Lyonin kana eli etikkakana 20 min pikaversiona



Kokeilevasta keittiöstä iltaa.

Lyonin kana, ( Poulet au vinaigre) joka etikkakananakin tunnetaan, on yksi rankakalaisen keittiön tutuimmista helmistä. Jos kuulit tästä ensi kertaa, niin ei haittaa – Jatka vaan lukemista. Tekstiä ei ole paljon. Jaksat kyllä.

Ranskalaista – Työlästä ja aikaa vievää?

Yleisesti ranskalaisen keittiön antimet mielletään hieman vaivalloisiksi, työläiksi ja aikaa vieviksi. Lyonin kana ehkäpä edustaa sitä helpompaa päätä, mutta monelle kuitenkinkin alkuperäisenä ihan nou nou arki-iltaan.
Perinteisesti tämä ruoka tehdään nahallisesta kanasta/broilerista, mutta koska vietän pakastimen tyhjennysviikkoja ja olen päättänyt, että en osta kaupasta mitään lihaa tai kalaa, ennekuin pakastimista on tuntuvasti tavaraa huvennut – niin mennään nyt broilerin sisäfileillä, mutta nahalliset paistileikkeet olisivat tähän reseptiin juuri ihan must.

Pikaversio Lyonin kanasta


Tarvitset 4.lle:
  • noin 600 g broilerin nahallisia paistileikkeitä, fileepihvejä tai sisäfileitä
  • 0,75 dl punaviinietikkaa (Käytin balsamicoa)
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 2 dl vettä
  • 4 rkl ketsuppia tai 2 rkl tomaattipyreetä
  • n. 1 rkl kuivattua rakuunaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 1 rkl tummaa Maizena suurustetta (tai muuta haluamaasi)
  • 200 g ranskankermaa
  • n. 2 rkl voita
  • voita tai öljyä ruskistamiseen

Tee näin:
Pilko valkosipuli ja lisää se voin tai öljyn kanssa kuumalle pannulle. Lisää heti perään broilerit ja ruskista kauttaaltaan.
Lisää vesi, liemikuutio, etikka, ketsuppi, mustapippuri, suola ja rakuuna ja keitä hiljalleen noin 8-10 min.
Suurusta liemi. Kiehauta ja lisää ranskankerma sekoittaen. Lisää voi. Anna hautua vielä muutama minuutti.
Tarjoile mieleisiesi lisukkeiden kanssa.

Helppoa arkea toivotellen:

//tiina

PRINT RECIPE

6 kommenttia

  1. En tiennyt, että tälle ruokalajille on olemassa nimikin. Ensimmäisen kerran tein vähän vastaavaa varmaan 25 v. sitten, kun kotona ei ollut viiniä, mutta balsamicoa löytyi. Hyvää tosiaan tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin kokeilla seuraavaksi viinistä tai ehkä vähän molemmista :D

      Poista
  2. Alkuperäinen resepti on varmasti syynä, miksi ranskalaista ruokaa pidetään aina niin työläänä valmistaa. Totuus on kuitenkin toinen monien klassikkojenkin osalta ja sinä todistit toisin tässäkin tapauksessa. Tätä pitää kyllä testata – etikan ystävä kun olen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaan olisi aikaa niin kuluttasin sitä kääntämällä kokonaisen ranskalaisen keittokirjallisen tinskuksi :D

      Poista
  3. Tämä tosiaan kuulostaa hyvältä arkiruoalta. Kävin kurkkimassa alkuperäistä reseptiä ja jep, ei ole arkiruokaa se :)
    Ihanaa viikkoa sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei ole arkiruokaa se ei. Tuskin tässä päästään ihan alkuperäisiin svääreihin, mutta hyvää on vähemmälläkin kokkauksella :D

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall