Suklainen vadelma-kinuskikakku ja paljastuksia Kätevästä

sunnuntai 14. tammikuuta 2018


Kätevä Isäntä on tupsahtanut maailmaan (vuonna miekka ja kirves) vuoden viimeisenä päivänä ja ihan viimeisillä minuuteilla. 
Kätevän äitee oli kuulemma hampaat irvessä koittanut tilannetta pitkittää puolen yön yli, mutta kylläkin huonolla menestyksellä.

Enpä tiedä olisiko Kätevän tähdet olleet  yhtään sen paremmissa asemissa jos ensiparkaisu olisi siirtynyt muutamaa minuuttia myöhemmäksi, mutta vinha ero monessa muussa asiassa ihan käytännön elämässähän noilla minuuteilla on. Kaikki ihan loppuvuodesta syntyneet sen omakohtaisesti tietävät.

Kätevä tosiaan valittelee aina huonoa tuuriaan ja näiden 12 yhdessä vietetyn ajan perusteella voin syvällä rintaäänellä todeta, että kyllähän tuossa on perää. Jos nyt joku asia pieleen voi mennä niin kas niin monesti se menee.
Huonon tuurinsa lisäksi Kätevä on äärettömän perso ruoalle ja varsinkin makealle sellaiselle. Jemmailen suklaalevyni, vieraille tarkoitetut keksipaketit ja muun makean mitä ihmeellesempiin kätköihin ja huonosta muististani johtuen välillä itsekin yllätyn löydettyäni keksejä yms. vaikkapa sukkalaatikostani.

Toinen tapa tietenkin on merkata esim. Blogikuvauksiin menevät herkut selkeästi lapuilla ÄLÄ KOSKE! Tähänkin olen turvautunut monesti ja jopa merkannut yrttiruukuista pesemäni lekasoran lapulla LEKASORAA välttääkseni sekaannuksen suklaarusinoihin.

Sekaannuksia silti meillä on sattunut monesti. Jopa vieraamme ovat näihin tahtomattaa joutuneet osallisiksi. 
Olen Tapsa edelleenkin syvästi järkyttynyt leivänpäälisistänne jokunen vuosi sitten. 
Kätevähän ei välttämättä ole kielimiehiä, mutta sanan salami hän ymmärtää. Pakkauksen logo Best Friend ja kuva onnellisesta koirasta ei valitettavasti avannut riittävästi pakkauksen sisältöä. 
Muistan ikuisesti Kätevän valittelun sitkeimmästä makkarasta newer ever ja sinun kärsivän ilmeesi asian todellisen laidan selvittyä.

Vastaava tilannehan ei siis meillä ole millään laatua ensimmäinen ei myöskään toden näköisesti viimeinen. Vaikka kommellukset ei välttämättä naurata ihan juuri sillä hetkellä niin niistä on revitty monet naurut jälkeen päin.

No mutta takaisin asiaan eli siihen reseptiin.
Niinhän se siis taas vuosi vaihtui ja meillä oli synttärit. Tällä kertaa ajattelin kokeilla kakkuna kaakaolla maustetulla pohjalla olevaa vadelmamoussekakkua kinuskikuorrutuksella. 

Kakku onnistui yli odotusten mehevyydessään ja maultaan ja vierailta tuli suorastaan ylitse vuotavia kehuja. Teen tätä varmasti uudelleenkin ja itseasiassa aika pian erään toisen henkilön täyttäessä pyöreitä ensikuussa. (se en ole minä)

Ai niin…. harvalla silti kuitenkaan on syntymäpäivänään aina ilotulitukset! Tai noh – raketithan ammutaan vasta vuoden vaihtuessa.




Suklainen vadelma-kinuskikakku


Tarvitset:
Yhtä paljon kakkupohja:
  • 6 kananmunaa
  • sokeria
  • vehnäjauhoja/gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ja perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta


  • tummaa kaakaojauhetta (noin 2 rkl 5-6 munan kakkupohjaan)
  • 3 yhtä suurta juomalasia
  • maitoa tai mehua kostutukseen

Vadelmamousse:
  • 500 g vadelmia
  • 4 dl vispikermaa
  • 250 g maskarpone tuorejuustoa
  • n. 1 ½ dl sokeria
  • 4 liivatelehteä

Kinuskikastike:
  • 3 dl kermaa
  • 3 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Tee näin:

Yhtä paljon kakkupohja:


Riko kanamunat (esim. 6 kpl) juomalasiin.
Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria.
Mittaa kolmanteen lasiin saman verran vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (kakkupohjiin olen monesti käyttänyt gluteenittomia Sunnuntai -merkkisiä jauhoja).
Voit korvata noin 30% jauhoista perunajauhoilla. Kakusta tulee näin kuohkeampi. Kaada silloin lasiin ensin vehnäjauhoja reilu puolet ja loput perunajauhoja. (Olen myös tehnyt gluteenittomia kakkupohjia kokonaan perunajauhoistakin. Lopputulos on tosi kuohkea, mutta onnistuva.
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe ja kaakao jauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos mielellään siivilän läpi sirotellen kanamunaseoksen joukkoon varovasti sekoittaen.
Voitele pyöreä irtoreunainen kakkupohja ja leivitä korppujauhoilla. Gluteenittomassa versiossa käytä leivitykseen gluteenittomia korppujauhoja, karkeita riisijauhoja tai esim. kookoshiutaleita.
Paista uunin alatasolla 175*C noin 35 min. Kokeile tikulla kypsyys ja paista tarvittaessa vielä muutaman minuutin lisää. (Kun tikkuun ei tartu taikinaa niin kakku on kypsä.)
Anna kakun olla vielä hetki vuoassaan ja kumoa se esim. ritilän päälle jäähtymään.

Vadelmamousse:


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Soseuta vadelmat ja sekoita sokeri joukkoon.
(HUOM! Jos käytät ulkolaisia pakastevadelmia niin ne kannattaa kiehauttaa kattilassa. (Evira neuvoo ulkomaisia pakastemarjoja kiehutettavan 2 min ajan) Lisää tällöin kattilan pohjalle pieni tilkka vettä ja kiehauta nopeasti koko ajan sekoittaen. Jäähdytä vadelmat.)
Sekoita maskarponejuusto ja vadelmat hyvin keskenään.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää juusto- vadelmaseoksen joukkoon.
Tarkista sokerin määrä maistamalla ja lisää tarvittaessa.
Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne pieneen kiehuvaan vesitilkkaan.
Kaada liivate ohuena nauhana moussen joukkoon hyvin sekoittaen.

Kakun kostuttaminen ja täyttäminen:


Leikkaa täysin jäähtynyt kakku 3 tai 4 osaan.
Jaa vadelmamousse yhtä moneen osaan kuin sinulla on kakussa täytettäviä välejä.
Nosta ensimmäinen kakkupohja irtopohjavuoan reunan sisään tarjoiluastialle ja kiristä reuna kiinni.
(huom. puhaan irtopohjavuoan reunoja kannattaa pyyhkäistä öljyllä kostutetulla talouspaperilla niin kakku irtoaa kauniimmin reunoistaan. Kuten kuvasta näkyy niin minä unohdin tämän vaiheen)
Kostuta pohjaa maidolla tai mehulla esim. silikonisella sutilla töpötellen.
Kaada yksi osa vadelmamoussea kakkupohjan päälle ja tasoittele lähes reunoille asti.
Nosta seuraava kakkupohjakerros moussen päälle ja painele kevyesti, jotta mousse levittyy kerrosten väliin tasaiseksi.
Kostuta taas pohja ja kaada seuraava kerros ja samoin taas seuraava kerros.
Laita viimeinen kakkupohja kakulle kanneksi, mutta älä enää kostuta.
Peitä kakku esim. tuorekelmulla ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Mielellään seuraavaan päivään.

Kinuskikastikkeen valmistaminen ja kakun kuorrutus:


Mittaa kerma, fariinisokeri ja vaniljasokeri paksupohjaiseen pienehköön kattilaan.
Kiehuta hiljaa kuplien ja välillä sekoitellen noin 20 min. tai niin kauan, että seos on selkeästi paksuuntunut kinuskimaiseksi.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Irrota irtopohjavuoan reuna varovasti kakun ympäriltä.
Levitä kinuskikastiketta kakun päälle keskeltä reunoille päin lusikalla pyöritellen ja anna osan valua hieman reunojen yli.
Koristele kakku esim. Dr. Oetker'in pakkaskuivatulla vadelmarouheella, tuoreilla vadelmilla, mustikoilla ja mintun lehdillä.

Kakun koristelu oli mielestäni tosi onnistunut ja varsinkin pakastekuivattu vadelma tuo kakkuun sen pisteen I:in päälle.
Dr. Oetkerilta löytyy myös liivatelehtiä luomuna ja aivan ihana Bourbon vaniljatahna.



Dr. Oetkerin tuotteita olen saanut testattavaksi. Ehdottomaksi suosikiksi nousi tuotteista nousi pakkaskuivattu vadelmarouhe jota olen käyttänyt kuvan kakun koristeluun ja Bourbon Vanilla.
Ps. Uusi "paheeni" on sekoittaa 1 tl Bourbon Vanillaa kahvikupilliseen ja kaataa liraus kermaa päälle. Taivaallista <3

Dr. Oetkerin leivonta- ja muihin tuotteihin voit käydä tutustumassa http://www.oetker.fi/fi-fi/index.html

Mukavaa, onnellista ja onnekasta vuotta 2018!

//tiina

11 kommenttia

  1. Upean kakun leivoit Kätevälle ja onnittelut vielä tätä kautta!
    Hienosti myös kakun kuvauskin onnistui vaikka siinä taisi olla ihan pieniä vaaramomentteja matkassa mukana. Kakku säilyi ehjä ja kaikki saivat sitä lopulta maistaakseen joten loppu oli onnellinen! Ja mitä sitä ei tekisi täydellisen kuvan eteen.

    Yksi ystäväni on myös syntynyt vuoden viimeisenä päivänä ja hän on aina ollut ylpeä kun ympäri maailmaa hänen synttäreitään juhlistetaan räiskimällä ilotulitteita. Ja näinhän se pitääkin juuri tulkita.

    Hyvää alkanutta vuotta ja toivottavasti törmäillään pian jossain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä niitä momentteja oli, mutta onneksi kauhuskenaariot eivät käyneet toteen :) Nykyään vähän vakaammat kuvausalusta myös terdellä :D Tuosta ilotulitusasiasta voidaan kyllä olla edelleen kahta mieltä. Eikös niissä juhlisteta uutta eikä vanhaa. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä nyt vaan :D

      Poista
  2. No voi mahoton että on upea kakku koristeluita myöten! Varmasti herkullinen. Ei noilla aineksilla voi muuta tulla. :-)

    VastaaPoista
  3. Hieno kakku! Vaan noita vadelmia pitää keittää ainakin kaksi minuuttia. Tässä lainaus Eviran sivuilta: Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkennuksesta. Kahden minuutin kiehutus tarkennetu myös reseptiin.

      Poista
  4. Mä joudun piilottamaan kaikki herkut itseltäni :D Antti on taas suolaisen perään, onneksi., hihi

    Tätä voisikin tehdä Cian synttäreille ensi kuussa, toiveena oli vadelma-kinuskikakku. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai... toi on paha. Jos piilottaa herkkuja toiselta niin hätäpäissään voi unohtaa jemmat. Itseltä piilottelut nyt vaan ei oo mahdollista <3 Sori muru ja pusi pusi mut toi nyt vaan on mission possible !!! :D

      Poista
  5. Wau! Upea kakku, ja yhdistelmä varmasti herkullinen.

    VastaaPoista
  6. Voi SISSO! Kyllä on kätevällä käynyt tuuri kun on sinut joskus bongannut, en ihmettele yhtään vieraiden kiitoksia tuon juhlavan kakun suhteen. Just pitäisi saada pala tuota kakkua allekirjoittaneenkin. Ai tuollaisiakin pakastekuivattuja vadelmia löytyy kaupasta, kiitti vinkistä! Nyt pitää jostain löytää jotkut bileet, että pääsen kaakulle :D

    VastaaPoista