Appelsiinipiirakka, alle hiilarin per pala

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015



Tämä piirakka on todella mehevän kostea ja maukas. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Ystäväni äiti leipoo tätä piirakaa vehnäjauhoversiona aina joka juhliin ja se on niin taivaallisen hyvää. Kirjoitin ohjeen itselleni ylös ja ajattelin muokata sen viljattomaksi ja vähähiilihydraattiseksi versioksi.
Alkuperäisen reseptin nimi on Igan peltileipä, joka nimeltään ei kerro piirakasta mitään... harmi, koska todellakin nostan hattua ohjeen alkuperäiselle keksijälle.
Yritin myös googletella Ingan peltileipää... piirakkaa... appelsiinipiirakka ym. ja tulokesena oli choritzo pyöryköita. Martojen sivuja, pakastettujen katkarapujen kypsennystä ja sen sellaista. Reseptin alkuperä on siis vielä mysteeri, mutta aion tuon selvittää. Kerron sitte kun tiedän. Pysykää siis "kanavalla" :)

Laskin piirakan ravintosisällön ja koko pellillisen hiilihydraattimääräksi karppisokerilla ja mantelijauholla tuli 24,3 eli jos leikkaat pellillisen 5*5 osaan niin yhden palan hiilihydraattimääräksi jää vaivaiset alle 1. Kcal:reita yhdessä palassa on noin 140.

Pellillinen appelsiinipiirakkaa 25 palaa


Tarvitset pohjaan:
  • 250g huoneenlämpöistä voita. Täysin maidottoman piirakan saat käyttämällä kasvimargariinia. 
  • 2 dl karppisokeria (erytritolia ) YesDeli. (ei vähähiilihydraattiseen leivontaan tavallinen kidesokeri tai tummempi ruokosokeri)
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl applesiinimehua tai maitoa
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 5 dl mantelijauhetta ( ei vähähiilihydraattiseen leivontaan tavallinen tai gluteeniton vehnäjauho)
  • 3 rkl psylliumia ( jätä pois jos käytät vehnäjauhoja )

Kuorrutus:
  • 2 appelsiinia mielellään luomu
  • 1-2 dl karppisokeria (erytritolia) YesDeli. (ei vähähiilihydraattiseen leivontaan tavallinen kidesokeri tai tummempi ruokosokeri)

Vaahdota voi ja karppisokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan kokoajan sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voivaahdon joukkoon sekoittaen. Lisää tuoremehu ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle uunipellille ja paista uunin alimmalla tasolla 200*C noin 20 min. Jos piirakka ottaa kovin väriä, niin laske hieman lämpötilaa ja tarvittaessa paista noin 5 min pidempään. Kokeile kypsyys hammastikulla, ettei taikina ei tartu tikkuun.

Anna piiraan jäähtyä. Raasta silläaikaa appelsiinien kuori ja purista mehu.



Kostuta piirakka puristetulla appelsiinimehulla. Ripottele piirakka kauttaaltaan karppisokerilla ja koristele raastetulla appelsiinin kuorella. Muista pestä appelsiinit hyvin ennen raastamista varsinkin jos et käytä luomu appelsiinejä.

Koristele halutessasi annospalat vielä tuoreella sitruunamelissan- tai mintunlehdillä.







4 kommenttia

  1. Minulla on joskus ollut tällainen resepti vehnäjauhoversiona. Se on ollut ihanan raikas. Ohjeen mukaan pellillinen jaettiin kahtia, laitettiin osat päällekkäin, väliin appelsiinimarmeladia, leikattiin leivoksiksi ja päälle tomusokeria. Pistän reseptin talteen ja teen varmasti, kun seuraavan kerran vieraita tulee kylään. Kiitos sinullle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että tämänkin piirakan alkuperäinen ohje on juuri tuo. Kuulostaa aivan ihanalta. Tästähän voisi leivoksia alkaa duunaamaan. Isosti kiitos vinkistä :)

      Poista