Parin hiilarin peruna-porkkanarieskat

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Leivontakokeilut jatkuvat. Leipää meillä ei ole muistaakseni ostettu enää pariin kuukauteen ja isäntä ruoskutteli loput kaapinperältä löytyneet hapankorput eilen. Kuituiset mantelileivät maistuu kyllä kaikille, mutta aina on kiva kokeilla jotain uuttakin.
Pofiber perunakuitua on meillä käytetty nyt jauhojen sijasta ahkeraan ja tässäkin kokeilussa se toimi loistavasti.
Oikeastaan ensimmäinen vedos oli pehmeät sämpylät, mutta kun ne kuitenkin ulkomuodoltaan muistuttivat enemmän rieskoja niin ajattelin, että tehdään sitten rieskoja ! Isäntä huuteli vielä, että saiskos sinne porkkanaa kanssa?
No, jo vain :)



Parin hiilarin peruna-porkkanarieskat 10 kpl

Tarvitset:

  • 3 dl pofiber perunakuitua (60g = yhteensä noin 8 hiilaria)
  • 1 keskikokoinen raastettu porkkana
  • 2 rkl psylliumia
  • 0.5 dl seesaminsiemeniä
  • (1 rkl chia-siemeniä)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 3 dl vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä


Sekoita kuivat aineet sekä raastettu porkkana keskenään.
Sekoita veteen kananmuna ja öly. Sekoita seos kuiviin aineisiin.
Anna taikinan turvota hetki ja muotoile siitä tanko jonka jaat 10: neen osaan.
Taputtele ja muotoile palat pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman ohuiksi rieskoiksi.
Pistele rieskat haarukalla ja paista uunissa 225*C noin 10 min.
Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Tässä vielä tarkka laskelma rieskan hiilareista. Eli yhdessä rieskassa on hh noin 1.6



Karpin kaalilaatikko

Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä kaalikääryleitä. Bongasin perjantaina netistä miten kaali kannattaa ensin pakastaa ja sitten sulaneesta kaalista lehdet irtoaisivat hienosti ja olisivat sopivan pehmeitä kaalikääryleiden valmistukseen. Lievästi tapaturma-alttiina (lue palovammat) otin tämän ilouutisen riemulla kokeiluun.
Laitoin kaalin pakastimeen perjantai-iltana ja otin sen lauantaiaamuna huoneenlämpöön sulamaan.
Iltapäivällä suunittelin alkavani hommiin, mutta tuo kaali oli vielä umpijäässä. Ajattelin, no ei tässä kiire ole. Jääkaapissa on vielä eilisiä tähteitä joten hyvin ehtii myöhemminkin.
Klo 19 aikaan sain kaalista nyhdettyä 2 repaleista lehteä irti. Kaali oli edelleen ikiroudassa. Siinä vaiheessa piti todeta, että joku on nyt mennyt pahasti pieleen tai sitten tämä on vähän useamman päivän projekti.
Varustin isännän isolla kokkiveitsellä ja kääryleistä tulikin sitten kaalilaatikko.



Karpin kaalilaatikko 4. lle

Tarvitset:
  • noin 1 kg valkokaalia
  • ainakin 400g jauhelihaa
  • 2 dl linssejä
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 6 dl vettä
  • laatikon päälle hieman kookossokeria tai acavesiirappia makeutta antamaan
  • mausteita esim. mustapippuri, grillaus- tai pihvimauste (suola) yms. Yrteistä rakuuna sopii myös hyvin.
  • oliiviöljyä jauhelihan paistamiseen
Jos haluat laatikosta hieman kermaisen ja kiinteämmän niin lisää vielä:
  • 2 dl kermaa
  • 1 kananmuna
Pilko sipulit ja kuulota niitä hetki öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista.
Mausta seos mieleisilläsi mausteilla. Huomioi, että lihaliemestä tulee vielä suolaa laatikkoon.
Pilko kaali ohueksi suikaleeksi ja huuhtele linssit lävikössä.
Sekoita kaikki aineet sekaisin isoon uunivuokaan.
Kiehauta vesi ja sulata siihen liemikuutiot. Lisää lihaliemi vuokaan. 
Jos laitat kermaa ja kananmunan niin sekoita ne ensin keskenään ja lisää sitten laatikon joukkoon hyvin sekoittaen.
Lisää laatikon päälle halutessasi hieman kookossokeria tai acavesiirappia.

Paista uunissa 200*C reilu tunti.
Sekoittele laatikkoa välillä jottei pinta kärähdä tai käytä esim foliota laatikon päällä paiston loppuvaiheessa.

Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.



Marjapiirakka vhh perusohje

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Helppo ja suht nopea  makean vähähiilihydraattisen peruspiirakan ohje. Voit lisätä pohjaan makuja mausteilla esim kanelia jos teet omenapiirakkaa. Kardemummaa, kaakaota yms. aina täytteiden mukaan. Täytteiksi voi laittaa mitä kaapista löytyy, hedelmiä marjoja, soseita. Uskoisin että tästä tulee myös loistava uunissa paistettavan juustopiirakan pohja. Itse käytin tälläkertaa mansikoita ja mustikoita. Voit kokeilla korvata myös osan pofiferistä tai mantelijauhoista kookooshiutaleilla.



Marjapiirakka

Tarvitset:
  • 2 dl pofiber perunakuitua ( 2 dl = 40g. Hiilareita 12g/100g )
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 0,5 dl kookos sokeria, agavesiirappia, karppisokeria yms.
  • 1 tl leivinjauhe
  • 2 tl psyllium
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 kananmuna
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi  ja kananmuna. Sekoita hyvin.
Taputtele taikina piirakka- tai irtopohjavuuan pohjalle ja hieman reunoille. 
Paista pohjaa 200*C 10 min. Jäähdytä hieman.

Täytteeseen:
  • n. 500g marjoja
  • 1 kermaviili
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl tai maun mukaan acave siirappia tai tummaa sokeria. ( maistele miten makeus on mielestäsi sopiva)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • hieman vaniliaa
Täytä hieman jäähtynyt pohja marjoilla.
Sekoita muut täytteen ainekset keskenään ja lisää marjojen päälle.
Paista uunissa 180*C noin 30 min.




Tonnikala-aurajuustopiirakka vhh

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Tänään lounas oli suht kevyt joten illalle ajattelin tehdä jotain vähän tuhdimpaa. Kuiva-ainekaappit ja ja pakastimet on täynnä, joten koitan tässä pitää taas niitä minun surullisen kuuluisia en osta kaupasta mitään päiviä. No en ostanut kaupasta tänään mitään. Tämä päivä on siis pulkassa.



Tonnikala-aurajuustopiirakka

Pohjaan tarvitset:

  • 2 dl pofiber perunakuitua  ( 2 dl = 40g. Hiilareita 12g/100g )
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 100 g juustoraastetta
  • (1/2 tl suolaa)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl vettä
  • 1 kananmuna


Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää, öljy, vesi ja kananmuna. Sekoita hyvin. Taikinasta tulee tosi kiinteä "pallo"
Taikina riittää isoon pyöreään piirakkavuokaan tai rengasvuokaan.
Taputtele taikina vuokaan ja vähän reunoille.
Esipaista pohjaa uunissa 200*C 10 min. Anna jäähtyä hieman.

Täytteeseen tarvitset:

  • 2 prk tonnikalaa öljyssä
  • 400g kermaviiliä, ranskankermaa, turkkijugua mitä nyt kaapissa sattuu olemaan
  • n. 100 g aurajuustoa
  • 1 paprika
  • 1 punainen chili
  • 1 kananmuna
  • pala purjoa tai kevätsipulia
  • mustapippuria (suolaa)
  • rakuunaa
  • Päälle viipaloituja kirsikkatomaatteja

Valuta tonnikalasta ylimääräiset öljyt. pilko aurajuusto, paprika, chili ja purjo. Sekoita sekaan mausteet, kermaviili ja kananmuna.
Kaada täytteet pohjan päälle
Viipaloi vielä kirsikkatomaatteja täytteen päälle koristeeksi.

Paista uunissa 180*C noin puolisen tuntia


Helppo ja nopea tomaattikeitto

Tomaattikeitto on hyvää ja kaikenlisäksi erittäin terveellistä. Tomaatit sisältävät valtavasti lykopeenia. Pikku pointti tässä kuitenkin on. Paras lykopeenin lähde onkin juuri käsitelty tomaatti, paseerattu, paistettu yms. Lykopeeni ei tuhoudu kuumentaessa. Päin vastoin.
Eikä siinä vielä kaikki. Lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti joten se vaatii aina hieman rasvaa imeytyäkseen.

Miten lykopeeni sitten vaikuttaa? On kliinisesti todistettu, että lykopeeni auttaa ehkäisemään syöpää. Jopa pienentää syöpäsoluja. Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, aivohalvausta sekä silmäpohjan rappeumaa.
Lykopeenia on myös esim. vesimelonissa, verigreipissä, ruusunmarjassa, aprikooseissa, veriappelsiineissa sekä punaisessa chilissä. Tomaattissa kuitenkin ehdottomasti eniten



Helppo tomaattikeitto. Pääruokana 2-3. lle tai alkukeitto 4. lle

Tarvitset:

  • 500g paseerattuja tomaatteja tai tomaattimurskaa. Suosi luomua.
  • 1 pienehkö sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 3 dl vettä
  • 100g tuorejuustoa, kermaa yms. muuta täysrasvaista lykopeenin imeytymiseksi.
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl kookos- tai palmusokeria (intiaani-, yms. muu tummasokeri)
  • (1 rkl balsamiviinietikkaa)
  • mustapippuria ( suolaa )
  • basilikaa, tinjamia, chiliä
  • loraus oliiviöljyä


Pilko sipulit ja kuullota ne oliviiöljyssä. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto. Anna kiehua hiljalleen noin 10 min.
Soseuta keitto tasaisesksi esim. sauvasekoittimella.
Lisää tuorejuusto ja ja anna kiehahtaa. Älä enää keitä. Tarkista maku.

Koristele valmis keitto tuoreilla yrteillä. Vuohenjuustolla, raejuustolla tai ranskankermalla.
Voit lisätä päälle myös kuorittuja auringonkukan siemeniä.



Vhh pikkuleipäohje ja sen 1000 ja 1 muunnosta

torstai 5. maaliskuuta 2015

Ruuanlaiton lisäksi olen myös intohimoinen leipoja. Tovin jo ehdin murehtia, että saa nyt sitten katsoa koska meillä seuraavaksi hiilihydraattitietoisessa keittiössä leivotaan. Mielessäni jätin jo haikeat jäähyväiset piparkakkumuoteilleni. Vaan onneksi ei !
Olin hankkinut YesDelin Karppisokeria jo jokunen kuukausi sitten kaappiin oikeastaan sen enenpää ajattelematta ja tutustumatta tuotteeseen.
Pikkuhiljaa jauhopeukaloni alkoi muistutella itsestään ja päässä pyöri ajatukset mitä ihanimmista leipomuksista. Epätoivoisesti tutkein kaappejani ja kaapinperältä löysin sitten tuon karppisokeripussin.
Enpä olisi ikimaailmassa uskonut miten loistava tuote tuo on.
Maistuu sokerille ( maistan ehkä normi valkoisesta sokerista poiketen hieman mintun, jonkin viileän miellyttävän maun mitä en sen enempää osaa kuvailla), käyttäytyy leivonnassa kuin sokeri ja tuote on täysin kaloriton. Karppisokeri ei nosta verensokeria, Eli sen GI on pyöreä 0. Verensokerin nopean nousun terveydellisistä haittavaikutuksista ja sen lihottavuudesta voisin kirjoittaa tähän vaikka esseen, mutta jätän sen nyt toiseen kertaan.
Kaiken lisäksi karppisokeri on luonnonmukainen tuote. Ei siis keinomakeuttaja. Toivotin karppisokerin tervetulleeksi keittiööni. Yhteinen liittomme oli syntynyt.

Leivonnassa, kuten yleensäkkin ruuanlaitossa kaikki reseptit pohjautuvat yksinkertaisiin perusasioihin. Perusasioita hieman muuntelemalla ja niihin jotain lisäämäällä sinulla onkin taas ihan uudenlainen lopputulos.
Tässä teille helppo ja nopea vähähiilihydraattinen perus pikkuleipäohje, johon jotain ainesosaa hieman lisäämällä sinulla onkin jo vaikka 1001 erilaista ohjetta. Pelkkän perusohjeen lopputulos on jo herkullinen, mutta tähän jotain lempimakuasi lisäämällä saat juuri omanlaisesi pikkuleivät.


Vähähiilihydraattiset pikkuleivät, perusohje ( pellillinen )

Tarvitset:
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1 dl YesDeli karppisokeria
  • 2 tl psylliumia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus aitoa vaniliaa tai pari tippaa vanilia-aromia
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 kananmuna


Vinkkejä maustamiseen:
  • kaneli
  • inkivääri
  • sitruunankuori ja tilkka mehua
  • piparkakkumauste
  • kademumma
  • raakasuklaa jauhe
  • raakasuklaa nibsit
  • chili ja suklaa
  • Kuivatut hedelmät ja marjat
  • chia siemenet ( anna taikinan hetki turvoja ja lisää tarvittaessa hieman vettä tai kermaa )
  • Erilaiset makuaromit
  • yms. yms.


Sitten vielä:
  • Korvaamalla esim. puolet mantelijauheesta mantelirouheella tai muulla pähkinärouheella saat vielä rapeamman lopputuloksen.
  • Korvaa puolet tai kaikki mantelijauheesta kookoshiutaleilla
  • Tee taikinasta ohuita pötköjä ja taputtele hieman litteäksi. Ripottele päälle kanelia ja karppisokeria tai laita keskelle sokeritonta paistonkestävää marmelaadia. Paiston jälkeen anna jäähtyä ihan hetki ja leikkaa veitsellä vinopaloiksi.


Sekoita kuivat aineet keskenään.
(Sekoita nestemmäiset aromit voin sekaan). Lisää voi ja kananmuna kuiviin aineisiin.
Sekoita hyvin,

Nostele leivinpaperille lusikalla pieniä kasoja taikinaa. Taputtele kasoja sormin hieman matalammiksi niin saat varmasti rapean lopputuloksen. Jätä tilaa pikkuleipien väliin. Ne leviävät jonkin verran.

Paista uunissa 200*c hieman uunin tehosta riippuen 7-10 min. Kunnes pikkuleivät ovat saaneet kauniin värin. Malta antaa pikkuleipien jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Lisää maustamis- ja muita vinkkejä otan omaksi ja lukioiden iloksi mielelläni vastaan kommenteissa


YesDelin vähähiilihydraattisia ja hiilihydraatittomia tuotteita löytyy isoimmista kaupoista.
Kannattaa kurkata heidän valikoimiinsa verkkokaupassa yesdeli.fi

Kukkakaalia huippukokki Eyal Shanin tapaan

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kukkakaalia hiilihytraattitietoisessa keittössä laitettua tavalla jos toisella. Etsin tänään taas vähän uusia tapoja Burgundinpadan lisäkkeeksi ja bongasin appelsiinajahunajaa blogissa Eyal Shanin reseptin mukaan valmistettua kukkakaalia. Päätinpä kokeilla minäkin ja teen toistekkin.



Kukkakaalia huippukokki Eyal Shanin tapaan

Tarvitset:

  • kauniin kokonaisen kukkakaalin
  • oliiviöljyä 
  • suolaa
  • mustapippuria


Laita vesi kiehumaan kattilaan ja mausta se suolalla 10 g/litra.
Laita kukkakaali kiehumaan veteen kanta ylöspäin. Kanta saa ja pitää jäädä veden pinnan yläpuolelle.
Keitä kukkakaalia niin kauan että veitsi uppoaa kaaliin helposti.
Nosta kaali vedestä ja valuta ylimääräiset vedet pois. valele kuuman kaalin pintaan noin 3 rkl oliiviöljyä.
Rouhi päälle myös suolaa ja mustapippuria.



Paista kaalia vielä uunissa ( 220 *C oli mielestäni hyvä lämpötila )  Niin kauan että siitä tulee kauniin ruskeahko ja kukinnot alkavat vähän irrota toisistaan.
Ripottele vielä vähän oliiviöljyä kaalin pintaan paiston jälkeen. Tarjoile kuumana.

Kokin alkuperäisestä reseptistä poiketen aijon seuravalla kerralla laittaa päälle paiston loppuvaiheessa myös hieman justoraastetta. Ehkäpä parmesaania.



Burgundinpata

Burgundinpata on todellista slowfoodia.
Pataa kypsytelään uunissa suht matalassa lämpotilassa 4-6 h. Esivalmisteluihin menee kokista riippuen puolesta tunnista tuntiin.
Koska tänään ei ollut mihinkään kiire niin oli oiva päivä valmistaa herkullista burgundinpataa.
Pata valmistetaan yleensä naudanlihasta, mutta myös riista sopii tähän erinomaisesti. Itse käytin tällä kertaa peuranpaistia ja herkkusienet korvasin viimesyksyn mahtavasta sienisadosta johtuen tateilla.
Pataruoka on siitä myös loistava, että se on suht vaivaton. Pata valmistuu uunissa itsekseen silläaikaa kun lähdet vaikka ulkoilemaan tai käyt asioilla. Voin taata, että tuoksu kotiin tullessa on herkullisen huumava. Muista toki tarkistaa, että padassa on riittävästi nestettä kun jätät sen yksikseen :)

Burgundinpata on yksi Ranskalaisen keittiön klassikoita enkä lähde kilpailemaan tuon alkuperäisen kanssa, mutta tämä on minun versioini ja mielestäni loistava sellainen. Olkaa hyvä.




Burgundinpata 6. lle

Tarvitset:

  • paketillinen pekonia tai n. 150 - 200g ohutta kylkisiivua
  • n. 1 kg naudan paistia, peuraa tai hirveä
  • 3-4 keskikokoista sipulia
  • 1/2 dl tomaattipyreetä
  • 2 laakerinlehteä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 isoa porkkanaa
  • 4 dl punaviiniä
  • 3 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • (2 tl kookossokeria ) Pieni määrä sokeria tuo maut esiin.
  • mustapippuria
  • 1 tl tinjamia


Lisäksi:

  • 200 g herkkusieniä 
  • 1 dl hillosipuleita

Ota liha huoneenläpöön ainakin puoli tuntia ennen kypsennystä.
Leikkaa liha reiluhkoiksi noin 2 peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.



Paloittele pekoni. 
Lohko sipulit reiluina paloina myös. Kuori valkosipulin kynnet ja litistä niitä vähän leveällä veitsellä jotta maku irtoaa paremmin.



Kuori ja viipaloi porkkanat n. 2 cm pätkiksi

Paista pekonit pannnulla rapeiksi ja lisää joukkoon lihakuutiot. Ruskista kauttaaltaan.
Lisää sipulit, valkosipulit ja porkkanat ja ruskistele taas hetki.

Lisää tomaattipyree, kookossokeri, murennettu liemikuutio, kookossokeri, laakerinlehdet, mustapippuria maun mukaan ja 
Laita ainekset uunivuokaan ja kaada päälle punaviini ja vesi.
Murenna joukkoon lihaliemikuutio ja rouhi sekaan mustapippuria ja lisää tinjami.



Laita ainekset kannelliseen uunipataan. Jos kantta ei ole niin taiteile sellainen foliosta.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa ainakin 4 h. Jos kypsennät yli 4h niin tiputa 4 tunnin jälkeen lämpötila 100-125 asteeseen. ( sitkeämpi pala hirveä yms.)
Lisää tarvittaessa vettä ja/tai punaviiniä.

Lopuksi:
Paista sienet pannulla rapeiksi ja ruskista hieman hillosipuleita. Lisää sienet ja hillosipulit pataan tai tarjoile ne ihan erikseen, niin sienet pysyvät rapsakoina. Viimeinen on minun tapani.
Tarkista maku ja anna kuumentua vielä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki. Lusikallinen ranskankermaa annoksessa kruunaa burgundinpadan. Tarjoile esim höyrytetyn kukkakaalin kera. tai kokeile kukkakaalia Kukkakaalia huippukokki Eyal Shanin tapaan. Reseptiin pääset klikkaamalla Tästä

vähähiilihydraattiset kookos-suklaa pikkuleivät

Kokeilin tässä taannoin tehdä kookoksesta vähähiilihydraattisia pikkuleipiä. Olivat ihan OK mutta liian kuivia ja eivät vielä julkaisukelposia.
Yrityksen ja erehdyksen kautta muovautuivat nämä. Näissä mielestäni koostumus ja rapeus on hyvä sekä maut kohdallaan.



Vähähiilihydraattiset kookos-suklaa pikkuleivät

Tarvitset:
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 2 rkl raakasuklaa nibsejä
  • 1 dl karppisokeria YesDeli. Hiilareita tässä on pyöreä 0
  • 2 tl psylliumia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kärjellinen aitoa vaniliaa tai pari tippa vanilia-aromia
  • (2 tl tummaa rommia tai pari tippaa rommiaromia)
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 kananmuna


Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sekoita vanilia-aromi ja rommi sulan voin sekaan. Lisää voi ja kananmuna kuiviin aineisiin.
Sekoita hyvin,

Nostele leivinpaperille lusikalla pieniä kasoja taikinaa. Jätä tilaa pikkuleipien väliin. Ne leviävät jonkin verran.



Paista 200*c noin 10 min niin että pikkuleivät saavat vähän väriä.
Anna jäähtyä.

Ruokablogini FB-sivulla kovasti kyseltiin mistä karppisokeria saa. Itse olen ostanut heidän tuotteita isommista marketeista, mutta myös YesDelin verkkokaupasta voi ostaa ja siellähän on sitten paljon kaikkia muitakin koukuttavan ihania vähähiilihydraattisia ja hiilihydraatittomia tuotteita. Suosittelen lämpimästi. YesDelin verkkokaupaan pääset tutustumaan klikkaamalla Tästä



Vietnamilaiset kevätkääryleet ja mangosalsaa

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kevätkääryleiden teko on helppoa ja hauskaa. Kevätkääryleitä voi tehdä vaikka illanistujaisissa porukalla ja täyttää lähes millä tahansa. Yleisimmät täytteet taitavat kuitenkin olla salaatti, yrtit, kana, kala tai katkaravut.
Kevätkääryleitä voi dibata esim. soija- tai chilikastikkeeseen tai vaikka värikkääseen salsaan.
Omat kääryleeni täytin salaatilla, katkaravuilla ja osan paistetulla kanalla.


Kevätkääryleihin tarvitset:
  • Riisipaperia. Riisipaperia saa aasialaisita kaupoista ja jo monista isommista marketeista.

Salaattia ja kasviksia. Tein Som Tam tyylisen salaatin johon käytin.
  • kesäkurpitsaa
  • porkkanaa
  • paprikaa
  • punasipulia
Suikaloi kasvikset ohuiksi suikaleiksi.

Kastikkeeseen salaatille:
  • loraus sitruunamehua
  • 3 rkl kala- tai soijakastiketta
  • 2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 rkl kookos- tai palmusokeria ( muuta tummaa sokeria esim. intiaani, hätätapauksessa fariini)
  • (Pieni pala inkivääriä pilkottuna)
  • 1 -2 pientä chiliä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl vettä
Sekoita kastike mielellään tehosekoittimessa ja lisää suikaloitujen kasvisten joukkoon. Anna salaatin maustua hetken ennen kääryleiden täyttöä. Voit hyvin tehdä salaatin jo edellisenä päivänä.


Lisäksi:
  • kalaa, kanaa, katkarapuja, lihasuikaleita yms.
Laita laakeaan astiaan lämmintä vettä. Liota riisipaperi kerrallaan vedessä muutaman sekunnin.
Täytä ja kääri napakaksi rullaksi.


Huomioi että rullat tarttuvat helposti toisiinsa.

Salsa:

  • 2 dl mangoa. Käytin pakastettua kuutioita
  • 2 tomaattia
  • puolikas punasipulia
  • 1 punainen chili
  • tuoreita yrttejä, esim persillia ja korianteri
  • 1 rkl kookos tai palmusokeria

Pilko kaikki salsan ainekset pieneksi ja sekoita keskenään. Jos haluat salsasta enemmän kastikemaista voit sekoittaa joukkoon lisäksi vielä mangososetta.









Vähähiilihydraattinen pizzapohja

lauantai 28. helmikuuta 2015

Lauantai, leffaa ja pizzaa!!
Kun gluteiiniviljat on pannassa ja monet karppipohjat niin rasvaisia ja maistuvata kananmunalta yritti tämä kehitellä mahdollisimman lähellä alkuperäistä vehnäistä lähellä olevaa pizzapohjaa.
Ensimmäinen yritys oli ihan jees, mutta ei niin helppo. Toinen yritys läpäisi kotiraadin tiukan seulan ja kaiken lisäksi tämä on juurikin se  nopea ja helppo.



Pellillinen tai 6 pikkupizzaa

Tarvitset:

  • 3 dl pofiberiä eli perunakuitua (3dl = 60g. Hiilareita 12g/100g yksi pellillinen sisältää alle 10 hh)
  • 3dl vettä
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1-2 tl suolaa
Sekoita ensin kuivat ainekset ja lisää vesi sekä kanamuna. Sekoita hyvin ja anna muutama minuutti turvota.
Voitele leivinpaperi esim. oliiviöljyllä. Muotoile taikinasta suorakaiteen mallinen pala ja kauli se pellilliseksi käyttäen apuana toista leivinpaperia. Tai tee samoin 6 pientä annospizzapohjaa.


Esipaista pohjaa/pohjia 200*c noin 10 min ja anna jäähtyä. Valmistä tällävälin haluamasi täytteet.
Itse laitoin tälläkertaa:
  • pekonia
  • kananrintafilettä
  • sipulia
  • tomaattia
  • ananasta ja rukolaa
Päälle aurajuustoa ja tuoreita yrttrejä.



Se tuleeko juusto alle vai päälle on makuasia :)













Selleri-pähkinäpaistos

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Lehtiselleri kuuluu meillä jääkaapin perusvarustukseen. Syömme sitä usein salaateissa, sellaisenaan, dippaillaan ja lisätään keittoihin. Ihan pop on Wladorfinsalaatti. Siitä ja lehtisellerin terveysvaikutuksista voit lukea vanhemmassa blogi kirjoituksestani täältä.
Hakusessa tällä kertaa oli lämmin lisäke pihvin kaveriksi. Sellerin ja pähkinän liitto on loistava ja katsaus jääkaappiin rekisteröi aurajuuston jämän. Näistä kolmesta raaka-aineesta ja tilkasta kermaa syntyi selleri-pähkinäpaistos.


Selleri-pähkinäpaistos 4.lle

Tarvitset:
  • 6-8 vartta lehtiselleriä
  • puolikas aurajuustoa ( huom. tässä kohtaa kannattaa hyödyntää myös ne jääkaapinperälle jääneet juustokannikat. Kuutioi tai raasta sekaan vaan)
  • 150g pähkinäsekoitusta
  • (1 hapokas omena)
  • loraus kermaa
  • suolaa ja pippuria

Pilko selleri pieniksi paloiksi ja kiehauta vähäisessä vedessä noin 5 min. Huom. Kannattaa säästää keitinliemi keittopohjaksi.
Laita sellerit (ja kuutioitu omena) matalan uunivuuan pohjalle. Rouhi veitsellä pähkinät ja lisää sellerin päälle.


Lisää murennettu aurajuusto ja tilkka kermaa.
Paista uunissa 200 10-15 min niin että juusto on sulanut ja pinta saanut kauniin ruskean värin.

Voit kokeilla tätä myös ruokahalua herättävänä alkuruokana. Lisää paistokseen silloin myös hapokasta omenaa. Paista paistos jokaiselle ruokailialle omissa pienissa annos vuuissa.


Lindströminlihapullat ja kesäkurpitsa fettuccine

tiistai 24. helmikuuta 2015

Silloin tällöin tulee tehtyä Lindströminpihvejä, mutta tällä kertaa ajattelin tehdä samalla tyylillä isohkoja lihapullia jotka haudutetaan kypsiksi kastikkeessa. Lopputulos oli herkullinen!


Lindströminlihapullat 3-4.lle 

Tarvitset:
  • 400g jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli
  • 1 keskikokoinen punajuuri
  • 2 kynttä valkosipulia
  • mausteita maun mukaan kuten: mustapippuri, savupaprikajauhe, tinjami, suola (grillaus- tai pihvimauste)

Kastikkeeseen:
  • 2 dl vettä tai lihalientä
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • pippuria, suolaa. reilusti tuoreita yrttejä päälle. Kuten basilica ja lehtipersillija.
  • tarvittaessa hieman suurustetta
Kastikkeesta tulee melko mieto. Lihapullat maustavat sitä kypsentyessään. Tälläisenään siis maistuu myös perheen pienimmille, mutta toki anna tarvittaessa lisää potkua lempimausteillasi.


Kuori ja raasta punajuuri. Jos käytät valmista purkkiraastetta niin, tarvitset sitä noin 5 reilua ruokalusikallista.
Pilko sipuli pieneksi kuutioksi ja murskaa valkosipulit.
Sekoita kulhossa kaikki aineet kunnolla sekaisin kuten normi lihapullataikinassakin.
Muotoile taikinasta 12 samankokoista lihapullaa.


Ruskista lihapullat kauttaaltaan pannulla tilkassa öljyä tai voita. 


Lisää pannulle lihaliemi, kerma ja mausteet (ei vielä tuoreita yrttejä) 
Hauduttele lihapullat kypsäksi hiljaa poristen. (noin 15 -20 min.)
Tarkista maku ja suurusta tarvittaessa. Lisää päälle reilusti tuoreita yrttejä.



Kesäkurpitsa fettuccine

Tarvitset:
  • n. 300-400g kesäkurpitsaa per syöjä. Kannattaa valita suht pienikokoisia kurpitsoja niin pystyt hyödyntämään koko kurpitsan. Pienissä ei vielä ole siemeniä keskellä.
  • tilkka oliviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Kuori kesäkurpitsa ja veistele siitä kuorimaveitsellä pitkittäin pitkiä suikaleita.



Pyörittele siivuihin hieman öliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paista pannulla käännellen muutama minuutti.


Katkaraputäytteiset avokadot

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Avokadon terveysvaikutuksista on puhuttu paljon. Tässä kuitenkin vielä lyhyt tiivistelmä.
Avokadossa on lähes 20 vitamiinia ja mineraalia, kuten luteiini, foolihappo, kalium. B, C ja E-vamiineja. Avokadot auttavat laskemaan huonon kolesterolin määrää. Laskevat verenpainetta. Avokadossa on paljon terveellisä rasvoja jotka pitävät vatsan kylläisenä pitkään.
Avokado muuntuu monenmoisiksi herkuiksi. Itse tein tällä kertaa näyttävän ja herkullisen alkuruuan.


Tarvitset 4. lle
  • 2 syöntikypsää avokadoa
  • 125g smetanaa, ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
  • 1 pieni maustekurkku
  • puolikas vihreä omena
  • katkarapuja
  • sitruunamehua
  • tilliä
  • 1 tl sinappia
  • (ruoho -tai kevätsipulia)
  • suolaa ja pippuria ( musta ja lime )
Sulata jäiset katkaravut lävikössä.
Laita smetana sopivaan kulhoon missä voit sekoittaa täytteen.
Pilko smetanan sekaan maustekurkku ja puolikas omena pieniksi paloiksi. Silppua tilli ja ruohosipuli.. Lisää sinappi ja mausteet. Mausta vähän myös sitruunamehulla. Tarkista maku.
Sekoita osa katkaravuista täyteen sekaan, mutta jätä jonkin verran myös koristeeksi.

Halkaise avokadot ja poista kivet. Ripotte leikkauspinnalle heti vähän sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Ruohi myös hieman suolaa ja mustapippuria.

Täytä avokadojen siemenenkolot täytteellä ja koristele vielä koko komeus katkaravuilla ja tillillä.
Huom. voit valmistaa täytteen jääkaappiin jo etukäteen maustumaan, mutta lisää katkaravut ja leikkaa avokadot vasta juuri ennen tarjoilua.
On näyttävä ja täyttävä alkuruoka!




Som Tam, Thaimaalainen salaatti Suomalaisittain

perjantai 20. helmikuuta 2015

Aasialaiset maut uppoavat hyvin meidän perheeseen. Nuorin vetää puikoilla lähes kaiken mitä nyt yleensä pystyy puikoilla syömään.
Kävin taas tänään pyörimässä tuttuun tapaan  Nok Asian Marketissa ja tälläkertaa mukaan tarttui vihreä papaija.
Goolettelin aikani ja mietein mitä siitä voisi valmistaa. Lopputulema oli Thaimaan lähes kansallissalaatti Som Tam, mutta koska ihan kaikkia aineksia ei kotoa löytynyt niin ajattelin soveltaa tästä perin Suomalaisen ja värikkään version jonka raaka-aineet löytyvät helposti.




Som Tam Suomalaisittain

Tarvitset salaattiin:

  • 1 kpl vihreä papaija. ( Jos ei ole saatavilla niin korvaa 1 vihreä omena ja puolikas kurkkua)
  • pieni pala valkokaalia ( voit laittaa myös punakaalia väriksi )
  • pieni kesäkurpitsa (tai kurkku)
  • 2 porkkanaa
  • 1 suippopaprika
  • 1 punasipuli



Kastikkeeseen:

  • 1 vihreän limen tai sitruunan mehu
  • 3 rkl kala- tai soijakastiketta
  • 2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 rkl kookos tai tummaa palmusokeria ( muuta tummaa sokeria esim. intiaani, hätätapauksessa fariini)
  • (Pieni pala inkivääriä pilkottuna)
  • 1 -2 pientä chiliä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl vettä


Lisäksi:

  • katkarapuja
  • kirsikkatomaatteja


Suikaloi kaikki salaattiainekset pitkiksi suikaleiksi isoon kulhoon  Kuvan suikalointiväline on tässä tosi proo. Pilko sipuli terävällä veitsellä puolikkaiksi renkaiksi myös sekaan.
.


Tee kastike:
Purista lime, Pilko inkivääri ja valkosipuli surauta nämä plus muut kastikkeen aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla.

Sekoita kastike hyvin salaatin sekaan. Kannattaa survoa salaattia, jotta kasvikset oikein mehustuvat ja pehmiävät. Lisää katkaravut ja kirsikkatomaatit pilkottuna.


Huom. salaatin voi tehdä jo edellisenä päivänä ilman katkarapuja jääkaappiin  maustumaan. Samalla kaali pehmenee ja maut tasaantuvat.

Lehtikaalisipsit


Ylistys lehtikaalille!
Lehtikaalissa on enemmän antioksidantteja kuin marjoissa, puolet enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa, karoteenia, valkuaisaineita, kuitua, rautaa ja kalsiumia. Lehtikaali on oikea superfoodi.
Kun haluat pitää suolistosi kunnossa, niin valitse vaihtoehdoista luonnollisin. Lisää päivittäisiin aterioihisi lehtikaalia ja muita kaalilajeja. Kaalin runsaskuituisuus on hyväksi suolen limakalvoille. Kuiduista saadaan apua suolinukan kasvuun ja ne imevät itseensä myrkkyjä ja rasvoja sekä nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa. Kaali sopii niin ummetukseen kuin ripulinkin hoitoon. Lisäksi siitä on apua mahakatarriin ja liikahappoisuuteen.

Liian hyvää ollakseen totta? Eikä siinä vielä kaikki. Lehtikaalista valmistat käden käänteessä ihan parhaat ja huippu terveelliset sipsit. Sipsit ovat suussa sulavan rapeita ja uskomattoman hyviä. Niitä voit rouskutella hyvällä omallatunnolla kulhollisen jos toisenkin. Nämä kelpaavat takuulla kaikille!


Lehtikaalisipsit
  • 200g tuoretta lehtikaalia
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/3 tl suolaa
  • ( chilihauhetta yms. mieleisiä mausteita ripaus)
Revi lehtikaalit palasiksi ja laita ne tilavaan kulhoom. Älä käytä keskellä olevaa lehtiruotia.
Tee mausteseos. Sekoita voimakkaasti sekaisin öly, sitruunamehu ja suola. Huom. käytä suolaa ja mausteita varovasti koska lehtikaalin pinta ei ime niitä sisäänsä. Voit ripolella mausteita vielä lämpimimien sipsien pintaan jos ne mielestäsi sitä vaativat.
Kaada mausteseos lehtikaaleille ja sekoita, hiero käsin se tasaisesti kaalinpalasiin.
laita lehtikaalit ilmavasti uunipellile mielellään kahdelle ja paista 150*c noin 15 min.



Paahdettu myskikurpitsakeitto




Kurpitsakeitto on yksi suosikkikeitoistani. Tässä keitossa on käytetty myskikurpitsaa, mutta yhtähyvin voit käyttää mitä tahansa kurpitsaa. Kokeile esim. keltaista- ja kesäkurpitsaa yhdessä. Jätä silloin paahtaminen pois.
Alla vielä vähän tietoa tästä loistavasta kasviksesta, mutta voit toki skipata senkin ja siirtyä suraan reseptiin :

Kurpitsan historiaa

Kurpitsa tuli Eurooppaan 1500-luvulla Keski-Amerikasta, ja siitä tuli nopeasti suosittu kasvis. Samoihin aikoihin kurpitsa rantautui myös Suomeen. Kurpitsan tiedettiin olevan terveellinen kasvis. Ensimmäiset merkinnät kurpitsan terveysvaikutuksista löytyvät jo ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevasta Dioskoridesin yrttien lääketieteellisestä käytöstä kertovasta kirjasta Materia Medicasta. Kirja ylistää kurpitsan haavaumia ja turvotusta parantavia ominaisuuksia sekä kehuu kurpitsaa helposti sulavaksi ruuaksi.

Terveellinen kurpitsa

Kirkkaan oranssi kurpitsan väri kertoo kurpitsan sisältävän runsaasti betakaroteenia, sangen tärkeää antioksidanttia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Betakaroteenin on todettu vähentävän tiettyjen syöpien riskiä sekä tarjoavan mahdollisuuden sydäntauteja sekä eräitä ikääntymisen oireita vastaan. Runsaan kuitumäärän lisäksi kaikki kurpitsat sisältävät myös huomattavasti kaliumia, jonka tasapaino on äärimmäisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Kalium säätelee lisäksi sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä.
Kurpitsa on myös tunnettu rohdoskasvi, rohdoksena käytetään kurpitsan ja sen eri viljelymuotojen kypsiä, kuivattuja siemeniä sekä niistä tehtyjä valmisteita. Kurpitsansiemenet sisältävät B-ryhmän vitamiineja, proteiinia sekä paljon rautaa ja kalsiumia. Koska kurpitsansiemenissä on lisäksi sinkkiä, käytetään näitä rohdoksina muun muassa miesten eturauhasen liikakasvun ja siitä johtuvien virtsaamishäiriöiden hoidossa. Kurpitsansiemenöljy sisältää taasen kasvi- steroleja, joilla on eturauhasvaivoja ehkäisevä ja lieventävä vaikutus, kasvisterolit vahvistavat myös virtsarakon lihaksia. Kurpitsansiemenöljy sisältää myös välttämättömiä rasvahappoja, jotka tutkimusten mukaan lievittävät naisilla vaihdevuosioireita sekä rintojen arkuutta.
Lääkinnällisesti eturauhasvaivoihin keskimääräinen päiväannos on 10 g hienoksi jauhettuja siemeniä

Paahdettu myskikurpitsakeitto 4.lle


Tarvitset:
  • noin 1kg myskikurpitsa
  • 2 keltasipulia
  • 8 dl kana tai kasvislientä
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 punainen chili tai maun mukaan chilikastiketta
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • loraus öljyä
  • (1 tl kookossokeria)
  • (1 tl juustokuminaa)
  • (1 tl kurkumaa)

Työläin vaihe keiton valmistuksessa on kurpitsan käsittely, mutta valmis keitto palkitsee vaivan. Myskikurpitsan paloittelu vaatii voimaa. Itse ulkoistin tämän vaiheen isännälle.
Kurpitsan paahtaminen ennen keittämistä tuo paremmin kurpitsan makua esiin ja syventää kauniin oranssista väriä.

Valmistus:
Halkaise kurpitsa ja pilko se pitkänmallisiksi paloiksi. Säästä siemenet. Huuhtele ne lävikössä ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. (paahdetaan ne keiton päälle)
Voit kuoria kurpitsan tässä vaiheessa tai laittaa palat kuorineen uuniin paahtumaan. Kurpitsaliha lähtee helpommin irti kuoresta paahtamisen jälkeen.

Itse poistin kuoret ja pilkoin pienemmiksi paloiksi jo ennen paahtamista. ( Tai no, kuten jo ylempänä mainitsin niin ulkoistin tämän ikävimmän vaiheen isännälle)
Lorauta vähän öljyä ja ripottele suolaa kurpitsojen päälle. Paahda palat uunissa noin 200*c puolisen tuntia

Pilko sipulit ja chili. Laita teräskattilaan ja kuulota niitä hetki öljyssä. Lisää liemi, paahtuneet kuoritut kurpitsat ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 20 -30 min kunnes kurpitsat ovat pehmenneet.
Ota keittokattila liedeltä ja lisää tuorejuusto. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.
Lisää tarvittaessa nestettä ja tarkista maku. Kiehauta keitto kuumaksi, mutta älä enää keitä.

Koristele keittoannokset paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja halutessasi lisää päälle ranskankermaa tai siivu vuohenjuustoa.

Paahdetut kurpitsan siemenet:
Paahda siemeniä pannulla tilkassa öljyä noin 10min. Kääntele etteivät kärähdä. Mausta paahtuneet siemenet ripauksella suolaa ja esim. savustetulla paprikajauheella.








Lähteet: Yle, Tohtori, Energiakeskus

Itse tehty levite voista ja kasviöljystä

torstai 19. helmikuuta 2015

Päätin tuossa taannoin, että kun kaupan levitteet jääkaapista loppuu niin uusia en osta, vaan teen itse voista ja öljystä. Miksikö? Siksi, että lueskelin internetin ihmeellisestä maailmasta millaisen prosessin luontaisesti juokseva öljy käy läpi, jotta se saadaan pysymään kiinteänä.
Ei siitä sen enenpää tälläkertaa. Kukin voi googletella kasvimargariinin valmistuksesta jos asia kiinostaa.
Levitteen tekeminen itse on jokatapauksessa helppoa ja nopeaa. Levitettä voi maustaa mielensä mukaan esim. valkosipulilla tai sitruunalla ja käyttää mitä öljyä haluaa. Ohjeita on monen moisia. Toisiin tulee rahkaa seosta keventämään ja toisiin vettä. Ajattelin kuitenkin hoitaa kaksi kärpästä samalla iskulla ja tehdä sellaista mitä voi käyttää leivälle ja paistamiseen, joten rahka tai vesi ei siihen käy.
Tässä minun versioni.



Levite leivälle ja paistamiseen 400g


  • 200g voita
  • 2 dl miedon makuista oliiviöljyä.
  • ripaus suolaa
  • ( mausteeksi esim murskattu kynsi valkosipulia tai loraus sitruunaa)


Siivuta voista ohuita siivuja ja anna pehmitä huoneenlämmössä jonkun aikaa.
Ota myös öljy huoneenlämpöön jos säilytät sitä jaakaapissa.
Laita voi, öljy ja mausteet sopivaan kulhoon jai korkeahkoon astiaan ja surauttele ne sauvasekoittimella tasaiseksi.
Laita seos säilytysrasiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Koko hommaan menee muutama minuutti jos voin pehmitys aikaa ei lasketa mukaan.
Yli helppoa ja maukas lopputulos!


Karppaajan "Valkosipuliperunat" Retikasta

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Ensimmäiseksi pitää itsekkin todeta ja tekisi jopa mieli laittaa joku tehostesanakin tähän väliin, mutta nyt on potti räjäytetty. Retikasta valmistuu aivan loistavat"valkosipuliperunat".

Retikka pitää muotonsa paistamisen jälkeenkin kiinteän pyöreänä, hieman rapsakkana ja niin maukkaana.
Retiisimäinen kirpeähkö maku häviää kypsentäessä, mutta makua on kuitenkin ihan eri tavalla kuin perunassa.
Koska reseptien lisäksi tapanani on välillä jakaa tietoa myös eri raaka-aineiden ravintosisällöstä ja terveysvaikutuksista, niin laitan senkin pakollisen osion tähän väliin:

Retikoita on viljelty Kiinassa vuosituhansia ja niitä on syöty jo Egyptin pyramidien rakentamisen aikoina. Suomessakin retikka on vanha viljely- ja rohtokasvi. Se on nykyään japanilaisen keittiön perusjuureksia. Kuori voi olla musta, valkoinen tai punainen.

Ravintoaineet ja terveyshyödyt: Retikoissa on paljon kaliumia, kalsiumia, C-vitamiinia ja rautaa. Retikka tehostaa sapen ja mahanesteiden eritystä ja aineenvaihduntaa sekä poistaa nesteitä. Rikkipitoiset yhdisteet vahvistavat maksan kykyä poistaa myrkkyjä ja suojaavat mahdollisesti syöpäsairauksilta.
Kansanlääkinnässä retikkamehua on käytetty limaa irrottavana aineena yskään ja ulkoisesti ihottumiin ja lihaskipuihin.

100g retikkaa sisältää 14 kcal ja hh 2,3g. Eli sopii vaikka karppaajan ruokavalioon erinomaisesti.

Vielä sananen retikan saatavuudesta. 
Retikka on ollut To-do listalla jo pitkään. Saatavuus tuntuu vaan olevan kovin huono ja jos sitä saa niin ainakin näin talvisin tarjolla on ollut pieniä palasia valmiiksi pakattuna ja kilohinta on ollut suorastaan karmaiseva. Itse löysin kokonaisia retikoita kylämme Aasialaisesta kaupasta Nok Asian Markeketista todella edulliseen hintaan. Käyn huomenna ostamassa hyllyn tyhjäksi. Olen ihan liekeissä :D




Valkosipuliretikat 4. lle

  • 500-600g retikkaa
  • 2dl kermaa
  • juustoraastetta
  • 2-3 kynttä valkosipulia
  • suolaa ja pippuria myllystä

Kuori retikka ja siivuta se ohuiksi siivuiksi.
Murskaa valkosipulit.


Voitele pieni uunivuoka ja lado puolet retikkasiivuista pohjalle.
Ripoittele valkosipulia. Rouhi suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan.
Ripoittele väliin juustoraastetta ja lisää vuokaan loput retikat.
Toista suola, mustapippuri ja juustoraaste.
Kaada vuokaan kerma

Paista 180*c noin 60 -70 min.
Peitä paistos foliolla noin puolen tunnin jälkeen tai kun paistos on mielestäsi kauniisti saanut väriä. Tarkista kypsyys. Jatka paitoaikaa tarvittaessa tai jätä jälkilämmölle hautumaan.


Vinkki:
Retikkaa voit käyttää myös raasteena, dippivihanneksina, keitoissa, kiusauksissa tai wokkiruuissa.


Huom! Nyt blogissa myös Karppaajan "valkosipuliperunat" kesäkurpitsasta. http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2015/09/karppaajan-valkosipuliperunat.html

Makuukammarin Waldorf

maanantai 16. helmikuuta 2015

Varoitus! Tämä salaatti saattaa laittaa viltteihin vipinää ;)


Teen waldorfin salaattia varsiselleristä melko usein. Meillä pidetään sen erikoisesta ja raikkaasta mausta. Sopii hyvin sellaisenaa alkusalaatiksi tai muiden ruokien lisukkseeksi.

Waldorfista tekee waldorfin 2 raaka-ainetta: Selleri ja pähkinät.
Sellerin terveyshyötyjä on pitkä lista. Se alentaa tulehduksia ja verenpainetta. Selleri auttaa alentamaan kolesterolia sekä parantamaan verenkiertoa. Se on äärimmäisen hyvä diureettina, eli nesteen-poistajana. Lisäksi selleri sisältää paljon arginiinia eli se on luontainen viagra.

Pähkinöinä olen yleensä käyttänyt pekaanipähkinöitä ym. mitä nyt on kaapissa sattunut olemaan.
Kaikki pähkinät ovat erinomaisia terveysvaikutuksiltaan, mutta eräissä asioissa parapähkinät olivat ylitse muiden.
Parapähkinä sisältää paljon seleeniä jopa 2500 kertaa enemmän kuin muut pähkinät. Seleenin puutos on Suomessa hyvin yleistä köyhän maaperän vuoksi. Viljoja välttelevillä seleenin puutos taitaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus. 2-3 parapähkinää päivässä pitää seleeniarvot kunnossa. Parapähkinä nostaa testosteronitasoja. Sisältää hyviä rasvoja jotka auttavat painonhallinassa.
Sisältää E-vitamiinia joka on kuulemma hedelmällisyyden, kauneuden ja nuoruuden vitamiini.
Eikä siinä vielä kaikki. Parapähkinäkin sisältää myös argiinia kuten lehtisellerikin ja kun siihen lisätään vielä tuo testo niin homma alkaakin varmaan suurimalle osalle olemaan selvä.

Ristin tämän salaatin Makuukammarin Waldorffiksi

Ps. Parapähkinöitä ei kannata syödä liikaa. Optimaalinen määrä taitaa olla noin 6kpl vrk.



Makuukammarin Waldorf 2:lle

2 vartta lehtiselleriä
4 rkl pilkottua ananasta
12 parapähkinää
2 rkl majoneesia
2 rkl turkkilaista jogurttia
suolaa ja pippuria
( Voit halutessasi lisätä myös puolikkaan hapahkoa omenaa kuutioina. Se sopii salaatin makuihin vallan mainiosti, mutta saattaa tehdä salaatin tummemmaksi )



Pilko parapähkinät, lehtiselleri ja ananas pieniksi paloiksi.
Rouhi päälle hieman suolaa ja pippuria.
Lisää majoneesi ja jogurtti. Sekoita hyvin.