Lehtipihvit porsaan ulkofileestä ja punaviini-maustevoi - Arkeen ja juhlaan

Enpä muista koska viimeksi olisin tehnyt lehtipihvejä porsaan ulkofileestä. Yleensä se tulee heitettyä eri muodoissa grilliin. Kaikilla ei ole grillausmahdollisuutta, mutta yleisesti ottaen kaikilla on paistinpannu, joten siitä se ajatus sitten lähti.

Kaiken takana on viini

Sain testattavaksi Nugan Dreamer´s Chardonnay’ta ja ihastuin sen mahdollisuuksiin heti. Tämä viini ei siis ole mikään kepeä lipittelyviini, vaan ryhdikäs, paahteinen ja moniulotteinen runsas valkoviini – Täydellinen ruokaviini siis. 

Toki, varsinkin tietyssä mielentilassa tämä viini sopii myös ns. nautiskeluviiniksi sohvannurkkaan. Ps. muista taas ne villasukat.

Ja kyllä aavistit oikein, tarjoilin Nugan Dreamer´s Chardonnayta lehtipihvien kaverina.


Punkkua lihalle ja valkkaria kalalle – vai miten se menikään?

Perinteisesti mielletään, että valkkari on kalalle – punkku lihalle – ja rosee on jotain sitä välimaastoa. Ai niin ja skumppa, skumppa sopii kaikelle. Jotakuinkin näin, kyllä, mutta onneksi viineissä on niin paljon erilaisia makutyyppejä ja niiden avulla voi löytää todella yllättäviä ja toimivia yhdistelmiä.

Jotkut valkoviinit ovat selkeitä kalaviinejä, mutta on myös paljon niitä, jotka mainiosti pärjäävät mausteisempien liharuokienkin kyljessä ja vielä enemmän niitä, jotka heittämällä toimivat esim. kanan tai kalkkunan kaverina.

Tässä taannoin totesimme ystäväni ja bloggaaja kollegani Kulinaari -blogin Kimmon kanssa, että savustetun lohen kanssa toimi parhaiten punainen Pinot Noir – Varsinkin kun lohi oli maustettu vielä hitusella kardemummaa.

Oikeastaan vain kuitenkin se on tärkeää, mistä sinä pidät ja mikä omaan suuhun maistuu parhaalta.

Viinien makutyyppejä voit opiskella vaikkapa Alkon sivuilta à Täältä

 

Lehtipihvit porsaan ulkofileestä

Tarvitset:

n. 150 g porsaan ulkofileetä palana tai valmiiksi siivutettuna per syöjä

Maustamiseen:

  • rouhittua mustapippuria
  • hieman jauhettua paprikaa tai valmista grillausmaustetta
  • hieman kuivattua timjamia
  • suolaa

Lisäksi:

  • voita, öljyä ja siivutettuja valkosipulinkynsiä paistamiseen

Tee näin:

Leikkaa ulkofileestä noin reilun sentin vahvuisia siivuja tai käytä valmiiksi siivutettuja ulkofilee pihvejä.

Nuiji pihvit lihanuijalla ainakin puolet suuremmiksi ohuiksi lehtipihveiksi.

Mausta pihvit molemmin puolin ja anna lämmetä huoneen lämmössä ainakin 15 min.

Laita pannulle voi, öljy ja valkosipulisiivuja ja sekoita ja kuumenna höyryävän kuumaksi. Voit koittaa pannun lämpötilaa hieman pihvin kulmalla. Kun pihvi alkaa heti ”tiristä” on pannu ja voi-öljyseos riittävän kuuma.

Paista pihvejä noin minuutti per puoli tai paksuuden mukaan.

Nosta kypsät pihvit tarjoiluastiaan folion alle vetäytymään siksi aikaa, että kaikki pihvit ovat valmiita.

Lisää tarvittaessa pannulle voita, öljyä ja valkosipulia. Kaada pannulle jäänyt paistoliemi pihvien päälle.

Tarjoile punaviini-maustevoin- ja esim. rapeiden lohkoperunoiden- ja feta-persimonsalaatin kera

 



Punaviini-maustevoi

Huom: Maustevoita kannattaa tehdä kerralla enemmän ja säilyttää valmiit voinapit pakkasessa, josta niitä on sitten helppo ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Tämä resepti on myös helppo puolittaa jos haluat tehdä vähemmän kuin ohjeessa.

Tarvitset:

  • 400 g pehmeää huoneenlämpöistä voita kuutioituna
  • 1 isohko punasipuli silputtuna
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 dl punaviiniä
  • 1 dl punaista balsamico-viinietikkaa
  • 2 tl mustapippurirouhetta
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl kuivattua rakuunaa
  • 2 tl fariini- tai ruokosokeria tai 2 tl siirappia
  • 2 tl suolaa

Lisäksi:

  • sähkövatkain/yleiskone tai tehosekoitin
  • pursotinpussi ja sopiva tylla

Tee näin:

Ota voi hyvissä ajoissa huoneenlämpöön ja kuutioi se pienemmiksi palasiksi (helpottaa vatkausta)

Laita sipulit kattilaan ja kuullota niitä hetki nokareessa voita.

Lisää kaikki muut aineet paitsi kuutioitu voi ja keitä seosta kasaan noin 15 min tai niin kauan, että lähes kaikki neste on haihtunut. Jäähdytä hetki.

Lisää sipuli-punaviiniseos voin joukkoon ja vatkaa voimakkaasti seos tasaiseksi ja kuohkeaksi.

Laita maustevoiseos pursotinpussiin ja pursota silikoonimuottiin tai leivinpaperin päälle kauniita ruusukenappeja. (jos voi seos on kovin löysää niin jäähdytä hetki jääkapissa ennen pursottimeen laittoa)

Laita ruusukenapit pakastimeen ja kun ne ovat täysin kylmenneet, voit irottaa ne paperilta/vuoasta ja säilyttää pakastimessa kannellisessa rasiassa.

Muista ottaa tarvittava määrä maustevoinappeja sulamaan hyvissä ajoin ennen pihvin paistoa.

Pursota voiruusukkeet silikonimuottiin tai leivinpaperille. Säilytä pakkasessa.


Nugan Dreamer´s Chardonnay 2019

Kuten tuolla ylempänä jo vähän asiaa avasinkin niin, Nugan Dreamer´s Chardonnay on erittäin monikäyttöinen valkoviini juurikin sen runsauden ja paahteisuuden takia. Viinistä löytyy sopivasti happoja rasvaiselle ja varsinkin grillatulle tai paistetulle kalalle, mutta toimii mainiosti myös esim. porsaanlihan kaverina.

Viinin tuoksu ja maku käyvät hyvin käsi kädessä. Viinissä maistat selkeää hedelmäisyyttä ja tammisuutta. Erityisesti luumu ja sitrus nousi mielestäni hienosti esiin.

Suosittelen lämpimästi <3

Viini on Alkon vakiovalikoimaa ja maksaa n. 13€

Rypäle: Chardonnay

Maa: Australia

Alue: Riverina

* viini saatu tuotenäytteenä



PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Tässä on superherkullinen tarjoiluehdotus joka tekee arjesta juhlaa ❤ Ihanaa marraskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla ja jos haluaa vaikka joulupöydässä tarjota jotain kinkun tilalla annosmeinigillä niin vaikka lohkoperunoiden tilalla karamellisoituja lanttukuutioita.

      Poista
  2. Näitä grillattuja possunpihvejä tulee usein laitettua, hyvää ja helppoa, mutta tuota viinivoita en ole koskaan tehnyt, otanpa kopin (Y).

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall