Intohimoinen viljaton leipoja myös haaveilee taikinasta, joka oikeasti tuntuu taikinalta. Taikinasta, jota voi kaulia ja joka tuntuu sormissa mielyttävältä. Viljaton taikina on tietenkin aina erilainen kuin perinteinen vehnätaikina, mutta ilmeisesti ksantaani yhdessä vaivaamisen ja pitkän kohotusajan kanssa tekivät taikinaan selkeästi hieman sitkoa ja siitä tuli melkolailla perinteisen taikinan oloinen.
Tässä taikinassa hiilareita ei ole kuin nimeksi. Suurin osa niistä tulee ruokaluikallisesta kookossokeria. Koska taikina on hiivataikina, niin sokeria tarvitaan. Ilman sokeria hiiva ei toimi ja taikina ei nouse, koska kaikki muut taikinan osat ovat kuituja ja proteiineja. Hiiva kuitenkin "syö" sokerin ja sokeri tavallaan käy pois.
Sämpylät 6. lle
- 3 dl pofiber perunakuitua ( 6.1g hiilaria )
- 2 dl juustoraastetta (n. 80g)
- 0.5 dl seesaminsiemeniä
- 2 rkl psylliumia
- 2 tl ksantaania
- 2 tl kuivahiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 rkl kookos- tai palmusokeria
- 3 dl lämmintä vettä
- 1 kananmuna
Voiteluun ja koristeluun:
- 2 rkl sulatettua voita
- 2 rkl seesaminsiemeniä
Mittaa kulhoon noin 40*C asteinen vesi. Lisää kuivahiiva veden joukkoon "heräämään". Lisää kookossokeri. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten.
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja juustoraaste.
Yhdistä kuivataineet nesteisiin ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikinaan syntyy vaivaamalla selkeästi hieman sitkoa.
Jätä taikina peitettynä ainakin tunniksi lämpimään paikkaan kohoamaan.
Laita leivinalustalle hieman perunakuitua ja kauli taikinasta paksuhko levy josta painat esim jälkiruokakulhoa muottina käyttäen 6 samankokoista sämpylää. Tai jaat taikinan kuuteen osaan josta taputtelet 6 noin 2 cm paksuisia pyöreitä sämpylöitä.
Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna taas kohota lämpöisessä paikassa esim kiertoilmauunissa 40*C ainakin tunnin.
Tee sämpylöiden kohotessa majoneesi, salsa ja jauhelihapihvit
Voitele kohonneet sämpylät lämpimällä voisulalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista uunin keskitasolla 200*C, 15-20 min.
Jauhelihapihvit 6. lle
- noin. 800g naudanjauhelihaa
- paketillinen pekonia ( n. 170g)
- 1 iso keltasipuli
- 3 kynttä valkosipulia
- Mausteita maun mukaan, kuten:
- Savupaprika, grillausmauste, mustapippuri, tinjami, suola tai soijakastike.
Pilko sipulit ja pekoni pieniksi kuutioiksi. Paahda pekonit kuumalla pannulla rapeaksi ja lisää joukkoon sipulit kulottumaa. Jäähdytä.
Vaivaa ( yleiskoneella jos on) jauhelihaa, pekoni-sipulisilppua ja mausteita kananmuna mukaan lisättynä useamman minuutin jotta siitä tulee kiinteä massa.
Paista pieni koepihvi pannulla tarkistaaksesi maun. Lisää mausteita tarvittaessa.
Tee taikinasta ainakin 6 isoa pihviä ja paista ne paistinpannulla kypsiksi.
Valkosipulimajoneesi
- 2 kananmunan keltuaista
- 2 tl dionsinappia
- 2 dl miedonmakuista oliiviöljyä tai vastaavaa
- 2 isoa kynttä valkosipulia
- ripaus valkopippuria
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- suolaa myllystä
- 1tl Acave siirappia tai muuta makeutta
Vatkaa keltuiaisia sähkövatkaimella tai sauvasekoittajalla ja samalla valuta joukkoon öljyä ohuena nauhana. Jos lisäät öljyn kerralla niin se juoksettuu. Maltti on siis valttia tässä.
Lopuksi lisää viinietiika, murskattu valkosipuli, suola ja siirappi hyvin sekoittaen.
Lämmin tomaatti- chilisalsa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 isoa tomaattia esim. pihvitomaattia
- 1 keskikoinen keltasipuli
- 1 punainen chili
- 2 kynttä valkosipulia
- 1 rkl kookos- tai palmusokeria
- 0.5 rkl balsami- tai valkoviinietikka
- 0.5 tl suolaa
- mustapippuria
- yrttejä esim. persillia tai basilika
Freesaa kuumalla pannulla sipulit öljyssä ja lisää sekaan tomaattikuutiot ja chili.Kiehauta.
Lisää kookossokeri, mausteet ja yrtit sekä etikka ja hauduta muutama minuutti. Tarkista maku.
Halkaise sämpylät ja lämmitä niitä paistinpannulla hetki.
Kokoa hampurilaiset. Laita väliin salaatinlehtiä salsaa ja valkosipulimajoneesia. Lisäksi voit paistaa vaikka sipuli- ja ananasrenkaita.
Bon appetit !!
1 kommentti
Kuuluuko niitten jäädä ikäänkuin raaoiksi? Oli uunissa reilu 40 min (7kpl)
VastaaPoista