Greippimehulla kypsytettyä kuhaa - Ceviche

maanantai 29. lokakuuta 2018


Kaikki te, jotka olettekin jo joissain postauksissa Kätevään isäntään tutustuneet, niin tiedättekin, että välillä Kätevältä lähtee vähän ”mopo käsistä”.

Kätevä siis harrastaa ja touhuaa kaikeinlaista. Aina kun jotain tehdään niin se tehdään sitten ihan tosissaan sata lasissa - tai ollaan tekemättä.
Kätevän harrasteet menevät kausittain ja nyt kausi on kalastus. Ei mitään satunnaista ongintaa vaan ihan isosti kalastus. Verkkojen lasku ja nosto on mahdutettu päivärytmiin. Ja kas kyllä – Kalaa on tullut.

Tilanne alkaa olla sellainen, että en enää kohta tiedä mihin pakastimeen vielä näitä eväkkäitä tunkisin.  Sitä vauhtia, kun Kätevä kalastaa – emme todellakaan ehdi kaikkea tällä taloudenkoolla syömään.

Tässä onkin sitten erilaisia kalareseptejä kokeiltu ja se saattaa näkyä hieman syksyn/talven mittaan myös täällä blogin puolella. Tällä kertaa vuorossa on ceviche.

Ceviche


Ceviche kuulostaa äkkiseltään kamalan hienolta ja ehkä vähän vaikealtakin. Totuus on kuitenkin ihan toinen, sillä ceviche on lähes pikaruokaa verrattuna esim. graavikalaan ja helppoa valmistaa.

Ceviche on raakakypsennettyä kalaa ja kypsennykseen käytetään yleensä hapokkaiden hedelmien mehua, kuten sitruunaa ja limeä. 
Osittain kypsennykseen voi myös käyttää hapollisia marjoja, kuten karpaloa, puolukkaa tai granaattiomenaa. 
Sillä sipuli -blogissa oli kypsytykseen käytetty pelkästään raakoja karviaisia. Käy lukemassa resepti Tästä.

Perinteisesti kala on vaaleaa, mutta myös lohta, katkarapuja tai esim. kampasimpukkaa voi raakakypsentää.

Tässä reseptissä käytin sitruunan ja limen ohella myös verigreippiä ja granaattiomenaa.


Ceviche on yleensä alkupala, mutta myös loistava lisä noutopöydän antimiksi tai joulun kalakattaukseen.


Greippimehulla kypsytettyä kuhaa


Alkupala 4-6.lle

Tarvitset:
  • n. 250 g vaaleaa kalaa, kuten kuhaa, siikaa tai ahventa ruodottomana ja nahattomana fileenä
  • 2 keskikokoista verigreippiä
  • 1 lime
  • ½ sitruuna
  • ½ granaattiomena
  • 1 pieni punainen chili
  • ½ dl silputtua ruohosipulia tai noin 1dl kevätsipulisilppua
  • 1 dl silputtua lehtipersiljaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl sokeria
  • suolaa ja pippuria


Tee näin:
Fileoi kala ruodottomaksi sekä nahattomaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuvalliset ohjeet fileoinnista voit katsoa klikkaamalla tästä.
Ripottele kalasiivuille hieman suolaa ja pippuria. Tässä kannattaa käyttää malttia, sillä kala on tarkoitus kypsentää hedelmähapoilla – ei suolalla. Suolaa ja pippuria voi hyvin lisätä maun mukaan vielä valmiiseen cevicheen.
Purista 1 verigreippi, 1 lime ja ½ sitruunaa mehuksi. Mehua pitäisi olla noin 1 ½ -2 dl.
Kaada mehu kalasiivujen päälle, sekoita ja siirrä jääkaappiin noin. 1-2 tunniksi.
Kuori ja ”fileoi” toinen verigreippi niin, että jäljelle jää puhdas hedelmäliha ilman kalvoja. Pilko hedelmäliha pienemmiksi palasiksi. Greipin fileoinnista löytyy hyvä video Täältä.
Irrota granaattiomenasta siemenet (tyyli vapaa), silppua lehtipersilja ja ruoho- tai kevätsipuli. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi hakkelukseksi.
Laita  greippi, granaattiomenan siemenet, lehtipersilja, sipuli ja chili tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja sokeri.
Kaada kuhasiivuista kaikki neste pois ja lisää kalasiivut tarjoilukulhoon. Sekoita nostellen, mutta hyvin.
Anna cevichen maustua kylmässä vielä noin 15 min.

Tarkista maku ja tarjoile esim. siemennäkkärin tai paahdetun leivän kera. 

Huom: Järvikuha kannattaa varmuuden vuoksi pakastaa ainakin vuorokaudeksi ennen raakakypsennystä loisvaaran välttämiseksi. Siikaa ei kuulemma tarvitse. Ahvenesta en ole ihan varma, mutta kuulemma merikalat olisivat loisista vapaita. Kukin tyylillään ja oman harkinnan mukaan.




8 kommenttia

  1. Ceviche on niin ihanaa! Toimii myös ostereille.

    VastaaPoista
  2. Voi luoja miten hyvältä tämä sun ceviche näyttää.... tulee ihan hirveä nälkä kun katselen näitä kuvia. Olet sinä sellainen ruokavelho!

    VastaaPoista
  3. Pitäisköhän lähtee käymään sun luona, tämä greipillä maustettu ceviche kuullostaa mun korvissa erityisen herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsin pimpulat, mutta syötiin jo kaikki. Pitää laittaa lähipäivinä uusi erä tulemaan :)

      Poista
  4. Olipa kiva kuulla ohje tähän. Aina jotenkin nuo hienot nimet hämää siinä, että heti alkaa luulla, että ruoan valmistus on tosi vaikeaa.
    Kivaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista