Oopperakellarin silakat ja esittelyssä Pekka Laineen Silakkakirja

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017


Silakkakirja on runsassisältöinen tieto- ja keittokirja Itämeren arvosaaliista ja kalapöytien herkusta. 

Edullinen ja ravinteikas silakka on innoittanut Pekka Lainetta keräämään noin 2700 silakkareseptiä, joista hän jakaa uudessa kirjassaan noin 50 suosikkiaan.

Pekka Laine esittelee Silakkakirjassa keskeiset perinneruoat valmistusohjeiden kera, antaa vihjeitä kalakokille ja kertoo, miten lämpimästä ruoasta saa vielä seuraavaksi päiväksi erinomaisen alkupalan tai leivänpäällystä. 

Teos on täysosuma niin kalastuksen kuin kalaruoankin ystäville.

Silakkakirjan luettuaan tietää raaka-aineen taustasta, sen elämästä luonnossa ja hienosta historiasta kansantalouden tärkeänä tekijänä.

Silakkaa on pyydetty jo ainakin tuhat vuotta, ja satoja vuosia se oli Pohjois-Euroopan ulkomaankaupan tärkeimpiä artikkeleita
.
Saalismäärältään silakka on edelleenkin Suomen tärkein kala, jonka monipuolisuus ihastuttaa niin kotikeittiössä kuin syksyisillä silakkamarkkinoilla.


Oopperakellarin silakat


Tarvitset:
  • 600 g silakkafileitä
  • 2 munankeltuaista
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 ½ dl karkeaa ruisjauhoa. (omana vinkkinä tähän heitän keliaakikoille ruisjauhon sijasta tumman gluteenittoman leipäjauhoseoksen ja viljattomille tai vhh –kokeille mantelijauhon)
  • 2-3 tl suolaa
  • voita paistamiseen


Tee näin:
Vatkaa keltuaiset ja kerma ja laita kalafileet avattuna seokseen muutamaksi tunniksi.
Valuta silakat ja taita takaisin kalan muotoon.
Kääntele suolalla maustetuissa jauhoissa.
Paista kuumalla valurautapannulla runsaassa voissa niin, että kuoresta tulee rapea ja sisuksesta mehevä.Luin Pekka Laineen Silakkakirjan yhdeltä istumalta saaressa syksyn kuulaana päivänä. Miten loistava ja tietosisältöinen keittokirjauutuus. Rakastan silakkaa… nyt rakastan vielä enemmän.


* Kirja saatu arvostelukappaleena
* Tekstit tuotu poistuvasta Tyynen kaa blogistani.


Pekka Laine. Kuva: Gummerus

Kuva: Gummerus

1 kommentti

  1. Voihan silakka, mikä herkku ja miten harvoin tulee tehtyä! Todellista halparuokaa! Kalakirja olisi täydellinen mun keittiööni, täytyypä tsekata kirjakaupasta : )

    VastaaPoista