Poronpaistia, paahdettu portviinikaste ja timjami-kermaperunat


Meillä syödään paljon riistaa kuten, peuraa, kaurista, hirveä ja jänistä. Tilaamme myös yleensä joka vuosi lapista pari poronvasaa valmiiksi paloiteltuna pakkaseen, josta sitten hartaasti käyn valitsemasta sopivat palat kuloiseenkin tarkoitukseen. Vaikka muuta riistaa meillä syödään ihan perus arkenakin, niin poro on meille aina juhlaruokaa.

Paahdettu Portviinikastike

Portviinikastikkeen teko kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja tehdä itseasiassa valmiiksi ennen kuin edes alkaa käsitellä paistia tai valmistaa perunoita. Kastikkeen voi hyvin lämmittää uudelleen juuri ennen tarjoilua ja tarvittaessa notkistaa tilkalla vettä tai viiniä. Vaikka tämän kastikkeen ainesosaluettelo on vähän pitkä, niin valmistus ei kuitenkaan ole monimutkainen. Se vaan vie vähän aikaa, mutta autenttinen maku maksaa vaivan.

Tällä reseptillä valmista kastiketta tulee noin 3 dl.

Tarvitset:

  • 1 isohko sipuli
  • 1 porkkana
  • 1 pieni palsternakka
  • 1 valkosipulinkynsi
  • (n. 10 cm. pala varsiselleriä tai reilu siivu juuriselleriä)
  • 6 dl vettä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 rosmariinin oksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 3 timjamin vartta tai 1 tl kuivattuna
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • n. 10 kokonaista roseepippuria
  • 3 dl punaviiniä (käytin Espíritu de Chile Cabernet Carmenere Shiraz)
  • 2 dl portviiniä ( käytin Sandeman old invalid)
  • 1 lihaliemikuutio tai fondia
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 25 g voita
  • (hieman siirappia tai hunajaa)
  • (hieman maizenaa suurustukseen)
  • (hieman suolaa)

Tee näin:

Pilko kasvikset ja murskaa valkosipuli kuorineen.

Laita pannulle nokare voita ja kasvikset. Paahda kasviksia reilusti välillä sekoitellen. Kasvisten pitää saada kunnolla väriä, mutta ei palaa.

Lisää pannulle mustapippuri, yrtit ja vesi. Anna kiehua hiljakseen noin puoli tuntia.

Siivilöi liemi kattilaan. painele kasviksia kevyesti siivilässä, jotta saat kaiken nesteen ja maut talteen. (nestettä jää kolmisen desiä)

Lisää kattilaan lihaliemikuutio/fondi, punaviini ja portviini. keitä hiljalleen poreillen puoli tuntia tai niin kauan, että nestettä on jäljellä noin puolet. (eli taas sen kolmisen desiä)

Lisää balsamiviinietikka ja kiehauta.

Lisää voi hyvin sekoittaen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa ja makeutta siirapista/hunajasta. Jos haluat kastikkeesta aavistuksen paksumpaa niin lisää maizena suurustetta tai sekoita maissijauhoja vesitilkkaan ja kaada kastikkeen joukkoon ohuena nauhana ja kiehauta kastike vielä kerran.

Timjami-kermaperunat

Tarvitset:

  • n. 1 ½ kg jauhoisia perunoita
  • 4 dl kermaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • 3 tl kuivattua timjamia
  •  2-3 isohkoa valkosipulinkynttä silputtuna
  • n. 1 tl mustapippuria rouhittuna (jos käytät jauhettua mustapippuria niin 1/3 tl riittää)
  • suolaa myllystä
  • reilu nokare pehmeää voita vuoan voiteluun

Tee näin:

Kuori ja leikkaa peruna ohuiksi siivuiksi. Painele perunoita hieman talouspaperilla, jotta saat ylimääräisen kosteuden pois.

Voitele uunivuoka kauttaaltaan voilla.

Lisää vuoan pohjalle kerros perunoita. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele hieman valkosipulia ja juustoraastetta. Toista kolmella kerroksella.

Kaada päälle kerma ja paista 200 *C uunissa noin 55-60 min. Sekoita varovasti pariin kertaan välillä.

Perunat ovat valmiita, kun ne haarukalla painaessa ovat pehmeitä ja pinta on kauniin ruskea.

Poronpaisti

Tarvitset:

  • poron paisti (omani oli noin ehkä 600g vasan sisäpaisti)
  • n. 2 rkl riistamaustetta (käytin Sallinen)
  • n. 1 tl rouhittua mustapippuria
  • n. 3 isohkoa valkosipulinkynttä
  • voita ja öljyä paistamiseen
  • suolaa

Lisäksi:

  • paistomittari ja foliota

Tee näin:

Poista paistista kalvot ja hiero pintaan hieman mustapippuria ja reilusti riistamaustetta. Jätä huoneenlämpöön noin tunniksi ennen paistamista.

Laita uuni lämpiämään 150 *C

kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja laita muutama reilu nokare ja kunnon loraus öljyä pannulle.

Kun pannu on niin kuuma, että valkosipulit vähän tirisevät – ruskista paistiin kaunis pinta molemmin puolin.

Laita paisti folion päälle uunivuokaan (foliota saa olla niin reilu pala, että se tulee kunnolla uunivuoan reunojen yli). Kaada valkosipulinen voi-öljyseos paistin päälle. Rouhi hieman suolaa ja kiinnitä paistomittari paksuimpaan kohtaan.

Paista uunissa niin kauan, että paistomittari näyttää 54 *C (medium). Nosta paisti pois uunista ja käännä folion reunat paistin ympärille. Anna vetäytyä 15-20 min. Huomioi, että paisti jatkaa kypsymistä vielä uunista oton jälkeenkin ja sisälämpötila nousee vielä noin 2-3 *C.  Jos haluat kypsän paistin niin nosta sisälämpötila uunissa noin 58 -60 *C ja jätä vetäytymään samalla tavalla kuin medium.

Leikkaa paisti viipaleiksi. Kaada paistoliemi viipaleiden päälle ja rouhi vielä vähän suolaa.

Tarjoile mustaherukkahyytelön kera.

Vinkki:

Teen monesti ohuemman paistin kokonaan valmiiksi paistinpannulla kannen alla. Ota paistiin ensin väri reilummassa lämmössä molemmin puolin ja laske sitten lämpöä. Paista paisti haluttuun sisälämpötilaan pari kertaa käännellen ja käytä paistomittaria. ( Minun mittarista olivat patterit loppuneet. Paistoin kuvan paistin mututuntumalla ja vähän liian kypsäksihän se meni)

Viinisuositus

Château Tour Bayard Montagne-Saint-Emilion 2016

Tämä Ranskan Bordeauxista tuleva punaviini on erittäin laadukas, sopivan tanniininen keskitäyteläinen ja maultaan täydellinen riistaviini. Viinin tuoksu on ruokahalua herättävän raikas ja marjainen. Makumaailmassa karhunvatukkaa, kirsikkaa ja mustaherukkaa.

Vaikka Bordeaux viinit mielletään yleensä hintaviksi niin Château Tour Bayard on kuitenkin erittäin kohtuuhintainen laadusta tinkimättä.

Rypäleet: Merlot, Cabernet Franc

Hinta Alkossa: n. 19 €

*viini saatu tuotenäytteenä

Paistomittaristani olivat epähuomiossa patterit loppuneet ja paistoin paistin omaan makuuni liian kypsäksi. maku oli kuitenkin mainio ja liha mehevää.


Hyvää pyhäinpäivän viikonloppua kaikille.

Herkutellaan hyvällä ruoalla ja rentoudutaan <3


//tiina

PRINT RECIPE

1 kommentti

  1. Wau mitä settiä! Tästä on hyvä ottaa inspiraatiota pyhäinpäivän illalliselle. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall