Täyteläinen mustajuurikeitto – Syksyisen alkuruoan aatelia




Tunnetko köyhän miehen parsaksikin parjatun mustajuuren? Mustajuuresta valmistuu helposti miedon aromaattinen keitto, joka sopii loistavasti aloittelemaan juhlavampaakin ateriaa. Itse tarjoilin tätä tällä kertaa poronpaistin edellä.

Täyteläinen mustajuurikeitto

alkuruoaksi noin 6. lle

Tarvitset:

  • 500 g mustajuurta
  • 5 dl vettä
  • 1 dl valkoviiniä (käytin Espíritu de Chile Reserva Riesling)
  • 1 isohko jauhoinen peruna
  • 1 sipuli pieneksi silputtuna
  • 200 g Creme Fraicea
  • ½ sitruunan kuori raastettuna
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • ½ tl mustapippuria rouhittuna
  • 1 tl lakritsijauhetta (ei pakollinen)
  • maun mukaan suolaa

Lisäksi:

  • ½ sitruunan mehu liotusveteen ja nokare voita sipulien kuullotukseen.
  • sauva- tai tehosekoitin keiton soseutukseen

Tee näin:

Pese ja kuori mustajuuret juoksevan veden alla.

Pilko mustajuuret välittömästi ja laita sitruunaveteen odottelemaan keittämistä.

Kuori ja pilko peruna kuutioiksi.

Laita kattilan pohjalle nokare voita, kuumenna ja kuullota sipulisilppua niin, että se pehmenee, mutta ei ruskistu.

Lisää vesi, liemikuutio, mustajuuret ja perunat. Keitä kypsiksi – Noin 15 min.

Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi.

Siirrä keitto takaisin liedelle, lisää viini, mustapippuri, sitruunan kuori, lakritsijauhe ja anna kiehahtaa.

Sekoita keiton joukkoon Creme Fraice ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa.

Tarjoile esim. kevyesti oliiviöljyssä paahdettujen lämpimien patonkiviipaleiden kera.

(Kaada paistinpannun pohjalle reilu loraus öljyä. Paahda patonkisiivuja molemmin puolin ja ripottele pinnalle hieman laadukasta suolaa)

Kurkkaa myös toinen mustajuurikeittoreseptini, missä täyteläisyyttä antaa tuorejuusto, mutta ilman perunaa. Tämä keitto sopii hyvin myös vhh-ruokavaliota noudattavalle. Reseptiin klikkaamalla TÄSTÄ

Viinisuositus

Espíritu de Chile Reserva Riesling 2019

Chileläinen Espiritun risukka on takuuvarma raikkas sitruksinen  ja aavistuksen kukkainen valkkari

Viinissä on suht paljon happoja, jota sitten taas sokeri (9g/l) tasapainottaa. (makeusasteeltaan kuitenkin kuiva) happojen ja sokerin suhde tekeekin tästä viinistä erinomaisen monikäyttöisen.

Kasvikset, kala, äyriäiset, vaalea liha. Kantaa kivasti myös ravaisempia ruokia. Sopii varmasti myös mausteisemmille ja kuin myös aasialaisille hieman makeimmille mauille.

Täsmävalinta esim. noutopöytään tai seurustelujuomaksi. On myös kukkaroystävällinen. Hinta Alkossa noin 11€

*Viini saatu tuotenäytteenä



PRINT RECIPE

6 kommenttia

  1. En ole itse koskaan käyttänyt mustajuurta ruoanvalmistuksessa, mutta jossain blogitapaamisessa söin mustajuurikeittoa ja se oli kyllä hyvää ja pehmeän makuista.
    Herkullista iltaa sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
  2. Olen joskus toistakymmentä vuotta sitten tehnyt mustajuurikeittoa, mutta täytyy ottaa taas repertuaariin. Vähän oli konstikas käsiteltävä, mutta lopputulos palkitsee! Mustajuurta vaan sais olla paremmin saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ainakin sesonkina on kaupoissa näkynyt suht kiitettävästi. Emmä tiedä niin konstikas, mutta multainen kylläkin :D

      Poista
  3. Oih, mä olin ihan unohtanut koko mustajuuren, kiitos muistutuksesta.

    Sun keitto näyttää niin herkulliselta ja samettiselta, varmasti hyvää, nam!

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall