Wasabilla maustettu omenainen palsternakkakeitto ja basilikaöljyä




*yhteistyössä #martatgoesvege yhteistyökumppanit

Nyt taputan itseäni olkapäälle ja taputan oikein kunnolla.
Miksikö? No siksi, että en ole ihan varma olenko missään, koskaan, ikinä – syönyt parempaa keittoa kuin kokeilevasta keittiöstäni lähipäivinä valmistui.

Tätä on pitänyt kokeilla jo ihan kolmeen kertaan ja kyllä! Maku on niin loistava (vaikka itse kehunkin) Niin loistava, että jalat meinaavat lähteä alta.

 Keittoa on käyty taivastelemassa jo muualtakin. Dioriina -blogin Marinan ilme oli suorastaan äimistynyt ja Kätevä on ylistänyt keiton maasta taivaisiin. Se nyt vaan on niin hyvää!
Keitossa yhdistyy 3 erilaista makua. Wasabi, omena, palsternakka, jotka yhdessä toimivat ällistyttävän hienosti.
Reseptissä käytetty kaurakerma tuo omaa pehmeyttään ja sopii makumaailmaan kuin nenä päähän. Viimeisen silauksen ja pisteen keittoon tuo kädenkäänteessä valmistuva basilikaöljy ja kuivatut syötävät kukat.


Helpolle tyylille uskollisena – Kymmenessä minuutissa valmis

Niin ja tosiaan. 
Vaikka nimestä wasabilla maustettu omenainen palsternakkakeitto ja kun siihen lisätään vielä basilikaöljy ja kuivatut kukat niin voisi kuvitella, että siinä on eukko taas seissyt hellanvieressä tunti tolkulla.

Aaa-että, olet täysin väärässä. Tämä keitto on kymmenessä minuutissa valmis. Mausta tinkimättä.

#martatgoesvege -teeman jatkumona

Reseptiti ei ollut #martatgoesvege -illan reseptiikoissa, mutta kiitoksena vielä kaikille yhteistyökumppaneille postailen illan reseptejä tässä kevään mittaan ja samalla saattaa syntyä myös ihan uusia ideoita, kuten tämä kyseinen.

Mainittakoon vielä, että makuparina wasabi – ei varmastikaan olisi tullut mieleeni ilman taannoista Kokkikoulu Espan bloggaajailtaa, jossa pääsimme maistelemaan ihan tuoretta wasabijuurta ja maustamaan sillä mitä monituisempia ruokia. 
Tahtipuikkoa heilutti Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni Kristian Vuojärvi, joten voinette uskoa, että ilta oli enemmän kuin herkullinen. 
Tinskun keittiön instassa löytyy illasta tunnelmia ja lisää on vielä myöhemmin tulossa. :)


Annoskateutta kerrakseen

Keitto on tarvittaessa tosi juhlava ja soveltuukin hienosti alkuruoaksi, mutta toimii myös herkullisena kevyenä lounaana.

Alkukeitoksi tästä riittää reilusti 4.lle. Sopivasti 5-6.lle.
Lounaskeittona leivän yms. muun kanssa pauttirallaa 3.lle

Mikäpä aiheuttaisi enemmän annoskateutta taukohuoneessa lounasaikaan kuin se, että pläläyttäisit keiton perinteisessä Tupperwaressa mikroon – annostelisit hieman basilikaöljyä ja ripottelisit päälle vielä kuivattuja kukkia. Kyllä siinä kuulkaa erään, jos toisen työkaverin leuka loksahtaisi.

Wasabilla maustettu omenainen palsternakkakeitto ja basilikaöljyä


Tarvitset keittoon:
  • 5 dl Bonne palsternakkasosetta
  • 1 pienehkö kirpeä omena pieneksi pilkottuna tai 2 dl Bonne sokeritonta omenasosetta
  • 2 dl vettä
  • 1 dl Kaslink Aito Kauraruoka -kaurakermaa
  • 1 kasvisfondiannos tai kuutio
  • 2 tl vasabitahnaa
  • ½ tl mustapippuria rouheena. Mauste Sallinen
  • hieman meri – tai ruususuolaa myllystä

Koristeluun: 
  • Mimis kuivattuja syötäviä kukkia

Tarvitset basilikaöljyyn:
  • ½ ruukkua basilikaa
  • 1 dl hyvää öljyä
  • 2 tl siideri- tai muuta vaaleaa viinietikkaa
  • hieman suolaa ja pippuria

Tee basilikaöljy näin:
Poista basilikasta puumaisimmat varret ja silppua sauvasekoittimen tai pienen blenderin kulhoon.
Lisää öljy, viinietikka, suola ja pippuri.
Surauta tasaiseksi juoksevaksi tahnaksi.
(säilyy noin viikon hyvänä jääkaapissa)

Tee keitto näin:
Laita palsternakkasose, pilkotut omenat tai sose, vesi, kasvisfondi- tai kuutio, vasabi ja pippuri kattilaan.
Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.
Surauta sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. (jos käytit omenasosetta niin voi hypätä tämän vaiheen yli)
Nosta keitto takaisin liedelle, lisää kauraruoka ja kiehauta.
Nosta keitto lautasille, ruohi päälle aavistus suolaa, koristele basilikaöljyllä ja kuivatuilla syötävillä kukilla. 

Vinkki:
Jos haluat päästä vielä helpommalla, niin käytä tuoreen omenan sijaan Bonnen sokeroimatonta omenasosetta. Tarvitset sitä noin 2 dl.

Voit myös lisätä keittoon hienan sitruunamehua hapoksi.

Vink, Vink: Kaslink Aito Kauraruoka on gluteeniton

Viinisuositus:

Moselland Organic White
Moselland Organic White on luomuviini, alkoholipitoisuudeltaan tavanomaista matalampi (8,5 %) ja myös vegaaneille soveltuva.
Rypäleet poimitaan Moselin laaksosta, noin 8600 hehtaarin alueelta, ja ne kasvat hiekkaisessa kalkkikivimaaperässä. Alueen ilmasto on viinirypäleen kasvuolosuhteille täydellinen. Verrattain viileä, sopivasti sadetta ja pitkä kasvukausi. Viinin kypsyy terästankeissa 17-18°C asteen lämpötilassa noin neljän kuukauden ajan. Se suositellaan nautittavaksi nuorena ja tuoreena, aperitiivina tai kanaruokien sekä aasialaisen keittiön mausteisten hekkujen seurana.
Viinin pirteä hedelmäisyys ja makeus tukevat hienosti keiton suolaisen  makeaa makumaailmaa vasabi mukaan lukien.




PRINT RECIPE

10 kommenttia

  1. Ohoh! En ole nähnyt noita Bonnen juuressoseita lainkaan. Ovatko samassa hyllyssä muiden Bonnen tuotteiden kanssa? Pitääkin kysellä ensi kerran. Ihanaa keittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuluttajapakkauksissa on nykyään, palsternakka, bataatti, porkkana sekä kuin kuuta nousevaa odottamani punajuurisose. Jos ei löydy kaupan hyllystä niin pyydä kauppiasta tilaamaan :)

      Poista
    2. Niin ja hyllyt on niin kauppakohtaisia, että en nyt osaa tuohon vastata. Kyllä Kauppias tietää :D

      Poista
  2. Voi miten helppo ja kaunis keitto, pitääpä muistaa tämä soppa, kun seuraavalla kerralla mietin mitä sitä ruuaksi laittaisi :), kiitos vinkistä Tiina <3.

    VastaaPoista
  3. Onpa hyvännäköistä keittoa, kuin samettia. Omena varmasti pehmentää juuri sopivasti palsternakan makua.
    Kaunista uutta viikkoa sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sosetettu palsternakka oli itseasiassa itsekseenkin yllättävän pehmeän makuinen, mutta omena tosiaan tuo omaa makuaan keittoon hienosti.

      Poista
  4. Pitääpä mennä ratsaamaan pikkukylämme ruokakauppa. Mahtaako löytyä palsternakkasosetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatavilla on kyllä. Pyydä kauppiasta tilaamaan jos ei jo kaupassa ole.

      Poista
    2. Ostin juuri tätä sosetta Kauppakeskus Redin Weefood-hävikkiruokakaupasta tosi edullisesti, päiväystä vielä hyvin jäljellä. Tätä keittoa aion kokeilla!

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall