Karpin ”valkosipuliperunat” retikasta Vol 2

maanantai 16. marraskuuta 2020

Jokunen vuosi sitten karppaajan ”valkosipuliperunoita” tuli tehtyä useastikin, mutta sitten ne jäivät minulta vähän unholaan. Miksikö? Jaa-a. No mutta onneksi löysin mainion retikan taas uudelleen ja nyt retikkapaistosta = karppaajan ”valkosipuliperunoita” syötiin viimeksi eilen.

Terveellistä ja vähillä hiilareilla

Retikassa on paljon ravinteita, mutta vain vähän hiilareita. 100g retikkaa sisältää 14 kcal ja hh 2,3g, joten se sopii mainiosti painonpudottajan ja karpinkin ruokavalioon.

Retikassa on aavistuksen retiisimäinen kirpeähkö maku, mutta mietonee kypsentäessä. Tässä versiossa retikkasiivut myös keitetään ennen uuniin laittoa, joten sekin vie kirpeyttä pois entisestään.

Itse pidän retikan mausta myös ihan sellaisenaan ja se sopiikin hienosti vaikkapa raastesalaattiin. Raasteena myös kaikki retikan vitamiinit ja hivenaineet varmasti säilyvät. Retikan sanotaan puhdistavan maksaa ja nestettäkin se poistaa. Mainio juures siis.

Retikan saatavuus

Alkuperäisen reseptinikin aikaan tuskailin retikan saatavuutta. Tilanne ei kovinkaan paljon ole ilmeisesti muuttunut. Retikkaa kyllä saa mutta pieninä paloina kovaan hintaan, kun taas esimerkiksi Järvenpään K-Citymarketissa retikkaa on halvimmillaan myyty euron kilo.

Kannattaa siis kysyä kauppiaalta voisiko retikan ottaa valikoimiin ihan kokonaisena. Itse käyn myös silloin tällöin tukussa ja ainakin Heinolla retikkaa on aina ollut hyvin saatavilla ja edullisesti.

 

Karpin ”valkosipuliperunat” retikasta Vol 2.

Tarvitset:

  • n. 800 g tuoretta retikkaa
  • suolalla tai kasvisliemikuutiolla maustettua vettä keittämiseen
  • n 2 dl kermaa
  • juustoraastetta tai tuorejuustoa
  • maun mukaan valkosipulia murskattuna
  • suolaa ja pippuria
  • hieman timjamia tai rakuunaa

Tee näin:

Kuori ja viipaloi retikat ohuiksi siivuiksi. (mandoliinilla siivutus käy näppärän nopeasti)

Keitä retikkasiivuja kiehuvassa kasvisliemellä tai suolalla (n. 1 tl) maustetussa vedessä noin 15 min.

Kaada vesi pois ja lado sopivaan uunivuokaan retikkasiivuja, valkosipulia, juustoraastetta tai tuorejuustoa nokareina pariin-kolmeen kerrokseen. Mausta jokainen kerros myös maun mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla tai rakuunalla.

Laita päälle vielä hieman juustoraastetta ja kaada vuokaan kerma.

Paista uunissa 180-200*C noin 40 min. Kun pinta on saanut kauniin värin niin voit laittaa paistoksen päälle palan foliota. (minulla tämä jäi tällä kertaa tekemättä ja kuvan paistos saikin vähän liikaa väriä)

 

Alkuperäisen reseptini löydät täältä

3 kommenttia

  1. Retikka on kyllä herkullista ylipäätään. Liian vähän tulee käytettyä. Kiitos vinkistä, että se taipuu myös lämpimäksi lisukkeeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mainiosti. Taipuu peunan tapaan lähes kaikkeen paitsi muusiksi.

      Poista
  2. Kokeilu versio. Broileri, retikka, kyssäkaali, porkkana, vihreä cili, keltasipuli, punasipuli, valkosipuli, kesäkurpitsa. Kiusauksen uuniin

    VastaaPoista