Kokeilevassa keittiössä on valmistettu Gindaraa. Mitä ihmettä on Gindara – Se ainakin osittain
selviää, kun jatkat lukemista.
Haaste
Gindara-haaste tosiaan tuli
työkaveriltani, joka työnsä takia asusteli jonkin aikaa Koreassa. Koreasta taas
työmatkat usein suuntautuivat Japaniin.
Japanin matkoilla luonnollisesti monet
sikäläiset ruokalajit tulivat hyvinkin tutuiksi, mutta yksi mikä jätti
lähtemättömän jäljen oli juurikin - Gindara.
Ainakin ne, jotka minut
lähemmin tuntevat, tietävät että, tällaiset kokeilevat haasteet saavat sormeni suorastaan
syyhyämään. Välillä on menty aivan metsään, mutta useimmiten on koettu
onnistumisen iloa.
Gindara - Never heard. Google kertoo – Vai kertooko sittenkään?
… Ja minähän Googlasin
Googlen ja YouTuben ihmeellisestä maailmasta selvisi, että
tämähän on misolla (hapatettua soijapaputahnaa), mirinillä (riisiviinietikkaa),
sokerilla ja sakella (riisiviiniä) marinoitua
kalaa ja kala näyttäisi useimmin olevan vaalea. – Hyvä alku
… Mutta mikä kala?
Japanissa Gindaraan yleisemmin käytetty kala näytti olevan
Black Cod (suoraan käännettynä musta turska) Onko tuo oikeasti vastaava kuin
meidän tuntema turska – Ei mitää hajua. Googletellessani vastaan tuli myös,
että tuo voisi myös olla joku simpun sukulainen kala. Loppu viimeksi Googlettelin
turskalajeja, erinäisiä simppuja ja olin vain enemmän pyörällä päästäni.
… Kunnes vastaan ”ui” lohi
Yhdessä reseptissä, vinkattiin myös lohesta, joten tästä
päättelin, että Ahaa - kala siis saattaa itseasiassa olla suht rasvainen. Kyselin
asiaa myös työkaveriltani ja hän totesi, että itseasiassa kyllä – Oli jonkin
verran rasvainen, mutta ei ehkä ihan niin kuin lohi. Kalan rakenne oli kuulemma
kuitenkin kuhamainen. OK. Tämähän selvensi asiaa 😊 (* lue = ihan pihalla)
Kokeilevan keittiön ensiaskeleet
Tein itse ensimmäisen kokeilun nahallisesta
siikafileestä, mutta silloin ei kaapissa sopivasti ollut ihan kaikkia
raaka-aineita kuten misotahnaa ja sakea. Kätevä Isäntä löysi lähikaupasta
misokeittoon tarkoitettuja tahnapusseja, joten ne saivat kelvata ensimmäisessä
kokeilussa. Saken korvasin ihan vain vedellä ja laittamalla hieman enemmän
miriniä. (valkoviini olisi ollut myös hyvä vaihtoehto)
Lopputulos oli kiintoisa, mutta suolaa ja makua olisin
kaivannut enemmän. Veikkaan, että onnistuminen olisi ollut myös parempi, jos
siikafileeni olisivat olleet pulskempia.
Seuraavan kokeilun kaivelin pakkasesta nahattomia kuhafileitä.
Tällä kertaa kaikki tarvittavat aineksetkin oli tullut hankittua sakea ja
misotahnaa myöden.
Lopputulemassa oli nyt reilusti makua, mutta juurikin sitä rasvaisuutta
olisin enemmän kaivannut.
Kolmas kokeilu näkee vielä päivän valon ja se tulee olemaan lohikala.
Todennäköisesti pulska kirjolohi tai
vähärasvaisempi kasvatettu lohi. (Veikkaan merilohen olevan liian rasvainen)
Tosin jos saaresta kesällä nousee säynävää, niin aion
ehdottomasti kokeilla myös siitä.
Pari sanaa marinoinnista - Suolaista ja makeaa – paljon umamia
Googlettelin tosiaan useampia reseptejä ja katselin jokusen
videon valmistuksesta. Reseptit jonkin verran erosivat toisistaan, mutta
pääpiireittäin marinadin suhteet näyttivät olevan 2 osaa misoa, 1 osa
mirininiä, sakea ja sokeria kutakin. Sokerin määrä vähän arvelutti ja
joissain resepteissä sitä ei ollut ollenkaan. Päädyin siis omaan versiooni
laittamaan sitä noin puolet.
Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään – kalapalat pyöritellään
marinadissa – loppu marinadi kalojen päälle ja kannelliseen rasiaan noin
vuorokaudeksi. Joissain ohjeissa kalaa marinoitiin kaksikin vuorokautta – Joten
jos päädyt jälkimmäiseen, niin varmista, että kalasi on mahdollisimman tuore.
Ai niin. Jotkut käyttivät marinoinnin apuna vahvaa
talouspaperin kaltaista käärettä tai harsokangasta. Tässä tavassa säästyy ylimääräisen
marinadin kaapimiselta kalan pinnasta ennen kypsennystä, mutta mielikuva
vettyneen talouspaperin nyppimisestä kalasta aiheutti sen verran pelkokerrointa,
että päätin laittaa kalat ihan suoraan marinadiin.
Hauduttamalla – uunissa vai grillissä?
Jotta mikään ei olisi suoraviivaista, niin sitten voi valita
vielä kypsennystavan. Ehdottomasti eniten resepteissä kypsennykseen käytettiin
uunia, mutta myös video missä kannellisen kasarin pohjalle laitettiin tilkka
vettä, leivinpaperi ja kala leivinpaperin päälle. Kypsennettiin ensin hyvin
miedolla lämmöllä höyryttäen ja sitten lopuksi kuumemmalla kalaan hieman rusketusta
pintaan. Tämä on varmasti ideaalisin sinkkutaloudessa.
Yhtään grillausvideota ei tullut vastaan, mutta ainakin itse
aion myös tätä tapaa kokeilla.
Misomarinoitua kalaa - Gindara
Tarvitset:
- paksuhkoja kalapaloja suht rasvaisesta kalasta kuten kirjolohi tai kasvatettu lohi (Norjan merilohi saattaa olla turhan rasvaista. Toki voit kokeilla myös kuhaa tai esim. säynävää. (kuvan kala on kuhaa)
- suolaa
Marinadi:
Marinadin määrä riittää noin 4-6:lle annospalalle.
- n. 1 dl misotahnaa
- n. ½ dl sakea
- n. ½ dl miriniä
- 1 ½ rkl sokeria (mielellään ruokosokeri)
Tee näin:
Suolaa kalapalat kevyesti ja laita kylmään noin
puoleksi tunniksi.
Tee sillä aikaa marinadi sekoittamalla kaikki
marinadin ainekset keskenään tasaiseksi ”kastikkeeksi”
Kuivaa/pyyhi kalapalat nesteestä ja suolasta (Voit
halutessasi myös hieman huuhdella suolaa pois pienellä määrällä sakea)
Kasta kalapalat kauttaaltaan marinadiin ja laita
kannelliseen astiaan tai pussiin. Kaada loppu marinadi kalojen päälle. Anna kalojen
marinoitua noin 1vuorokausi.
Pyyhi kaloista marinadi pois. (Miso tuppaa palamaan jos
sitä jää kalan pintaan)
Sivele kalat öljyllä.
(Paista halutessasi kalapalojen toiselle puolelle nopeasti
pannulla kaunis pinta (käytin parilapannua))
Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja pellin päälle
vielä ritilä (ylimääräinen rasva tippuu leivinpaperin päälle). Vähärasvaisen
kalan voit paistaa suoraan leivinpaperin päällä.
Paista 200* C noin 15 min kalan paksuus huomioiden.
(jos paistoit kalaan pinnan niin paista uunissa noin 5-10 min.
Tarkista sopiva kypsyys.
Tarjoile retiisisiivujen ja silputun kevätsipulin
kera.
… Vielä lopuksi
Googletellessani vielä lisää – huomasin sanaa Gindara
käytettävän, ei ainoastaan ruokalajin nimenä vaan myös kalan. Eli itsellenikin
jäi nyt epäselväksi - onko kysymys ruokalajista vai kalasta. Jos sinulla on
parempaa tietoa Gindarasta tai yleisesti mietteitä tästä postauksesta niin kirjoittele
ihmeessä viestiä kommenttikenttään.
Mukavaa ja aurinkoista pääsiäisviikkoa toivotellen:
//tiina
Linkkejä:
3 kommenttia
Herkullisen näköistä! Ruokahaasteet on kyllä parhaita, pääsee kokeilemaan uutta ja jos siinä vielä onnistuu, niin ihan voittajafiilis!
VastaaPoistaMukavaa pääsiäisviikkoa Tinsku <3
Upeeta! Kiitos Tiina tästä salapoliisi- ja tutkimustyöstä...ja kun otit haasteen vastaan ;-) Tuskin maltan odottaa, että pääsen kokeilemaan ohjeillasi kauan kaivattua gindaraa!
VastaaPoistaLienee silosimppu tuo kalasi. Erittäin maukas ruokakala, mutta Euroopassa siihen en ole koskaan törmännyt.
VastaaPoistaOikein ihanaa "päästäistä"!