Kardemummalla maustettu savulohi



Kardemummalla maustettua lohta – Mikä kummallinen yhdistelmä vai onko sittenkään?
Itseasiassa rasvainen lohi ja kardemumma rokkaa yhdessä täydellisesti. Lisätään vielä hieman makeutta ja ripsutellen kanelia, työnnetään koko bändi savustimeen -  niin hittibiisi Pohjois-Afrikkalaisella soundilla on siinä.
Jos et omista savustinta, niin kokeile ihmeessä samaa settiä uunilohena tai pannulla paistaen.

Jaa mutta mitä juomaksi?


Raikas olut toki toimii lohen kanssa aina, mutta minä kun olen enemmän viini-ihmisiä, niin lähdin hakemaan lohelle täydellistä viiniparitusta. Huomatkaa paino sanalla: lähdin - sillä minä todellakin lähdin.
Ystäväpiirissäni on yksi ihminen, jolla tuntuu olevan erityisen samanlainen viinimaku kuin minullakin. Ja koska tämä – Ei ehkä niin perinteinen makuyhdistelmä vaatii muutakin kuin sen perinteisen hapokkaan ”risukan” – Päätin jälleen kerran turvautua rakkaan ystäväni ja kollegani pettämättömään makuapuun.
Pakkasin lohen ja viinit kylmälaukkuun, hyppäsin junaan ja matkustin kohti Pasilaa viettämään sunnuntaista lounashetkeä Kulinaari – blogia kirjoittavan Kimmon ja hänen kumppaninsa luokse.
Viinimakuparia lähdimme hakemaan kahdesta hyvin erityyppisestä valkoviinistä ja yhdestä punaviinistä.
Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition
Castillo de Molina Reserva Chardonnay
Castillo de Molina Reserva Pinot Noir


Ja sitten lopputulos….


Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition oli aivan ihana ja erilainen valkoviini. Erittäin hedelmäinen, aavistuksen hunajainen ja rusinainen, mutta silti hapokas. Todella laadukas ja erinomaisen makuinen. Uskoinkin tämän olevan kardemummaisen lohen kanssa juurikin se THE viini, mutta lohessa, että viinissä oli niin omanlaisensa maut, että lopputuloksena oli aavistus riitasointuja.
Suosittelen Gisselbrechtiä ehdottomasti esim. sushin täsmäviiniksi ja voi miten hyvää se oli ihan sellaisenaan.

Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Tässä kohtaa Kimmolla nousi kulmakarvat ja niin myös minulla. Toimii. Viini on hieman paahteinen, aavistuksen vaniljainen ja ryhdikäs. Sopii ehdottomasti rasvaisten kalojen makuparina ja eikä myöskään jäänyt jalkoihin lohen mausteisuuden kanssa.

Mutta:

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir. Tämä sai meidät molemmat hymyilemään. Se on tässä. Asiantuntijat arvioivat tämän keskitäyteläiseksi, mutta minun mielestä, joka pidän erityisen täyteläisistä viineistä – tämä oli jopa hieman kevyehkö, mutta aivan nappi valinta. Molinan Pinot Noir on kivan hapokas, raikas ja marjaisa.  Viinin lievä savuisuus oli varmasti se viimeinen ratkaiseva pointti. Tässä on bändi mikä toimii!




Kardemummalla maustettu savulohi


Tarvitset:
  • n. 1 kg lohifilee (kirjolohikin käy, mutta valitse mielellään mahdollisimman ”pullea” yksilö)
  • n. 2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
  • n. rkl sormisuolaa (käytin Maldon)
  • 1 – 2 tl kardemummaa
  • 1/3 tl jauhettua kanelia
  • maun mukaan rouhittua mustapippuria, hieman roseepippuria ja/tai kuivattua chiliä

Tee näin:
Kuivaa filee talouspaperilla ja poista halutessasi keskiruodot.
Sivele fileen pinta siirapilla tai juoksevalla hunajalla (silikoninen pullasuti on tässä loistava apu)
Ripottele päälle suola ja muut mausteet.
Anna maustua kylmässä puolisen tuntia.
Lohen maustuessa – Valmistele savustin.
(Käytin savustuksessa noin 1 dl leppähaketta hieman kostutettuna. Sokeripaloja en käyttänyt. savusta lohi suoraan ritilällä. Laita ritilän alle rasvapelti. Suojaa rasvapelti foliolla niin vältyt tiskiltä.
Savusta lohta noin 20 min. Ohuelle kirjolohelle riittää hieman lyhyempikin aika. (laske aika siitä kun laitat kalan vielä kylmään savustimeen)
Tarkista kypsyys. Lohen on tarkoitus olla mehevän kosteaa.
Jos lohi ei päädy heti ruokapöytään – Anna sen jäähtyä hieman. Kääri ensin leivinpaperiin ja vielä folioon ja laita kylmään.




Lisää viineistä täältä:

  • Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition

  • Castillo de Molina Reserva Chardonnay

  • Castillo de Molina Reserva Pinot Noir


*Viinit saatu tuotenäytteenä.

PRINT RECIPE

5 kommenttia

  1. Kiitos Tinsku tästä hauskasta maistelukokemuksesta! Kardemummalohi on taivaallisen herkullista!

    VastaaPoista
  2. Kardemummalohi kuulostaa erilaiselta mutta ihan varmasti herkullisen hyvältä.
    Uskon, että rasvaiseen kalaan tuo mauste sopii kuin nenä päähän.
    Kiitos vinkkauksesta :)

    VastaaPoista
  3. Tänään tein ja voi että maistui hyvältä. Makuyhdistelmään piti ensin tottua, kun odotti saavansa sitä normaalia savulohta. Mutta kokeilu kannatti. Kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  4. Kardemumma onkin vähän erilainen mauste lohen kanssa, mutta varmasti hyvä kyllä. Lopputulos näyttää ainakin todella herkulliselta.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Tinsku!

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall