Helppo ja nopea tomaattikeitto

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Tomaattikeitto on hyvää ja kaikenlisäksi erittäin terveellistä. Tomaatit sisältävät valtavasti lykopeenia. Pikku pointti tässä kuitenkin on. Paras lykopeenin lähde onkin juuri käsitelty tomaatti, paseerattu, paistettu yms. Lykopeeni ei tuhoudu kuumentaessa. Päin vastoin.
Eikä siinä vielä kaikki. Lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti joten se vaatii aina hieman rasvaa imeytyäkseen.

Miten lykopeeni sitten vaikuttaa? On kliinisesti todistettu, että lykopeeni auttaa ehkäisemään syöpää. Jopa pienentää syöpäsoluja. Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, aivohalvausta sekä silmäpohjan rappeumaa.
Lykopeenia on myös esim. vesimelonissa, verigreipissä, ruusunmarjassa, aprikooseissa, veriappelsiineissa sekä punaisessa chilissä. Tomaattissa kuitenkin ehdottomasti eniten



Helppo tomaattikeitto. Pääruokana 2-3. lle tai alkukeitto 4. lle

Tarvitset:

  • 500g paseerattuja tomaatteja tai tomaattimurskaa. Suosi luomua.
  • 1 pienehkö sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 3 dl vettä
  • 100g tuorejuustoa, kermaa yms. muuta täysrasvaista lykopeenin imeytymiseksi.
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl kookos- tai palmusokeria (intiaani-, yms. muu tummasokeri)
  • (1 rkl balsamiviinietikkaa)
  • mustapippuria ( suolaa )
  • basilikaa, tinjamia, chiliä
  • loraus oliiviöljyä


Pilko sipulit ja kuullota ne oliviiöljyssä. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto. Anna kiehua hiljalleen noin 10 min.
Soseuta keitto tasaisesksi esim. sauvasekoittimella.
Lisää tuorejuusto ja ja anna kiehahtaa. Älä enää keitä. Tarkista maku.

Koristele valmis keitto tuoreilla yrteillä. Vuohenjuustolla, raejuustolla tai ranskankermalla.
Voit lisätä päälle myös kuorittuja auringonkukan siemeniä.



1 kommentti