Kokeilevasta keittiöstä iltaa.
Lyonin kana, ( Poulet au vinaigre) joka etikkakananakin
tunnetaan, on yksi rankakalaisen keittiön tutuimmista helmistä. Jos kuulit
tästä ensi kertaa, niin ei haittaa – Jatka vaan lukemista. Tekstiä ei ole
paljon. Jaksat kyllä.
Ranskalaista – Työlästä ja aikaa vievää?
Yleisesti ranskalaisen keittiön antimet mielletään hieman
vaivalloisiksi, työläiksi ja aikaa vieviksi. Lyonin kana ehkäpä edustaa sitä helpompaa
päätä, mutta monelle kuitenkinkin alkuperäisenä ihan nou nou arki-iltaan.
Perinteisesti tämä ruoka tehdään nahallisesta
kanasta/broilerista, mutta koska vietän pakastimen tyhjennysviikkoja ja olen
päättänyt, että en osta kaupasta mitään lihaa tai kalaa, ennekuin pakastimista
on tuntuvasti tavaraa huvennut – niin mennään nyt broilerin sisäfileillä, mutta
nahalliset paistileikkeet olisivat
tähän reseptiin juuri ihan must.
Pikaversio Lyonin kanasta
Tarvitset 4.lle:
- noin 600 g broilerin nahallisia paistileikkeitä, fileepihvejä tai sisäfileitä
- 0,75 dl punaviinietikkaa (Käytin balsamicoa)
- 6 valkosipulinkynttä
- 1 kanaliemikuutio
- 2 dl vettä
- 4 rkl ketsuppia tai 2 rkl tomaattipyreetä
- n. 1 rkl kuivattua rakuunaa
- 1 tl suolaa
- n. 1 rkl tummaa Maizena suurustetta (tai muuta haluamaasi)
- 200 g ranskankermaa
- n. 2 rkl voita
- voita tai öljyä ruskistamiseen
Tee näin:
Pilko valkosipuli
ja lisää se voin tai öljyn kanssa kuumalle pannulle. Lisää heti perään broilerit
ja ruskista kauttaaltaan.
Lisää vesi,
liemikuutio, etikka, ketsuppi, mustapippuri, suola ja rakuuna ja keitä
hiljalleen noin 8-10 min.
Suurusta liemi.
Kiehauta ja lisää ranskankerma sekoittaen. Lisää voi. Anna hautua vielä muutama
minuutti.
Tarjoile mieleisiesi
lisukkeiden kanssa.
Helppoa arkea toivotellen:
//tiina
6 kommenttia
En tiennyt, että tälle ruokalajille on olemassa nimikin. Ensimmäisen kerran tein vähän vastaavaa varmaan 25 v. sitten, kun kotona ei ollut viiniä, mutta balsamicoa löytyi. Hyvää tosiaan tulee.
VastaaPoistaAjattelin kokeilla seuraavaksi viinistä tai ehkä vähän molemmista :D
PoistaAlkuperäinen resepti on varmasti syynä, miksi ranskalaista ruokaa pidetään aina niin työläänä valmistaa. Totuus on kuitenkin toinen monien klassikkojenkin osalta ja sinä todistit toisin tässäkin tapauksessa. Tätä pitää kyllä testata – etikan ystävä kun olen.
VastaaPoistaJos vaan olisi aikaa niin kuluttasin sitä kääntämällä kokonaisen ranskalaisen keittokirjallisen tinskuksi :D
PoistaTämä tosiaan kuulostaa hyvältä arkiruoalta. Kävin kurkkimassa alkuperäistä reseptiä ja jep, ei ole arkiruokaa se :)
VastaaPoistaIhanaa viikkoa sinulle Tinsku <3
Jep, ei ole arkiruokaa se ei. Tuskin tässä päästään ihan alkuperäisiin svääreihin, mutta hyvää on vähemmälläkin kokkauksella :D
Poista