Viiniä lahjaksi - mutta millaista

keskiviikko 14. joulukuuta 2016


Viini on aina hyvä lahja, varsinkin jos saajalla on entuudestaan jo vähän kaikkea.
Muutamia juttuja kuitenkin kannattaa miettiä ennen kuin karrikoidusti kääräisee sen mummon juomatta jääneen Bulgarian tuliaisen sellofaaniin.

Viinilahjakin on henkilökohtainen


Valintaan vaikuttaa esim. minkä ikäinen lahjan saaja on?
Harrastaako hän viinejä vaiko vasta opettelee? Pitääkö hän enemmän puna- vai valkoviinistä, vai onko kuohuva se pop juttu?  
Millaisesta ruoasta lahjan saaja pitää ja onko hän mahdollisesti ehkä vegaani?
Näillä kysymyksillä pääsee jo hyvin alkuun.

Tietenkin vaikuttaa myös paljon millaiseksi lahjaksi viini annetaan. Valmistujaiset, tuparit, syntymäpäivät vai joulu?

Itse olen jo paremmalla puolella viittäkymmentä ja talviaikaan villasukissa kuljeskeleva kynttilänvaloa rakastava nautiskelija, joka ehdottomasti lämpenee täyteläisille ja hilloisille viineille.

Nuorelle aloittelevalle viiniharrastajalle hakisin ehkä kevyempiä ja vähätanniinisia viinejä. Valkoviinit ja kuohuviinit puolikuivana.

Iäkkäämmälle (ainakin sivusta seuranneena) saattaa monesti maistua se hieman makeampi versio.

Todellinen viiniharrastaja varmasti ilahtuisi viinistä jonka voi ”unohtaa” vielä jokuseksi vuodeksi kellariin.

Vegaanille viinin pitää olla sellainen jossa ei missään valmistusvaiheessa ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Tämä on vielä vähän haastavaa, koska ainakaan Suomessaä  ”Vegan friendly” merkintää ei yleensä etiketissä vielä ole. Ehkäpä tulevaisuudessa viinintuottajat vielä huomaavat tässä markkinaraon.

Vegetaristille joka käyttää kananmunia ja maitotuotteita ei yllä olevaa ongelmaa niinkään pitäisi olla.

Muutama Tinskun keittiön viinivinkkiBotter Amarone on jouluinen, mehevä ja hilloinen sekä, täyteläinen ja tanniininen viini nautiskelijalle. Hinta noin. 26€

Hacienda Valvarés Crianza. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen viini liharuokien ja juustojen ystävälle. Täyteläinen ja keskitanniininen. Tällä viinillä on nimitys Crianza, joka vaatii punaviiniltä vähintään kahden vuoden varastointia, josta vähintään 12 kuukautta tammessa ja 12 pullossa.  Hinta noin 13€.

Jussi by Botter Organic Zinfandel vetoaa varmasti suomalaisiin nimensä ja kääreensä perusteellakin. Sopii hyvin lihaisille pataruoille ja juustoille. Täyteläinen ja keskitanniininen. Hinta noin 12€.

Ferreira 10 Years White Port. Makea ja aromikas portviini juustojen ja suklaan ystävälle. Hinta noin 18€.

Hattingley Valley Rosé Brut 2013. Täysin sampanjan veroinen sampanja tekniikalla valmistettu kuohuviini.  Erinomainen juhlajuoma Englannista. Uskaltaisin ostaa tätä todelliselle viininharrastajallekin. Hinta noin 47€. Tilausvalikoimaa.

Krone Night Nectar Cuvee Demi Sec on makeahko uuniomenainen nautiskelijan kuohuviini. Rypäleet kerätään aamun viilenä ensitunteina ja viiniin käytetään vain "free run juice". Tilausvalikoimaa. Hinta noin 16€.

Nämä viinit ovat varmasti myös vegaanisia.


Rocca Di Montemassi Le Focaie Sangiovese 2014. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen. Sopii hyvin tapaksille, pikkusuolaisille ja nautiskeluun. Hinta noin 15e.

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2011. Hienostunut, keskitanniininen ja täyteläinen Ripasso. Alkon makuluonnehdinta mehevä ja hilloinen, marjainen ja mausteinen. Sopii hyvin liharuoille, kalkkunalle ja kanalle. Näyttävästi puulaatikossa ja 1,5 l kokoinen. Hinta noin 37€.
Rocca Di Montemassi Calasole Vermentino 2015 on oiva paritus kala- kasvis- ja äyriäisruoille. Kuiva ja rapean hapokas. Hinta noin 15€.

Zonin Prosecco Brut on erittäin kuiva, päärynäinen ja sitruksinen prosecco. Sopii hyvin aperitiiviksi, seurusteluun sekä juhlavana ruokajuomana kaloille jä äyriäille.  Hinta noin 13€

Valkia-kuohuviini juhlistaa satavuotiasta Suomea. Valkoherukoista ja mustikoista valmistettu juoma vaalii suomalaista kuohuviinien valmistusperinnettä. Tyylikäs, puolikuiva ja 100% suomalaista työtä. Hinta noin 12€.

Zonin Prosecco Ice Demi Sec 2014 on puolimakea prosecco, joka on tarkoitettu jäiden kanssa nautittavaksi. Päärynäinen- ja omenainen seurustelu ja juhlajuoma. Hinta noin 13€


Ensi viikon viinipostauksessa etsitään viinejä joulupöytään.

//tiina

*Alkoholia koskeva kommentointi on kielletty. Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan. Muita kommentteja otan mielelläni vastaan.

4 kommenttia

 1. Saas nähdä ymmärtääkö pukki tänä vuonna viinien päälle aiempaa paremmin ;-) No aika hyvin on jo pyhien varasto kasassa.

  VastaaPoista
 2. Täydellinen kooste! Tapasihmisineä nappasin heti kuvan tuosta Rocca Di Montemassi Le Focaie Sangiovese- pullosta, pitää kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietein kanssa, että uudeksivuodeksi voisi järkätäkunnon tapaspöydän <3

   Poista