Kokeilevassa keittiössä on taas fuulattu kerrakseen. No
miksi? No siksi – että se nyt vaan on niin kivaa.
Tällä kertaa hauesta tehtiin kanaa. No ei tietenkään ihan
sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta jotain sinnepäin.
HYI! Hauki!
Meillä syödään haukea ja pidetään siitä.
Tiedän paljon
ihmisiä, jotka eivät syö haukea. Hauen oikea osoite on kuulemma matala
maakuoppa. Hauki on pahaa, hauki on ruotoista, kuivaa jne. jne.
Itseasiassa olen aina vähän ihmetellyt näitä väitteitä,
koska hauki jos mikä - on todella monikäyttöinen kala.
Hauen saa täysin ruodottomaksi,
kun vähän opettelee fileoimaan. Jos ei itse kalasta niin kalatiskilläkin tuo
varmasti osataan tehdä tai jos ei osata niin olisi syytä opetella.
Helpoin hauki tulee, kun heittää nahattoman fileen
uunivuokaan – Kermaa ja mausteita perään – Yleensä maistuu kaikille. Perheen pienimiltä
perataan ruodot pois ja teinit, sekä aikuiset osaavat sen ihan itsekin.
Jos haluaa vähän hifistellä, niin sekaan heitetään myös
vähän tomaattipyreetä, suolakurkkukuutioita, kaprista ja aurajuustoa.
Hauenpalan voi kääräistä pekoniin ja laittaa grilliin. Fish
and chips syntyy mainiosti hauesta.
Jauha hauki ja tee kalapullia, -pihvejä tai-
mureketta.
Tai tuunaa hauki aasialasin maustein.
Hauki on itseasiassa siitä hauska kala, että sen saa
maistumaan just siltä miltä itse haluaa.
Minä tuunasin sen maistumaan kanalta –
Usko pois – Se myös maistui siltä.
Hauenvihaaja kylässä
Tapahtuipa näinä päivinä, että saaliksi oli tullut muutama
nätti hauki. Hauet fileoitiin nahattomiksi (ei ruodottomiksi) ja laitettiin
pakkaseen odottamaan käyttöä.
Päivänä eräänä sitten hauet otettiin pakkasesta ja niistä
päätettiin tehdä hampurilaispihvejä.
Tiesin, että hauenvihaaja no.1 oli tulossa
poikkeamaan ja päätinpä vähän hauenvihaajaa jekuttaa.
Jekutus onnistui odotetusti.
Hauenvihaaja no.1 kehui pihvien
rakennetta ja kuvitteli ihan kympillä syövänsä paneroituja kanapihvejä.
Niin,
että sillä lailla.
Uudistaa kuulemma käsityksensä hauesta….
Toki pihvien päälle oli sujautettu myös hieman
currymajoonesia
Kana – Eiku -Haukipihvit burgeriin
– 6 - 8 pihviä
Tarvitset:
- n. 800 g nahatonta haukifileetä
- 100 g voita
- 1 dl kermaa
- 1 – 2 kanaliemikuutiota (käytin yhden. Seuraavalla kerralla kokeilen 2.)
- hieman chilimaustetta
- mustapippuria ja suolaa myllystä maun mukaan.
- 1 kananmuna
Lisäksi:
- Leivitykseen panko- tai korppujauhoja (käytin panko)
- Uppopaistamiseen öljyä. Tai öljyä ja voita pannulla paistoon.
Tee näin:
Jauha hauki lihamyllyssä tai tehosekoittimessa.
Kaada kattilaan kerma. lisää liemikuutio murennettuna,
voi ja muut mausteet. Keitä seosta hetki kasaan. Jäähdytä.
Vaivaa kermamausteseos haukimassan joukkoon
mielellään yleiskoneella. (käsipelikin käy)
Lisää kananmuna ja jatka hetki vaivaamista, kunnes
seoksesta tulee tasainen ja kiinteä. (seoksen saa muotoiltua isoksi palloksi…
Katso kuva)
Laita jääkaappiin maustumaan ainakin puoleksi
tunniksi.
Muotoile kalamassasta kostein käsin pihvejä.
Kaada lautaselle panko- tai korppujauhoja ja pyörittele
pihvit kauttaaltaan jauhoissa kevyesti painellen.
Uppopaista öljyssä kauniin kellertävän ruskeiksi tai
paista pannulla reilussa voin ja öljyn seoksessa pari minuuttia per puoli.
(tarkista kypsyys) Nosta talouspaperin päälle kuivumaan.
Kokoa burgerit mieleisin lisukkein.
Vaivaa massa kiinteäksi palloksi. |
Painele pihvit kauttaaltaan panko- tai korppujauhoissa. |
Paista pihvit uppopaisten tai pannulla reilussa voin ja öljyn seoksessa kullanruskeiksi. |
Kurkkaa myös Kulinaari -blogin mainiot "itämeridinner silakkatacot.
Reseptiin klikkamalla TÄSTÄ. Kuva alla.
Kuva: Kimmo Ollila, Kulinaari -blogi |
3 kommenttia
Täytyypä kokeilla. Haukea on tullut pakastamiseen asti tänä keväänä. Ei kun haukiburgerit pöytään kun nuoret tulevat käymään.
VastaaPoistaNo näin ehdottomasti !
PoistaEn o koskaan hahmottanut, mikä hauessa muka on niin huonoa. Onkohan kyse siitä, että on saatu liian isoa haukea, vai onko hauki kuten jotkut särjen sukuiset kalat, siis että vesialue ja nautittu ravinto vaikuttaa rajusti makuun?
VastaaPoistaPappani maailman parasta savuhaukea, enkä o montaa parempaa savukalaa maistanut kuin se. Lapsena yksi lempiruuistani oli pannulla paistettu hauki munakastikkeen kera. Hyydyke- tai mureketyyppiset kalaruuat eivät sen sijaan ole koskaan olleet mun juttu, vaikka olen kovasti koettanut. Pitäisi kehitellä sellaisia kalapihvikkeitä, joissa on vielä kalan omaa rakennetta, mutta jotka pysyvät yhä koossa.