Syö Hyvä Olo - Reseptinä hapatettua valkosipulia

maanantai 19. marraskuuta 2018Suoliston, aivojen ja ihmisen hyvinvoinnin on kauan tiedetty liittyvän toisiinsa, mutta vasta viime vuosina on normaaliflooraa ja sen vaikutusta psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin alettu tutkia enemmän.

Jopa 80 % ihmisen vastustuskyvystä on vatsassa. Epätasapaino suolistossa on tutkitusti syy moniin kansantauteihin, kuten esimerkiksi lihavuuteen, alzheimerin tautiin, masennukseen ja 2 tyypin diabetekseen.

Syö Hyvä Olo on keittokirja siitä, miten raaka-aineita lisäämällä päivittäiseen ruokavalioon voidaan vaikuttaa normaaliflooran toimintaan, johtaen parempaan henkiseen sekä fyysiseen hyvinvointiin.

Toinen kirjailija Tara Junker valmistui ruoka- ja ravintotiedekandidaatiksi Uppsalan yliopistosta ja Anna Sarmanto opiskelee hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa Haaga Heliassa.

Syö Hyvä Olo

Syö Hyvä Olo opastaa vaalimaan kehoamme sisältäpäin, suoliston hyvinvointia edistäen.
Yksi epäterveellinen ateria ei suista sinua rappiolle, eikä yksi terveellinen ateria paranna kaikkia vaivojasi. Terveellisissä elämäntavoissa on kyse kokonaisuudesta.

Kirja on herkullisten reseptien lisäksi täynnä mielenkiintoista ja opettavaista luettavaa. Kirjassa kerrotaan kansantajuisella tavalla esim. immuunijärjestelmästä, antibioottien vaikutuksesta suolistoon ja paljon puhutusta hiljaisesta tulehduksesta.

Kirjan luettuani aloinkin pohtimaan miten nykypäivänä onkaan niin paljon autoimmuuni- ja suolistosairauksia, sekä pahaa oloa. Totta kai nykyinen maailmanmeno ja työtahti on stressaavaa, mutta voisiko esim. lukuisilla antibioottikuureilla olla osavaikutusta asiaan. 
Niitämmekö nyt kansanterveydellisesti sitä satoa kun joka vaivaan on niin helposti määrätty ja haluttu aina antibiootteja, vaikka tosiasiassa osa vaivoista  olisi taintunut ihan levolla.
Nykyihminen on niin vieraantunut luonnosta ja normaalista bakteerikannasta, että vastustuskykymme on ihan kuralla.Herkullisuus ja kauneus edellä

Syö Hyvä Olo kirjassa jo pelkästään kuvat puhuvat puolestaan. Terveellisen ja suolistoa vaaliva ruuan ei tarvitse olla tylsää, eikä pahan makuista. Kirjassaan Tara Junker ja Anna Sarmanto johdattelevat lukijan parempiin valintoihin herkullisuus edellä.

Kustantaja Cozy Publishing on taas tehnyt tuttua täydellistä työtään. 
Kirja on kerrassaan kaunis ja tyylikäs. 
Pienet yksityiskohdat kuten paperin laatu, värimaailma, ja sidontaan solmittu silkkinauha kirjanmerkiksi täydentävät lukunautinnon. Kirjaa ei tarvitse piilottaa hyllyyn vaan sen jättää mielellään näkyville – ihan vaikka sisustuselementiksi.

Mitä jäi käteen?

Paljon tietoa ja hyvää mieltä. Kirjasta tulee kesäinen fiilis ja into kokeilla kasvisruokaa uusin tavoin.

Tämänkään kirjan jälkeen minusta ei silti pelkästään kasvissyöjää saa, mutta ymmärrän, että jo pienillä valinnoilla voi saada paljon hyvää aikaiseksi. 
Mistään totutusta ruoka-aineesta ei tarvitse välttämättä luopua kokonaan.

Ottamalla rinnalle hyviä valintoja ja pikku hiljaa, voi vaikuttaa omaan ja perheensä hyvinvointiin – pala palata ja askel kerrallaan.

Erityisesti ihastuin heti kirjan alussa olleeseen fermentoidun ruoan osuuteen.
Kaapissa odottaakin jo valkosipulia ja inkivääriä hapattamiseen. Näitä varmasti tulen antamaan ystävilleni tänä vuonna joulukukkasina. 
Rakastan ruokalahjoja ja tästä kirjasta sain ideoita taas läjäpäin.Fermentoitu eli hapatettu valkosipuli


Tarvitset:
 • 3 kokonaista valkosipulia tai niin monta kynttä kuin tarvitset täyttääksesi pienen purkin.
 • 2 dl vettä
 • ½ tl suolaa ilman jodia (esim. himalajansuolaa)

Tee näin:
Kuori valkosipulit.
Sekoita vettä ja suolaa niin kauan kunnes suola on sulanut veteen.
Kaada suolavesi valkosipulien päälle.
Täytä purkki niin, että sipulit ovat veden alla eivätkä jää kosketuksiin hapen kanssa. Jätä kuitenkin pari senttimetriä tilaa käymiselle.
Anna tölkin seistä huoneenlämmössä noin 10 päivää.
Raota purkkia hieman kerran päivässä kolmena ensimmäisenä päivänä, päästäksesi tölkistä painetta.
Säilytä jääkaapissa.

Huom: Muista käyttää puhdasta desinfioitua purkkia. Lasi on paras. Desinfioi esim. kuumentamalla lasipurkkia uunissa reilussa sadassa asteessa 10 min. Muista myös käyttää aina puhdasta haarukkaa yms. kun otat valkosipuleja purkista.

*Resepti kirjasta Syö Hyvä Olo
*Kirja saatu arvostelukappaleena

Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia Facebookissa:
ja Instassa @tinskunkeittiossa

4 kommenttia

 1. Tuo valkosipuliresepti on tosi kiinnostava ja sen verran helppokin, että täytyy heti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tosiaan valkosipulit odottaa kuorintaa. Inkivääriä ajattelin kokeilla samoin ja oikeastaan mitä tahansa kasviksia voi fermentoida. Tunnetuin tietysti on hapankaali ja kimchi.

   Poista
 2. Olen tekemässä syötäviä lahjoja äidilleni ja isäpuolelleni, tämä voisi olla yksi niistä :)
  Mukavaa tiistaita sinulle Tinsku <3

  VastaaPoista
 3. Laitoin 1kg muovisiin pestyihin jogurttipurkkeihin kuorimattomat kynnet, kaadoin liemen päälle, laitoin tuorekelmun päälle, jonka päälle muoviin käärityn pestyn laakean kiven ja kannen päälle. 6 purkkia huoneenlämpöisessä "pumppuhuoneessa" pulputtaa nyt 10 päivää. (jossain ohjeessa oli 4 viikkoa?) Kovasti jo suhahtelee, kun kantta avaa :)

  VastaaPoista