Raparpekoni eli pekoniin käärittyä raparperia

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016


Idean raparpekonista sai Tiirikkalan keittiömestari Pasi Kuronen herätessään Laitilan VPK:n naisten pukuhuoneesta nahkahousut jalassa ja somehitiksi tämä resepti nousi Henri Alenin twiitistä.

Myönnän myös itse saavani kaikenlaisia ruokavisioita milloin missäkin, mutta ehkä tämä on kuitenkin erikoisin ja ajatuksia herättävin mitä olen kuunapäivänä kuullut J Ehkä on hyvä, että asiaa ei ole avattu tuon tarkemmin.

Ajatus pekoniin kääritystä raparperista on vähintäänkin erikoinen ja tässä keittiössä hyvin harvoin tehdään mitään suoraan alkuperäisellä reseptillä, joten piti tähänkin soppaan lisätä pari erikoista myös omasta lusikasta.
Kurosen raparpekoniin tulee kolme ainesta. Raparperi, sokeri ja pekoni. Loistava rasvainen suolaisen, makean ja happaman pyhä kolminaisuus, mutta koska vanilja sopii raparperille kuin nappi takkiin ja allekirjoittanut on addiktoitunut balsamicokastikkeeseen niin noista se sitten lähti.

No onko raparpekoni sitten somehitin arvoinen?
Kyllä on. Jos et usko niin kokeile itse. Raparpekoni sopii loistavasti alkupalana ennen sitä varsinaista tajunnan- ja housunnapin irrottavaa läskipläjäystä.

Suomalaiset ovat grillaajakansaa ja on mahtavaa saada uusia ideoita ritilälle. Raparpekoni on todella koukuttava. Vaarana tietenkin on, että yön pimeinä tunteina tyhjenevät myös naapureidenkin raparperipuskat.

Asiasta uutisoinut Iltalehti ja blogirintamalla raparpekoni-koukkuun ovat ainakin jääneet Puolialaston kokki ja Habanerokitcen.


Raparpekoni eli pekoniin käärittyä raparperia Tinskun tapaan 

Tarvitset:
  • raparperia
  • pekonia
  • sokeria (Käytin kookossokeria. Karpit voivat hyvin käyttää esim. erytrytolia *karppisokeri tai muuta kuumennuksen kestävää makeuttajaa)
  • aitoa vaniljaa myllystä tai vaniljasokeria

Koristeluun:
  • balsamicokastiketta
  • tuoretta sitruunamelissaa silputtuna

Tee näin:
Kuori raparperit ja pilko ne reilun etusormen pituisiksi paloiksi. Raparperit saavat olla mielellään myös melko ohuita. Etusormen paksuus on hyvä nyrkkisääntö tässäkin.
Sokeroi raparperit ja anna hetki mehustua. Mehustuneeseen raparperiin tarttuu tarvittaessa paremmin vielä lisää sokeria.
Jauha myllystä raparperien päälle hieman aitoa vaniljaa tai ripottele vaniljasokeria.
Kääri raparperit pekoniin. Yksi pekoni per raparperin pätkä.
Työnnä pekonin pää edellisen kierroksen alle niin pystyvät napapakasti paikoillaan grillatessa.
Grillaa rapsakan ruskeiksi.
Koristele tuoreella silputulla sitruunamelissalla ja valuta päälle vielä hieman balsamicokastiketta.
Kesän erikoisin grilliherkku on nyt valmis. 
Tarjoile kuumana.
Lähetä kommentti