Vaahtokarkkivanukasta ja paahdettua sokerisiirappia



Kätevän Isännän synttäreitä juhlittiin tuttuun tapaan uutena vuotena ja tällä kertaa ajattelin tarjottavaksi kokeilla myös vaahtokarkkivanukasta. Resepti oli tarkoitus julkaista jo aiemmin, mutta itseasiassa tämähän on mitä mainioin jälkiruoka kruunaamaan vappumenun.

Koukuttava video


Olin nähnyt Tastemaden sivuilla suorastaan koukuttavan idean tehdä vanukas tyhjään maitopurkkiin ja sitten ”humpsauttaa” sen purkista tarjoiluvadille. (Linkki videoon löytyy reseptin jälkeen kohdasta Vinkki.) Noh. Minun humpsautus ei sitten mennytkään ihan niin kuin videossa ja koko vanukkaasta ei jäänyt kenellekään mitään kerrottavaa saatika tarjottavaa.
Tästä en suinkaan lannistunut, vaan kipitin kauppaan hakemaan lisää vaahtokarkkeja, munia ja maitoa.
Vahingosta viisastuneena tein seuraavan version pienempiin kelmulla vuorattuihin rasioihin ja osan massasta kaadoin pieniin yhden annoksen kokoisiin lasipurkkeihin.
Vanukkaan kanssa tarjottavaksi tein paahdettua sokerisiirappia, mutta jos ajatus sokerin keittämisestä hirvittää niin skippaa se ja käytä vaikka ihan tavallista taloussiirappia. Ohjeen siirappiinkin kuitenkin löydät tuolta alempaa.

Vaahtokarkkivanukas

( noin 8 annosta )
Tarvitset:

  • 6 dl maitoa
  • 300g vaahtokarkkeja (tarkista tarvittaessa gluteenittomuus)
  • 8 kananmunaa
Tee näin:
Laita maito ja vaahtokarkit kattilaan.
Riko kaikki kananmunat yhteen astiaan.
Kuumenna maito-vaahtokarkkiseosta koko ajan sekoittaen niin että vaahtokarkit ovat sulaneet ja seos lähes kiehuvaa.
Lisää kananmunat vispilällä vispaten seoksen joukkoon.
Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen vielä hetki, mutta älä anna kiehua.
Nosta kattila liedeltä ja kaada seos pienempiin tarjoiluastioihin ja nosta viileää hyytymään. (pienet annokset hyytyvät noin 2-3 tunnissa. Isoon astiaan tehty vanukas kannattaa hyydyttää seuraavaan päivään.
Tarjoile paahdetun sokerisiirapin kera.
Vinkki: Jos haluat yhden isomman tarjoiluastialle kumottavan vanukkaan niin voit toki laittaa sen tyhjään maitopurkkiin. (Katso Tastemaden maitopurkkivideo tästä linkistä) Tosin nyt muistutan, että kaikki ei ole aina niin helppoa kuin se videolla näyttää. Minun maitopurkkikokeiluni meni suoraan sanottuna lähes ”reisille”. Suosittelen siis käyttämään esim. isompaa pakastusrasiaa tai muuta noin litran vetoista astiaa, jonka ensin vuoraat tuorekelmulla, niin vanukas irtoaa astiasta kumotessa paremmin.


Paahdettu sokerisiirappi


Tarvitset:

  • 2 dl sokeria (tai 1 dl sokeria ja 1 dl fariinisokeria)
  • 1 dl vettä
Tee näin:
Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen teräskattilaan. (kattila saa olla ainakin 1 l vetoinen, ettei siirappi vahingossakaan kiehu yli)
Sekoita ja kuumenna seos kiehuvaksi. Jatka keittämistä välillä sekoitellen niin, että seos kuplii hiljalleen.
Keitä niin kauan, että siirappi alkaa saamaan halutun paahteisen värin ja muuttuu paksummaksi. (Jos käytit siirapin sokerista osan fariinisokeria niin siirappia ei tarvitse keittää ihan yhtä kauaa vaan riittää, että seos on selkeästi paksuuntunut. (Siirappi paksuuntuu vielä jäähtyessään)
Kaada siirappi kuumankestävään tarjoiluastiaan tai esim. lasipurkkiin.
Vinkki: Valmis siirappi säilyy viileässä ainakin kuukauden ja huoneen lämmössäkin varmasti muutaman päivän.


Suosittelen myös näitä:

Dioriina -blogin ohje vaahtokarkeille. Kuva alla. Reseptiin klikkaamalla Tästä


*Kuva: Marina Rotkus Dioriina -blogi


Kulinaari -blogin Mansikkainen Eton Mess. Kuva alla. Reseptiin klikkaamalla Tästä

*Kuva: Kimmo Ollilla Kulinaari -blogi
 Mukavaa vapun aikaa toivotellen:

//tiina

PRINT RECIPE

7 kommenttia

  1. No nyt on herkkua! :-D Tastemaden videot on kyllä koukuttavia. Ihanaa vappua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Niitä voi tuijotella vaikka kuinka kauan. Tässä siis taas yksi videon uhri :) Kiitos samoin <3

      Poista
  2. Jotain tällaista äitini teki kun olin lapsi, täytyykin kysyä mitä vanukasta se oli. Kastike ainakin oli paahdettua siirappikastiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos äidilläsi ei ole Amerikan juuria niin voisin veikata sen olleen jotain maito- tai kermavanukasta?
      Kysy ihmeessä <3

      Poista
  3. Oi oi oi... vesi hurahtaa kielelle. Tätä pitää todellakin kokeilla, kun saan nuoret meille kyläilemään. :)

    VastaaPoista
  4. Omnomnom....ihania reseptejä! Kaikkea hyvää alkoi juuri nyt tehdä ihan hurjasti mieli.
    Hyvää vappua Tinsku <3

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall