmuuden vuoksi hankkineet myös tavallisen maitopurkin ja yhden kerman. Kukaan ei avannut maitopurkkia ja yksi haki vanhasta tottumuksesta kahviinsa kermaa.

Aito Kauravälipala Plus Omena-mango: Välipalat olivat tarjolla aamupala/välipalapöydässä. Omena-mango sai myös paljon kiitosta maustaan.

Vanhan ajan kahvikiisseli kahdella tapaa


Vaihtoehto 1.
Tarvitset:
  • 4 dl vahvaa kahvia
  • 4 dl Kuumennuksen kestävää kasvimaitoa Kaskink Aito Baristaa
  • n. 2 dl kuumennuksen kestävää kasvikermaa Kaslink Aito kauraruoka
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1/2 dl maissitärkkelystä
  • vaniljasokeria maun mukaan

Koristeeksi:
  • Kaslink Aito Kauravispiä vaahdotetuna
  • Mimis syötäviä kukkia esim. sarviorvokki

Vaihtoehto 2.
Tarvitset:
  • 2 rkl pikakahvijauhetta
  • 8 dl Kuumennuksen kestävää kasvimaitoa Kaskink Aito Baristaa
  • n. 2 dl kuumennuksen kestävää kasvikermaa Kaslink Aito kauraruoka
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1/2 dl maissitärkkelystä
  • vaniljasokeria maun mukaan

Koristeeksi:
Sama kuin vaihtoehto 1.

Tee näin:
Kaada kylmän kattilan pohjalle maissitärkkelys ja sekoita joukkoon kasvikerma hiljalleen vispilällä vispaten. (tämä siksi, että maissitärkkelys ei paakkuunnu.)
Lisää kattilaan sokerit, kahvi ja kasvimaito. Jos teet vaihtoehdolla 2. niin lisää tässä kohtaa myös pikakahvi.
Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen.
Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.
Nosta liedeltä ja kaada kiisseli annosmaljoihin tai isompaan tarjoiluastiaan.
Ripottele päälle sokeria, kuortumisen estämiseksi ja jäähdytä.
Vispaa Kauravispi vaahdoksi ja nostele lusikalla kiisselin päälle nokareina ja pursota mieleisiäsi kuvioita.
Koristele vielä syötävillä kukilla ja halutessasi myös ripottele hieman pikakahvia kiisselin päälle.



Katso vielä #martatgoesvege -tapahtuman tunnelmia videona.



PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Paljon ihania ruokia, monet kyllä minulle liian monimutkaisia, itse pidän yksinkertaisista ja helpolla tehtävistä ruoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos kommentistasi <3 Yritän valita resptiikkaa niin, että kaikille löytyisi jotain mieleistä. Monia ns. hankalampiakin yritän mahdollisuuksien mukaan yleensä yksinkertaistaa. Mukavaa ja aurinkoista kevättä toivotellen: Tiina

      Poista
  2. voi miten herkullisen näköistä olet tuosta kahvikiisselistä taikonut ja niin hyvältä se maistui vegeillassa, nam! Tätä tarjoon kyllä mökilläkin, niin helppo ohje :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja tämä on oikeasteaan juurikin mökkitunnelmaan sopiva. Isoäidin ruusukupit vaan samaan kattaukseen <3

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall