Pomminvarma vinkki pinttyneen pannun- tai kattilan puhdistukseen

lauantai 18. maaliskuuta 2017

Jos olet hinkannut paistinpannua kynsinauhat verillä niin kuin tämäkin, niin stop tykkänään. 
Lopeta hinkkaaminen. 
Tällä on sulle pomminvarma vinkki!

Olen ollut taas parit viime viikot hippasen kiireinen ja ruoanlaitosta on vastannut se, joka on ollut eniten nälkäinen.

Paistinpannuakin oli näköjään käytetty ja kuinka helvekon monta kertaa olen sanotut, että se penteleen pannu pestään käytön jälkeen käsin, eikä työnnetä sitä vaan tiskikoneeseen. (en kyllä aina itsekään muista/jaksa aina).

No tilanne kuitenkin nyt oli se, että reissussa ollessani oli kotona paistettu saiturin lehtipihvejä pakkasesta tai jotain ihan muuta urakalla ja kaikki mausteet rasvoineen olivat palaneet teflonpannuun kiinni rosoiseksi kerrokseksi.

Hinkkasin, hinkkasin, liotin ja hinkkasin ja olin jo viittä vaille heittämässä koko hiivatin pannun roskiin, kun puhelin soi.

Soittaja oli Nasun (tyttäreni) kummitäti Anu ja muiden kuulumisten ohella kirosin pannunpesijän kohtaloani.

Anu sanoi kuulleensa jostain, että kun kiehuttaa vettä ja astiapesukoneen tiskiainetta hiljalleen niin pinttynytkin lika irtoaa.

No eikuin kokeilemaan. ja kuinkas kävi.

Laitoin vettä muutaman sentin paistinpannun pohjalle, konetiskitabletin perään ja annoin kiehua muutaman minuutin. Otin liedeltä pois ja pyöräyttelin pohjaa tiskiharjalla muutaman kerran ja kas – paistinpannu oli huuhtelun jälkeen vuosiinsa ja olosuhteisiinsa nähden kuin uusi!

Laitoin vielä pannulle tilkan öljyä ja pyyhin kauttaaltaan talouspaperilla.

Ei muuta kuin kaappiin ja vastaisuudessa en revi enää pelihousujani pannupyykissä.


Toimii varmasti kaikille paistinpannuille ja kattiloille. Ei ainakaan paljon häviä jos kokeilee.

Kokeile siis sinäkin.


Muksaa viikonloppua!

//tiina

9 kommenttia

 1. Samalla konstilla lähtee pohjaanpalanut puuro/kastike kattiloista. Itse laitan konetiskipulveria ja annan kiehua hiljaa poreillen. Puhdasta tulee :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tästä lähtien kokeilen aina kun on tapaus mission impossible!
   Ei ainakaan mitään häviä jos viittä vaille heittämässä pannua pois, kuten tässä rosoiseksi palaneen paistinpannun kohdalla.

   Poista
 2. Tämä on ollut kyllä takuuvarma konsti pelastaa pohjaan palaneet pannut. Opin sen aikanaan äidiltäni, mutta nyt kun ei ole enää moneen vuoteen ollut talossa tiskikonetta, niin en ole tullut hankkineeksi astianpesukoneen tiskiainettakaan. Ehkä pitäisi, on kyllä sen verran tehokas tapa pelastaa pannu, joka muuteen päätyisi roskiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan äimisynyt tehosta.Eiköhän sitä vaikka kaverilta saa pari tablettia pahan päivän varalle niin ei tarvi koko pakkusta ostaa.

   Poista
  2. Kyllä oli itsellänikin hymy korvissa, kun sain kattilan tällä konstilla pelastettua. Ehkä noita pitäisi vain paketti pahanpäivän varalle ostaa. Menneellä viikolla kun tuli aika tehokkaasti yksi pannu jo rasvapoltettua. :P

   Poista
  3. Pyykkipulverilla sama vaikutus jos ei apk-pesuaonetta satu olemaan. Kannattaa tosin muistaa että pyykinpesuaine vaahtoaa helpommin yli

   Poista
 3. Toinen mitä kannattaa koittaa samalla tavalla on pesusooda/kidesooda. Puhdistuu kattilat ja grilliritilät säihkyviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä koitaa grillin ritilöihinkin. Mistähän peevelistä sitä löytäisi niin ison kattilan yms. jotta ritilät mahtuisivat. Jos vaan kääntäisi välillä?

   Poista
  2. laita ritilä uunipellille ja uuniin

   Poista