Nahattomaksi paistettua uunilohta

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Tämä resepti on myös vinkki työkaveriltani ja ihan loistava sellainen.
Enpä ollut ennen ajatellut miksi lohifile kannattaa paistaa "nurin" päin ja nahattomaksi. Näin kun kerran kokeilee, niin todennäköisesti siitä lähtien tekee niin aina.
Näin tehtynä koko kala on syötävää mikä helpottaa ainakin pieniä ruokailijoita ja lopun mitä vuokaan jää (rasvaa yms.) voi näppäräsi vain paperin kanssa nostaa roskikseen ja kas. Vuoka on puhdas.Laita kalanpalan kokoisen uuunivuuan pohjalle leivinpaperi. Näin vältyt jälkeenpäin turhalta vuuan liottamiselta ja hinkaamiselta.
Paperi kannattaa rutistella ensin pieneksi palloksi ja sitten levitellä vuuan pohjalle muotoonsa. A. se muotoutuu vuokaan paremmin ja B. rypistetty leivinpaperi on kauniin näköinen.
Poista kalasta pystyruodot. Mausta pinta kevyesti suolalla ja pippurilla. Varsinaiset mausteethan tulevat kalan päälle sitten kun nahka on otettu pois.
Laita kala nahkapuoli ylöspäin uunivuokaan.


Paista kalaa uunissa 200*C noin 10 min.
Ota kala uunista ja vedä esim. veista apuna käyttäen kalan nahka irti. Se lähtee näppärästi ja yhtenä kappaleena.


Rouhi nyt nahattoman fileen päälle vielä maun mukaan suolaa, pippuria ja muita mieleisiäsi mausteitä. Kuorruta kala esim. tuorejuustolla, pestolla, aurajuustolla. Käytä myös esim.kevätsipulia, tilliä, yms. 
Voit myös halutessasi lorauttaa vuokaan hieman kermaa niin saat kastikkeenkin samalla.
Laita kala takaisin uuniin ja paista vielä 180-200*C noin 15 min niin, että kala on kauttaaltaan kypsää..

Itse laitoin kalan päälle tälläkertaa yrttituorejuustoa ja paiston jälkeen koristelin vielä reilusti kevätsipulilla ja tillillä. Kalasta tuli todella mehevä ja herkullinen.

4 kommenttia

 1. Mikä on kun ette ymmärrä miksi siitä lohesta EI PIDÄ OTTAA SITÄ NAHKAA POIS?????

  Se kuivuu ja tolla reseptillä se TODELLAKIN kuivuu 200 aseteessa liki puoli tuntia!?
  Oikea lämpötila olisi 175 astetta ja korkeintaaan 15min..

  VastaaPoista
 2. Kiitos, tämä on erinomainen ohje, olen nimenomaan tehnyt näin jo monta vuotta. Oikeastaan sen jälkeen kun näin erään tv-kokki-kaverini tekevän näin lohifilettä isolle porukalle. Eli nahka pois ja sen jälkeen sopivat lisukkeet ja sopiva aika uunissa.

  VastaaPoista
 3. Ei muuten kuivu. Ja ennen tuorejuustoa laitan sitruunan mehua kalan pintaan. Tuorejuusto ym. pitää kosteuden. Ja ällöttävät suomut eivät leviä koko ruokaan. Lapset pitävät näin tehdystä.

  VastaaPoista
 4. Kummallinen kommentti tuo kuivumiseen liittyvä. Ei tosiaan pidä paikkaansa. Paistoaika- ja lämpö tässä ratkaisevat. Mittaria käyttämällä saa mieleisensä mutta kun nahka irtoaa sujuvasti niin se on jo hyvä merkki siitä, että kala alkaa olla pinnasta kypsää. Itse lasken nahan poistettuani uunin lämpötilan 150 asteeseen ettei lohi kypsy liian nopeasti.

  VastaaPoista