Herkullinen Päärynä-vuohenjuusto-galette

tiistai 9. lokakuuta 2018



Tuulista ja lokakuista tiistai-iltaa kaikille.
Viime kerrasta onkin aikaa, kun olen blogiin mitään kirjoitellut.

Tämä kesä ja syksy ovat ollet minulle henkisesti hyvin rankkaa aikaa ja blogi sai väistyä odottelemaan takavasemmalle.
Elämän pitää kuitenkin jatkua ja on tehtävä niitä asioita mitä myös rakastaa.

Ilman äitini innovatiivista otetta ruoanlaittoon tuskin olisin koskaan ihmeemmin kokkailusta kiinnostunut.
Äitini antoi minulle kipinän ja sitä kipinää olen toivottavasti voinut jakaa myös teille blogini lukijoille - edes vähäsen.

Päästän sen kipinän vihdoin taas kytemään.
Sanotaan, että muistot säilyvät. Se on totta. Vaikka elämämme tärkeä ihminen olisi poissa – säilyy hän muistoissamme aina.


Galette voi olla suolainen tai makea


Galette on helppotekoinen ranskalainen piiras, joka leivotaan suoraan pellille. Et siis tarvitse edes piirakkavuokaa.
Galette voi olla suolainen, makea tai molempia. Tuhdin juustoinen tai suht kevyt. Voit käyttää täytteenä lihaa, kasviksia, sieniä, hedelmiä ja vaikkapa kalaa.

Tämä versio galettesta on juurikin se suolaisen makea. Sopivasti juustoisen tuhti, mutta ei liikaa.

Ai niin. Kalasta puheen ollen. Kurkkaa ihmeessä myös Saaran lautasella -blogin herkullinen ja rukiinen galette savulohesta ja broccoliineista klikkaamalla Tästä


Herkullinen Päärynä-vuohenjuusto-galette 


Tarvitset:

Pohja:
1 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja (kuorineen jauhettua täysjyvävehnäjauhoa)
1 tl leivinjauhetta
100 g kylmää voita pieninä kuutioina
1 dl kylmää vettä

Gluteeniton pohja:
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl tattarijauhoja
2 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
100 g kylmää voita pieninä kuutioina
1 dl kylmää vettä

Täyte:
3 keskikokoista kiinteää päärynää
4 tuoretta viikunaa
n. 100 g smetanaa
n. 200 g vuohenjuustoa
n. 100 g saksanpähkinöitä
n. 5 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia

n. 1/3 dl tuoretta timjamia silputtuna tai n. 2 tl timjamia kuivattuna
mustapippuria ja suolaa myllystä

Tee näin:
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Pilko voi noin puolikkaan sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.
Lisää voi kuiviin aineisiin ja nypi murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa.
Tee taikinasta pallo ja litistä se pyöreäksi kiekoksi.
Laita taikina tekeytymään noin puoleksi tunniksi jääkaappiin. Huom. gluteeniton taikina kannattaa kaulia heti. (Jääkaappikylmä taikina saattaa repeillä.)
Sirottele leivinpaperin päälle hieman jauhoja ja kauli taikina pyöreäksi ohueksi levyksi.
Vedä leivinpaperi taikinoineen uunipellille.

Halkaise päärynät, poista siemenkodat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi.
Siivuta tuoreet viikunat ja vuohenjuusto. (voit halutessasi jättää yhden viikunan koristeiksi kypsän piirakan päälle)
Lado päärynäsiivuja piirakkataikinan päälle kerros niin, että taikinaa jää reunoista näkymään noin 5 cm.
Sirottele päälle osa timjamista ja hieman suolaa ja pippuria.
Laita vuohenjuusto- ja viikunasiivuja, pähkinöitä, noin puolet smetanasta pieninä nokareina ja valuta puolet hunajasta päärynöiden päälle.
Lisää loput päärynät toiseksi kerrokseksi ja mausta ne taas hieman suolalla ja pippurilla.
Laita loput juusto- ja viikunasiivut päärynöiden päälle.
Lisää vielä loput pähkinät, loppu hunaja ja timjami.
Käännä taikinan reunat täytteen päälle.
Paista uunin keskitasolla 200*C noin 35 min.

Anna galetten jäähtyä hieman ennen tarjoilua.





Juomavinkki:
Syksyiselle ja juustoiselle galettelle suosittelen punaviiniä, missä löytyy sopivasti hapokkuutta ja marjaisuutta.
Kokeile esim. Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2016. Tämä viini voitti hopeaa 2018 sarjassa uuden maailman punaviinit. Hinta alle 12€.

Päärynä ja glögi ovat myös kombo mitkä aina toimivat yhdessä. Tarjoa päärynä-vuohenjuusto-galetten kaverina esim. roseeviinipohjaista ja kardemummaista Tuike glögiä. Kuumana tai hyvin jäähdytettynä.



Raikkaita ja kuulaita syksyisiä päiviä toivotellen.

Joulua päin muuten mennään kovaa vauhtia.

Rakastakaa, vaalikaa ja muistakaa heitä, jotka ovat teille läheisiä.
Koskaan ei tiedä. Oikeasti <3

 //tiina



10 kommenttia

  1. Ihanaa että olet palannut! <3 ja galette näyttää NIIN herkulliselta. Olen itse testaillut vain makeita versioita, joten seuraavaksi pitää tarttua näihin suolaisiin. Hehkuvaa syksyä ystäväni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehkuvaa syksyä. Miten ihanasti sanottu. Oikeastaan mikään muu vuodenaika ei voi olla hehkuva kuin syksy. Kiitos ystäväni <3

      Poista
  2. Herkullisen näköinen ja kuuloinen galette, nam!
    Herkullista syksyn jatkoa sinulle ystävä rakas ❤️

    VastaaPoista
  3. Kiitos että olet täällä ja tuot iloa ja inspiraatiota meille! ❤️ Tämä galette menee niin testaukseen viimeistään pikkujouluna!

    VastaaPoista
  4. Welcome back ❤️ ja tämä galette on ihan superherkullisen näköinen! Ehdottomasti menee testaukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjo <3 Ja ainahan voi soveltaa vähän mitä kaapissa sattuu olemaan. Galette on juurikin siitä niin ihana piirakka :)

      Poista
  5. Tervetuloa takaisin <3 Joistain ruoistakin tulee rakkaat ihmiset mieleen. Itse ajattelan aina edesmennyttä isääni kun teen peltipiirakkaa tai lasagnea <3
    Todella herkullisen näköistä galettea, nuo viikunat, on niin nameja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niinpä. Ruoat, tuoksut, musiikki. Elämä on muistoja tulvillaan <3

      Poista