Viimevuonna kokeilin erilaisia viljattomia ja
vähähiilihydraattisia munkkiyritelmiä enkä ollut yksiinkään oikein tyytyväinen.
Mitään niin blogikelpoista reseptiä, että olisin hyvillä mielin voinut
suositella muillekin en saanut aikaiseksi ja Tinskun keittiö jäi munkittomaksi.
Vuosi jälkeenpäin on varmaan vähän taitokin karttunut ja olen myös oppinut
minimalisoimaan aineksia. Lähdetään mahdollisimman yksinkertaisesta… testataan
ja tarvittaessa jotain sitovaa ainesosaa lisätään. Kaikki jotka ovat kokeilleet
viljatonta tai gluteenitonta leivontaa ovat varmasti huomanneet juurikin tuon
kasassa pysymisen ongelman. Taikina monesti murenee helposti jos sitovia tai
sitkoa antavia ainesosia ei lisätä.
Tämän resepti kuitenkin onnistui hienosti ilman mitään
erillisiä sidosaineita. Halutessasi voit lisätä taikinaan hieman psylliumia.
Munkkitangot eli churrot viljattomasti
Tarvitset:
- 2 ½ dl vettä
- 100 g voita (maidottomiin kasvimargariinia)
- 1 tl kärjellinen suolaa
- 1 rkl karppisokeria eli erythritolia, kookossokeria tai tavallista sokeria
- 2- 2 ½ dl kookosjauhoja ei siis hiutaleita (gluteenittomatkin käyvät jos tarkoitus ei ole leipoa vähähiilihydraattisesti ja täysin viljattomasti)
- 3 kananmunaa
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 1 rkl sitruunamehua
- (3 tl psylliumia)
Paistameseen:
- n. 5 dl öljyä
Pinnalle:
- karppisokeria tai tavallista sokeria
- kanelia
Tee näin:
Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta.
Lisää 2 dl kookosjauhoja kokoajan voimakkaasti sekoittaen
niin että taikinasta tulee paksu murumainen seos.
Anna taikinan hieman jäähtyä.
Vatkaa munien rakenne kunnolla rikki ja sekoita voimakkaasti mielellään
sähkövatkaimella munat taikinan joukkoon.
Lisää sitruunan kuori, mehu ja sokeri.
Anna taikinan turvota pari minuuttia.
Taikinasta pitäisi saada muotoiltua käsin pieniä tankoja
joten jos taikina on kovin löysää niin lisää loput kookosjauhot vähitellen ja
voit halutessasi lisätä hieman myös psylliumia.
Ota taikinasta ruokalusikalla nokareita ja muotoile
kämmenessä niintä pieniä pötköjä.
Voit varovasti pyörittää pötköä leivinpaperia
vasten niin saat niistä kauniimpia ja tasaisia. Taikina tuntuu höttöiseltä mutta pysyy kyllä kasassa.
Kuumenna öljy friteerauskeittimessä tai kattilassa kuumaksi
(180*C). Kun pudotat pienen palan taikinaa öljyyn ja se nousee välittömästi
kuplien pintaan niin öljy on riittävän kuumaa.
Jos käytät paistoon
friteerauskeittimeen sijaan kattilaa niin muista pitää lähettyvillä aina
riittävän suuri kansi jos öljy sattuisi syttymään.
Paista muutama munkkitanko kerrallaan kauniin ruskeiksi.
Nosta munkkitangot reikäkauhalla talouspaperin yms. päälle
kuivahtamaan ja kierittele lämpöisinä sokerin ja kanelin seoksessa.
Dippaile mielesi ja ruokavaliosi mukaan suklaaseen, hilloon
tai kinuskikastikkeeseen, mutta munkkitangot ovat herkullisia ihan myös
sellaisenaan.
24 kommenttia
Nam, nam ja vielä kerran nam! Maistuis mullekin!
VastaaPoistaOlisi kiva tietää kalorimäärä ja sisältö :) menee testiin kyllä. Nam
PoistaOlisi kiva tietää kalorimäärä ja sisältö :) menee testiin kyllä. Nam
PoistaKerroit tehneesi kokeiluja, jotka eivät onnistuneet. Mikä ainesosa tässä reseptissä on se juttu, että tää pysyy koossa ja millä aineilla ei pysynyt?
VastaaPoistaNämä siis pysyivät kertakokeilulla hienosti kasassa ja eivät imeneet rasvaa. Lopputulos oli tosi munkkimainen. Liekö idea tuossa voin ja veden keittämisessä sekä kookosjauhojen lisäämisessä kuumaan nesteeseen. Viime vuonna kokeilin tehdä mantelijauhoista enemmän munkkitaikina tyyliin ja "munkit" imivät hirveästi rasvaa, lähes paloivat päältä ja jäivät raaoiksi sisältä.
Poistahitsit ku näyttää herkullisilta, nam :)
VastaaPoistaKiitos. <3 Maistuvat myös <3
PoistaUuuu....olen hulluna munkkeihin :D Täällä jo kuola valuu näitä katsoessa....
VastaaPoistaMitä öljyä olette käyttäneet? Kookos?
VastaaPoistaKiitos reseptistä, testiin menee ��
VastaaPoistaMinuakin kiinnostaa, mitä öljyä olette käyttäneet?
Ihan perus rypsi tai rapsi. Käytän rasvakeitintä ja se on aika iso niin öljyä pitää mun keittimessa olla minimi 3 litraa.
VastaaPoistaNyt on löysä taikina "turpoamassa" eikä karppisokerin lisäämisestä lukenut ohjeissa mitään... mihinköhän väliin se kuuluu lisätä???
VastaaPoistaSinne munien jälkeen. Unohdinkin sen ohjeesta. Nyt korjattu. Lisäile vähän jauhoja niin kauan että saat muotoiltua taikinasta pötköjä :)
PoistaSiihen väliin taisin laittaa sokerin kun tajusin taikinan olevan löysää ja piti suurennuslasilla lukea ohje läpi...;) ja lisättiin vähintään desi kookosjauhoja mutta eipä niistä mitään saanut muotoiltua. :( en tiedä mikä meni vikaan mutta kolme munkkia saatiin aikaiseksi ja loput hajos... ja ne kolme olivat aika raakoja sisältä. Harmittaa hirveesti kun kerrankin oli terveellisempi vaihtoehto munkille mutta taidot ei vaan riitä. Nyyh...
PoistaMulla hajos kaikki. Ei onnistunut tällä jauhopeukalolla ��
VastaaPoistaEikö näihin tule mitään kohottajaa?
VastaaPoistaEikö näihin tule mitään kohottajaa?
VastaaPoistaEi tule :)
PoistaKiitos ohjeesta, tuli testattua ja hyviä tuli :)
VastaaPoistaKiitos reseptistä! Onnistui, ei ole niin makeita kuin tavalliset munkit, mutta ei tarviikkaan. Laitoin psylliumia 3tl :)
VastaaPoistaKiitos kivasta reseptistä!! Olin jo masentumassa "munkittomasta" vapusta.. Sitten löysin tän ohjeen.. Tosin vaihdoin kookosjauhot riisijauhoihin.. Hyvin pysy kasassa ja on ne vaan hyviä!! Kiitos!! �� Vappu pelastettu!!
VastaaPoistaKokeilin, mutta kaikki ei mennyt kuin Strömsössä 😀. 2dl jauhoja sai aikaan vellin, jauhoja meni lopulta niin 4dl. Silti taikina oli löysä ja pursottelin pötkylöitä öljyyn. Kokeilin eri paksuisia... ohuet oli rapeita ilman pehmeää sisusta ja paksummat oli turhan taikinaisia sisältä. No, maku oli hyvä 😀
VastaaPoistaKiitos kun sain teiltä hyvän sämpyläreseptin ja hyviä tulivat!
VastaaPoistaKokeilin tätä reseptiä, taikina oli löysää vaikka laitoin 3,5 dl kookosjauhoja. En kokeillut edes paistaa rasvassa. Lusikoin taikinan muffinssi vuokiin, paistoin 15 min 200 asteessa. Maku on hyvä ja näitähän voi hieman koristella 😀
VastaaPoista