Paistia painekattilassa -Tinsku testaa

*kaupallinen yhteistyö: Opa & Muurikka

Testaavassa keittiössä on tällä kertaa ollut kovassa käytössä Mari Easy Painekattila.
Läpäisikö Mari testin ja missä olosuhteissa testauksia tehtiin – Se selviää alta.

Painekattilakammoinen täällä päivää

Kieltämättä kun joku sanallakin mainitsee jotain painekattilasta – otan askeleen takavasemmalle. Pelkään painekattiloita. Näen sieluni silmin heti seinille räjähtäneen hernekeiton, reiän keittiön katossa ja keiton keittäjän ensiapujonossa. Tämän filmin myös silmissäni ensin kelailin kun Opa & Muurikan verkkokauppasta testausta ehdotettiin.
Tarkempi tutustuminen asiaan kuitenkin osoitti, että kyseessä onkin matalapaineisempi painekattila, jota on turvallista käyttää. Tämän kattilan voi avata tasaamatta ensin painetta. Lämpötila kattilassa nousee kuitenkin yli sataan asteeseen ja kypsennysaika jopa puolittuu. Mielenkiintoista.

Mitäs me testailtiin?

Ribsit – suussasulavat ribsit olivat ensimmäinen testauskohde. Puolituntia painekattilassa ja nopsasti väri pintaan kuumassa uunissa. Just perfect! Tästä tulossa reseptiä myös blogiin.
Kokonaisena kypsennettyä broileria. Olihan mehevää!
Hernekeittoa liottamattomista ja liotetuista herneistä.
Kokonaisena kypsennettyä hirvenpaistia. Hirvenpaisti oli järisyttävän hyvää ja valmistui uskomattoman nopeasti. 2,3 kg paisti kypsyi tunnissa ja vartissa! Testasin perään myös pienemmän noin kiloisen paistin – Kypsää puolessa tunnissa!

Testaamatta on vielä pataruoat ja lukuisia muita slow foodeja. Ehkä jonain päivänä saan aikaiseksi blogiin oman osion painekattilaresepteille.

Kuvassa painekattilassa tekemäni hirvenpaisti. Paistin oli tarkoitus olla aavistuksen punainen sisältä. Jälkikypsytin paistia turhan kauan folion sisällä vetäytymässä ja paisti jatkoi kypsymistään. Lopputulema oli kuitenkin mehevän kostea - ei kuiva.

Mari Easy 

Lopputulema ja muutama fakta


  • Mari Easy Painekattila sopii jokapäiväiseen ruoanlaittoon nopeuttamaan ruoan kypsentämisaikaa.
  • Nopeaa ja terveellistä ruoanlaittoa
  • Kypsennysaika lyhenee jopa 50%
  • Turvallinen ja helppo käyttää, painetta ei tarvitse tasata
  • Kannen voi avata koska tahansa ja lisätä raaka-aineita tai mausteita
  • Lisäksi, että ruoka valmistuu nopeasti – se myös säilyttää ruoan maut ja vitamiinit.
  • Säästää energiaa, kun ruoka valmistuu lieden pienemmillä tehoilla ja lyhyemmässä ajassa.
  • Mari Easy Painekattilassa voit ruskistaa tai freesata kypsennettävät raaka-aineet ennen kannen sulkemista, jolloin et tarvitse erillistä paistinpannua ja varmistat kaikkien makujen säilymisen valmiissa ruoassa.
  • Lasikannen läpi näet mitä ruoalle kuuluu.
  • Langaton paistomittari toimii hienosti tämän kattilan kanssa.


  • Mari Easy jää meillä jokapäiväiseen käyttöön!

Paisti Mari Easy painekattilassa (medium +)


Tarvitset:
  • hieman reilu 2 kg naudan, peuran tai hirvenpaistia kokonaisena palana
  • porkkanaa, palsternakkaa (sipulia) reiluina paloina
  • 3-4 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio tai fondia
  • riistamaustetta, mustapippuria ja kuivattuja yrttejä, kuten timjamia ja rakuunaa.
  • suolaa
  • isoja teräslusikoita kattilan pohjalle (teräksinen pieni matala jalallinen ritilä käy myös hyvin)
  • (Langattoman paistomittarin. Langallinen paistomittari voi vahingoittaa kattilan kumitiivistettä) (Käytin langatonta Meater+ mittaria ja puhelin applikaatiota, mutta perinteinen kinkkumittarikin käy lihan sisälämpötilan mittaukseen)
  • voita tai öljyä lihan ruskistamiseen

Tee näin:
Poista paistista kalvot ja hiero kauttaaltaan mausteilla (älä laita suolaa)
Paista paistin lihassyyt kiinni kuumalla pannulla niin, että koko paisti on kauttaaltaan pinnastaan ruskistunut. (Älä huuhtele pannua vielä)
Laita Mari Easy kattilan pohjalle teräslusikat ristiin (katso kuva) tai käytä muuta ruoanvalmistukseen sopivaa koroketta. (Tarkoitus on, että paisti ei kiehu liemessä vaan kypsyy mausteisessa höyryssä)
Asettele lusikoiden päälle kasvikset, laita paistiin paistomittari ja nosta paisti kasvisten päälle.
Laita paistinpannulle vesi, liemikuutio/fondi ja kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Kaada liemi Mari Easy painekattilaan.
Nosta kattila liedelle ja kuumenna täydellä teholla niin kauan, että höyryventtiilistä alkaa purkautua höyryä reilusti tasaisella paineella ja liemi kiehuu voimakkaasti. (Meater + näytti kattilan sisälämpötilaksi 116-117 *C) Laske sitten levyn lämpöä niin, että liemi kattilan pohjalla kiehuu tasaisen poreilevasti ja höyryä vapautuu venttiilistä vähemmän. (Kattilan sisälämpötila on nyt noin 107 – 110 *C)
Kypsennä paistia noin 1h 15 min (medium +) tai haluamaasi kypsyysasteeseen paistomittarin avulla.
Nosta kypsynyt paisti kattilasta ja kääri folioon vetäytymään noin 15 min ennen siivuttamista.

Vinkki:
Älä heitä lientä ja kasviksia pois. Tee liemestä kastike ja tarjoa kasvikset lisukkeena.
Kokeilin myös kypsentää pienemmän noin 1 kg paistin. Paisti kypsyi puolessa tunnissa.
Lusikat ristissä.

Tässä vielä vähän mittaritilastoa paistin kypsymisestä.


Lisää tietoa Mari Easy Painekattilasta Opa & Muurikan verkkokaupassa klikkaamalla TÄSTÄ

Alla video Mari Easy Painekattilan testauksesta.


PRINT RECIPE

2 kommenttia

  1. Painekattilat on ihan parhautta, kun tekee liharuokia. Me ollaan roudattu oma painekattila Marokosta asti ja en osaisi enää olla ilman sitä.
    Niin herkullisen näköistä tuo paisti!

    VastaaPoista
  2. Kun minä olin pikkutyttö meillä oli kotona painekattila ja siinä äiti teki myös palapaistia. Näyttää todella herkulliselta!

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall