Fiksua kierrätystä vaikka kotisohvalta - BottlePal

torstai 14. toukokuuta 2020Tämä postaus on osa Indieplacen masinoimaa Vaikuttaja Auttaa -kampanjaa.
Postaus on toteutettu yhteistyössä BottlePalin kanssa Pro bono

Lähdin mukaan vaikuttaja auttaa -kampanjaan. Kampanjan tarkoituksena on tuoda näkyvyyttä pienille suomalaisille yrityksille, jotka kamppailevat toimeentulostaan koronakriisin keskellä.  
Ajat ovat nyt vaikeita kaikille, mutta ihan pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus meille jokaiselle.

Koronasta kyllä selvitään - Askel kerrallaan – Toinen toistamme hieman tuuppaamalla.

 BottlePal*


Kuulin BottlePalista itseasiassa ensimmäisen kerran tämän kampanjan ansioista ja ajattelin aivan saman tien, että Wow -Aivan loistava idea.
Sovellus antaa luvan päästä itse vähän helpommalla ja joku toinen vielä hyötyy ”laiskottelustasi” Tämä on niin mun juttu.

BottlePalin idea siis on, että voit puhelimellasi sovelluksen kautta jättää pantillisia pulloja ja tölkkejä kierrätettäväksi suoraan kotoasi.
Sovelluksessa ilmoitat, montako pussillista haluat kierrättää ja joku, joka on sovelluksessa rekisteröitynyt noutajaksi, vie ne kauppaan puolestasi ja samalla saa vähän extra tienistiä, sillä saa pitää panttimaksut itsellään.

Sinä säästyt pulloautomaatilla jonottamiselta, joka vielä todennäköisesti menee jumiin juuri kohdallasi (tämän aivan vakiotuuria) ja kaiken lisäksi saat vielä hyvän mielen. Aivan loistava konsepti!


Luontoon heitetty pullo tai tölkki on aina riski


Kaiken kaikkiaan Suomessa osataan jo kierrättää suht hyvin, mutta arvioiden mukaan edelleenkin Suomessakin jää joka vuosi kierrättämättä jopa 200 miljoonaa juomapakkausta. Se on aivan valtava määrä rahallista hävikkiä ja todella iso kuormitus luonnolle.

Auton ikkunasta ulos heitetty tai muuten luontoon jätetty tölkki/pullo on aina mahdollinen vaaran ja kärsimyksen aiheuttaja niin villi- kuin kotieläimelle, ja myös ihmiselle.
Onkohan kukaan oikeasti laskenut, kuinka paljon kuluja näistä syntyy vuosittain? Eläinlääkärikuluja lasinsirusta tassussa, tuotantoeläimen sairastuminen ja pahimmillaan kuolema pellolle heitetystä ja rehun joukkoon puimurissa silpoutuneesta juomatölkistä.
Lääkäri- ja sairaalakuluja esim. lasinsiruun astumisesta, joka saattaa johtaa verenmyrkytykseen, osittaiseen vammautumiseen ja pahimmillaan oikeasti jopa kuolemaan.

Niin ja suruahan emme voi aineellisesti mitata.

Meillä on siis kuitenkin Suomessakin paljon parantamisen varaa kierrätyksessä, vaikka olemmekin aivan edelläkävijöitä verrattuna moniin, moniin muihin maihin.

 BottlePal* pähkinänkuoressa:


Mikä?
 • BottlePal-sovelluksen perustehtävä on tehostaa tyhjien pullojen kierrätystä osana palautusjärjestelmää, yhdistämällä sovellukseen rekisteröityneet pullojen luovuttajat sekä pullojen kerääjät, tarjoamalla luovuttajille palautuspalvelua arjen helpottamiseksi ja kerääjille mahdollisuus lisäansioihin.
 • Kuka tahansa voi noutaa tai luovuttaa sovelluksen kautta pullopusseja.
 • BottlePal on suomalainen sovellus.

Kenelle?
 • Pullojen luovuttajalle ja noutajalle.
  • Pantilliset pullot ja juomapakkaukset voi kierrättää helposti lähtemättä kotoa.
  • Pullojen noutaja vie pullot kierrätykseen ja ansaitsee samalla extraa.

Miten nouto tapahtuu?
 • Voit sovelluksessa ilmoitta mistä haluat pullopussin/sit noudettavaksi. Esim. kotiovelta, oven vierestä tai vaikkapa roskiskatoksen vierestä (omakotitalot). Sinun ei siis tarvitse päivystää kotona noutoa.
 • Saat viestin puhelimeesi, kun pullopussin noutajan on varannut ne itselleen noudettavaksi.

Mitä hyötyä tästä on?
 • Kierrättämällä pullot kotoa voi helpottaa kiireistä arkeasi ja tehdä samalla hyvää lahjoittamalla pantit.
 • Pullojen noutajana ansaitset noin 2€ per pullopussi vietyäsi ne kauppaan. Jokaisesta luovutetusta pullopussista veloitetaan 0,50€
 • BottlePal* sovellus tehostaa kierrätyssykliä, täydentää nykyistä kierrätysjärjestelmää. Ehkäisee pullojen ja tölkkien joutumasta niille kuulumattomiin paikkoihin ja edistää kestävää kehitystä.
 • Kierrätys on turvallista varsinkin koronan riskiryhmäläisille. Voit kierrättää pullot ilman ihmiskontakteja lähtemättä itse kauppaan.

Maksaako tämä jotain?
 • Pullopussien luovuttajalle kierrätys on maksuton. Pullopussin noutaja maksaa 0,50€ per kierrätettävä pussi.

Paljonko pussissa pitää olla pantillisia pulloja/tölkkejä?
 • Minimi luovutusmäärä on yksi ihan tavallinen kaupan pussi täynnä pulloja/tölkkejä arvoltaan noin 2,5€. Tällöin kierrätys on mielekästä myös pullopussin noutajalle.

Mistä sovelluksen saa?
 • Sovelluksen voi ladata Google Playsta sekä, App Storesta.Auta sinäkin pienellä teolla


Jo se, että luit tämän postauksen auttaa. Kiitos siitä <3 .  Vinkkaa vielä kaverillekin niin autat tuplasti.
Lataamalla sovelluksen ja luovuttamalla tai noutamalla pulloja autat vielä enemmän.

*Vaikka tämä postaus on tavallaan kaupallinen, sen tarkoitus on ainoastaan tukea yrittäjiä Suomessa.  Postaus on täysin pro bono. Minulle ei makseta tästä palkkiota, enkä ota vastaan mitään hyödykkeitä.

Lisätietoja linkkeinä:Ps. Kun me saamme tämän sovelluksen osaksi arkipäivää Suomessa, se voidaan lanseerata myös maailmalle ja silloin jokainen meistä on omalta osaltaan auttanut myös pienentämään koko maailman jätekuormaa yhteisellä maapalollamme.


KIITOS ETTÄ AUTAT  <3

//tiina 


*Lupa kuvien käyttöön saatu BottlePalilta.

5 kommenttia

 1. Tästä en ollut kuullutkaan aiemmin. Kätevää ja hyödyllistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain, ja tän hienon idean takana on nuoria naisia Pohjois-Suomesta. Mä niin kaikesta sydämestäni toivoisin, että tää juttu lähtis lentoon.

   Poista
 2. Ihan uusi juttu mulle! Todella nerokasta ja todellakin menee käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan lataamaan Appia. Just nimenomaan isoissa kaupungeissa tämä voisi saada tuulta purjeisiin ja olla osa arkipäivää.

   Poista
 3. Tämä sovellus on kankea kuin korkkiruuvi. Joustavampi ja ominaisuuksiltaan parempi on Canit. Canitissa on esim. chat ja siellä ostaja saa 25% jokaisesta kaupasta.

  https://www.canit-app.com/fi

  VastaaPoista