![]() |
Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen ilman taittelua |
Nämä Ciabattasämpylät valmistuvat helposti ilman
kylmäkohotusta ja ilman taittelua.
Voit käyttää jääkaappikylmää tai huoneenlämmössä ruokittua
juurta, kunhan se on virkeää.
Itse käytin jääkaappikylmää.
Pyöräytin taikinan noin 12 aikaan päivällä ja viideltä
illalla minulla oli herkulliset Ciabattasämpylät paistettuna.
Kylmäkohotuksen kautta en näitä ole vielä testannut, mutta
uskoisin, että jos teet taikinan iltaa vasten niin annat kohota lähes
kaksinkertaiseksi, laitat taikinan yöksi jääkaappiin, niin onnistuu vielä
paremmin.
Testaanpa tämän seuraavaksi.
Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen ilman kylmäkohotusta ja taittelua
Tarvitset:
200 g virkeää juurta
300 g vettä
500 g vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
10 g suolaa
Tee näin:
Sekoita vesi ja juuri sekaisin
Lisää jauhot, suola ja oliviöljy.
Vaivaa yleiskoneella tai käsin noin 10 min. Taikina
saa ja pitää olla melko löysää.
Voitele kulmikas noin 25 x 30 cm kokoinen astia kevyesti
oliiviöljyllä ja kaada taikina siihen kohoamaan. (Hyvin pesty muovinen dyno-astia
toimii tässä myös mainiosti. Siis sellainen missä myydään vaikkapa broilerin
koipia)
Peitä astia kelmulla/leivinpaperilla/pyyhkeellä ja
anna kohota huoneenlämmössä ainakin kaksinkertaiseksi. Aikaa tähän menee 3-5 h
huoneenlämmöstä ja juuren vireydestä riippuen.
Kumoa taikina nopeasti vuoasta hyvin jauhotetulle
alustalle. (Niin että taikina pysyisi mahdollisimman hyvin kulmikkaassa
muodossaan)
Leikkaa taikina leipurinlastalla noin 9 palaan. Ja nostele
palat lastan avulla leivinpaperin päälle uunipellille. (koita olla
venyttelemättä paloja mahdollisimman vähän, jotta kaikki ilmakupla pysyvät
ehjänä)
Sumuta taikinapalojen päälle reilusti vettä
suihkepullolla ja nosta pelti uuniin.
Paista 220-230 asteisessa uunissa noin 15-20 min.
Peitä kypsät sämpylät liinalla.
![]() |
Helpot Ciabattasämpylät hapanjuureen |
Lähetä kommentti