Pienet Lime-Mangomunkit vegaanisti tai ilman




Hyvää vappua! Meilläkin paistettiin munkkeja. Kaapin sisältöjä tutkiessa silmiin osui tölkki mangososetta ja limejä. Siitä se ajatus sitten lähti.....

Vegaanisesti tai ilman
Tekemäni munkit olivat täysin vegaanisia, mutta toki voit korvata reseptin kasvimaidon ihan tavallisella maidolla ja kasviöljyn voilla. Lopputulos on varmasti aivan yhtä hyvä. 

Mangosose värjää taikinan ihanan keltaiseksi ja lime antaa mangon ohella aivan omanlaisensa aromin. Kardemumma edustaa perinteitä. Tästä ei kyllä munkit parane!

Ps. kananmunaa ei munkki- eikä edes perus pullataikinaan tarvita ollenkaan. Taikinasta tulee paljon pehmeämpää ilman kananmunaa.

Pienellä muotilla pieniä munkkeja
Sokerina pohjalla näissä pikkumunkeissa on, ettei taikinaa tarvitse kaulia eikä munkkeja pyöritellä. kunhan vaan taputtelet taikinan noin 2-3 cm paksuksi levyksi ja otat pienellä pyöreällä muotilla taikinasta palloja niin ne on just hyviä!
  

Pienet Lime-Mangomunkit

Tarvitset:
  • n. 1,2 l vehnäjauhoja tai gluteenittomia vaaleita jauhoja käyttämäsi tuotteen muunto-ohjeen mukaan.
  • 2 ½ dl mangososetta (Käytin Bonne)
  • 2 ½ dl kasvimaitoa, vettä tai tavallista maitoa
  • 2 limen puristettua mehua ja kuorta raastettuna
  • ½ dl kasviöljyä tai sulatettua voita
  • 1 dl sokeria
  • 50 g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl suolaa

Tee näin:
Lämmitä mangosose, kasvimato ja limemehu kädenlämpöiseksi (jos käytät kuivahiiva, hyvä lämpötila on 42*C)
Lisää hiiva, sokeri kardemumma ja suola hyvin sekoittaen.
Lisää ensin noin 1 l jauhoja parissa erässä hyvin vaivaten.
Lisää öljy tai voi ja jatka vaivaamista hetki. Lisää loput jauhot hiljalleen niin, että taikina irtoaa astian reunoista tasaiseksi, mutta pehmeäksi palloksi.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Taputtele noin 2-3 cm paksuiseksi levyksi ja painele taikinasta pyöreällä muotilla pieniä palloja.
Kohota pikkumunkkeja liinan alla lämpimässä niin kauan kun ne ovat kohonneet noin 2 kertaisiksi.
Paista 180 *C öljyssä. Käännä munkit paiston puolivälissä. (Kun laitat palan vaaleaa leipää kuumaan öljyyn ja se ruskistuu kauniisti noin minuutissa, niin öljy on noin 180*C. Jos paistat munkit kattilassa, niin pidä aina sopivan kokoinen kansi lähettyvillä, jos öljy pääsisi liian kuumaksi ja syttyisi. Varo myös, että öljyn joukkoon ei pääse vettä)
Kierittele kypsät lämpiminä munkit sokerissa.

Vinkki: Voit käyttää munkkien nesteenä myös mehua tai vaikkapa simaa.






Mukavaa vappua toivotellen:

//tiina





PRINT RECIPE

2 kommenttia

  1. Ihania munkkipalleroisia <3 Minä tein munkkirinkilöitä tänä vuonna, hyviä ne oli tänäkin vuonna siman kanssa :)
    Ihanaa vappupäivän iltaa sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Rinkelihommia meilläkin on ollut muina vuosina. Nyt ajattelin kokeilla näitä palleroisia :)

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall