Karanteeniteatteri – Livestriiminä kotisohvalle

sunnuntai 10. toukokuuta 2020Tämä postaus on osa Indieplacen masinoimaa Vaikuttaja Auttaa Pro bono  -kampanjaa.
Postaus on toteutettu yhteistyössä Karanteeniteatterin kanssa.
Kampanjan tarkoitus on tuoda näkyvyyttä koronan kurittamille pienyrittäjille ja sitä kautta myös toivottavasti hieman lisää tuloja.
Vaikuttaja Auttaa -kampanjaan mukaan lähteneet somevaikuttajat eivät peri palkkiota työstään.

Me kaikki voimme omalta osaltamme auttaa. Ihan pienikin teko voi olla suuri.
Jo lukemalla tämän postauksen autat – Jakamalla eteenpäin – Autat vielä enemmän <3

Kun esirippu laskeutui

Poikkeusolojen alkaessa sulkivat teatterit ovensa. Samalla tyhjentyivät myös näyttelijöiden kalenterit. Kaikki suunnitellut esitykset, joko peruutettiin tai siirrettiin eteenpäin.
Myös tulot katosivat.

Miten tästä eteenpäin – Miten selviytyä? Miettivät lukuisat näyttelijät ja live-esiintyjät ympäri Suomen. Yksi heistä oli näyttelijä Tatu Mönttinen.
Alkushokista selvittyään, hän kuitenkin alkoi ajatella: Voisiko teatteriesityksiä siltikin pitää? Voisivatko näyttelijät tehdä työtään tyhjissä teattereissa ja katsojat kokea kulttuurielämyksiä turvallisesti kotisohviltaan? No hitto vie voivat – Live striimina!

Ainoa ongelma oli, että striimaus-laitteita ei ollut, eikä myöskään sen puolesta mitään kokemusta niiden käytöstä. 
Onneksi ongelmilla on monesti tapana ratketa. Tilat ja laitteet tulivat Helsingin kaupungilta ja 
näin syntyi karanteeniteatteri.
 
Tatu Mönttinen

Karanteeniteatteri pähkinänkuoressa:

Mikä on Karanteeniteatteri?
 • Karanteeniteatteri on suomalaisten ammattinäyttelijöiden ja teatterinystävien kohtaamispaikka.
 • Virtuaalinen Karanteeniteatteri toimii kuten oikea teatteri eli sillä on oma ohjelmisto ja esityksiä striimataan livenä tai tallenteina tiettyinä esitysaikoina teatterin kotisivuilla. 
 • Kuten liveteatterissakin, niin myös Karanteeniteatterinkin esityksissä on aina väliaika. 
 • Bonuksena ennen esitystä, on yleensä myös näyttelijän haastattelu.

Mitä esityksien katsominen maksaa?
 • Esitykset ovat erittäin matalankynnyksen hintaisia (noin. 10e ja alle) / ilmaisia ja niitä voi katsoa mistä päin maailmaa tahansa. Tarkempia tietoja Karanteeniteatterin www-sivuilta à Tästä

Onko tämä vain poikkeusolojen teatteri?
 • Karanteeniteatteri syntyi poikkeusolojen takia, kun teatterit sulkeutuivat, mutta toimintaa on tarkoitus jatkaa poikkeusolojen jälkeenkin tarjoamaan matalan kynnyksen- ja paikasta riippumattomia kulttuurielämyksiä jokaiselle. Vain nimi ehkä muuttaa muotoaan.
Oma kokemukseni 

Katsoin Tatu Mönttisen kirjoittaman ja esittämän monologin Matti Nykänen – Hyppy sumuun, missä kaikki repliikit ovat Matin omia, tai Matista sanottuja.
Olin kieltämättä ensin hieman skeptinen. Minullakin oli oma median muokkaama käsitykseni Nykäsestä.

Näin jälkeenpäin ajatellen – Oli tosi hyvä, että en hakenut arvosteluja tai mitään muutakaan tietoa esityksestä ennen katsomista. Kokemus oli suorastaan tajunnan räjäyttävä – Ei mitään sellaista mitä olin ennalta ajatellut.
Esiripun takaa minulle esittäytyi Tatun esittämänä Matti, jollaista en tiennyt olleen olemassakaan. Herkkä, leikkisä, yksinkertaisista ja pienistä asioista onnelliseksi tullut, mutta hyväksi käytetty ihminen, joka ei todellakaan saanut sitä arvostusta, jonka olisi ansainnut.
Esitys sai minut itkemään.

Erityisesti olin myös ilahtunut siitä, miten lähelle striimatussa esityksessä pääsi näyttelijää. Oli kuin olisin istunut eturivissä. Tai itseasiassa ihan vieressä. Näyttelijän eleet, ilmeet ja koko kehonkieli piirtyi tarkasti ja tekivät katselukokemuksesta vieläkin ainutlaatuisemman.

Suosittelen lämpimästi.

Tulevaa ohjelmistoa – Lapsille ja aikuisille – Koko perheelle


Ohjelmistoa päivittyy koko ajan lisää, joten kannattaa ehdottomasti seurata aktiivisesti Karanteeniteatterin Facebook- ja www-sivuja.

Facebook -sivusta kannattaa käydä myös tykkäämässä, niin julkaisut ohjelmistoista ja muista jutuista nousevat omaan Facebook feediin. Sivuilla on paljon muutakin kivaa. Käy ihmeessä tutustumassa.

Tässä vielä joitain nostoja:

9.5.2020 Minna Koskela – Luolanainen

"Alussa, kauan ennen rasvaimuja, Snapchattiä, suihkurusketuksia, nännilävistyksiä ja Trumpia oli Luolanainen! Mutta kun Luolanainen tuli tietoiseksi omasta eksistenssistään ja hämäräluolista, hän huomasi, että kaikilla linnuilla ja liskoillakin on KUMPPANI!"

15.5.2020  Maltti ja Valtti

”Maltti ja Valtti ovat hurjassa vauhdissa. Lupsakat lasten liikennepuistokonstaapelit ratkovat innolla elämisen pikku koukeroita ja musisoivat. Kaksikko on todellinen ilopilleri duo ja heidän tarinansa ovat hykerryttävän hassuja. Maltin ja Valtion iloisuus tarttuu.”

16.5.2020 Martti Suosalo – Palvelija

”Toisille palvelijan rooli sopii kuin hanska käteen, mutta toisia se alkaa ajan myötä rassata. Entä kun hermo ei enää pidä?
Palvelija kertoo rikosylikomisario Arto Jylhämöstä, joka pitää seminaariluennon aiheesta ”Ihmisen luonne rikospoliisin näkökulmasta”. Rikoskomisarion lisäksi näytelmässä tavataan kavalkadi palvelualan ammattilaisia kätilöstä ja papista mielenterveyshoitajaan ja parturikampaajaan.”Katsaus vielä menneeseen – Toivottavasti näitä saadaan pian uudelleen:

Anniina Rokka – Sotalapset
Eino Leinon eksät
Mari Rantasilan uuden albumin keikka. Säestäjänä Suvi Isotalo
Äkkivääriä ja flamingon sääriä - lastententeatteria
Matti Nykänen – Hyppy sumuun

Liput näytökseen - Loistava lahjaidea !

Kaikkiin esityksiin voi ostaa liput Karanteeniteatterin sivuilta www. karanteeniteatteri.fi
Voi ostaa omalla nimelläsi kerralla useammankin lipun ja antaa ystäville ja läheisillesi lahjaksi.

Ps. Jos missasit ensi-illan niin esityksiä voi vuokrata myös tallenteina rajatun ajan heti esityksen jälkeen.


Kiitos, että luit! Kiitos, että autat!


Tässä vielä kootusti Karanteeniteatterin linkit eri kanaviin.Seuraa Karanteeniteatteria myös Instassa: https://www.instagram.com/karanteeniteatteri/


*Kuvat: Karanteeniteatterin kanavilta. Lupa kuvien käyttöstä tämän postauksen tekoon on saatu Karanteeniteatterilta.

3 kommenttia

 1. Kiitos tästä postauksesta! Kertakaikkiaan ihana idea. Karanteenin takia meiltä jäi kaikki kevään teatteriesitykset näkemättä. Tämä on hyvä tapa päästä taas nauttimaan näyttämötaiteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja jos oikein haluaa fiilistellä niin vetäsee ykköset ylle ja nauttii väliajalla kakkupalan ja kahvin :D

   Poista
 2. Kiva, että teatterin striimaaminenkin on nyt mahdollista. Itse olen jonkun verran katsellut konsertteja ja muita tapahtumia etänä täällä Kuopiossa. Lapsenlapset varmaankin innostuisivat tuosta Maltti ja Valtti esityksestä.

  VastaaPoista