Kulkukissa Raatihuoneen Kellarissa

Ravintola Raatihuoneen kellari on varmasti yksi ikonisimpia ravintoloita Porissa.
Ja kuten varmasti kaikki nimestäkin oivalsivat niin ravintola sijaitsee raatihuoneessa ja sen kellarissa.

Ravintolaan käydään kauniin sisäpihan kautta. Kesäisin sisäpihalla on myös kesäterassi.

Pala Porin historiaa


Porin 1700-luvulla puusta rakennettu raatihuone sijaitsi hieman nykyistä etelämpänä, silloisen kauppatorin pohjoislaidalla. Uutta raatihuonetta alettiin suunnittelemaan vuonna 1823, koska kaupungilla oli tarve saada uusi vankila.

Rakentaminen aloitettiin kuitenkin vasta vuonna 1839 ja se valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Uusi raatihuone käsitti kaupungin hallinnon sekä oikeuslaitoksen tilojen lisäksi kellarikerrokseen sijoitetun vankilan, putkan sekä palovartijan vartiotuvan

Uusi raatihuone kärsi suuria vaurioita vuoden 1852 Porin palossa, mutta se korjattiin lähes välittömästi alkuperäisen mallin mukaiseksi.
Raatihuone toimi Porin kaupungintalona vuoteen 1961.


Nykyään raatihuoneen tiloissa sijaitsee ravintolan lisäksi Porin kaupungin kulttuuriasiainkeskus.




Kulkukissa Gurmee kissojen joukossa


Gurmee kissat on ryhmä porilaisia ystävyksiä, jotka kokoontuvat säännöllisesti mouruamaan kuulumisia hyvän ruoan ympärille. 

Koska Porin ruokaravintolakattaus ei nyt valtavan suuri ole – ovat kissat nuuskineet osan ravintoloista useampaankin kertaan. 
Kissojen vaelluksesta ja paluusta tutuille kupeille voi päätellä ravintolan joko miellyttäneen tai sitten ei.

Lokakuisena iltana pääsin kulkukissana ja vähän takaoven kautta livahtamaan näiden epävirallisen virallisten kriitikoiden joukkoon.

Tällä kertaa kissat olivat vaeltaneet Raatihuoneen kellariin.

Kulkukissan mietteitä


Raatihuoneen kellari oli minulle entuudestaan tuttu, vaikkakin edellisestä vierailustani onkin helposti vierähtänyt sellaiset 20 vuotta. 
Pitkä käyntiväli ei tarkoita sitä, ettenkö olisi tässä ravintolassa halunnut käydä. Yksinkertaisesti vaan niinä hetkinä, kun Porista/Ulvilasta pois muuttoni jälkeen olen vanhoilla hoodeilla vieraillut, ei aikaa ravintolakäynneille oikein ole ollut.

Ravintola oli kuitenkin ihan samanlainen kuin sen muistinkin olevan. Mihinpä se suuresti muuttuisikaan seinineen, holveineen, kaarineen ja ulkoisine puitteineen. 
Jos nämä seinät osaisivat puhua, olisi niillä varmasti monta tarinaa kerrottavana ja kaikki ei varmasti olisi kovinkaan miellyttäviä, sillä toimihan kellari tosiaan kaupungin vankilana ja putkana.


Historiastaan huolimatta Raatihuoneen kellari on miljööltään lämmin ja tunnelmallinen ravintola. Miljöö missä varmasti voi kestittää ”arvokkaammankin” vieraan.


Kulkukissan kattaus


Alkuun tilasin Espresso Martinin.
Ei ehkä perinteisin aperitiivi, mutta huonosti nukuttu yö, työpäivä ja ajomatka Poriin vaati vähän kofeiinipitoista aloitusta.

Ilta jatkui seurustelun merkeissä seuraavin eväin:

Etanoita Kellarin tapaan
Saddle Creek Shiraz-Cabernet

Helmikananrintaa, viikunakastiketta ja paahdettua perunaa
Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon

Tiramisuparfait, mokkasiirappia
Ja lisää espressoa

Kattauksen hinta: Noin 80€


Kulkukissa huomioi


Kuten jo aikaisemmin totesinkin, on ravintolan miljöö erittäin tunnelmallinen ja jo sellaisenaan kokemisen arvoinen. Pääpiirteittäin ruoka ja palvelu oli hyvää, hinta-laatu-suhde OK.

Etanat olivat maukkaita, mutta kylläkin kovin suolaisia. Kellarin tapaan etanat gratinoidaan sinihomejuustolla, joka on hyvinkin toimiva combo, mutta tosiaan, vähempisuolainen sinihomejuusto olisi mietinnän arvoinen asia.

Helmikana oli kerrassaan herkullista ja kaiken kaikkiaan todella hyvin onnistunut mausteineen kaikkineen. 
Annoksen perunat taas jokseenkin liian pippurisia (ainakin tällä kertaa) ja näin ollen melkein jyräsivät alleen illan päätähden - helmikanan. Viikunakastikkeen maku taas hipoi täydellisyyttä.

Tiramisuparfaitista täysi kymppi. Annos oli muuten valtaisa. Puoletkin olisi ollut riittävä, mutta koska jälkiruoka oli niin hyvää, sitä ei voinut lautaselle jättää murustakaan.

Muiden kissojen annoksia nuuskiessani kiinnitin huomioni erityisesti siikakeittoon ja vihreään salaattiin.

Siikakeiton liemi tuodaan erikseen pöytään ja kaadetaan lautaselle pienestä kannusta asiakkaan edessä.
Tämä on juurikin niitä pieniä, mutta näyttäviä yksityiskohtia. Hieman lisää vaivaa keittiöön ja saliin, mutta suuri elämys asiakkaalle!

Vihersalaatti oli kaikkea muuta kuin perus vihreä.
Alkuruokalistaa lukiessani silmäni ohittivat vaistomaisesti juurikin tämän kohdan viher.
Vihersalaatti = perus tylsä + pizzeriaefekti = kuulostaa köyhäilyltä ja saa naapuripöydässä aikaan kulmien nostelua.
Leukani loksahti kuitenkin auki nähdessäni tämän 6€ annoksen.
Muhkeat palat briejuustoa ja lisänä punajuurimarmeladia. Oi, oi! Koin suorastaan aavistuksen annoskateutta.
Annos ansaitsisi kyllä vähän kuvaavamman nimen.
Briejuustoa, punajuurimarmeladia salaattipedillä? 

Kirkas siikakeitto
Grillattuja kampasimpukoita



Etanoita Kellarin tapaan

Vihersalaatti, briejuustoa ja punajuurimarmeladia
Helmikananrintaa, viikunakastiketta ja paahdettua perunaa


Venäläinen sipulipihvi härän sisäfileestä, paistettua pekonia ja sipulia, kermaiset valkosipuliperunat, smetanaa
Loimutettua siikaa, sitruunarisottoa



Kuhaa Mannerheimin tapaan, piparjuurivoita, sienikastiketta ja tillivoiperunoita
Tiramisuparfait, mokkasiirappia

Suklaafondant, vanhanajan vaniljajäätelöä

Kirsikkasorbet, mantelikrokanttia ja Annan marenkia

Lopuksi vielä hieman mourun aihetta


Voihan leipä, tai siis patonki.
Illastaessani näinkin vaikuttavassa miljöössä, niin odottaisinko aterian kylkeen nahkean sitkeää esipaistettua patonkia. Ei en. En missään nimessä. Odottaisin muhevaa maalaisleipää tai rouhean rustiikkista ja rapeakuorista patonkia.


Odottaisin myös hieman monipuolisempaa viinilistaa ja henkilökunnalta parempaa tietämystä viinisuosituksiin. 
Kiitosta kuitenkin hinnoista. Erityisesti pullohinnoittelu oli varsiin kohtuullinen.


Tähdennettäköön vielä:
*Kulkukissan mielipiteet eivät välttämättä noudata Gurmee kissasisarien yleistä mielipidettä.
*Historiaosuus opiskeltu Wikipediasta.
*Illallinen oli omakustanteinen.



PRINT RECIPE

6 kommenttia

  1. Raatihuoneen Kellari on todella sekä ihanan tunnelmallinen paikka että myös gourmetelämys.
    Omasta viimeisestä vierailustani on myös aikaa joten tämä täytyy korjata ensi kerralla kun olen Porissa. Näistä kuvista tuli nälkä!

    VastaaPoista
  2. Oi miten hurmaavan ja viihtyisän näköinen paikka. Ravintola täynnä tunnelmaa ja kuvien perusteella ainakin ruokaan on yritetty panostaa, pitääpä pitää mielessä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin jälkiruoat olivat kyllä tosi kauniita ja kas kyllä...todella herkullisia. Ps. saatoin lipaista vähän muidenkin lautasilta :D

      Poista
  3. Olipa hauska yhdistelmä Porin historiaa ja gurmeeta. Annokset vaikuttavat todella hyviltä. Tuo leipäkommentti on kyllä ihan aiheellinen. Aika pieni vaiva, jolla on iso merkitys. Täytyy muistaa, jos joskus Poriin taas päädyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit <3 Leipäasia on kyllä totta. Tuntuu äkkiseltään pieneltä ja vähän sivuseikalta, mutta on kuitenkin tärkeä osa kokonaisuutta.

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall