Mausteinen Ramen-keitto tuo lämpöä ja väriä lonkeronharmaaseen syksyyn

Ramen-keitto on ihanan lämmittävä ja kevyen mausteinen ruoka varsinkin näin syksyllä.

Voit valmistaa liemen itse, tai kuten me – lämmitimme sen suoraan tölkistä. Vaikka ramen-liemen valmistus nyt ei mitään ydinfysiikkaa ole, mutta perinteisesti valmistettuna liemen keittäminen kestää parisen tuntia. Toki aina voi oikaista ja tehdä ns. ”pikaversion” (*lue: minä olen tehnyt niin monesti)

Valmis liemi säästää aikaa ja vaivaa varsinkin, jos keitto on tarkoitus valmistaa nopeasti kevyeksi keittolounaaksi.

Testaamamme Sooci Ö Ramen-liemi oli sopivan maukas, olematta kuitenkaan tulinen ja näin ollen varmasti maistuu koko perheen ruokailijoille.

Lupa ryystää

Ramen-keiton juju on laittaa keittolautasen/kulhon pohjalle tuoreita ja kypsiä aineksia, kuten lihaa, kanaa, kasviksia ja yrttejä. Päälle kaadetaan kuuma liemi ja keitto on siinä.

Keiton voi syödä kokonaan lusikalla tai sitten puikoilla keittokulhon reunasta ryystäen. 


Marinoitu muna kruunaa keiton

Keiton kanssa kuuluu ehdottomasti tarjoilla kypsiksi, mutta aavistuksen pehmeiksi keitettyjä kananmuna. Perinteisen ramen-keiton kanamunat on marinoitu soijaliemessä ja ehdottomasti ne ovat parhaita, mutta ihan tavallisetkin käyvät mainiosti. marinoitujen munien resepti löytyy postauksesta tuolta alempaa.

 

Keittobuffa – Kokataan yhdessä

Ramen-keiton valmistus jos mikä on parhaimmillaan kivaa yhdessä tekemistä. Teettepä keittoa sitten perheen kesken tai kaveriporukan illanistujaisissa, niin jokaiselle varmasti löytyy joku pikku tehtävä valmistuksessa – On se sitten nuudelin keittoa tai kasvisten pilkkomista.

Kootkaa kaikki keiton ainekset esivalmisteltuina erillisiin kulhoihin tai isolle vadille, josta jokainen voi valita mieleisensä ”täytteet” omaan keittoonsa.

Tässä vinkkejä keittoliemen ”täytteiksi”

  • kypsää nuudelia esim. sopa- tai munanuudeli
  • marinoituja kananmunan puolikkaita
  • kypsennettyä (mureaa) ja maustettua lihaa ohuina paloina
  • kypsää kanaa suupaloina
  • tofua
  • kevätsipulia silputtuna
  • kiehautettuja sokeriherneenpalkoja
  • nopeasti kypsennettyä babypinaattia, paksoita tai kiinankaalia
  • kypsennettyjä edamamepapuja
  • bampua (säilykkeenä)
  • Kevyesti kypsennettyä porkkanaa ohuina tikkuina
  • kypsennettyjä sieniä (herkkusieniä voi lisätä keittoon ohueksi siivutettuna myös raakana)
  • höyrytettyjä parsakaalin nuppuja tai kevyesti kypsennettyä parsaa paloina
  • tuoretta korianteria tai muita yrttejä silputtuna
  • raastettua retikkaa
  • seesaminsiemeniä

Lisäksi tarjolle voi laittaa chiliä, hillottua inkivääriä ja soijakastiketta, jos joku haluaa lisäpotkua tai lisää suolaisuutta annokseensa.


 

Marinoidut munat

Tarvitset:

  • 6 kananmunaa
  • Marinadiin:
  • 1 dl soijakastiketta
  • ½ dl vettä
  • 2 rkl mirin-riisiviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • (hieman chiliä)
  • (pieni pala inkivääriä raastettuna)

Tee näin:

Laita kananmunat yksi kerrallaan kiehuvaan veteen ja keitä hiljaa poreillen 7 min. Kananmunan ei ole tarkoitus olla täysin kypsä vaan keltuaisen pitää olla hyytynyt, mutta pehmeä, ei missään nimessä kuiva.

Kun kananmunat ovat kananmunat ovat kypsyneet, kaada kuuma vesi pois ja anna kuivahtaa noin minuutti. Kaada sitten kananmunien päälle jääkylmää vettä ja vaihda kananmunille uusi kylmä vesi pariin kertaan tai jätä ne juoksevan veden alle jäähtymään.

Sekoita munien jäähtyessä marinadin ainekset keskenään.

Kuori munat ja laita marinadiin vähintään 2-6 tunniksi. Jos munat eivät peity kokonaan marinadiin niin kääntele niitä välillä.

 

Jos haluat tehdä liemen itse (nopea versio)

(muista, että pitkään haudutettu ramen-liemi missä kypsennetään samalla keiton kana- tai liha on aina paras. Tämä versio on hyvä pikaliemi.)

Tarvitset:

  • 1 l vettä
  • 1 kana- tai lihaliemikuutio
  • 1 miso-keittopussi
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl miriniä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • hieman inkivääriä raastettuna
  • maun mukaan chiliä

Tee näin:

Laita kaikki liemiainekset kattilaan ja keitä hiljaa poreillen ainakin 15 min mielellään kauemmin.

Tarkista maku


*Kuvan keittoliemet saatu tuotenäytteenä


Oletko sinä koskaan valmistanut Ramen-keittoa?

Lämpöä syksyyn <3


//tiina


 

 

 

PRINT RECIPE

5 kommenttia

  1. Oon tehnyt tuon tyylistä keittoa mutta tämä liemi taatusti kruunaa sen. Tätä kokeiltava ♥️

    VastaaPoista
  2. Kiitos tuosta valmiista liemivinkistä. Oon niin urpo, että en ole tajunnut, että keittolientä saa valmiina :)
    Aivan ihanan näköistä keittoa ja tosiaan sopii täydellisesti nyt kylmiin syyssäihin.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan nämä liemet ollut joku vuoden verran kaupoissa? Ei siis kuitenkaan mikään kovin vanha juttu. Jep, lempeän mausteiset keitot on niin syysjuttu <3

      Poista
  3. Tää vuodenaika huutaa jotain lämmintä keittoruokaa. Ja tässähän sellaista on just sopivasti tarjolla.

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall