Jokaisella
meistä on varmasti joitain ruokamuistoja ja –perinteitä.
*Kukaan
ei osaa tehdä sellaista ruskeaa kastiketta kuin mummo aikoinaan teki tai vaikkapa
kuinka nyt lanttulaatikko vaan kuuluu joulupöytään vaikka siitä ei itse asiassa
kovin paljon välittäisikään. Esimerkkejä olisi kymmeniä tai ehkäpä satoja.
Itsekin
olen täällä blogissani paljon ruokamuistoistani puhunut ja monet reseptini ja
kokeiluni pohjautuvatkin vahvasti niihin.
Tämän
kertainen ruokamuisto on nauris – ei kuitenkaan oma muistoni vaan työkaverini.
Muisto
liittyi siihen miten mummo oli raaputellut naurista lusikalla suoraan heidän
lapsien suuhun, jokaiselle vuorollaan, kuin linnunpojille.
Tällä
kertaa ei nyt kuitenkaan naurista raaputella vaan paahdetaan se.
Ei
kaskipellossa kuten ennenvanhaan, vaan ihan nykyaikaisesti uunissa.
Uunissa paahdetut nauriit
Tarvitset:
- pienehköjä nauriita
- pippuria, suolaa
- yrttejä, kuten timjamia
- voita
- (hunajaa tai siirappia)
- uunivuoka ja foliota
Tee näin:
Pese nauriit hyvin.
Leikkaa nauriin naattipäästä ”hatttu” irti.
Laita nauriit leikkauspinta ylöspäin uunivuokaan. (tasoita tarvittaessa veitsellä hieman nauriiden pohjaa, jotta ne pysyisivät tukevasti suorassa)
Pistele haarukalla hieman nauriiden leikkauspintaa.
Ripottele hieman suolaa, pippuria, yrttejä nauriiden päälle ja laita vielä jokaiselle pienet voinokareet.
Valuta nauriiden päälle halutessasi hieman hunajaa tai siirappia.
Laita myös nauriiden hatut vuokaan jos haluat säästää ne koristeeksi valmiiden nauriiden päälle. (hatut voi laittaa vaikka limittäin pystyyn vuoan reunaan)
Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa n. 200*c noin 60 min.
Poista folio ja jatka paistamista vielä noin puolisen tuntia tai niin kauan, että nauriit ovat haarukalla pistettäessä pehmeitä.
Tarjoile Nauriit alkupaloina esim. voin, creme fraiche-kastikkeen tai sienisalaatin kanssa.
Uuninauriit maistuvat mainiosti myös riista- ja liharuokien lisukkeena.
Vinkki: Voit myös esikypsentää nauriita keittämällä niitä noin 20-30 min. miedosti suolatussa vedessä. Uunissa paistoaika vastaavasti vähenee. Tarkista kuitenkin lopuksi aina nauriiden kypsyys tikulla tai haarukalla.
Nauris sopii myös turhia hiilareita välttelevälle, sillä siinä on vain 4,2g hh/100g.
Helppo creme fraiche-kastikke
Sekoita creme fraicheen hieman suolaa, pippuria ja loraus sitruunamehua.
Mausta esimerkiksi murustellulla sinihome- tai vuohenjuustolla.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman esim. timjamia, basilikaa tai valkosipulia. Ripaus sokeria tai pisara hunajaa tuo ja taittaa makuja esiin.
Katso myös sienisalaattireseptini tuoreista suppilovahveroista klikkaamalla Tästä.
Mitä ruokamuistoja tai –perinteitä sinulle tulee mieleen? Olisi mukavaa jos jakaisit niitä minun ja lukijoiten iloksi.
//tiina
Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia Facebookissa:
ja Instassa @tinskunkeittiossa
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos hienosta reseptistä, joka nosti paljon muistoja mieleen äidinäitini kokkailutaidoista. Itse olen kypsentänyt tai paahtanut juureksia, kuten pikku lanttuja ja nauriita sekä punajuuria uunissa suolapedillä ja savutuspöntössä samoin. Ohjeen suolapedillä kypsennetyistä perunoista uunissa ja savutuspöntössä eli ryppyperunat toin muistikuvina ja mukailtuna ohjeena Lanzarotelta Timanfayan tulivuoriperäisestä luonnonpuistosta, jossa potut tietysti kypsennettiin maan onkalosta tulevalla lämmöllä.
VastaaPoistaOi oi, paahdettuja nauriita, nam. näihin herkkuihin tutustuin äidinäidin kautta, niitä hän meille pienille paistoin leivinuunissa, voi mitä ihania muistoja ja tuoksuja noilta ajoilta tulvahti mieleeni. Ehdottomasti tehtävä itsekin.
VastaaPoistaMukavaa tiistaita ystäväiseni <3.
Herkullisen näköisiä nauriita. Lasagnesta ja peltipiirakasta tulee meidän isi mielen, joka tykkäsi kokkailusta. Äiti tekee maailman parhaan taatelikakun ja kyllä, ne mummin lihapullat ja kermainen kastike oli vaan parasta ikinä :)
VastaaPoista