Viinejä joulupöytään

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Suomalainen jouluateria on varsinainen makujen sinfonia.
Suolaista, makeaa, savuista ja hapokasta. Kalaa, lihaa sekä juureksia eri muodoissa.

Perinteisen kinkun rinnalla paikkansa on vakiinnuttanut kalkkuna ja uusimpana uutena broileri. 
Monessa joulupöydässä löytyy myös riistaa ja poroa. Perinteisiä laatikkoruokia twistataan uusin mauin ja raaka-ainein. 
Joku nostaa pöytään sushilajitelman ja toisaalta kasvisruoat ovat tänä vuonna olleet kovasti tapetilla. Veikkaanpa, että melko monesta juhlapöydästä löytyy tänä jouluna myös härkkistä, nyhtökauraa tai porkkalaa (porkkanasta tehtyä ”kylmäsavulohta”).

Sopivan yhden viinin löytäminen aterialle onkin varsin haasteellista, ellei jopa lähes mahdotonta.
Sitä viinikellarin parasta pulloa on siis turhaa kantaa pöytään. Säästä se myöhemmäksi. Vaikka ihan vaan nautiskeluun.

Keskihintaisista viineistä kuitenkin löytyy ja kaikista ihanteellisinta tietenkin olisi jos kaloille ja lihoille kummallekin 2 vaihtoetoa mistä niitä sopivia makupareja voisi hakea kukin omien makunystyröidensä mukaan. Varsinkin jos kala/äyriäis- ja lihavaihtoetoja on tarjolla useita eri tyyppisiä.

Ja jos nyt vielä sekoitetaan pakkaa entisestään niin, eihän sitä tarvitse tuijottaa ”vanhoja” kalalle valkoista ja lihalle punaista sääntöä. 
Toisen suussa kinkun ja varsinkin kalkkunan kanssa maistuu paremmin valko- kuin punaviini. 
Kevyt punaviini saattaa käydä kaloille ja joku menee roseviinillä läpi aterian. Uutena trendinä mainittakoon samppanja tai kuohuviini ruokajuomana kaloista lihoihin.

Perus juttuja kuitenkin kannattaa muistaa. Makean ruoan kanssa kuiva viini maistuu todellakin rutikuivalle. Suolaisille ja rasvaisille ruoille kannattaa valita hapokas viini. Vahvoille mauille täyteläisiä, mausteisille mausteisia jne.
Nyt olemmekin siis taas aivan lähtöruudussa.

Mutta mitäpä jos tänä vuonna jouluaterian yhteydessä olisikin pienimuotoinen viinitasting. Hanki vähän erilaisia viinejä sen sijaan kuin nostat ne 3 litran  lemppari valkkari- ja punkkutonkat pöytään. Ota mukaan myös vaikkapa se samppanja ja Suomessa ainoastaan kesäviiniksi mielletty rose.

Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut. Aperitiiviksi ja kalapöytään. Kuiva, keskitäyteläinen, sitruksinen, punaherukkainen, hennon yrttinen ja kevyen paahteinen. Hinta noin 34€.
Astoria Prosecco Extra Dry. Maljan kohotukseen ja rasvaisille kaloille. Puolikuiva, hapokas, kypsän päärynäinen, persikkainen, kevyen sitruksinen, runsas. Hinta noin 15€.
Hardys Nottage Hill Chardonnay. Sopii kalkkunalle, kanalle, kinkulle ja kaloile. Miksei myös äyriäisille ja mädille. Erittäin monikäyttöinen ja erinomainen hinta-laatusuhde. Kuiva, hapokas, hedelmäinen, mausteinen, tamminen. 1,5 l hanapakkaus noin 17€
Vuoden Viini 2016 -tittelin voittanut kultamitalisti Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc.
Äyriäiset, vähärasvainen kala, kasvisruoka ja miedot juustot. Kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen. Vegaaninen. Hinta noin 11€

Cono Sur Reserva Especial Chardonnay. Possu, kana, kalkkuna, tapakset ja pikkusuolaiset. Kuiva, hapokas, trooppisen hedelmäinen, keltaomenainen, limettinen, hennon tamminen. Hinta noin 11€

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva. Kinkkuviini. Sopii noutopöytään, pikkusuolaisille ja ja pataruoille. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen, kevyen tamminen. Vegaaninen. Hinta noin 12€

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon. Viini porolle, riistalle, lampaalle ja voimakkaille juustoille. Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen, kevyen vaniljainen. Vegaaninen. Hinta noin 11€

Fog Head Reserve Pinot Noir. Kalkkunalle, kanalle, rasvaisille kaloille ja porsaalle. Marjaisa ja raikas.  Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mustikkainen, kevyen mokkainen, yrttinen. Hinta noin 15€.
That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2015. Kalkkuna, kana, kasvisruoat, seurustelu. Kuiva, hapokas, kypsän punaherukkainen, vadelmainen, kevyen mausteinen. Hinta noin 14€.

Mouton Cadet Réserve Sauternes. Voimakkaat juustot, makeat jälkiruoat ja hedelmät. Makea, keskihapokas, sitruksinen, hedelmäinen, kukkainen. Hinta noin 16€.

Ferreira 10 Years White Port. Nautiskeluun. makeat jälkiruoat, suklaa ja juustot. Meripihkanruskea, makea, taatelinen, aprikoosinen, appelsiininkuorinen, kevyen pähkinäinen, mausteinen, aromikas, lämmin. Hinta noin 18€.

Hacienda Valvares Crianza. Mehevä ja hilloinen laadukas viini juustoille, naudalle ja lampaalle. Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, boysenmarjainen, mausteinen, kevyen tamminen, hennon lääkeyrttinen. Hinta noin 13€

Ihanaa ja rauhallista joulua.
Ensi viikolla poksautellaan uudenvuoden kuohuvia.

Sitä ennen luen mielelläni teidän joulupöydän perinteistä ja uusista tuulista kommenttikentässä.

//tiina

*Alkoholia koskeva kommentointi on kielletty. Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan. Muita kommentteja otan mielelläni vastaan.

1 kommentti

  1. Mainio kattaus josta löytyy varmasti jokaiseen tarpeeseen jotakin. Meillä joulun väri on punainen! Ihanaa Joulua!

    VastaaPoista