Sienisalaatti suppilovahveroista

sunnuntai 15. lokakuuta 2017


Suppilovahveroita tuntuu tänä vuonna olevan metsissä ihan kohtuullisesti, vaikka kokonaismääräisesti sienisadon on uutisoitu jääneen melko kehnoksi sateista huolimatta.

Suppilovahvero on siitä hauska sieni, että se kyllä kasvaa niin myöhään syksyyn, kun vaan kelit ovat edes vähän plussan puolella. Itse asiassa olen myöhimmillään käynyt jouluaattona noukkimassa sienet kinkun kaveriksi kastikkeeseen. 
Tuo syksy ja alkutalvi oli myös tällainen harmaa ja sateinen. Ensilumikin taisi tulla vasta vuodenvaihteen jälkeen. Tuosta on joku 11 -12 vuotta aikaa.

Ahkerin sienestäjä meillä nykyään on Kätevä isäntä. Itseäni ahdistaa hirvikärpäset. En noista vielä jokunen vuosi niin ollut moksiskaan, kunnes ilmeisesti hirvikärpäspuremien mittari tuli täyteen ja allergisoiduin niille tosi äkäisesti. 
Nykyään ei tarvita kuin yksi purema niin saan siitä pahimmassa tapauksessa kuukausia riivaavan vaivan.
Onneksi meillä saaressa ei ainakaan vielä ole hirvikärpäsiä näkynyt.

No tästäpä itse asiaan eli siihen sienisalaattiin. Sienisalaatti on hyvää ja sienisalaatti kuuluu ainakin meillä ehdottomasti jouluun. Olenkin pyrkinyt saamaan rouskuja joka vuosi edes joulupöydän salaattivärkeiksi.
Perinteisissä suolasienissä hieman ahdistaa se tajuton suolan määrä. Vaikka kuinka liottelet ja rutistelet sieniä niin suolaa jää lähes sydänkohtauksen verran aina joka tapauksessa. Perinteiset rouskut ovat myös monen suuhun melko lailla ”väkeviä”

Tätä pohtiessani tuli mieleen voisiko suppilovahveroista tehdä sienisalaattia?
Googlettelin, olisiko joku näin aikaisemmin tehnyt ja ainakaan minun silmiini ei varsinaista reseptiä noussut, joten jos varmaa tietoa ei ole niin tämäkin pitää itse sitten vain itse kokeilla.

Tässä keittiössä on kokeiltu paljon kaikkea muutakin ja lähes hoopoa. Välillä on mennyt ihan reisille ja välillä taas tunnettu onnistumisen iloa.
Sienisalaatti suppilovahveroista kuuluu sarjassaan näihin jälkimmäisiin.

Tässäpä siis sydänystävällisempi, mutta todella herkullinen sienisalaatti, joka on lähes heti metsästä poimittuna valmis.


Sienisalaatti suppilovahveroista


Tarvitset:
  • noin reilu 1 litra putsattuja ja halkirevittyjä suppilovahveroita.
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 200 g ranskankermaa tai smetanaa
  • (1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna tai hieman valkosipulitahnaa)
  • (1/3 tl kuivattua timjamia ja/tai rosmariinia murskattuna. (itse käytin Provencen yttit-tahnaa noin 1 tl)
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan myllystä.
  • (ripaus sokeria)

Tee näin:
Putsaa ja halkaise suppilovahverot. (vaikka suppilovahverot harvoin ovat toukkaisia, saattaa silti varsinkin isojen vahveroiden jalasta löytyä etana tai neulanen)
Pilko sienet pienehköksi silpuksi ja laita ne kuivalle rasvattomalle paistinpannulle.
Kuumenna paistinpannua ja kun sienistä alkaa irrota nestettä anna niiden kiehua hiljalleen omassa liemessään noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen. (Jos suppilovahverot ovat kovin kuivia niin lisää pannulle tilkka vettä)
Kaada sienet siivilään ja anna jäähtyä viileiksi. (huom. siivilöidyn nesteen voi ottaa talteen, esim, sienikeiton pohjaksi)
Laita sienet sopivan kokoiseen kulhoon. Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja lisää sienien joukkoon.
Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.
Sekoita ranskankerma tai smetana joukkoon.

Tarkista suolan ja pippurin määrä ja mausta vielä halutessasi ripauksella valkosipulia ja yrttejä.
Jos haluat aavistuksen happoa salaattiin niin laita hieman esim. omenaviinietikkaa. Pieni ripaus sokeria salaatissa tuo hienosti makuja esiin.
Laita kylmään maustumaan noin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.

Lisää sienireseptejä löydät blogistani klikkaamalla Tästä

Pikkelöityjen suppilovahveroiden ohjeen Kulinaari -blogin kirjoittajan Mummon tapaan löydät klikkaamlla Tästä.






Ja vielä muutama sana

Ystäväni Carina maisteli suppilovahverosalaattia ja ihastui siihen täysillä. Hänenkin mielestä monesti perinteinen sienisalaatti on liian suolaista ja väkevää. Tässä maistui sopivasti sieni ja kokonaisuus oli raikas.
Carina kuulemma kokeilee samaa salaattia heti tänään kanttarelleista valmistettuna. Jäämme odottamaan lopputulosta.

Sienisalaattia tehdessäni kokeilin samalla myös näytteeksi saamiani Santa Marian uutuustahnoja.
Ilahduin tahnojen helppoudesta ja käytännöllisyydestä. 
Yrttitahnojen lisäksi tuubista löytyi myös inkivääri ja valkosipuli. 
Vaikka minulla yleensä melkoinen repertuaali on aina tuoreita yrttejä, mausteita yms. niin esim. tilli säilyy hyvänä kovin vähän aikaa ja inkivääri tuppaa kuivahtamaan aina pöydän nurkalle.



Mukavaa sunnuntaita ja menkää metsään.

Pieni kävely metsässä alentaa tutkitusti verenpainetta ja stressiä. 

Jos et usko niin kokeile <3





27 kommenttia

  1. Mummo teki suppiksista aina salaattia ja etikkasieniä. Ihanan herkullisenb näköiset kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etikkasienet on tälläkin ollut aina vakio. ihanan pirtsakoita varsinkin liharuokien kaverina <3

      Poista
  2. Tytär on tehnyt myös suppikset salaatiksi,ihmettelin kovasti mutta en enää. Nuoret on rohkeenpia kokeilee uusia juttuja.

    VastaaPoista
  3. Sienisalaatti suppiksista on mahtava idea tuon vähäisen suolan käytön takia. Tässä mietin että, tuleekohan siitä pliisun makuinen (mauton) jos sipulit viellä kuullottaisi? Meillä kun ei miniä laita sipulia suuhunsa, pitääpä kokeilla heti kun suppiksia "kävelee" meidän keittiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se järjetön suolamäärä perinteisissä minua ahdisti. Muutenkin on suolaisia ruokia juhlapöydissä. Tätä kuullottamista minäkin mietein, mutta tuohan selviää testaamalla :) Tee pieni määrä ja kokeile.

      Poista
    2. Kuullotin kevyesti ettei väkevä sipuli maistu hallitsevana, valkosipuliakin vähän laitoi. Oikeen hyvää oli!

      Poista
    3. Rouskut voi toki myös pakastaa ryöpättynä, ei tarvi liotella eikä ole
      suolaa!

      Poista
    4. Tälleen myöhässä todeten niistä sipuleista: ne voi käyttää mikrossa vesitilkan kera, tai vaihtoehtoisesti paistaa käyttäen paistamiseen rasvan sijaan ruokalusikallisen-pari vettä. Tällöin sipulin maku kyllä laimenee, mutta siitä tulee vähemmän ruskeaa ja vähemmän makeaa kuin mitä öljyssä kuullottaen.

      Poista
  4. Kiitos Tinsku vinkistä ja reseptistä! Aivan loistava sienisalaatti ❤

    VastaaPoista
  5. No niin, suppikset salaattiin! Täytyy kokeilla hetimmiten. Sienisalaatti on herkkua ruisleivän päällä!

    VastaaPoista
  6. Nam! Heti alkoi tekemään mieli leipää ja sienisalaattia. Onneksi sain tänään sisäpaistin kanssa kanttarellikastiketta.

    VastaaPoista
  7. Nyt pitää kyllä päästä metsään hakemaan suppilovahveroita! :)

    VastaaPoista
  8. Tykättiin miehen kanssa molemmat, eikä tule tonnikaupalla sitä suolaa. Aivan loistava resepti, kiitos!

    VastaaPoista
  9. Hyvä eikun huikea idea! Tykätään miehen kans molemmat sienisalaatista, mutta emme kerää "suolasieniä" eli rouskuja. Suppiksia ja kantarelleja löytyy pakasteesta runsaasti. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Kiitos Tinsku tästä ja monista upeista ohjeista! Herkullista viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Mitenkäs olette säilyneet suppiksia

    VastaaPoista
  11. Omaan makuun turhan mauton, mutta sopii varmaan lapsille sienten makuun totuttelemiseen. Itse käytän voimakkaasti suolattua kangasrouskua hivenen liotettuna, paljon raakaa sipulia, smetanaa, sitruunamehua ja mustapippuria. Lisään myös persiljaa usein. Sienisalaatin kuuluu olla voimakasta ja maukasta ja suolaista.

    VastaaPoista
  12. Kiitos paljon ohjeesta. Missäköhän kohtaa kaupoissa mahtaisi löytyä noita yrttitahnoja?

    VastaaPoista
  13. Hyvän tuntuinen ohje, tuota teen!
    Itse pakastan käsitellyt rouskut, olen niin tehnyt melkein 30 vuotta. En suolaa ikinä. Sulatuksen jälkeen puristelen vedet pois. Pilkon pieniksi. Sitten laitan suolan ja joskus vähän pippuria. Sipulihakkelus ja smetana joukkoon. Antaa tekeytyä vähintään muutama tunti. Oman makuni mukaan seuraavana päivänä vielä parempaa.
    En oikein ymmärrä sitä suolausta, kun täytyy hirveästi laittaa suolaa, että säilyy,sitten kamala liotus ja huuhtelu! Sittenkin saaattaa olla liian suolaisua.

    VastaaPoista
  14. Erinomainen ohje! Oon tehnyt jo monta kertaa.

    VastaaPoista
  15. Tätä kyllä kokeilen. (suolasienistä keitän liian suolan pois, väljässä vedessä, kerran ja jos vielä liikaa suolaa, niin sitten toisenkin kerran. Sienten maku kyllä säilyy).

    VastaaPoista