Seitsemän helppoa sinappia ja muutama vinkki

maanantai 30. marraskuuta 2015


Itsetehty sinappi kuuluu monen jouluun ja sinappi on mitä parhain lahja. Sinapin valmistaminen on helppoa ja nopeaa.
Ainoana haittapuolena sanottakoon, että sinappikattilaa ei hetkeksikään saa jättää vahtimatta ja sekoittamatta, koska sinappi palaa todella helposti pohjaan. Pohjaan palaneen sitten kyllä valitettavasti maistaa. Tee vaikka useampi pienempi annos yhden ylisuuren sijasta.
Alla olevat sinappireseptit ovat tarkoituksella pienelle määrälle. Voit huoletta tehdä ne vaikka noin viisinkertaisena kerrallaan. Sen kokoinen seos on vielä suht helppo sekoitella.
Sinapit säilyvät noin 2kk kun säitytät sinapin kylmässä ja tiiviissä lasipurkissa.

Muutama vinkki:

  • Jos sinappi valmiina on mielestäsi liian väkevää tai haluat siitä juhlavamman, laita valmista sinappia erilliseen tarjoiluastiaan ja sekoita siihen vähän paksuksi vatkattua kermaa tai ranskankermaa. Maidottomaan kookoskermaa.
  • Jos haluat makeampaa, lisää valmiiseen sinappiin hieman juoksevaa hunajaa
  • Karpimpi sinappi syntyy kun korvaat sokerin kookossokerilla, agavesiirapilla tai erytritolilla. Jos käytät jotain makeutusainejauhetta, niin tarkista sen sopivuus kuumentamiseen. Voit myös lisätä nesteen määrää ja käyttää sopivan määrän makeutusaine tippoja.
  • Tee ensimmäinen koe-erä pienellä määrällä, niin voit itse säätää makeuden ja sinappijauheen määrää oman makusi mukaan isompaa erää ajatellen.
  • Maidoton versio. Kerman voi korvata esim. kookoskermalla.
  • Voit aina vaihtaa sokerin hunajaksi, siirapiksi, osittain tai päin vastoin.
Ihanaa joulunodotusaikaa ja porisevia sinappipatoja ! <3


Mieto konjakki- hunajasinappi 


  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl kermaa ( maidottomaan kookoskermaa)
  • 1 dl hunajaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • 1 rkl konjakkia
Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, kerma, hunaja ja suola.
Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka ja konjakki hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.

Tumma chili- muskovadosinappi

  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl vettä
  • 1 dl muskovadosiirappia (tai tummaa ruokokidesokeria)
  • 1 rkl tai maun mukaan chilikastiketta. Jos käytät makeaa niin laita enemmän ja vähennä hieman siirapin määrää.
  • 0.5 tl suolaa
  • 2 rkl vaaleaa viinietikkaa
Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, chilikastike,vesi, siirappi ja suola.

Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.


valkosipulisinappi

  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna tai maun mukaan
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • (loraus konjakkia)

Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, kerma, valkosipuli, öljy ja suola.
Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka ja konjakki hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.


Jallusinappi

  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl omenamehua
  • 0.5 dl sokeria
  • 0.5 dl hunajaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • 1 rkl jaloviinaa tai maun mukaan

Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, omenamehu, sokeri hunaja ja suola.
Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka ja jaloviina hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.


Mieto kinkkusinappi

  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1.5 dl kermaa
  • 1 dl sokeria tai hunajaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl viinietikkaa
  • (1 rkl konjakkia)


Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, kerma, kanamuna, hunaja tai sokeri ja suola.
Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka ja konjakki hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.


Todella stydi

  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sokeria tai hunajaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl viinietikkaa

Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, vesi, öljy, sokeri tai hunaja ja suola.
Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.


Glögisinappi

  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl kermaa
  • 0.75 dl sokeria tai vaaleaa siirappia
  • 0.5 tl suolaa
  • ripaus inkivääriä
  • ripaus jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl balsamico etikkaa
  • 2 rkl glögitiivistettä
Laita paksupohjaiseen kattilaan tai mielellään teflonkattilaan sinappijauhe, kerma, sokeri tai siirappi, mausteet ja suola.

Sekoita ja keitä hiljalleen kuplien noin 5 min tai niin kauan että seos selkeästi hieman paksuuntuu.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka ja glögitiivite hyvin sekoittaen.
Kaada puhtaaseen lasipurkkiin ja jäähdytä. Säilytä viileässä.


Huom! Katso myös ihanan hedelmäisen mangosinapin reseptini klikaamalla Tästä.
Sinappi on munaton, maidoton, viljaton ja täysin vegaaninen.

Kulinaari -blogin raikas Lemon Curd sinappi löytyy Täältä. 





20 kommenttia

  1. Pari kertaa olen sinappia tehnyt ja viime vuonna siitä tuli tosi hyvän makuista. Glögisinappi kuulostaa sopivan erikoiselta omaan kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. Glögisinappia pitääkin testata. Viime vuonna tein tuota jallusinappia ja se oli ihan mielettömän hyvää!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kokeilin maustaa sinapin nyt lakritsalla.....eipä ollut pöllömpää tuokaan :)

      Poista
  3. Kaksikerroskattila / haudutuskattila aivan ehdoton sinapin teossa. Hieman lisää aikaa, mutta kenellä olisi kiire ;)

    VastaaPoista
  4. Missä vaiheessa lisätään öljy tuossa todella stydissä sinapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heti alussa. Pahoittelut, tuo olikin jäänyt pois. Korjattu tekstiin nyt. Kiitos :)

      Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Sinappi on kyllä niin kätevä jouluinen ruokalahja! Ihanaa joulunaikaa <3

    VastaaPoista
  7. Meillä mies hoitaa joulusinapin teon, täytyypä näyttää hänelle vinkkisi. Hyvää joulun odotusta!

    VastaaPoista
  8. Hei missä vaiheessa lisätään chilikastike tuossa muscovado-versiossa? Käykö makea chilikastike? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kaikki aineet kattilaan paitsi etikka. Makea käy :)

      Poista
    2. tuossa oli käynyt lapsos ja chilikastike jäänyt pois teko ohjeesta. Kiitos huomiostasi. Korjaan.

      Poista
  9. Tarviikohan välttämättä laittaa vs-sinappiin viinietikkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse välttämättä. viinietikka antaa kivasti pientä happoa sinapin makuun, mutta ei ole välttämätön.

      Poista
  10. Kauankohan itsetehty sinappi säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kermaa tai kananmunaa, niin kylmässä varmasti ainakin parisen viikkoa. Ilman kermaa/kananmunaa parikin kk kylmässä.

      Poista
  11. Löytyisikö höyrymakkarasinapin ohje?

    VastaaPoista
  12. Montako paivaa sinapin pitaisi makustua jaakaapissa ennen tarjoilua

    VastaaPoista
  13. Aloin ensimmäistä kertaa elämässäni keittelemään sinappia ja valikoin tämän valkosipulisinappi-ohjeen. Lopputulos oli mielestäni todella erikoisen makuinen ja kun aloin tavailemaan ohjetta uudelleen huomasin, että ainesosissa oli mainittu sokeri, mutta valmistusvaiheessa sitä ei oltu mainittu lainkaan, niin jäi sitten laittamatta. Nyt iskin takaisin hellalle ja lisäsin sokerin, niin saas nähä kuinka söössin käy. Kannattaa lisätä valmistusvaiheisiin myös tämä aines. :)

    VastaaPoista