Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020 – Viikonlopun Viinivinkki

Lokakuun lopulla rantautui Alkon valikoimaan mielenkiintoinen uusseelantilainen, erilainen ja odotettu uutuus Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020.


Luonnollinen valmistustapa

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented  -viinit valmistetaan viinihistorian vanhimalla ja luonnollisella

valmistusmenetelmällä, jossa viinin käyminen tapahtuu rypäleiden luontaisten hiivojen avulla ilman, että

siihen lisätään viljeltyjä hiivoja – ikään kuin fermetoimalla.

Villihiivojen käymisprosessissa pääviinintekijä Jamie Marfell siis luottaa luonnon omaan mikrofloraan puuttumatta liikaa käymisprosessiin.

Kuulostaa melkoisen haasteelliselta, mutta luonnollisen käymisen etuja on, että lopputulokseksi saadaan persoonallinen, usein moniulotteinen ja alueelleen tyypillinen viini.


Viljelty- VS villihiiva

Totesin itsekin, miten yleisesti käytetty ”perinteinen” viljeltyjen hiivojen käyttö VS luonnon omaan käymisprosessiin perustuva valmistus vaikuttaa viinin makuun ja tuoksuun.

Sain mahdollisuuden osallistua tastingiin, missä maistelimme Stoneleighin klassiset Sauvignon Blanc ja Pinot Noir, sekä Wild Valley Wild Fermented -tuoteperheen samoista rypäleistä valmistetut viinit.

Kerrassaan käsittämätöntä miten tällä ”pienellä” valmistusprosessin muunnolla syntyy niin suuri eroavaisuus, vaikka periaatteessa kysymys on aivan samasta viinistä.

Esimerkiksi klassisessa Sauvignon Blanc’issa  maku-ja tuoksuaamaailma mielestäni oli nektariinia ja sitrusta, kun taas Wild Fermented -viinissä maistoin enemmän appelsiinia ja passionhedelmää. Pinot Noir’in suhteen makuero oli vielä suurempi. Ensimmäinen tuoksui viettelevästi toffeemaiselta ja fermentoitu taas huomattavasti savuisemmalta.

Nyt Alkosta löytyvän Wild Valley Pinot Gris’n lisäksi pääsin maistelemaan myös suorastaan siiderimäisen raikasta Stoneleighin Rieslingiä.

Toivon todella, että saamme tämän viinitalon tuotteita pian lisää Alkon valikoimiin. Ja onhan Stoneleigh  suosituin ja myydyin uusseelantilainen viinimerkki kotimaansa lisäksi myös naapurissamme Ruotsissa.

Virtuaalinen viitasting Teams-yhteyden yli.

Koska tällä hetkellä Alkosta saa vielä ainoastan Pinot Gris'iä - Tulivat tastingin muut tuotteet viinintuottajalta ihastuttavissa pienissä näytepulloissa.

 

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020

Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020 on mielestäni raikas, erittäin hedelmäisen aromikas ja hieman kukkainen valkoviini. Tuoksussa miellän hunajaa ja jopa suutuntuma on aavistuksen hunajamaisen ”paksu”.

Tästä viinistä tuli kerrasta yksi valkoviinisuosikkini, jota voin lämpimästi suositella kaikille, jotka hakevat jotain ihan muuta kuin perinteistä ja perushelppoa ”Buffaviiniä”

Ja vielä Alkon luonnehdinta:

Puollikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, hunajameloninen,  aprikoosinen, kevyen mangoinen, mineraalinen.

Sokeri: 12 g / l

Rypäleet: Pinot Gris

Makutyyppi: Pirteä ja hedelmäinen

Valmistaja: Stoneleigh Vineyards Marlborough, Uusi-Seelanti

Alkon vakiovalikoimassa. Hinta n. 14€

 

Viinintekijän tarjoilu- ja ruokasuositukset

”Kokeile viiniä lämpimän pähkinäisen vuohenjuustosalaatin kanssa. Viini sopii hyvin myös sitruunalla ja

valkosipulilla maustetun kanan kanssa tai vaikka grillatun porsaan seurana. Viini on niin monipuolinen

ruokaviini, että sitä voi nauttia jopa jälkiruokien, kuten paistettujen omenajälkiruokien kanssa.”

 

Itse lähtisin yhdistämään Wild Valley Pinot Gris’ä myös aasialaiselle ruoalle ja erityisesti sushille.

Uskon viinin toimivan myös grillattujen ja mausteisten äyriäisten kuten jättikatkarapujen kaverina.

Toki tämä viini menee mainiosti myös ihan ilman ruokaakin - Seurusteluviininä makustellen ja nautiskellen.


Pari sanaa vielä viinitalosta

”Stoneleigh sijaitsee Uuden-Seelannin nimekkäimmällä viininviljelysalueella Marlboroughssa, laaksossa,

jonka alkuperäiskansa Maorit ovat nimenneet Rapauraksi. Kauan sitten, tuhansien vuosien ajan,

Stoneleigh’n viinitilan kohdalla virtasi Wairau-joki, joka yhä virtaa Wairau-laaksossa Stoneleigh’n

viiniköynnösten läheisyydessä. Aiemmin tilan poikki virranneen joen ansiosta viiniköynnökset kasvavat

pikkukivipedillä, joka on ihanteellinen kasvualusta viiniköynnökselle. Kivet varastoivat auringon lämmön

itseensä ja päästävät runsaimman sadeveden lävitseen maaperään. Kivien varastoima aurinkoenergia

lämmittää köynnöstä, tarjoten viinirypäleille ihanteelliset olosuhteet pitkään kasvukauteen. Ainutlaatuinen,

kuiva ja karu pikkukivimaaperä mahdollistaa hyvin luonnonmukaisen, kestävän kehityksen viininviljelyn,

johon viinintekijällä on hyvin vähäistä tarvetta puuttua. Luonto hoitaa tehtävänsä, ja pikkukivien

peittämästä kasvualustasta viinitila saa nimensäkin.”

Lue lisää Stoneleigh viinitalosta klikkaamalla Tästä




 *Viinit saatu tuotenäytteenä tastingia varten.


PRINT RECIPE

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall