Kevyesti Pintakypsennetty Poro Carpaccio -Juhlavaa helposti

lauantai 5. joulukuuta 2020

Carpaccio on näyttävä ja todella helppo alkupala. Carpacciota voi tehdä kalasta, lihasta tai vaikkapa vegaanisesti punajuuresta. Käytin tällä kertaa carpaccioon poron sisäfileetä, mutta olen sitä valmistanut monesti myös peuran- ja kauriin fileestä.

Monet käyttävät carpaccioon myös lohta.

Jos käytät naudanlihaa, niin käytä aina sisäfilettä, mutta leikkaa pala fileetä pitkittäin pienemmiksi halkaisijaltaan noin 3 cm ”pötköiksi”, jotta saat niistä leikattua sopivan pieniä ohuita suupaloja.

Ei haittaa, vaikka valmistat carpacciota kerralla vähän liikaa. Se säilyy mainiosti pakastimessa kelmuun käärittynä joitain kuukausia ja voit käydä leikkaamassa sieltä kohmeisia siivuja aina kun carpaccio-hammasta kolottaa.

 

Ihan raakana tai kevyesti kypsentäen

Italialaisesti perinteinen carpaccio on kypsentämätöntä lihaa, mutta minä mielelläni paistan lihaan pienen pinnan reilusti valkosipulilla maustetussa voin ja öljyn seoksessa. Lisäksi hieron lihan pintaan kunnolla riistamaustetta ja mustapippuria. Näin se vaan maistuu ihan pirun hyvältä ja näytää myös siivutettuna tosi kauniilta!

Lohi-carpacciossa suosittelen käyttämään nopeasti limemehussa raakakypsennettyä ja hieman suolattua tuoretta lohta. (Paino sanalle tuore)

 

Pintakypsennetty Poro Carpaccio

Tarvitset Carpaccioon:

  • poron sisäfileen (Huom. voit käyttää myös kaurista tai pienen peuran sisäfileetä)
  • n. 1 rkl riistamaustetta (käytin Sallinen)
  • n. 1 tl rouhittua mustapippuria
  • suolaa myllystä
  • tilkka öljyä ja voita, sekä 2 valkosipulinkynttä murskattuna ruskistamiseen

Tarvitset tarjolle myös esim:

  • rukolaa, Parmesan juustoa lastuina, balasmicokastiketta, tyrniä tai puolukkaa, (kapriksia)

Lisäksi:

  • tuorekelmua

Tee näin:

Mausta filee kauttaaltaan riistamausteella ja mustapippurilla ja anna maustua puolisen tuntia.

Laita paistinpannulle öljy, voi ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja paista nopeasti fileeseen kauttaaltaan ruskea pinta. Huom. Fileen ei ole tarkoitus kypsyä vaan ruskistuksesta tulee kaunis pinta ja paljon hyvää makua.

Kääri ruskistettu filee tuorekelmuun, muotoile siitä tasapaksu pötkö ja laita pakastimeen kohmettumaan. (Kun liha on kohmeinen niin se helpottaa siivuttamista.)

Laita tarjoiluastiaan alimmaiseksi kerros rukolaa. Leikkaa kohmeisestä fileestä ohuen ohuita siivuja ja asettele ne rukolan päälle. Rouhi fileesiivujen päälle hieman suolaa. Koristele Parmesan-juustolla, tyrnimarjoilla tai puolukoilla, (sekä kapriksilla). Valuttele päälle vielä balsamicokastiketta ohuina viivoina.

Poro Carpaccio toimii loistavasti juhlavana itsenäisyyspäivän tai joulun alkupalana.

Vinkki: tarjoile Poro Carpaccion kanssa uhueksi leikattuja ja vaikka kevyesti paahdettuja saaristolaisleivän siivuja.

Tinskunkeittiön saaristolaisleivän reseptin löydät TÄÄLTÄ

Saaristolaisleipä sopii aina. Oli sitten joulu-, juhannus tai itsenäisyyspäivä.

Ruskista fileen piinat kevyesti reilusti riistamausteella ja ja mustapippurilla maustettuna, valkosipulilla mastetussa voin ja öljyn seoksessa.

Kääri filee kelmuun ja muotoile siitä tasapaksu "pötkö" Laita pakastimeen. Leikkaa aina siivut jäisesta/kohmeisesta "pötköstä, jotta saat ohuen ohuita ja kauniita suupaloja.

Poro Carpaccio maistuu erityisen hyvältä ohuen saaristolaisleipäsiivun päällä.


Viinivinkki fileestä valmisetulle Carpacciolle

Koska lihasta, ja varsinkin riistasta valmistettu carpaccio on hintavaa, niin myös valitsin ruokajuomaksi ruoan arvoisen viinin.

Viinivinkkinä annankin erittäin arvostetulla viinialueella tuotetun Ranskalaisen Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017

Papet eivät koskaan ole ”kyykkyviinejä”, joudut pulittaamaan pullollisesta vähintään sen 3L humppakuution verran, mutta joskus se vaan on sen arvoista.

Haluaisin avata enemmän tämän viinialueen historiaa, mutta koska ”tähän hätään” postauksesta tulisi niin pitkä, joten jätän tuon tuonnemmaksi - Vaikkapa johonkin viikonlopun viinivinkkiin tai vastaavan postaussarjaan.

Mutta tosiaan, Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 valmistetaan Rhônessa Ranskassa  Châteauneuf-du-Papen kylässä, joka suomeksi tarkoittaa paavin uutta linnaa. (ihan pakko kuitenkin oli vähän asiaa valottaa, mutta jätetään se historia toiseen kertaan 😊

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 on täyteläinen ja Alkon makuluokitukseltaan mehevä ja hilloinen. Tämä pitää paikkansa ja suomalaiseen makuun juuri mehevät ja hilloiset tuntuvat mätsäävän parhaiten.

Maussa on paljon tummia marjoja, kuten kirsikkaa, karhunvatukkaa ja luumua. Viini on myös aavistuksen mausteinen, mutta kombo ei jyrää alleen hienoa riistaruokaa vaan paremminkin tässä mennään nätisti käsi kädessä.

Vuosikerta 2017 Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroudista on tyylikäs huippuviini. Mielenkiinnolla odotan vuosikertaa 2018.

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 asettuu hintaluokaltaan yli 30 €, mutta tälle vuosikerralle antaisin arvion – joka pisaran veroinen.

Paremmin viinin ”teknisiä” tietoja voit käydä katsomassa Alkon sivuilta TÄÄLTÄ

*viini saatu tuotenäytteenä testiin 



Ihanaa viikonloppua ja huomista itsenäisyyspäivää toivotellen:

 

//tiina


Ps. seuraa Tinskun keittiötä myös:

FB:ssä  https://www.facebook.com/tinskunkeittiossa/

Instassa: https://www.instagram.com/tinskunkeittiossa/

TikTokissa: @tinskuskitchen

 

 

7 kommenttia

  1. No, nyt alkoi tekemään mieli lohicarpacciota. Tätäkö se nyt on,kun carpaccio-hammasta kolottaa! Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  2. Riistasta tehty carpaccio on kyllä upea herkku! Leppoisaa itsenäisyyspäivä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Huomenna myös pääruoka meillä on poroa. Luutonta poron lapaa. Hyvää itsenäisyyspäivää myös <3

      Poista
  3. Todellinen juhla-ateria <3 Ihanaa itsenäisyyspäivän viikonloppua sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
  4. Vähänkö mua nauratti kun näin tämän sun postauksen, meillä oli pienimuotoiset itsenäisyyspäivä-etkot ystäville ja peurancarpacciolla aloitettiin menuu eli samanlaiset kuviot olleet meillä.
    Riistasta tehty carpaccio on parasta mitä tiedän ja varmasti sitä löytyy myös joulupöydästä.
    Just pari viikkoa sitten saatiin täydennystä kokonaisen peuran verran.
    Mukavaa joulun odotusta sinulle Tiina <3.

    VastaaPoista