Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen ilman kylmäkohotusta ja taittelua

keskiviikko 28. toukokuuta 2025

 

Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen ilman taittelua

Nämä Ciabattasämpylät valmistuvat helposti ilman kylmäkohotusta ja ilman taittelua.

Voit käyttää jääkaappikylmää tai huoneenlämmössä ruokittua juurta, kunhan se on virkeää.

Itse käytin jääkaappikylmää.

Pyöräytin taikinan noin 12 aikaan päivällä ja viideltä illalla minulla oli herkulliset Ciabattasämpylät paistettuna.

Kylmäkohotuksen kautta en näitä ole vielä testannut, mutta uskoisin, että jos teet taikinan iltaa vasten niin annat kohota lähes kaksinkertaiseksi, laitat taikinan yöksi jääkaappiin, niin onnistuu vielä paremmin.

Testaanpa tämän seuraavaksi.

 

Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen ilman kylmäkohotusta ja taittelua

 

Tarvitset:

200 g virkeää juurta

300 g vettä

500 g vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

10 g suolaa

 

Tee näin:

Sekoita vesi ja juuri sekaisin

Lisää jauhot, suola ja oliviöljy.

Vaivaa yleiskoneella tai käsin noin 10 min. Taikina saa ja pitää olla melko löysää.

Voitele kulmikas noin 25 x 30 cm kokoinen astia kevyesti oliiviöljyllä ja kaada taikina siihen kohoamaan. (Hyvin pesty muovinen dyno-astia toimii tässä myös mainiosti. Siis sellainen missä myydään vaikkapa broilerin koipia)

Peitä astia kelmulla/leivinpaperilla/pyyhkeellä ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin kaksinkertaiseksi. Aikaa tähän menee 3-5 h huoneenlämmöstä ja juuren vireydestä riippuen.

Kumoa taikina nopeasti vuoasta hyvin jauhotetulle alustalle. (Niin että taikina pysyisi mahdollisimman hyvin kulmikkaassa muodossaan)

Leikkaa taikina leipurinlastalla  noin 9 palaan. Ja nostele palat lastan avulla leivinpaperin päälle uunipellille. (koita olla venyttelemättä paloja mahdollisimman vähän, jotta kaikki ilmakupla pysyvät ehjänä)

Sumuta taikinapalojen päälle reilusti vettä suihkepullolla ja nosta pelti uuniin.

Paista 220-230 asteisessa uunissa noin 15-20 min.

Peitä kypsät sämpylät liinalla.


Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen 




Lähetä kommentti