Unkarilainen lihapata - Se kaikista helpoin

tiistai 16. huhtikuuta 2019



Tämä unkarilainen lihapata on oikea laiskan kokin unelma. Lihapata syntyy ilman suurempia kikkailuja liedellä tai uunissa kuin itsekseen ja maistuu todella herkulliselta.

Jos pääsiäisen aikaan lammas ei oo sun juttu, niin tässäpä voisi olla yksi vaivaton vaihtoehto pyhien ruokalistalle.

Unkari – paprika – paprika - Unkari

Unkari ja paprika kuuluvat visusti yhteen. Paprika onkin Unkarin kansallismauste ja jos esim. matkustat Unkariin – Tulet nodennäköisesti törmäämään paprikaan monen monituisissa muodoissa.

Ilman paprikaa ei olisi kuulemma unkarilaista keittiötä ja unkarilaisen keittiön helmistä varmasti juurikin gulassi on se suomalaisille tutuin.
Gulassi- tai gulassin tyyppisiä reseptejä on varmasti lähes niin monia, kuin on tekijöitäkin, mutta uskaltaisin väittää tämän minun versioni olevan melko lailla esiäitinsä kaltainen.
Resepti on todella helppo ja mutkaton - kaikki ainekset pataan ja hautumaan versio.
Lihaa ei ruskisteta, vaan makua saa reilusti irrota. Sipuli, paprika ja tomaatti hautuessaan sakeutuvat liemen paksuksi ja aromikkaaksi. 

* Huomioi, että tähän pataan pitkän haudutksen ansiosta on turhaa käyttää mureaa paistia tai fileetä. Halvemmat ja sitkeämmät ruhonosat käyvät tähän mainiosti.

Gulassissa näkyy mausteena käytettävän yleensö kuminaa. Sen olen jättänyt suosiolla pois. Kumina on yksi niistä harvoista mausteista jota vaan yksinkeraisesti en voi sietää.
(ja toinen inhokeistani on kuivattu fenkoli. Kuten siis arvata saattaa -  ruotasalainen näkkileipä ei ole mun juttu : )

Unkarilainen lihapata 4 – 5. lle


Tarvitset:
  • n. 600 g luutonta naudanlihaa kuutioituna (katso kuva reseptin alta)
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 punaista paprikaa pilkottuna
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • n. 1 rkl paprikajauhetta tai unkarilaista vahvaa paprikatahnaa tuubista
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 1 lihaliemikuutio tai annosfondi
  • n. 4 dl vettä

Tee näin vaihtoehto 1.
Laita kaikki ainekset sekaisin paistokasariin (lihaa ei siis tarvitse ruskistaa), hellalle sopivaan uunipataan yms. ja anna hautua hiljaa poristen parisen tuntia välillä sekoitellen.
Lisää tarvittaessa nestettä.

Tee näin vaihtoehto 2.
Laita kaikki ainekset sekaisin uuninkestävään pataan, vuokaan yms. nosta 175 *C uuniin ja anna hautua reilu pari tuntia.
Sekoita pataa kerran - pari välillä ja lisää nestettä tarvittaessa.

Tarjoile mieleisiesi lisukkeiden – esim. keitettyjen perunoiden kanssa.


 

Tiesitkö?

Paprikassa on jopa 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa!

Viinivinkki unkarilaiselle lihapadalle

Sakean paprikainen lihapata vaatii viinikaveristaan hieman hilloisuutta, vaniljaisuutta, marjaisuutta ja ehdottomasti pehmeyttä.

Gato Negro 9 Lives Reserve Apasionado 2017 on Appassimento-tyylinen uutuus Suomen tunnetuimmalta viinibrändiltä, jossa yhdistyvät nämä kaikki. Hinta-laatu-suhde menee myös tässä viinissä ihan nappiinsa noin 11€ pullohinnallaan.

Rypäleet: Cabernet Sauvignon ja Syrah

*”Gato Negro 9 Lives -sarjan rypäleet tulevat Vina San Pedron parhailta tiloilta ja pakkausten etiketeissä hehkuu kissan myyttistä yhdeksää elämää edustava amuletti, jonka tarinan mukaan uskottiin tuovan sadonkorjuuonnea. Gato Negro on Suomen tunnetuin viinibrändi * ja uutuus Apasionado-viini on chileläinen vastine ns. italialaiseen "appassimentobuumiin"

**Appassimento viittaa italialaiseen (lähinnä Italian pohjoisosista Venetosta tai vaikka etelästä Puglian alueelta tulevien viinien) valmistustapaan, missä viininvalmistuksessa on käytetty kuivattuja rypäleitä. Rypäleiden kuivatus tiivistää viinin aromia ja makuprofiilia, ja tuo siihen mehevää hilloisuutta.





5 kommenttia

  1. Oi mitä ruokaan, nam! Lihapadat on kyllä niin hyviä ja ihanan täyttäviä ja lämmittäviä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Ja ennenkaikkea monesti hyvin helppoja ja vaivattomia. Ne on just niin mun juttu. Toki tulee tehtyä monimutkaisempiakin, mutta niitä tehdään sitten ajan kanssa. Aika nyt vaan on vähän kortilla aina välillä :D

      Poista
  2. Olipa onni että satuin tulemaan tänne sun blogiin ,päätin heti että tätä alan seurata ja liityn myös lukijaksi. Olen miettinyt mitä uutta liha ruokaa tekisin pääsiäiseksi ja tässä se suorastaan tipahti syliini, kiitos vaan reseptistä.
    Tuleppas sinäkin käymään aurinkokujalla kylässä. Minä postailen talvisin sisustuksesta ja kesäisin puutarhasta, nyt perjantaina pitäisi aloittaa, sitten postailen vielä kaikesta sellaisesta mitä elämä tuo eteen.
    Rauhallista pääsiäisviikkoa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana. Kiitos <3 Kävin heti kurkkimassa. Ihana blogi sinulla <3 Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäistä.

      Poista
  3. Yes, I am totally agree with you, I am a great fan of your website, Keep writing such amazing post,

    Thanks for sharing.


    Top event management companies in jaipur


    Regards

    Sameer

    VastaaPoista