Hieman erilaiset Baby Showerit ja pohdintoja myös lapsettomuudesta

sunnuntai 11. marraskuuta 2018Aurinkoisena kesäkuisena lauantaina meillä vietettiin ystäväni tyttären Ditan tupla Bady Showereita. Tupla siksi, koska tulossa oli kaksospojat.

Baby Showerit oli järjestetty Ditalle yllätyksenä. Ja vaikka matkalla hän olisi alkanut jo hieman aavistelemaan mitä on tulossa – niin se, että perillä odotti myös YLEn kuvausryhmä, oli totaalinen yllätys.

Baby Showereista kuvattuja pätkiä käytettiin osana Jenny+ ohjelman kolmannen tuotantokauden 2. jaksossa – Nainen, mikset jo lisäänny.


Jenny+

Jenny+ on kaivattu häiriötekijä terveys- ja hyvinvointikeskusteluun.
Arki ei ole rakettitiedettä, mutta jotenkin siitä on tehty vaikeaa. Jenny+ ohjelmissa käydään läpi tutkittua asiaa suurella sydämellä.

Ohjelman on tarkoitus lisätä naisten itsetuntemusta ja hyvinvointia puhumalla suoraan asioista, joista harvemmin keskustellaan muuten kuin hyvän ystävän kanssa.

Jenny+ ohjelmaa voi katsoa maanantaisin Yle:n-kanavalta ja ohjelmat on katsottavissa jälkikäteen myös Yle Areenasta.
Kyseisessä jaksossa, jonka sisällöstä osa kuvattiin Ditan juhlissa, pohdittiin lapsettomuutta.

Lapsiperhe on normi, josta kärsivät sekä tahattomasti että vapaaehtoisesti lapsettomat.
Myös Saara Sarvas pohtii ohjelmassa perheen perustamista. Ehkäisyä ei ole käytetty kahteen vuoteen ja periaatteessa pieni ihminen siis voisi tulla – Mutta miksi Saara Sarvas ei tule raskaaksi?

Lapsettomuus vai lapsellisuus – Harkitusti vai ei?

Oli sitten lapsettomuus tarkoitettua tai tarkoittamatonta niin varma on, että se ainakin jollain tasolla herättää tunteita. 
Oletko outo ja jotenkin huono ihminen jos syystä tai toisesta halua lasta?

Olkoon syy sitten mikä tahansa, sen pitäisi kuitenkin olla ihan jokaisen oma asia. Mikään pakko ei lapsia ole hankkia ja eikä sitä pitäisi joutua kenellekään selittelemään.
Toisaalta – jos oma tyttäreni ja ainokaiseni tietoisesti päättäisi olla hankkimatta lasta, olisi se varmasti minulle kova pala. 
Vaikka nyt en niin yli lapsirakas ihminen olekaan (minua ei nähdä lepertelemässä tuntemattomien vauvoille, ei puristelemassa poskia eikä taputtelemassa vauvamahoja) on  oma aina oma ja tottakai haluaisin hänen kokevan saman onnen ja toisaalta myös ne huolet, jotka olen hänen syntymänsä jälkeen kokenut. 
Ja tottakai joskus haluaisin olla lapsen-lapseeni suorastaan raivostuttavan höpsähtänyt mummi.

Kun lapsettomuus on tahatonta ja lasta vaan ei kaikista yrityksistä huolimatta kuulu – On se varmasti niin kipeä ja rankka asia mitä me lapselliset, emme kykene ymmärtämään.
Lapsettomuus saattaa koetella parisuhdetta ja varmasti myös suhdetta muihin läheisiin ja ystäviin.
Lapsettoman varmasti äärettömän rankkaa käydä ystävien lasten syntymäpäivillä. Naisten (ja siis, tottakai miestenkin) yhteisissä illanvietoissa saattaa puhe aina välillä kääntyä lapsiin.
Juusolle tuli vihdoin ensimmäiset hampaat ja Oona oli oppinut ryömimään.
Riku oli taas pinnannut koulusta ja Riina luntannut matikantunnilla.

Olivat sitten puheet ja ajatukset sitten positiivisia tai myös vanhemmuuteen kuuluvia epäonnistumista, riittämättömyyttä tai surua, jopa hetkellistä raivoa, on totuus ehkä kuitenkin se, että hän, lasta haluava lapseton, antaisi mitä tahansa siitä, että saisi korvat punoittaen istua rehtorin huoneessa kun Rikua pinnauksesta puhutellaan.

Voisimmeko me lapselliset jotenkin huomioida käytöksessämme lapsetonta ja toisaalta pitääkö?
Riippuu varmasti ihmisestä. Joku vaivaantuu siitä, että asioista puhumista vältellään. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, sillä saattaa olla päinvastainen vaikutus. Toisia ei taas ehkä kiinnosta hevon humppaakaan Emmin koliikki tai Adan ensimmäiset sanat.
Vaikea kysymys.

Taas raskaana? Ei kai? Voi luoja!

Varmasti moni on kuullut sanat: Siis voitko uskoa, ******* on TAAS raskaana!
Ja saattanut lausahtaa sanat: Siis OIKEESTI? Taas! Voi hyvä luoja. Mä en tajuu. Mä en kyllä enää noin monen jälkeen tai tuon ikäisenä enää jaksaisi.

Myönnän itsekin varmasti viimeisen lauseen lausahtaneeni.
Jaksaisit, tajuut tai et, on lasten määräkin jokaisen oma asia.

Joku haluaa suurperheen, toiset sen kait normin 2-3.
Jotkut sen yhden ja ainoan.

Minulla on yksi ainokainen, ja tietysti, kuten varmasti jokainen vanhempi, olen välillä tuntenut myöskin riittämättömyyttä. Miten olisin voinut riittää useammalle? Vai olisinko sittenkin? Nyt sitä on jo myöhäistä miettiä.


Niin tai näin. Oli lapsia sitten 1- tai 12 niin tärkeää on, että jokainen lapsi tuntisi olevansa toivottu ja rakastettu.


Siirrytäämpä sitten vähän kevyempiin tunnelmiin

Onnistuimme siis yllättämään Ditan aivan täydellisesti. Ihan ensimmäiseksi ei kyllä varmasti tulisi kenellekään mieleen, että yllätysvieraina on kuvausryhmä ja juhlien tunnelmia kuvattaisiin TV-ohjelmaan.

Juhlat menivät tosi hienosti ja kuvausryhmän läsnäoloon kaikki tottuivat oikeastaan ihan saman tien. Kaikki olivat kameroiden edessä kuin kalat vedessä ja erityisesti Dita.

Uskomattoman hieno kokemus kaiken kaikkiaan.Dita, Jennny ja taustalla Saara.

Kääretortun tapaan tehty broiler-voileipäkakku.

Ehkä hienoin vaippakakku ikinä! Vaippakakun taiteili Ditan täti Maija.

Mahakakun anatomia


Varmasti useimmissa Baby Shovereissa on tietenkin Mahakakku. Itsekin olen monesti ihaillut monen moisia muotokakkuja ja ajatellut niiden olevan mahdottoman vaikeita toteuttaa.
No ei ehkä ihan helppojakaan, mutta ihan perus leipurilta mahdollisia. Vaaditaan kyllä hieman silmää ja kärsivällisyyttä. Sitä on totisesti löytynyt tämän mahakakun leipojalta Ditan ystävältä Meriltä.

Ihan mahakakun anatomian syntyjen syvyyksien ohjetta, en tässä postauksessa anna vaan ainoastaan käyn läpi asiat ihan pääpiirteittäin. Netti on pullollaan ohjeita ja kuvia.

Meri oli käyttänyt vuokina vatsaosaan ihan peruspyöreää kakkuvuokaa ja kakun rintaosuus oli paistettu kahdessa saman kokoisissa  ja uunikestävässä pienemmissä kulhoissa.

Täytteenä kakussa oli Dr. Oetkerin mansikan- ja vaniljan makuista kakkumoussea.
Kakun sokerimassat ja tähtikoristeet olivat niin ikään myös Dr. Oetkerin tuotteita.
Käytettyisiin tuotteisiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä

*Kakun tarveaineet saatu tuotenäytteinä.Eikös vain ihan mielettömän hieno mahakakku. Kakkutaiturina Ditan ystävä Meri.


Dida ja Jenny, Saara ja kuvausryhmä.

Juhlat ohi. Kuvausryhmä poistunut ja nyt on aika siivota. 

Carina "Nöppeli" Didan eli myös tuttavallisemmin "Nyytin" äiti.

Tässä Ditan maha-asukit Jaxel ja Joele. Kuva: Seinajoen Seppälä

Kuva: Seinajoen Seppälä

Isa ja kaksoset. Kuva: Sami Ruutiainen photography

Dita ja kaksoset. Kuva Mallas photography

Kuva: Dita
Kenelläkään ei varmaan kuvan perusteella ole epäselvää, että kaksosten ja isoveli Iliaksen isä ajaa motogrossia. Kuva: Dita

Tässä vielä koko veljespotretti.

Veikkaan, että nämä eivät olleet Ditan viimeiset Baby Showerit ja tätähän minun ei pitänyt sanoa, koska se ei ole minun asia. :)

Jenny+ Nainen, mikset jo lisäänny ja muut jaksot on nähtävissä Yle Areenasta.
Nopein reitti klikkaamalla tästä.
Jos haluat katsoa vain Baby Showereista kuvat pätkän niin se alkaa 14 min. kohdalla.
Kiitos Jenny, Saara ja koko kuvausryhmä. Teitte Ditan päivästä ikimuistoisen.

Mitä ajatuksia kirjoitus ja kuvat sinussa herätti?
Olisi kiva lukea terveisiänne kommenttien muodossa.

Ai niin. Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia Facebookissa:
ja Instassa @tinskunkeittiossa

4 kommenttia

 1. Itse en oo koskaan ollut baby showereilla. Luulin jo jossain vaiheessa etten saakaan lapsia kun ja sitten tuli tämä ainokainen. Eli mulla on vain yksi lapsi ja olen hyvin tyytyväinen tähän tilanteeseen, ja että olen hänet saanut kasvatettua järkeväksi nuoreksi naiseksi jolla on päämäärä ja tavoitteita sekä hän on vastuullinen. Jossain vaiheessa miettiä, että pitääkö niitä lapsia olla useampi, mutta miksi pitäisi. Tehköön ne toiset niitä lapsia ketkä haluaa. Itsellä kuitenkin on näitä hoito lapsiakin sitten ollut. Ehkäpä tämä lasten tarve on siinä minimoitunut kun on nuoresta asti ollut hoitamassa toisten lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja silloin kun me odotimme lapsiamme, niin sellaisista ei oltu vielä kuultukkaan täällä Suomessa :)

   Poista
 2. Ihania nämä babyshowerit, itse en ole tällaisiin osallistunut. Jos kaikki meidän vauvat olisivat saaneet elää, olisin neljän lapsen äiti, nyt olen onnellinen, että minulla on nuo kaksi maailman rakkainta lasta. Minusta on hienoa, jos tietää, että ei halua lapsia, eikä anna kenenkään vaikuttaa omaan päätökseen. Maailmassa on monta naista ja miestä, joista tulisi mahtavia vanhempia, mutta valitettavasti se ei koskaan toteudu. Se tuntuu aina sydämessä asti. Nämä on asioita, jotka jokainen päättää itse ja me muut vaan nyökytellään ja ollaan samaa mieltä, näin minä asiat näen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin jollain tasolla myös jakaa kokemuksesi. Ensimmäinen raskauteni päättyi keskenmenoon. Toisaalta jälkikäteen ajattelen, että ehkä hänen aikansa ei ollut silloin vielä. 7 vuotta myöhemmin sitten aloin odottaa "Nasua". Silti vieläkään en pysty kuuntelemaan itkemättä kappaletta varpunen jouluaamuna.

   Poista