Maukas hirvi-punajuuripata ja Alekoodi verkkokauppaan




*kaupallinen yhteistyö Opa & Muurikka

Syksy on totisesti saapunut ja mikä onkaan parempaa koleiden ilmojen ruokaa kuin pitkään uunissa hautunut lihapata.
Vaikka pataruoka vaatii pitkähkön kypsytyksen, mutta se valmistuu uunissa kuin itsestään. Kypsennysajan voi hyödyntää vaikka lähtemällä ulos reippailemaan, tekemällä pihatöitä tai yksinkertaisesti vaan vetämällä villasukat jalkaan ja nauttia kiireettömästi hyvästä tv-ohjelmasta, käsitöistä tai kirjasta. Ihan just niin kuin parhaalta tuntuu.

Padalla on väliä

Paras pata on ehdottomasti sellainen jota voi käyttää sekä hellalla, että uunissa. Myös hyvä lämpöarvo on ehdottomasti plussaa ja lämpöarvoltaan paras on totta kai kunnon valurautapata. Padassa voit ruskistaa kerralla isommankin määrän lihaa - padan jäähtymättä. Näin paistopinnasta tulee tasainen ja lihassyyt menevät nopeasti umpeen - Liha säilyttää mehevyytensä.
Sain testiin Opan Arki-sarjan valurauta padan ja –paistinpannuja. Erilaisia pataruokia onkin nyt tullut tehtyä ahkeraan ja paistinpannuissa myös valmistettu niin munakasta kuin pizzaakin. Olen ollut Arki-sarjaan oikein tyytyväinen. Kauniisti emaloitu ulkopinta tuo näyttävyyttä ja helpottaa puhtaanapitoa. Oikealla huollolla (kevyellä rasvapoltolla) nämä ovat ikuisia eikä tarvitse pelätä, että pannun pinnoitetta irtoaisi ruoan joukkoon


Hirvi-punajuuripata


Tarvitset:
  • n. 600 g hirven- tai peuran kokolihaa
  • n. 6 dl vettä
  • n. 600 g punajuuria
  • n. 300 g punasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä murskattuna
  • (1 paketti aura- tai muuta sinihomejuustoa kuutioina)(feta on myös hyvä)
  • 3 rkl punaista balsamiviinietikkaa
  • n. 30 g voita
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 rkl riistamaustetta (käytin Sallisen)
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • n. 1 tl mustapippuria rouheena (jauhettuna käytä reilusti vähemmän)
  • n. 1/2 tl suolaa
  • 1 lihaliemikuutio tai noin 1 rkl esim. kantarelli- tai riistafondia
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • tuoretta persiljaa silputtuna

Tee näin:
Kuutioi liha noin 2*2 cm paloiksi
Kuori ja kuutioi myös punajuuret noin 2*2 cm paloiksi kuten myös punasipuli.
Laita rautapata kuumenemaan ja lisää nokare voita tai öljyä.
Ruskista lihapalat sopivissa erissä ja siirrä syrjään odottamaan.
Lisää hieman voita tai öljyä ja kuullota sipuleita hetki. (lisää tässä vaiheessa myös valkosipuli pataan)
Lisää punajuuret ja anna sekoittele kuumassa padassa parisen minuuttia.
Lisää ruskistetut lihat, riistamauste, laakerinlehdet, timjami, liemikuutio tai fondi ja vettä sen verran, että vesipinta jää noin 2 cm alle muiden pata-aineksien pinnasta.
Kuumenna hellalla vielä niin kauan, että pata alkaa kiehua ja siirrä sitten uuniin kypsymään n. 160*C ja 2 tuntia (tai kauemmin)
Ota pata pois uunista ja lisää balsamiviinietikka, voi ja sinihomejuusto. Sekoita kevyesti ja anna hautua ilman kantta vielä noin 15 min. Lisää tarvittaessa suola.
Ripottele päälle tuoretta persiljaa silppuna ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.

Vinkki: Jos riistaa ei ole saatavilla niin naudanliha käy myös hyvin. Lihan ei ole pakko olla paistia vaan myös halvemmista ja rasvaisemmistakin paloista tulee mainio pata.


Alekoodi Opa & Muurikan –verkkokauppaan

Koodilla TINSKU20VALU saat 20% alennuksen Opa & Muurikan –vekkokaupasta Arki Valurautapadoista 2,5 L ja 3,8 L (punainen ja musta), sekä Arki Valurautapannusta 24 cm.
Alekoodi on voimassa 3.11.2019 asti.

Suorin ja nopein reitti Opa & Muurikan –verkkokauppaan klikkaamalla TÄSTÄ.

Käy ihmeessä kurkkaamassa myös ohjeet videon muodossa, miten teet nopean rasvapolton valurautaisille pannuille ja padoille. Videoon TÄSTÄ.

Mainion valurautapannussa paistetun uunimunakkaan ohjeen ja lisää Opa &Muurikan Arki –sarjan valurautatuotteista löydät klikkaamalla TÄSTÄ.
 
Maailman paras munakas valmistuu rautapannussa.

Valurautapannussa voit tehdä myös ihanan rapeapohjaista pannupizzaa.

Paahdoin myös ruusukaaleja annoksina pienissä omelettipannuissa.

Mukavaa ja pirtsakkaa syksyn jatkoa toivotellen:

//tiina

PRINT RECIPE

1 kommentti

  1. Oijoi! Onneksi on kotimaista peuran patalihaa pakkasessa. Nyt täytyy laittaa itsekin riistapataa tulemaan. Se on ekologista lähiruokaa parhaimmillaan. Piirteää syksyä myös sinne. <3

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall