Divici Prosecco Rosé – Viikonlopun Viinivinkki

torstai 3. joulukuuta 2020


Vuosi 2020 jää varmasti jokaiselle mieleen mullistuksellisena vuotenä. Viinimaailmassa vuosi 2020 tullaan muistamaan Proseccosta ja nimenomaan Rosé Proseccosta .

Mistä on pienet Proseccot tehty? (lyhyt versio)

Proseccot ovat suht kepeitä ja helposti lähestyttäviä kuohuviinejä, jotka tulevat Koillis-Italiasta, pääasiassa Venetton alueelta. Prosecco käytetään pääsääntöisesti terästankeissa (Charmant-metodilla). Tankkikäymisellä Proseccosta saadaan raikas ja siihen jää myös rypäleen ominaisia hedelmäisiä makuja. Tyypillinen Proseccon makuvivahde onkin päärynäisyys.

Proseccot jaetaan kahteen luokkaan DOC ja DOCG riippuen rypäleiden viljelyalueesta. Prosecco on tällä hetkellä suosituin ja myydyin kuohuviinityyppi. Prosecco on perinteisesti valmistettu Glera -rypäleestä kunnes…

Vuosi 2020 - Rosé Prosecco näkee päivänvalon

Proseccon valmistus on ollut ja on edelleen tarkoin säädeltyä. Proseccossa on pitänyt olla aina vähintään 85% paikallisesti viljeltyä Glera -rypälettä. Nyt marraskuun alusta Proseccossa on saanut käyttää paikallisesti viljellyn Gleran lisäksi korkeintaan 15 % Pinot Noirin lajiketta Pinot Nero ja näin syntyi Prosecco Rosé, joka kuitenkin jatkaa alueensa pitkää historiaa.

Pinot Nero antaa tutulle Proseccolle kauniin värin lisäksi myös aivan uusia ulottuvuuksia ja makuvivahteita. Aavistuksellinen ripaus punaviinimäisyyttä laajentaa Proseccon käytettävyyttä entisestään ruokajuomana. Uskonkin, että Rosé Prosecco tulee saamaan vahvan jalansijan perinteisien ”vaalean isosisarensa” vierellä.

Divici Prosecco Rosé

Divici Prosecco Rosé tulee Carlo Botterin 1928 perustamasta viiniliikkeestä, josta on vuosien saatossa kasvanut kansainvälinen yritys Casa Vinicola Botter. Yrityksellä onkin vientiä yli 25 maahan.

Casa Vinicola Botter -perheyritys sijaitsee Fossalta di Piavessa n.30 km päässä Venetsiasta. Yritys tuottaa, sekä pullottaa pääasiassa Veneton alueen tyypillisiä viinejä.

Perheyrityksen toiminnassa on tällä hetkellä mukana perheen kolme jäsentä. Sisarukset Annalisa ja Alessandro ja heidän serkkunsa Luca.

Divici Prosecco Rosé kuten vaalea ”isosisarensa” on pakattu näyttävän kauniiseen pulloon, joka on ilo nostaa pöytään. Tyylikäs ulkoasu ja etiketin DIVICI kirjaimet symbolisoivat roomalaisia numeroita, sekä pullon muoto roomalaista pilaria.

Divici Prosecco Rosée on perinteisen Proseccomaisen kepeä, raikas ja hedelmäinen kuohuviini. Pinot Nero antaa tälle kuohuvalle kuitenkin myös ilahduttavaa ryhtiä ja marjaisia makuja.

Divici Prosecco Roséessa tuoksuukin myös selkeä punamarjaisuus päärynäisyyden lisäksi. Maussa voit tunnistaa myös mansikkaa ja vadelmaa.

Viini on mukavan mineraalinen, keskihapokas ja kuiva. Iso plussa myös viinin todella kauniille ja pienille, mutta pitkään kestäville kuplille.

Tarjoilisin tätä Prosecco Roséeta ihan sellaisenaan seurusteluviininä, aperitiivina, sekä kevyiden kasvisruokien ja vähärasvaisten kalojen kaverina.

Pidinko? Todellakin! 


Divici Rosé on nyt joulukuun alusta saakka ollut Alkon vakiovalikoimaa ja ”tekniset” tiedot kannattaa käydä tsekkaamassa Alkon sivuilta TÄÄLTÄ

 

Tässä vielä Viinilinnan sivuilta napattu kuva Divici Roséesta. Tässä kuvassa Roséen väri pääsee huomattavasti enemmän oikeuksiinsa kuin minun puolipimeässä ottamat ylemmät kuvat.

*Prosecco saatu uutuustuotenäytteenä

Roséenpunaista joulukuuta toivotellen:

 

//tiina

1 kommentti

  1. Tässäpä hyvä vinkki viikonlopun kepeän kotoiseen iltaselle kera kepeidem kasvisruokien. Roséenpunaista joulukuuta sinulle!

    VastaaPoista