Misomarinoitua kalaa - Gindara

keskiviikko 8. huhtikuuta 2020


Kokeilevassa keittiössä on valmistettu Gindaraa.  Mitä ihmettä on Gindara – Se ainakin osittain selviää, kun jatkat lukemista.

Haaste

Gindara-haaste tosiaan tuli työkaveriltani, joka työnsä takia asusteli jonkin aikaa Koreassa. Koreasta taas työmatkat usein suuntautuivat Japaniin. 
Japanin matkoilla luonnollisesti monet sikäläiset ruokalajit tulivat hyvinkin tutuiksi, mutta yksi mikä jätti lähtemättömän jäljen oli juurikin -  Gindara.

Ainakin ne, jotka minut lähemmin tuntevat, tietävät että, tällaiset kokeilevat haasteet saavat sormeni suorastaan syyhyämään. Välillä on menty aivan metsään, mutta useimmiten on koettu onnistumisen iloa.


Gindara - Never heard. Google kertoo – Vai kertooko sittenkään?

… Ja minähän Googlasin

Googlen ja YouTuben ihmeellisestä maailmasta selvisi, että tämähän on misolla (hapatettua soijapaputahnaa), mirinillä (riisiviinietikkaa), sokerilla ja  sakella (riisiviiniä) marinoitua kalaa ja kala näyttäisi useimmin olevan vaalea. – Hyvä alku

… Mutta mikä kala?

Japanissa Gindaraan yleisemmin käytetty kala näytti olevan Black Cod (suoraan käännettynä musta turska) Onko tuo oikeasti vastaava kuin meidän tuntema turska – Ei mitää hajua. Googletellessani vastaan tuli myös, että tuo voisi myös olla joku simpun sukulainen kala. Loppu viimeksi Googlettelin turskalajeja, erinäisiä simppuja ja olin vain enemmän pyörällä päästäni.

… Kunnes vastaan ”ui” lohi

Yhdessä reseptissä, vinkattiin myös lohesta, joten tästä päättelin, että Ahaa - kala siis saattaa itseasiassa olla suht rasvainen. Kyselin asiaa myös työkaveriltani ja hän totesi, että itseasiassa kyllä – Oli jonkin verran rasvainen, mutta ei ehkä ihan niin kuin lohi. Kalan rakenne oli kuulemma kuitenkin kuhamainen. OK. Tämähän selvensi asiaa 😊 (* lue = ihan pihalla)


Kokeilevan keittiön ensiaskeleet

Tein itse ensimmäisen kokeilun nahallisesta siikafileestä, mutta silloin ei kaapissa sopivasti ollut ihan kaikkia raaka-aineita kuten misotahnaa ja sakea. Kätevä Isäntä löysi lähikaupasta misokeittoon tarkoitettuja tahnapusseja, joten ne saivat kelvata ensimmäisessä kokeilussa. Saken korvasin ihan vain vedellä ja laittamalla hieman enemmän miriniä. (valkoviini olisi ollut myös hyvä vaihtoehto)
Lopputulos oli kiintoisa, mutta suolaa ja makua olisin kaivannut enemmän. Veikkaan, että onnistuminen olisi ollut myös parempi, jos siikafileeni olisivat olleet pulskempia.

Seuraavan kokeilun kaivelin pakkasesta nahattomia kuhafileitä. Tällä kertaa kaikki tarvittavat aineksetkin oli tullut hankittua sakea ja misotahnaa myöden.
Lopputulemassa oli nyt reilusti makua, mutta juurikin sitä rasvaisuutta olisin enemmän kaivannut.
Kolmas kokeilu näkee vielä päivän valon ja se tulee olemaan lohikala.  Todennäköisesti pulska kirjolohi tai vähärasvaisempi kasvatettu lohi. (Veikkaan merilohen olevan liian rasvainen)
Tosin jos saaresta kesällä nousee säynävää, niin aion ehdottomasti kokeilla myös siitä.


Pari sanaa marinoinnista - Suolaista ja makeaa – paljon umamia              

Googlettelin tosiaan useampia reseptejä ja katselin jokusen videon valmistuksesta. Reseptit jonkin verran erosivat toisistaan, mutta pääpiireittäin marinadin suhteet näyttivät olevan 2 osaa misoa, 1 osa mirininiä, sakea ja sokeria kutakin. Sokerin määrä vähän arvelutti ja joissain resepteissä sitä ei ollut ollenkaan. Päädyin siis omaan versiooni laittamaan sitä noin puolet.
Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään – kalapalat pyöritellään marinadissa – loppu marinadi kalojen päälle ja kannelliseen rasiaan noin vuorokaudeksi. Joissain ohjeissa kalaa marinoitiin kaksikin vuorokautta – Joten jos päädyt jälkimmäiseen, niin varmista, että kalasi on mahdollisimman tuore.

Ai niin. Jotkut käyttivät marinoinnin apuna vahvaa talouspaperin kaltaista käärettä tai harsokangasta. Tässä tavassa säästyy ylimääräisen marinadin kaapimiselta kalan pinnasta ennen kypsennystä, mutta mielikuva vettyneen talouspaperin nyppimisestä kalasta aiheutti sen verran pelkokerrointa, että päätin laittaa kalat ihan suoraan marinadiin.

Kuvan mahdollinen sisältö: juoma ja ruoka

Hauduttamalla – uunissa vai grillissä?

Jotta mikään ei olisi suoraviivaista, niin sitten voi valita vielä kypsennystavan. Ehdottomasti eniten resepteissä kypsennykseen käytettiin uunia, mutta myös video missä kannellisen kasarin pohjalle laitettiin tilkka vettä, leivinpaperi ja kala leivinpaperin päälle. Kypsennettiin ensin hyvin miedolla lämmöllä höyryttäen ja sitten lopuksi kuumemmalla kalaan hieman rusketusta pintaan. Tämä on varmasti ideaalisin sinkkutaloudessa.
Yhtään grillausvideota ei tullut vastaan, mutta ainakin itse aion myös tätä tapaa kokeilla.

Misomarinoitua kalaa - Gindara

Tarvitset:
  • paksuhkoja kalapaloja suht rasvaisesta kalasta kuten kirjolohi tai kasvatettu lohi (Norjan merilohi saattaa olla turhan rasvaista. Toki voit kokeilla myös kuhaa tai esim. säynävää. (kuvan kala on kuhaa)
  • suolaa

Marinadi:
Marinadin määrä riittää noin 4-6:lle annospalalle.
  • n. 1 dl misotahnaa
  • n. ½ dl sakea
  • n. ½ dl miriniä
  • 1 ½ rkl sokeria (mielellään ruokosokeri)

Tee näin:
Suolaa kalapalat kevyesti ja laita kylmään noin puoleksi tunniksi.
Tee sillä aikaa marinadi sekoittamalla kaikki marinadin ainekset keskenään tasaiseksi ”kastikkeeksi”
Kuivaa/pyyhi kalapalat nesteestä ja suolasta (Voit halutessasi myös hieman huuhdella suolaa pois pienellä määrällä sakea)
Kasta kalapalat kauttaaltaan marinadiin ja laita kannelliseen astiaan tai pussiin. Kaada loppu marinadi kalojen päälle. Anna kalojen marinoitua noin 1vuorokausi.
Pyyhi kaloista marinadi pois. (Miso tuppaa palamaan jos sitä jää kalan pintaan)
Sivele kalat öljyllä.
(Paista halutessasi kalapalojen toiselle puolelle nopeasti pannulla kaunis pinta (käytin parilapannua))
Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja pellin päälle vielä ritilä (ylimääräinen rasva tippuu leivinpaperin päälle). Vähärasvaisen kalan voit paistaa suoraan leivinpaperin päällä.
Paista 200* C noin 15 min kalan paksuus huomioiden. (jos paistoit kalaan pinnan niin paista uunissa noin 5-10 min.
Tarkista sopiva kypsyys.
Tarjoile retiisisiivujen ja silputun kevätsipulin kera.

… Vielä lopuksi

Googletellessani vielä lisää – huomasin sanaa Gindara käytettävän, ei ainoastaan ruokalajin nimenä vaan myös kalan. Eli itsellenikin jäi nyt epäselväksi - onko kysymys ruokalajista vai kalasta. Jos sinulla on parempaa tietoa Gindarasta tai yleisesti mietteitä tästä postauksesta niin kirjoittele ihmeessä viestiä kommenttikenttään.

Mukavaa ja aurinkoista pääsiäisviikkoa toivotellen:
//tiina

Linkkejä:






3 kommenttia

  1. Herkullisen näköistä! Ruokahaasteet on kyllä parhaita, pääsee kokeilemaan uutta ja jos siinä vielä onnistuu, niin ihan voittajafiilis!
    Mukavaa pääsiäisviikkoa Tinsku <3

    VastaaPoista
  2. Upeeta! Kiitos Tiina tästä salapoliisi- ja tutkimustyöstä...ja kun otit haasteen vastaan ;-) Tuskin maltan odottaa, että pääsen kokeilemaan ohjeillasi kauan kaivattua gindaraa!

    VastaaPoista
  3. Lienee silosimppu tuo kalasi. Erittäin maukas ruokakala, mutta Euroopassa siihen en ole koskaan törmännyt.

    Oikein ihanaa "päästäistä"!

    VastaaPoista