Täydellisesti grillatut makkarat ja ylihyvä sinappikastike. Makkaran maistatusraatia ja muuta mukavaa

sunnuntai 6. syyskuuta 2015


Makkara, tuo suomalaisten vihannes pääsee aivan uusiin atmosfääreihin kun sitä käsitellään tämän kansallisruokamme arvoisella tavalla.

A. Älä koskaan laita jääkaappikylmää makkaraa grilliin
B. Viillä makkaraan halkeilun estämiseksi muutamia viiltoja tai pistele edes muutaman kerran haarukalla.
Lisää vinkkejä täydellisiin makkaroihin löydät alempaa ajatusjuoksukirjoitukseni jälkeen.
Valitettavasti tämä blogini laahaa nyt vähän perässä. Paljon olisi materiaalia julkaistavaksi, mutta marjasadot, sienet, mehut ja muut säilöttävät ovat päivätyön jälkeiset illat täyttäneet muiten kotitöiden ja pakollisten menojen ohella lähes sataprosenttisesti. Noh, syksy alkaa olla jo niin pitkällä, että säilömisetkin pikkuhiljaa vähenee. Vielä odottaa pihan kriikuna- ja kasvihuoneen chilisato. Jonkin verran syyssieniä vielä pakkaseen niin siinä se sitten alkaa olemaankin ainakin minun osaltani.
Saaressa olemme viettäneet kesäloman ja pääsääntöisesti kaikki viikonloput muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ja tarkoitus olisi tänä vuonna uskollisesti sinne suunistaa, niin pitkään kuin säät vain suinkin sallivat.
Hankimme pari viikkoa sitten kenttäsahan joten kaikkea rakentamiseen menevää puutavaraa ei enää onneksi tarvitse kuljettaa hankalasti mantereelta. Nyt siis alkaa laiturin- ja kesäkeittiön laajennus. Toinen mökki pitäisi rakentaa jne. Tekeminen siellä ei lopu koskaan. Sen ovat huomanneet sanan mukaisesti kyllä myös saaressa vieraileet ystävämmekin.

Noh onneksi kuitenkin aina on aikaa vähän rentoutuakin. Käydä kalassa, saunoa, uida ja nauttia auringonpaisteesta laiturilla. Kaiken kruunaa tietenkin ihanat ystävät ja hyvä ruoka. Makkaran grillaus on tietenkin poikkeuksetta aina yksi traditio. Ei ole sellaista reissua vielä saareen tehty, etteikö kylmälaukussa olisi ollut myös makkaraa.
Mikäs sen mukavampaa kuin istua porukalla iltaa nuotiolla ja ojennella makkaratikkuja kohti sitä parasta hiilloskohtaa.

Tuossa jokunen viikko sitten kävi vielä niin hienosti, että Pajuniemi lähetti minulle mahtavan satsin heidän Luomu- ja Aito tuoteperheen makkaroita maistettavaksi. Sattuipa myös niin, että juurikin tulevana viikonloppuna oli saareen tulossa vielä melkoinen ryhmärämä porukkaa. Päätin siis illan ohjelmanumeroksi järjestää makkaran-maistoraadin.

Lisukkeeksi makkaroille tein creme fraisesta sinappisen kylmän kastikkeen ja kukaan ei tarttunut siihen perinteiseen sinappituubiin, vaan se nökötti tasan tarkaan illan lopuksi juurikin siinä samaisessa paikassa, mihin sen olin tarjolle nostanut.
Kastikkeen resepti löytyy tuolta postauksen lopusta. Suosittelen kokeilemaan!

Maistelimme seuraavat tuotteet:

  • Helsinkiwurst Aura
  • Heksinkiwurs Tomaatti
  • Paju Grilli Provence
  • Pajuniemen Naga Morich
  • Premium Grillimakkara Luomulihasta
  • Luomu Mökkimakkara
Mukana olis myös Pajuniemen makulenkkiä Luomulihasta, jotka valmistin cheddarjuustolla kuorrutettuna savustuspöntössä. Ohjeen savustettuun sheddar-makulenkkiin ja yrttisiin pestoperunoihin löydät aikaisemmasta postauksestani. Linkki Tässä.Testiryhmä koostui tasaisesti naisista, miehistä ja lapsista yhteensä 12 hölöä. Makkarat pisteytettiin aina maiston jälkeen asteikolla 1-5. Lapset askartelivat jokaiselle oman äänestyskupongin, jossa makkarat oli numeroitu ja numeron perään laitettiin sitten arvosana ja muita mahdollisia huomioita. Makkarat olivat kaikki erikseen numeroiduilla lautasilla, joten maistajalla ei ollut tietoa mitä makkaraa kulloinkin maistaa.
Tunnelma makkararaadissa oli korkealla ja kaikilla oli äärettömän hauskaa! :)

Yhtään kolmosta huonompaa arvosanaa ei kukaan antanut, eli kaikki tykkäsivät tosi paljon jokaisesta tuotteesta, mutta jotenkin nämä oli kunkin saatava makukumieltymystensä mukaiseen järjestykseen ja tuo oli muuten positiivisessa mielessä erittäin haastavaa

Vaikka äänestyksen lopputulos oli tosi tasainen, niin niukasti yksi ylitse muiden löytyi ja eniten ääniä tässä testiryhmässä sai Paju Grilli Provence. Erityis kiitosta tuli täyteläsestä ja maukkaasta mausta, väristä ja rakenteesta.
Pajugrilli Provence on uusi-vanha makkara. Se kuului Pajugrilli-sarjaan, jonka Pajuniemi lopetti vuonna 2013, mutta kuluttajien pyynnöstä tämä lammasmakkara palautettiin valikoimiin. Hyvä niin. Pajugrilli Provencessa yhdistyy korkea lihapitoisuus ja lampaanliha.Chilin ystävinä minun ja isännän suosikki oli Pajuniemen Naga Morich. Vaikka Naga Morich on yksi maailman tulisimmista chililajeista ei makkara ollut kuitenkaan yli tulinen vaan siinä oli juurikin sellaista mukavaa napakkaa takapotkua. (muutama huh huh huudahduskin kyllä jonkun tottumattoman suusta kuului ;)
Myös tämän makkaran lihapitoisuus on huikeat 94%
Lisää tietoa Pajuniemen maukkaista tuotteista ja mielestäni loistavasta brändistä kannattaa käydä kurkkaamassa heidän nettisivuiltaan http://www.pajuniemi.fi/

Pajuniemen tuotteita löytyy hyvin varustelluista K- ja S-ryhmän kaupoista.
Tarkemman listan kattavan valikoiman kaupoista lääneittäin löydät Pajuniemen sivulta http://www.pajuniemi.fi/index.php?page=myyntipaikat

Pajuniemen tehtaanmyymälän löydät  Etelärannasta Helsingin vanhasta kauppahallista.

Kannattaa käydä myös tutustumassa ja tykkäämässä Pajuniemen FB-sivuista, jossa infotaan missä milloinkin Pajuniemen myyntiauto kulkee ja missä tapahtumista heidän tuotteitaan on laajalla valikoimalla mahdollista ostaa.
Linkki Pajuniemen FB-sivuille tässä: https://www.facebook.com/Pajuniemioy?fref=tsAi niin. Sitten piti antaa vielä vinkit täydellisen makkaran grillauksen onnistumiseen.

Laita grilli hyvissa ajoissa kuumenemaan. Jos grillaat hiilillä tai nuotiolla, niin malta odottaa hyvää hiilosta. Yleensähän siinä tuppaa käymään niin, että paras hiillos on vasta sitten kun kaikki grillaukset on jo syöty :)

Tosiaan, kuten jo tuolla alussa kirjoitinkin, niin älä koskaan laita jääkaappikylmää makkaraa grilliin.
Varsinkin kun satsaat laadukkaaseen makkaraan, niin makkara kannattaa aina esilämmittää täydellisen lopputuloksen takaamiseksi.
Laita makkarat pakkauksissaan kattilaan kylmään veteen. (tarkista, että pakkaukset ovat varmasti ehjiä, jottei vesi pääse paketin sisälle)
Laita sitten kattila hellalle ja pidä paketteja kattilassa niin kauan kuin vesi alkaa hiljaa kiehahtamaan.
Nosta pakkaukset pois. Avaa makkarapaketit ja viiltele makkaroiden pintaan kevyitä viiltoja.
Esilämmitys tuo makkaran makua paremmin esiin ja makkaraa ei tarvitse grillata niin kauan koska se on sisältä jo lämmennyt.
Makkaran viiltely yhdessä esilämmityksen kanssa taas auttaa tasaisessa kypsymisessä ja estää makkaran räjähtämisen. Lisäksi grillatun makkaran pinnasta tulee houkuttelevan kaunis
Sinappikastike makkaralle

200 g creme fraisea
1 isohko uuden sadon sipuli varsineen silputtuna
3 rkl dijon sinappia
3 rkl maustekurkku kuutioita tai kurkkusalaattia
1 rkl hunajaa- tai acave siirappia
mustapippuria ja suolaa myllystä
hieman tuoreita yrttejä silputtuna kuten persilja tai tinjami

Voit murskata halutessasi joukkoon vielä hieman valkosipulia, mutta kehotan varovaisuuteen. Lopputulos saattaa olla jo hieman liian tymäkkä.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Koristelle yrttisilpulla ja laita jääkaappiin maustumaan ainakin puoleksi tunniksi.

Tarjoile höyryävän kuuman grillatun makkaran kera. Tuskimpa tavan sinappia tämän kastikkeen lisäksi enää kaipaat.


Yhteistyössä:

Lähetä kommentti