Elämää e-koodien viidakossa

lauantai 14. helmikuuta 2015

Keskustelin ystäväni kanssa ruuasta ja hän mainitsi, ettei Lidl:in laktoositonta kermaa kannata ostaa, koska siihen on lisätty sakeuttamisaineeksi karrageeniä. Karrageenin on eläinkokeissa todettu aiheuttavan syöpää, suolisto-oireita ja keliaakikot saattavat saada karrageenistä oireita.
Lidlissä käydessäni jätin kerman ostamatta ja siirryin seuraavaan kauppaan missä olisi laajemmat valikoimat eri kermoja.
Missään purkissa, minkä käteeni otin ei lukenut sanaa karrageeni vaan sakeuttamisaine e-407. Pikainen googletus ja totesin tuon olevan juurikin samainen karrageeni. Ei ollut eroa oliko tuote laktoositon vai ei. Sitä oli lähes jokaisessa. Ainoa Lidlin kerman vs muiden ero on, että lisäaine oli reilusti kirjoitettu selkokielellä. Muissa karrageenia sisältävissä merkeissä naamioitu koodin taakse.
Peukut Lidlille siis selkokielisyydestä.
Päivitys kirjoitukseen:
Lidlin valikoimiin on tullut nyt myös karrageeniton kerma. Hienoa !
Helpottaa ainakin meikäläisen kauppareissua kun kermoja ei tarvitse erikseen lähteä hakemaan muualta.

Kirjoittelen tähän asiaa e-koodeista. Aloitan karrageenistäKarrageeni (e 407) Stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaine.
Karrageenit ovat hyytelömäistä ainetta, jota valmistetaan Pohjois-Atlantin punalevistä.
Karrageeniä käytetään hyytelöimisaineena muun muassa jäätelöissä, hilloissa ja makeisissa jopa hammastahnoissa.

Lihateollisuus on myös löytänyt karrageenin, koska se sitoo paljon nestettä. Lihat, broilerit ja leikkeleet saadaan pumpattua sen ansiosta täyteen vettä ja näin ollen saadaan tuotteelle parempi kilohinta.
Karrageeniä saa lisätä myös luomutuottesiin koska karrageenin katsotaan olevan luonnonmukainen tuote.
Elintarviketeollisuudessa käsiteltynä ja pilkottuna tuo kuitenkin alkaa olla kaukana luonnollisuudesta.

Kuten jo ylempänä tekstissä kirjoitin on käsitellyn karrageenin eläinkokeissa todettu aiheuttavan syöpää. Sen kerrotaan aiheuttavan paljon käytettynä myös tulehdusta niin ihmisten kuin eläintenkin elimistöissä. Lisäksi karrageeni voi aiheuttaa erinäisiä vatsa - ja suolistoongelmia. Keliaakikot saattavat saada karrageenista oireita. Ylärajaa karrageenin saantisuositukselle ei ole annettu.
Bon appetit

Lähetä kommentti