Savustettu sydän - Sisäelintalkoot2019 haaste



Helsingin Sanomat uutisoi viime vuoden lopulla, että suomalaiset käyttävät nykyään ruoakseen keskimäärin ainoastaan 100g sisäelimiä vuodessa! Jos tähän lasketaan mukaan suomalaisten eineksien kestosuosikki maksalaatikko ja niin tuttu leivänpäällinen maksamakkara, niin olen lähes järkytyksestä pökertynyt.

”Sisäelimiä, yök! Miksi maksa, munuainen, sydän ja kieli eivät enää maistu suomalaisille, vaikka ne ovat halpoja ja terveellisiä?
Suomalainen syö vuodessa keskimäärin sata grammaa sisäelimiä.
Vain sata grammaa! Vuonna 1980 luku oli lähes kahdeksan kiloa”


Tein myös eräässä Fb-ryhmässä kyselyn sisäelinten käytöstä ruoanlaitossa.
Suurin osa vastasi valmistavansa sisäelimistä erilaisia ruokia silloin tällöin.
Toiseksi suurin ryhmä olivat sisäelimien hyödyntämisestä kiinnostuneet, mutta he haluisivat asiasta lisää tietoa.
Osa purnasi sisäelinten saatavuutta ja hintaa.
Yllättävän pieni osa oli sitä mieltä, että sisäelimet ovat oikesti yök.

Mitä voimme päätellä tästä?


Kotikokit tarvitsevat vinkkejä, ohjeita, tietoa ja ennen kaikkea kannustusta!
Saatavuutta on lisättävä. Ymmärrän toki, että jos menekki on huono ja hävikki suuri niin tuskin tuo kauppiaita kovin motivoi. Miten kuitenkin olisi jos kaupan lihamestari vaikka muutamana viikonloppuna valmistaisi ja maistattaisi siäelimistä valmistettua ruokaa. Jakaisi vinkkejä jne. Voisiko tämä auttaa tietämykseen ja ennakkoluuloihin?


#sisäelintalkoot2019 haaste

Aloitankin tämän postauksen myötä #sisäelintalkoot ja haastan talkoisiin kaikki bloggarit ja somevaikuttajat ympäri Suomen.

#sisäelimetkunniaan #sisäelintalkoot2019

Yritetään edes viisinkertaistaa luku vuodelle 2019.
Jos kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä, niin ei ainakaan puoli kiloa sisäelimiä vuodessa ole mahdottomuus. Eihän?

Samalla haastan kauppiaat lisäämään sisäelinten tarjontaa palvelutiskeihin ja suosittelemaan niitä asiakkaille.

Kasvisruoka on nyt in ja kannatan asiaa kaikesta sydämestäni, mutta myös lihatuotteiden kestävän kehityksen ja hävikin puolesta pitäisi saada teroitettua kuluttajille, tuottajille ja kauppiaille, että koko teuraseläimen, riistan, siipikarjan kaikkien ruhonosien käyttö mahdollisuuksien mukaan on mediaseksikästä ja ympäristöystävällistä.

Tehdään se mahdolliseksi! Tule mukaan haasteeseen!


Savustettu hirvensydän


Tarvitset:
  • hirven sydän (tai vaihtoehtoisesti peuran, naudan, karitsan, porsaan yms. sydän/miä)

Mausteliemeen:
  • 2 l vettä
  • 2 dl suolaa
  • 1 dl balsamiviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl riistamaustetta (käytin: Mauste Sallinen)
  • n. ½ valkosipuli pilkottuna (voi pilkkoa vaikka kuorineen)
  • 6 laakerinlehteä
  • n. 20 kokonaista maustepippuria
  • n. 20 kokonaista mustapippuria
  • 2 tl kuivattua timjamia

Tee näin:
Laita kaikki muut mausteliemen aineet kattilaan paitsi balsamiviinietikka.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 10 min, että maut mausteista irtoavat liemeen.
Nosta kattila liedeltä ja lisää balsamiviinietikka.
Jäähdytä liemi jääkaappikylmäksi

Halkaise sydäntä poikittain niin, että saat molemmat kammiot esiin. Älä siis leikkaa sydäntä kokonaan kahteen osaan. (Kaupassa myytävät sydämet yleensä jo valmiiksi halkaistu)
Huuhtele sydän hyvin ja poista mahdolliset verihyytymät.
Poista sydämen pinnasta näkyvä valkoinen rasva, isot torvimaiset verisuonet, näkyvät rihmamaisemmat kammioiden välissä olevat verisuonet/lihasjänteet tai mitä ne sitten ikinä ovatkaan (näet ne kyllä) ja niin paljon pintakalvoja kuin saat poistettua.
Laita puhdistettu sydän jääkaappikylmään liemeen ja anna maustua/raakakypsyä kylmässä ainakin 2 vuorokautta. (itse pidin sydäntä liemessä 5 tai 6 vrk.)
Nosta sydän mausteliemestä ja kuivaa hyvin. (älä huuhtele)
Anna olla huoneen lämmössä niin kauan, että sisälämpö olisi noin 10 *C.

Valmistele savustin, laittamalla savustuspellille noin 1 ½ kourallista kostutettuja savustuslastuja ja 3 sokeripalaa. Jos saatavilla on katajaa niin laita pieni katajan oksa lastujen päälle. Voit käyttää vaihtoehtoisesti myös tuoretta rosmariinia. Taittele ”rasvapellin” päälle foliosta suoja kääntämällä folion reunoja kaksin kerroin ja nostamalla hieman ylöspäin.

Laita sydämeen paistomittari. Käytitpä sitten langatonta tai langallista, mutta käytä sitä. Paistomittari laitetaan keskelle sydämen paksuinta osaa. Tarkista, että paistomittari ei sojota suoraan sydämen ilmavaan kammioon vaan se on kunnolla kiinni lihassa.
Laita sydän savustimeen ritilän päälle.

Jos savustat sydämen uunissa ja savustuspussia käyttäen niin työnnä mittari pussin päälipuolesta läpi ja katso, että mittari menee oikeaan kohtaan, ennen kuin suljet pussin suun. Käytä savustuspussin valmistajan suosittelemaa lämpötilaa ja ohjeita.
Kypsennä sydäntä niin kauan, että sisälämpö saavuttaa 85 *C.
Jos savustimessasi on termostaatti, niin optimaalisin savustimen lämpötila olisi noin 120 – 150 *C.
(Uunissa savustuspussia käyttävät noudattavat edelleenkin pakkauksessa annettuja ohjeita.)
Kääri kypsä sydän ensin leivinpaperiin ja folioon.
Laita sydän tekeytymään jääkaappikylmään vuorokaudeksi. (Joo, tiedän, että tämä on reseptin vaikein kohta. Miten niin tekisi mieli leikata siivu, mutta maltti on nyt valttia)
Leikkaa sydän tarjolle mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

*Lue myös Kulinaari -blogin mainio resepti:
Maksapihvi ja maa-artisokka-suppilovahveropyttipannua 
klikkaamalla Tästä.


Lähdethän sinäkin mukaan sisäelintalkoisiin 2019?

#sisäelimetkunniaan #sisäelintalkoot2019

//tiina

PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Sydäntä olen maistanut, oli lihaisaa. Maksasta tykkään, jos se on hyvin valmistettu. Muuta en halua maistaa, koska valmistaminen haisee pahalle...tai näin ainakin muistan.
    Ihanaa viikonloppua Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitat varmaan munuaisia. :) Jep, ne pitää halkaista, huuhdella ja liottaa hyvin. Keittää ulkona jos mahdollista :)

      Poista
  2. Haaste vastaanotettu! Ja kiitos tästä reseptistä, aivan mahtava tapa tehdä savustettua sydäntä, tätä pitää tehdä seuraavalla kerralla. Minä olen aina savustanut sydämet ihan sellaisenaan, samoin muutenkin valmistanut yksinkertaisesti sisäelinruokia. Meillä on aina syöty kieltä, maksaa ja sydäntä niin paljon kuin on saatu. Yritän ensi viikonloppuna tehdä koosteen omista jo postatuista sisäelinruuista, ja katsotaan keksinkö jotain uuttakin. Tämä on tärkeä asia pitää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Aivan mahtavaa. Ulisi upeaa jos saataisiin asialle tuulta purjeisiin :)

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall