Uutuuskirja: Tinskun keittiössä – Helposti herkullista

Uutuuskirja: Tinskun keittiössä – Helposti herkullista
Esikoiskeittokirjani on nyt julkaistu! Kirja on rakkaudella koottu kokoelma reseptejä, jotka ovat mutkattomia, täynnä makua, helppoja toteuttaa ja muunneltavissa – juuri sellaisia, joita jaksaa ja ehtii tehdä arjen keskellä. Hanki nyt itselle tai lahjaksi. Pääset kuvaa klikkaamalla suoraa verkkokauppaan. Stressittömiä kokkaushetkiä just sulle toivotellen -Tinsku

Sienisalaatti suppilovahveroista

sunnuntai 15. lokakuuta 2017


Suppilovahveroita tuntuu tänä vuonna löytyvän metsistä ihan mukavasti, vaikka sienisadon kokonaisuudessaan on uutisoitu jääneen melko heikoksi – sateista huolimatta.

Suppilovahvero on siitä mainio sieni, että se jaksaa puskea esiin pitkälle syksyyn, kunhan lämpötila pysyy edes hieman plussan puolella. Itse asiassa olen poiminut suppiksia myöhimmillään jouluaattona – suoraan kinkun kastikkeeseen. Silloinkin syksy ja alkutalvi olivat harmaita ja sateisia, ja ensilumi taisi tulla vasta vuodenvaihteen jälkeen. Siitä on nyt noin 11–12 vuotta.

Nykyään meillä innokkaimmin sienestää Kätevä isäntä. Itseäni hirvikärpäset ahdistavat. Ennen ne eivät niin haitanneet, mutta muutama vuosi sitten sain niistä niin monta puremaa, että ilmeisesti allergisoiduin. Nykyään jo yksi purema voi aiheuttaa viikkojen, jopa kuukausien riesan. Onneksi meidän saarella ei ainakaan toistaiseksi ole hirvikärpäsiä näkynyt.

Mutta mennäänpä itse asiaan – sienisalaattiin. Meillä sienisalaatti kuuluu ehdottomasti jouluun. Olenkin pyrkinyt saamaan rouskuja joka vuosi edes joulupöytään. Perinteisissä suolasienissä mietityttää kuitenkin se valtava suolan määrä. Vaikka kuinka liottelee ja puristelee, suolaa jää aina niin paljon, että sydän meinaa hypätä kyydistä. Lisäksi rouskut ovat monen suuhun melko väkeviä.

Tätä pohtiessani aloin miettiä: voisiko sienisalaattia tehdä suppilovahveroista? Googlettelin, josko joku olisi jo kokeillut, mutta en löytänyt varsinaista reseptiä. Jos varmaa tietoa ei ole, niin silloin on kokeiltava itse.

(Edit: Tämä blogipostaus on julkaistu vuonna 2017.)

Tässä keittiössä on kokeiltu kaikenlaista – välillä ihan höpsöäkin. Joskus on mennyt metsään, mutta toisinaan on tullut onnistumisen iloa. Suppilovahverosalaatti kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan.

Tässä siis sydänystävällisempi, mutta todella herkullinen sienisalaatti, joka on lähes heti metsästä poimittuna valmis.



Sienisalaatti suppilovahveroista

Raikas, pehmeän makuinen ja sydänystävällisempi vaihtoehto perinteiselle sienisalaatille. Suppilovahverot tuovat salaattiin syksyistä metsän makua ilman suolapommia!

🛒 Tarvitset:

  • 1 l puhdistettuja ja halkaistuja suppilovahveroita
  • 1 keskikokoinen sipuli, hienonnettuna
  • 200 g ranskankermaa tai smetanaa
  • (halutessasi) 1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna tai hieman valkosipulitahnaa
  • (halutessasi) 1/3 tl kuivattua timjamia ja/tai rosmariinia murskattuna
    • Itse käytin noin 1 tl Provence-yrttitahnaa
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan myllystä
  • (halutessasi) Ripaus sokeria
  • (halutessasi) Tilkka omenaviinietikkaa tai muuta mietoa etikkaa

👩‍🍳 Valmistusohje:

  1. Puhdista ja halkaise suppilovahverot. Vaikka ne harvoin ovat toukkaisia, isojen yksilöiden jaloista voi löytyä etanoita tai neulasia.
  2. Silppua sienet pieniksi paloiksi ja laita ne kuivalle, rasvattomalle paistinpannulle.
  3. Kuumenna pannua ja anna sienten kiehua hiljalleen omassa liemessään noin 5 minuuttia, sekoitellen.
    • Jos sienet ovat kovin kuivia, lisää tilkka vettä.
  4. Kaada sienet siivilään ja anna jäähtyä.
  5. Laita jäähtyneet sienet kulhoon. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli.
  6. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää ranskankerma tai smetana ja sekoita hyvin.
  7. Tarkista maku ja lisää halutessasi valkosipulia, yrttejä, etikkaa ja ripaus sokeria.
  8. Anna maustua kylmässä noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

🍽️ Tarjoiluvinkki:

Tämä sienisalaatti sopii loistavasti joulupöytään, syksyisiin illallisiin tai vaikka saaristolaisleivän päälle. Maku on pehmeä, mutta täyteläinen – ja huomattavasti kevyempi kuin perinteiset suolasienisalaatit.


🔗 Lisää sienireseptejä blogissani 👉 https://www.tinskunkeittiossa.fi/search/label/sienireseptit

Pikkelöityjen suppilovahveroiden ohje Mummon tapaan löytyy Kulinaari-blogista 👉https://kulinaari.com/2017/10/pikkeloidyt-suppilovahverot.html


📚 Wink Wink!

Tiesitkö, että esikoiskirjani Tinskun keittiössä – Helposti herkullista ilmestyy lokakuun alussa?

📖 Tilattavissa jo nyt 👉 kirja.fi/products/tinskun-keittiossa-9789524160780


🎯 Kirja sopii ihan kaikille: kokeneista kotikokeista vasta-alkajille ja vaikka kotoa pois muuttaville nuorille aikuisille.

🛒 Reseptit on suunniteltu niin, että kaikki tarvittava löytyy tavallisesta marketista – helposti ja vaivattomasti.

🎁 Loistava lahjaidea!









Ja vielä muutama sana

Ystäväni Carina maisteli suppilovahverosalaattia ja ihastui siihen täysillä. Hänenkin mielestä monesti perinteinen sienisalaatti on liian suolaista ja väkevää. Tässä maistui sopivasti sieni ja kokonaisuus oli raikas.
Carina kuulemma kokeilee samaa salaattia heti tänään kanttarelleista valmistettuna. Jäämme odottamaan lopputulosta.

Sienisalaattia tehdessäni kokeilin samalla myös näytteeksi saamiani Santa Marian uutuustahnoja.
Ilahduin tahnojen helppoudesta ja käytännöllisyydestä. 
Yrttitahnojen lisäksi tuubista löytyi myös inkivääri ja valkosipuli. 
Vaikka minulla yleensä melkoinen repertuaali on aina tuoreita yrttejä, mausteita yms. niin esim. tilli säilyy hyvänä kovin vähän aikaa ja inkivääri tuppaa kuivahtamaan aina pöydän nurkalle.



Mukavaa sunnuntaita ja menkää metsään.

Pieni kävely metsässä alentaa tutkitusti verenpainetta ja stressiä. 

Jos et usko niin kokeile <3





27 kommenttia

  1. Mummo teki suppiksista aina salaattia ja etikkasieniä. Ihanan herkullisenb näköiset kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etikkasienet on tälläkin ollut aina vakio. ihanan pirtsakoita varsinkin liharuokien kaverina <3

      Poista
  2. Tytär on tehnyt myös suppikset salaatiksi,ihmettelin kovasti mutta en enää. Nuoret on rohkeenpia kokeilee uusia juttuja.

    VastaaPoista
  3. Sienisalaatti suppiksista on mahtava idea tuon vähäisen suolan käytön takia. Tässä mietin että, tuleekohan siitä pliisun makuinen (mauton) jos sipulit viellä kuullottaisi? Meillä kun ei miniä laita sipulia suuhunsa, pitääpä kokeilla heti kun suppiksia "kävelee" meidän keittiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se järjetön suolamäärä perinteisissä minua ahdisti. Muutenkin on suolaisia ruokia juhlapöydissä. Tätä kuullottamista minäkin mietein, mutta tuohan selviää testaamalla :) Tee pieni määrä ja kokeile.

      Poista
    2. Kuullotin kevyesti ettei väkevä sipuli maistu hallitsevana, valkosipuliakin vähän laitoi. Oikeen hyvää oli!

      Poista
    3. Rouskut voi toki myös pakastaa ryöpättynä, ei tarvi liotella eikä ole
      suolaa!

      Poista
    4. Tälleen myöhässä todeten niistä sipuleista: ne voi käyttää mikrossa vesitilkan kera, tai vaihtoehtoisesti paistaa käyttäen paistamiseen rasvan sijaan ruokalusikallisen-pari vettä. Tällöin sipulin maku kyllä laimenee, mutta siitä tulee vähemmän ruskeaa ja vähemmän makeaa kuin mitä öljyssä kuullottaen.

      Poista
  4. Kiitos Tinsku vinkistä ja reseptistä! Aivan loistava sienisalaatti ❤

    VastaaPoista
  5. No niin, suppikset salaattiin! Täytyy kokeilla hetimmiten. Sienisalaatti on herkkua ruisleivän päällä!

    VastaaPoista
  6. Nam! Heti alkoi tekemään mieli leipää ja sienisalaattia. Onneksi sain tänään sisäpaistin kanssa kanttarellikastiketta.

    VastaaPoista
  7. Nyt pitää kyllä päästä metsään hakemaan suppilovahveroita! :)

    VastaaPoista
  8. Tykättiin miehen kanssa molemmat, eikä tule tonnikaupalla sitä suolaa. Aivan loistava resepti, kiitos!

    VastaaPoista
  9. Hyvä eikun huikea idea! Tykätään miehen kans molemmat sienisalaatista, mutta emme kerää "suolasieniä" eli rouskuja. Suppiksia ja kantarelleja löytyy pakasteesta runsaasti. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Kiitos Tinsku tästä ja monista upeista ohjeista! Herkullista viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Mitenkäs olette säilyneet suppiksia

    VastaaPoista
  11. Omaan makuun turhan mauton, mutta sopii varmaan lapsille sienten makuun totuttelemiseen. Itse käytän voimakkaasti suolattua kangasrouskua hivenen liotettuna, paljon raakaa sipulia, smetanaa, sitruunamehua ja mustapippuria. Lisään myös persiljaa usein. Sienisalaatin kuuluu olla voimakasta ja maukasta ja suolaista.

    VastaaPoista
  12. Kiitos paljon ohjeesta. Missäköhän kohtaa kaupoissa mahtaisi löytyä noita yrttitahnoja?

    VastaaPoista
  13. Hyvän tuntuinen ohje, tuota teen!
    Itse pakastan käsitellyt rouskut, olen niin tehnyt melkein 30 vuotta. En suolaa ikinä. Sulatuksen jälkeen puristelen vedet pois. Pilkon pieniksi. Sitten laitan suolan ja joskus vähän pippuria. Sipulihakkelus ja smetana joukkoon. Antaa tekeytyä vähintään muutama tunti. Oman makuni mukaan seuraavana päivänä vielä parempaa.
    En oikein ymmärrä sitä suolausta, kun täytyy hirveästi laittaa suolaa, että säilyy,sitten kamala liotus ja huuhtelu! Sittenkin saaattaa olla liian suolaisua.

    VastaaPoista
  14. Erinomainen ohje! Oon tehnyt jo monta kertaa.

    VastaaPoista
  15. Tätä kyllä kokeilen. (suolasienistä keitän liian suolan pois, väljässä vedessä, kerran ja jos vielä liikaa suolaa, niin sitten toisenkin kerran. Sienten maku kyllä säilyy).

    VastaaPoista